OPINII  »  EDITORIAL

Alaves, un pas în spate

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat marti, 29 august 2023 16:57 / Actualizat marti, 29 august 2023 17:14

Ba nu, e unul înainte, ne spun specialiștii. Ianis Hagi este tratat în continuare ca un obiect prețios, care tocmai a fost lipit după ce căzuse din vitrină.

Lumea s-a pus de acord. Lumea care contează, din care se citează: analiștii, specialiștii, experții. Noi, chibiții, căscăm gura la ce ni se spune. 

Analiștii au decretat. Transferul lui Ianis Hagi la Alaves este un pas înainte. Campionatul spaniol i se potrivește mănușă. De fapt, vorbim despre un împrumut pe un an de zile la o nou-promovată în LaLiga. Da, însă face cât un transfer!, ni se atrage atenția cu priviri dojenitoare.

Va demonstra

În studiourile televiziunilor plutește aer de sărbătoare. Oamenii cu costume elegante și ceasuri mai scumpe decât mașina ta îți transmit mesajul implacabil că Hagi junior va demonstra. "Va demonstra" în fotbal este un predicat care conține și subiectul.

Alaves, un pas în spate
Ianis Hagi a debutat la națională în 2018. A strâns de atunci 26 de prezențe sub tricolor și a marcat 2 goluri (foto: Cristi Preda/GSP)

Este ceva subînțeles, ceva care presupune munca, valoarea, sclipirea talentului unic. De ce să mai vină careva în atmosfera asta de mulțumire generală să strice momentul? Să îl supere, încă o dată, pe Hagi-tatăl? Să frângă aripile băiatului?

„Situația”

Ianis Hagi a trecut (cu muncă!) peste o accidentare gravă, ruptură a ligamentelor încrucișate, care l-a ținut departe de gazon un an. Mai exact, un an și o săptămână. Refacerea a fost complicată și mai lungă decât se anticipa, iar revenirea s-a lăsat așteptată.

Michael Beale, managerul lui Rangers, a părut rezervat de la bun început ("Nu este încă pregătit să joace fiecare meci. Situația lui va fi gestionată treptat"). 

Faptul este că "situația" s-a prelungit și Ianis a continuat să prindă foarte puține minute pe teren. A contabilizat însă mult mai multe când nici nu a fost în lot. În rarele apariții a avut prestații modeste.

Lipsă de substanță

Nu-i exclus ca Ianis Hagi să nu fie un fotbalist pe gustul lui Michael Beale, cum părea să fi fost, în schimb, în mandatul lui Steven Gerrard. Tot ce se poate. Dar este greu de crezut că un antrenor își sabotează echipa persecutând din motive obscure un jucător important.

Din 2020, când a fost împrumutat de la Genk, apoi transferat cu acte în regulă, Ianis a înregistrat 63 de apariții și a înscris 11 goluri pentru Glasgow Rangers. 

63 de apariții, multe de doar câteva minute. Foarte puțin. Și impresia lăsată inclusiv în perioada când marele Steven Gerrard miza pe el că ar trebui să arate mai mult. Implicare, tupeu, consistență în joc.

O limbă de nisip

Fotbalistic vorbind, Alaves, al treilea club al Țării Bascilor (după Athletic Bilbao și Real Sociedad), este un pas înapoi. Chit că nici istoricul Rangers nu era unul dintre cluburile din prima linie a Europei. 

Alaves poate fi totuși o limbă de nisip pe care Ianis să își tragă sufletul și să o ia de la capăt. La aproape 25 de ani nu mai are timp de pierdut.

În Spania se joacă un fotbal mai tehnic, mai aproape de aplecarea lui naturală, însă intensitatea duelurilor rămâne. Nu ca în Scoția, teritoriu mai pentru băieții de la țară, totuși nici în Spania nu dansezi flamenco în aplauzele adversarilor. 

Ianis nu a fost și probabil că nu va fi niciodată genul de fotbalist care pune osul. Și când încearcă să o facă, iese rău. Pentru el, dar mai ales pentru adversar.

Mistificarea realității

Naționala rămâne alt capitol sensibil, iar viitorul lui printre selecționați depinde de cum și mai ales cât va juca la Alaves. Fiindcă nu i-a garantat nimeni postul de titular nici la echipa care odinioară, cu Cosmin Contra printre titulari, juca acea finală dramatică de Cupa UEFA contra lui Liverpool. 

La o echipă mică, așa cum este Alaves, toți trag cu dinții să fie titulari. Parcă mai abitir decât la un Real sau o Barcelonă.

Pe fiul lui Gheorghe Hagi îl așteaptă o luptă, nu un covor roșu. Mistificarea realității practicată de apropiații tatălui său nu îl ajută nici pe el, nici pe Hagi senior însuși. Cel care profețea că va veni ziua în care ne vom așeza la coadă pentru autografe pentru câștigătorul Balonului de Aur. Nimeni altul decât fiul lui.

Un lucru este cert. Ianis e iubit de fanii lui Rangers și a vrut să demonstreze acolo. Nu s-a gândit că va părăsi clubul, dar este un pas important în cariera lui Ianis. Sa joci în La Liga... Cred că este un campionat mai apropiat de calitățile lui.

- Ilie Dumitrescu, la DigiSport

Ianis este un fotbalist cu tehnică superioară, se va integra rapid într-un campionat în care există o preocupare de joc combinativ. E foarte important că este 100% fizic, s-a pregătit bine.

- Ilie Dumitrescu, la DigiSport

Eu întotdeauna am zis, inclusiv când eram la națională, că lui Ianis Hagi i se potrivește cel mai mult campionatul spaniol. Cred că este un transfer bun pentru el. Eu cred că va fi titular la Alaves la calitățile pe care le are.

- Cosmin Contra, pentru sport.ro

Sigur îi va plăcea acolo, oamenii sunt foarte apropiați de echipă. E o echipă iubită, cu un stadion cochet. Fanii vor primi cu brațele deschise. Orașul îi va plăcea foarte mult.

- Cosmin Contra, pentru sport.ro

Sper să își ajute echipa și să facă diferența, să arate ce știe, pentru că e un «10» foarte bun. Spania e un campionat foarte greu, unde se pune accentul pe tehnică. Eu zic că după un an va fi de două ori mai bun, acolo va învăța mult.

- Gică Hagi


Comentarii (62)
MaxiP
MaxiP  •  01 Septembrie 2023, 14:02
Postat de marianulvich pe 01 Septembrie 2023, 13:17

La Real era cel mai bun tinere. Era o clasa peste toti coleguu aia epuizati , care incheiasera un ciclu. Am vazut majoritatea meciurilor in direct cu parabolucs. Nu mai spun de rekuariin decursul anilor. Repet, HAGI cel mai bun de la Real in pedioada cand juca acolo.ma iei cu Brescia, daca esti cunoscator poate iti raspunzi de ce a plecat in Italia la nea Mirciu si Corioni care il adula( si nu vorbesc doar de salariul dublu oferit de italieni).

Nu sunt asa cunoscator ca eu n-am prins meciurile respective, am vazut doar reumate si date statistice. Dar nu imi dau seama daca esti ironic sau serios cu faptul ca era cel mai bun la Real.

marianulvich
marianulvich  •  01 Septembrie 2023, 13:17
Postat de MaxiP pe 31 August 2023, 15:44

Pai stai putin ca individual depinde doar de tine, cu echipa depinzi si de altii. Si poti castiga ceva pe spatele altora sau poti sa nu castigi nimic desi poti fi cel mai bun. L-am bagat pe o lista de sportivi celebri dati de tara noastra, altfel dpdv al performantelor punem separat sportivii din echipe si cei individuali. Iar asta cu confirmarea la o echipa din vest, ce inseamna? De ce din vest, daca ai castigat Cupa Uefa cu o echipa din est, tu fiind principalul jucator din perioada cea mai buna a celei echipe in istorie, nu ai confirmat? Te referi ca nu a confirmat la Real si Barca (unde nu a confirmat ca vreun jucator de legenda, ca in rest nu se poate spune nici ca ar fi esuat)? A, pai daca confirma la Bilbao, era ok, ca era din vest? A confirmat si in vest, a confirmat la Brescia.

La Real era cel mai bun tinere. Era o clasa peste toti coleguu aia epuizati , care incheiasera un ciclu. Am vazut majoritatea meciurilor in direct cu parabolucs. Nu mai spun de rekuariin decursul anilor. Repet, HAGI cel mai bun de la Real in pedioada cand juca acolo.ma iei cu Brescia, daca esti cunoscator poate iti raspunzi de ce a plecat in Italia la nea Mirciu si Corioni care il adula( si nu vorbesc doar de salariul dublu oferit de italieni).

MaxiP
MaxiP  •  31 August 2023, 15:51
Postat de Paksi pe 30 August 2023, 16:12

De ce este catalogat performanță neegalată prestația din 1994? Unde este performanța? Locul 5 după unii,8 după alții! Singura performanță este locul trei obținut de juniorii români la campionatul mondial din Australia! In rest este cancanul laudacilor lui Hagi care are o cooperativă bine construită în toate structurile. Spre nenorocirea fotbalului românesc

Pentru ca e performanta neegalata, cum de ce, e cea mai buna performanta din istorie, e simplu :))) A, deci dupa rationamentul tau performanta e doar cand intri in medalie. Nu conteaza nivelul, ca e tineret, seniorat, U14. Pe principiul cel mai tare din cei slabi e oricum peste toti cei care nu sunt medaliati in concursurile de elita. Tolba de medalii, nu conteaza nivelul. Un fel de campioana Ligii 2 e de fapt peste locul 4 din prima liga, ca e totusi pe podium. Penibil rationament. Acelasi rationament prin care practic putem spune ca nivelul de acum e absolut egal cu cel din anii 90', pentru ca performanta e aceeasi, adica 0, adica oricum nu e nimeni pe podium. Sunt generatii absolut egale dpdv valoric, nicio diferenta, nimeni nu a castigat nimic. Bravo, asa se gandeste sportul! E fix mentalitatea cu care castigi de nu mai poti. Pai noi de-aia n-am mai avut ma sportivi de elita, ca pornim exact cu logica inversa. Asa gandesc si cei care premiaza sportivii, vrem campioni, nu ne intereseaza ceilalti. Se imbogatesc cei care ajung campioni olimpici, dar nu le le asiguri linistea niciunora pentru a avea conditiile sa incerce sa ajunga acolo. Si ce sa faca ma sportivul, sa se apuce de sport pe ideea ca ajunge campion olimpic si se imbogateste? Ca restul sunt toti 0? Mi se pare fantastic cum toti cred ca in vest aia vor tot. Nici vorba, aia ii apreciaza pe toti, nu doar pe "marii campioni". Asa ca au de unde sa apara marii campioni.

Vezi toate comentariile (62)
Comentează