OPINII  »  EDITORIAL

Invitație la violență

Articol de - Publicat luni, 27 septembrie 2021 15:32 / Actualizat luni, 27 septembrie 2021 17:50

După câteva etape în care s-au descurcat onorabil, cavalerii fluierului și-au dat iarăși în petic. În toate cele 3 meciuri disputate duminică în cadrul etapei 10 din Liga 1 au făcut greșeli flagrante, inadmisibile la acest nivel. 

Din care pricină tragem din nou concluzia că e urgentă nevoie de VAR. Mai avem însă de așteptat până să intrăm în rândul lumii, iar asta se întâmplă după ce nemții, belgienii, italienii, portughezii și chiar polonezii au introdus videoarbitrajul încă din 2017-2018!

Dar să revenim la oile noastre. Farul a învins la limită pe Mioveni, Ciobanu aducând victoria în prelungiri. În minutul 74 însă, înainte ca Mioveni să egaleze la 1, echipa dobrogeană trebuia să primească un 11 metri, pe care arbitrul Sorin Costreie din Buftea l-a trecut cu vederea! Chiar sub ochii lui, Betancor i-a "ciupit" mingea lui Al. Iacob și acesta l-a faultat. Penalty clar, fără dubii. Dacă Ciobanu n-ar fi înscris în 90+2, ar fi rămas 1-1 și am fi putut vorbi despre vicierea rezultatului.

Cam la fel a comis-o și Horațiu Feșnic la Botoșani - FCU Craiova. Nu le-a acordat moldovenilor un 11 metri indiscutabil la faza în care, minutul 73, la scorul de 0-1, Diallo a ridicat piciorul și l-a lovit pe M. Roman cu gheata în cap.

Am fi tentați să punem eroarea "centralului" clujean pe seama tinereții, căci va împlini luna viitoare 32 de ani. Pe de altă parte, de 5 ani pe lista FIFA, acesta n-are cum invoca lipsa de experiență. Posibil să aibă însă dreptate Valeriu Iftime, finanțatorul Botoșaniului, că Feșnic e "încrezut". Prea plin de el. Asta ar trebui să-i dea de gândit celui vizat, dar și șefilor lui.

Cel mai grav a greșit duminică, părerea mea, Horia Mladinovici la UTA-CFR, meci intens și frumos pe parcursul căruia arbitrul a permis jocul agresiv. La rupere, la intimidare. Practic, tolerându-l, l-a încurajat. Așa am înregistrat o cascadă de intervenții dure, în minutele 24 (Vukcevici la Petrila), 28 (Benga la Costache), 50 (Batha era să-i scoată ochiul lui Bordeianu), 60 (Culio s-a proptit pe tibia lui Batha), 82 (Chipciu la Roger) etc, unele de-a dreptul periculoase.

Intrări pe care, inexplicabil, "centralul" bucureștean nu le-a pedepsit cu asprimea cuvenită, cerută de regulament. Pentru că una e să lași jocul liber și alta să permiți fotbaliștilor să bage material cât cuprinde. Cum se zice, să dea la oase.

Invitație la violență
UTA Arad - CFR Cluj 0-1

Spre deosebire de Costreie și de Feșnic, primul notat cu 5 în Gazetă, celălalt cu 4, Mladinovici n-a avut pe conștiință niciun penalty. Nu l-a oferit și nu l-a refuzat, de aceea a și luat 6. Atât că atitudinea lui a însemnat mai mult decât o greșeală de interpretare a unei faze. A fost o invitație nerostită la violență, iată de ce-l consider mai vinovat pe Mladinovici decât pe colegii săi.

În fine, aflu că HM, 37 de ani, s-a bucurat în campionatul precedent de un număr record de delegări: 22 la centru și 9 ca rezervă. Întrucât partida de la Arad a reprezentat a șasea din actuala stagiune, poate că omul a obosit și ar trebui menajat o etapă, două. Trimis la odihnă.

Numai că, din păcate, nu prea are cine să-i ia locul. Noul val de arbitri, promis cu gura până la urechi de Vassaras et Comp, întârzie să apară. E ca VAR-ul, vine, dar nu se știe când.

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Comentarii (22)
1198649370199221
Dumitru Florin  •  29 Septembrie 2021, 18:05

Adrian Cojocaru (FC Arges - Chindia) - 4 Horatiu Fesnic (Botosani - FCU Craiova) - 4 Sorin Costreie (Farul - Mioveni) - 5 Horia Mladinovici (UTA - CFR) - 6 Andrei Chivulete (FCSB - Clinceni) - 6 Asadar, cinci meciuri din noua, stricate total sau partial de arbitri. S-a consumat si se va mai consuma multa... tastatura pe necesitatea introducerii VAR. Corect, e nevoie de asa ceva pentru a nu se permite influientarea unui rezultat de o decizie grav gresita a unui arbitru (desi sunt multe exemple in care si VAR-ul a dat "cu eroare", ca doar in fata monitoarelor tot arbitri/oameni sunt!). Problema de fond insa, alta pare a fi. Si cand zic asta ma gandesc ca VAR-ul e un fel de... de stilist (frizer cum i se spunea inainte). Intra arbitrul pe teren ciufulit, cu parul valvoi, ii cade bretonul pe ochi si fluiera ce i s-a parut ca vede sau nu fluiera ca n-a vazut. Intervine atunci VAR, ii face freza, ii da si cu fixativ ca sa nu-i mai cada bretonul si gata, e multumit si Dan Petrescu, si Sumudica sau MM... Dar, in aceste conditii, cand rezultatul meciului nu a fost influientat de... bretonul arbitrului, nota 4 sau 5 este schimbata in 7?!? Oare reparatiile VAR-ului face din Chivulete, Barsan sau Fesnic un arbitru mai bun??? Inainte de VAR nu ar fi cazul ca arbitri sa fie mai bine scoliti, nu ar fi cazul ca aceia care gafeaza din etapa in etapa sa lase locul liber, sa-si schimbe meseria (ma rog, hobby-ul, ca toti declara ca s-au facut arbitri din... dragoste fata de fenome

cosmin1
cosmin1  •  28 Septembrie 2021, 14:23

Am si eu o intrebare pt gsp. Nu le iau apararea arbitrilor, dupa parerea mea sunt in medie cam la acelasi nivel cu campionatul (slab spre ft slab). As vrea doar sa stiu cine si cu ce competenta in arbitraj acorda notele arbitrilor in gazeta. Cat despre articole, mi-as dori ca fiecare jurnalist sa scrie despre domeniul in care se pricepe. In fotbal trebuiesc facute diferente intre parte tactica, antrenorat, arbitraj, management etc. Nimeni nu e expert in toate domeniile si cred ca cel mai bine e sa ne dam cu parerea doar acolo unde ne pricepem, altfel exista riscul de a te face de ras sau de a induce in eroare cititorii /ascultatorii.

cita
cita  •  28 Septembrie 2021, 13:51

Gata, am citit mai atent si DA, va rog acceptati scuzele mele ca am inteles gresit sensul titlului! Si anume: e vorba de invitatia (nerostita, indirecta) la violenta pe teren, in timpul jocului, deci nu se refera la suporteri ci la jucatori! :) Dar eu cred ca nu e facuta din cinism/sadism, ci mai degraba din "occidentalizare" a arbitrului, sa fie si el precum colegii britanici care-s recunoscuti ca lasa jocul putin mai "liber" si tolereaza "datul la gioale" mai mult decat ceilalti europeni, din ce-mi aduc aminte.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează