OPINII  »  EDITORIAL IOANA MIHALCEA

Dreptul de a nu fi sărutate fără consimțământ

Ioana Mihalcea
Ioana Mihalcea

Articol de - Publicat vineri, 25 august 2023 15:01 / Actualizat vineri, 25 august 2023 16:32

Discuția după gestul președintelui Federației Spaniole, Luis Rubiales, care a sărutat-o pe gură pe jucătoarea Jennifer Hermoso la festivitatea de după câștigarea Mondialului, nu este dacă ne place sau nu fotbalul feminin. 

Discuția este că o femeie are dreptul să decidă de cine este pupată sau atinsă în orice fel. 

Dacă legitimizăm comportamente de genul, unde ajungem? Unde tragem linie? A fost doar un sărut nevinovat, doar a pipăit-o puțin, doar i-a pus mâna pe fund… discuția se extinde și linia se îndepărtează. Hai să ne păstrăm integritatea în orice situație și să nu deviem. 

Iar ca președinte de Federație, nici măcar euforia victoriei nu poate fi o scuză, conduita trebuie să fie complet alta și nu ai de ce să accepți scăpări de acest gen din partea lui. Dimpotrivă, e doar încă o dovadă că unii bărbați care dețin puterea consideră că își permit orice, fără să sufere consecințe. 

Un discurs dezechilibrat

„Nu-mi dau demisia, nu-mi dau demisia, nu-mi dau demisia!”, a spus Rubiales azi în conferință.

Să mai vorbim despre cazul Negreira sau combinațiile cu Gerard Pique? Explicațiile jenante nu fac decât să-l arate în toată splendoarea. 

Practic, tot femeia e de vină. Inițial a fost forțată să dea o declarație (sau chiar i s-a inventat PR-istic una favorabilă șefului ei) în care să se minimalizeze incidentul, apoi, când ea a explicat ce s-a întâmplat de fapt, a fost blamată. Felul în care percepem acest caz e încă unul din multele motive pentru care femeile nu ies în față când pățesc așa ceva sau mai rău.

Înainte de a coborî pe gazon pentru ceremonie, Rubiales și-a atins zona intimă în tribună. De bucurie! „M-am emoționat și mi-am pierdut controlul”, a explicat. Încă un exemplu de vulgaritate și genul de pornire necontrolată de la care pot apărea probleme mult mai grave.

Acum, în loc să se discute despre performanța Spaniei, se discută despre Rubiales.

Iar ceea ce e chiar aberant e că suntem în 2023 și tot nu pricepem conversația despre consimțământ! 

Să dispară și aplaudacii de serviciu

Dacă nu exista o relație extrasportivă între cei doi care să justifice comportamentul și să dea o cu totul altă perspectivă situației, nimic nu ar putea legitimiza acest comportament al lui Rubiales: era o festivitate de premiere, sportiva urma să primească medalia și să sărbătorească alături de echipa ei.

Ca să scrie despre fotbal sau să joace fotbal, la fel ca orice altă activitate, din fericire, femeile n-au nevoie de aprobări mai speciale decât ale bărbaților. Apoi, dacă le citiți articolele sau vă uitați la competițiile feminine e decizia fiecăruia. Dar lăsați-ne totuși dreptul de a nu fi sărutate fără consimțământ. Mulțumim anticipat!

P.S. 1 Odată cu Rubiales ar trebui să dispară și aplaudacii de serviciu din sala de conferințe de azi, Jorge Vilda, Luis de la Fuente și alți angajați ai Federației Spaniole, în posturi importante: 

Dreptul de a nu fi sărutate fără consimțământ

P.S. 2 O mică descriere grafică foarte clară a conceptelor de egalitate vs echitate. Nu înseamnă drepturi în plus, doar condiții similare: 

Dreptul de a nu fi sărutate fără consimțământ

Comentarii (92)
ssLazio
ssLazio  •  02 Septembrie 2023, 21:46

Chiar au ajuns toti corectorii sa scrie articole cu pretentii de editorial?

fotbalminim00
fotbalminim00  •  27 August 2023, 23:26
Postat de anarhist pe 27 August 2023, 15:05

Ba, pune mana pe carte, ca te-ai murdarit la gura de engleza si pari... destept! Ute de-aia se duce lumea dracului, ca au drept de vot toti agramatii si inculltii. Ar trebui sa se dea drept de vot pe baza de examen, ca la permisul de conducere. Macar aia, daca faca aciident, mor ei si cu doi-trei alti nefericiti care le-au iesit in cale. Dar cu voi... ne-o luam toti, cu exceptia catorva de prin politica (majoritatea agramati si aia).

nu ai tu treaba cu ''fineturile''am scris la caterinca dar tu *** si nu te prinzi,***,*** ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

demostene1
demostene1  •  27 August 2023, 23:17

discutia asta nu are sens. cum adica"Dreptul de a nu fi sărutate fără consimțământ"? pai dreptul asta exista. din punct de vedere legal e interzis sa saruti o femeie sau barbat daca nu vrea. nimeni nu a zis niciodata ca e ok sau ca ar trebui sa nu exista asa ceva din punct de vedere lega. la fel exista dreptul de a nu fi ucis. inseamna oare asta ca nu au mai existat crime de cand a fost ilegal sa ucizi? NU. tipa aia sa faca plangere daca nu a vrut sa fie sarutata. mai simplu de atat nu se poate. totusi la mai bine de o saptamana nu a facut nicio plangere in australia unde s-a desavarsit fapta. interesanta manipularea autoarei care a pus un titlul din care sa reiasa in mod subtil ideea ca oamenii se gandesc ca totusi nu ar trebui sa existe dreptul asta ori discutia nu e despre asta

Vezi toate comentariile (92)
Comentează