OPINII  »  EDITORIAL

Țesătoria de pase Dinamo

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat marti, 01 august 2023 18:55 / Actualizat marti, 01 august 2023 19:03

Fără puncte după 3 meciuri în prima ligă, Burcă și ai lui sunt datori cu o schimbare de stil. Dacă vor să supraviețuiască

Cum e să ai posesie ca Barcelona și apărare mai slabă decât Recolta Săhăteni? Despre Dinamo vorbim, și scuze pentru cei de la Recolta!

64% posesie, 6-1 la cornere, 5-3 la șuturi pe poartă, 91 atacuri periculoase contra 45, ocazii de gol 10-8. Scor, 3-0 pentru Sepsi. Total nedrept, injust!, exclamă Ovidiu Burcă, antrenorul învinșilor. Așa să fie?

Corecția

Dinamo se află la a 3-a înfrângere consecutivă de la revenirea în prima ligă. 0-2 cu Craiova, 1-2 cu FCSB, 0-3 cu Sepsi. În pofida rezultatelor, oamenii de meserie lăudau coerența fotbalului jucat de alb-roșii.

Asta cel puțin până la ultima reprezentație, încheiată cu un scor-corecție din partea uneia dintre cele mai în formă trupe ale debutului de sezon. Erau admirate țesătura de pase, transmiterea rapidă a balonului, insistența ofensivă, se treceau voluntar cu vederea găurile din macrameul apărării.

Un lux inutil și păgubos

De toate s-a ales praful după golul de 3-0 al lui Aganovic din prelungiri, unul înscris și cu largul concurs al lui Golubovic, un portar totuși modest. Și scund pe deasupra, nu vă luați după fenta cu 1,84 metri din fișa personală!

Nemiloasă, probabil și cinică, Sepsi a intrat cu adevărat în meci doar ca să pedepsească fanteziile lui Dinamo. Ideea că începi construcția de la portar sună minunat, dar depășește stadiul de utopie când ești Barcelona și îl ai pe Ter Stegen în poartă și pe Jules Kounde, Ronald Araujo și Andreas Christensen în fața lui, apoi pe Pedri, Gavi și Gundogan și mai în față.

Nu pe Giafer și pe Rici Grigore. Care în afară de faptul că sunt dinamoviști de mici, sunt și băieți inimoși. La fel Ahmed Bani, Neluț Roșu sau Gabriel Moura, chiar Larrucea și Iglesias.

Țesătoria de pase Dinamo

Doar impresia artistică

Dar nu încerci să faci cu ei ce face Xavi cu ai lui la Barcelona. Nu este doar riscant, este de-a dreptul sinucigaș. Lăudat cu temei pentru că a asamblat o echipă din piese nu din cel mai bun material, uneori de proveniență dubioasă (Politic?!), Ovidiu Burcă e obligat să schimbe stilul din mers dacă vrea să supraviețuiască în prima ligă.

Deocamdată, prea multe puncte marcate la impresia artistică și zero înscrise în clasament. Jocul mai simplu nu trebuie confundat cu jocul simplist. Mingea transmisă mai repede, pasele lungi, diagonalele nu înseamnă rudimentar, ci exact opusul. Viziune, curaj, asumare tehnică în loc de artizanat pe gazon.

Viața de azi pe mâine

Lupta pentru putere în club îl afectează mai mult pe antrenor decât pe jucător. Lui Abdallah, de exemplu, îi pasă puțin spre deloc cine are dreptate, Andrei Nicolescu sau Vlad Iacob, și foarte mult să fie plătit la zi.

La fel alde Bena sau Ghezali, cel care în contact cu SuperLiga pare să fi suportat cel mai greu șocul. Războiul intern, mai ales la un club care trăiește de azi pe mâine, sufocat în datorii, înseamnă blocarea oricărui proiect.

Ce jucători noi, ce întăriri? Până să mai transfere pe cineva și să mai acopere vreo datorie istorică la nu știu ce pocnitoare rămasă de la grupul infracțional Cortacero, cei de la Red&White vor să scape de familia Iacob, tată& fiu.

Cei care nu vor mai apuca

Și pentru că veștile proaste vin în cascadă, e proaspătă încă știrea potrivit căreia Guvernul intenționează să sisteze investițiile în arene sportive, ca parte a reducerii cheltuielilor bugetare.

Ceea ce înseamnă că noul stadion rămâne o iluzie, mai ales că vechiul stadion, deja un coșmar, nici măcar nu a fost demolat. Sunt tot felul de litigii în continuare acolo și miroase a securisme amestecate cu capitalism de esență sovietică. O generație întreagă de suporteri dinamoviști de vârsta a doua nu vor mai apuca să vadă și altceva decât tribunele decrepite ale arenei unde acum 50 de ani alergau câinele Costel și instructorul lui, sergentul major Cristoloveanu.

Cefele groase care scuipă adversarii, personaje despre care tocmai a scris Costin Ștucan într-un articol care chiar trebuie citit!, au însă șanse palpabile să își exerseze flegmele pe noua arenă peste ani și ani. Că ne civilizăm pe fiecare zi ce trece. 


Comentarii (21)
tororosso
tororosso  •  02 August 2023, 15:32

Țesătoria din câlți mai degrabă spus . Au ghete profi dar pentru jucători lui Dinamo mingea este din cârpe . Cu jucători aduși la plezneală de pe unde sa mai putut , fără siguranța zilei de mâine financiar , se vrea performanță . A trage nădejde ca ursul de coadă și de la a vrea până la a putea este drum lung .

mogosoaia
mogosoaia  •  02 August 2023, 11:49

Ce rost mai are clubul asta, care oricum e o clona? Dar daca tot exista, nu trebuie sa-si faca probleme pentru stadion: are dreptul sa joace pe Ghencea, totul e sa solicite inchirierea.

itu52
itu52  •  02 August 2023, 11:04

Dinamo! Logica ne spune că: a trecut pe unde a trecut și că nu mai are sens să treacă pe acolo. Să fi demarat puternic... nu avea cum - e prea mare abureala și complicată zăpăceala. Cum la noi știrile „bombă” durează câteva zile și sunt fundamentate de părerile din îndoielnica Media,să așteptăm! Să ne bucurăm de circ, că peste câțva ani o să înceapă demolarea stadioanelor ce-au început să fie moderne acum, deja, câteva zeci de ani. Au îmbătrânit prematur fără să adune într-un an... cât păzea Costel la un derby-veritabil din vremurile Fotbalului-Liber.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează