OPINII  »  EDITORIAL CRISTI GEAMBAȘU

Și tu, Compagno?

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat sambata, 12 august 2023 15:02 / Actualizat sambata, 12 august 2023 15:06

Nu ne ajungeau Budi și Horațiu? Atacantul italian a făcut o criză de nervi când a fost schimbat la meciul cu Nordsjaelland. Nimic nou sub soare, doar că el ne-a livrat până acum altă imagine. Civilizație, reținere, modestie

Ultimul nervos de serviciu, cetățeanul italian Compagno Andrea, 27 de ani, fotbalist legitimat la FCSB. De menționat că atacantul vicecampioanei nu practică totuși obrăznicia lui Budescu, care, apropo, a reușit să îl enerveze și pe Ilie Dumitrescu. Izvor nesecat de diplomație, Ilie a cedat și el în fața ultimelor ironii budesciene. Dar să nu ne abatem de la subiect măsurând cât a scăzut burta lui Budi după mărgica depusă în poarta Florei Tallinn.

Acum pe bune, ce vină avea Charalambous?

Până la proba contrarie, cred că Andrea Compagno este din alt aluat. Italianul transportă un bagaj de educație fundamental diferit. Comportamentală și fotbalistică. În Italia, unde cade pe tine moștenirea culturală, e greu să supraviețuiești ignorant. De aceea a surprins reacția de la schimbare, în minutul 61 al meciului cu Nordsjaelland, când i-a lăsat locul lui Vali Gheorghe. 

Și tu, Compagno?
Înlocuit în minutul 61, cu Vali Gheorghe, Andrea Compagno a cedat nervos

Nu discutăm oportunitatea înlocuirii sau momentul acesteia, căci FCSB tocmai rămăsese cu un om în plus pe teren. Un vârf cu talie, cazul italianului, era o opțiune firească. Chemat la margine, Compagno a bătut palma cu antrenorul Elias Charalambous cu aerul că i-ar fi altoit una, apoi și-a descărcat nervii pe scaunele băncii de rezerve.

Nimic nou sub soare veți zice, în afară de faptul că de data asta simbolistica era alta, căci pentru integritatea arenei din Ghencea clubul lui Becali depusese o garanție de 1 milion de euro.

Și care e, mă, ideea?

Atacantul cu realizări invizibile în fața danezilor de la Nordsjaelland nu s-a liniștit complet nici la declarații, refuzând să comenteze momentul stânjenitor de la schimbare tot pe un ton vag amenințător. E adevărat că de data asta a lipsit miștocăreala tip Horațiu Moldovan, dar tonul face chiar și muzica lui Vivaldi.

Eternii avocați ai acestor derapaje se vor întreba: care-i ideea?, la ce bun acest text?, cu atât de prietenosul «hai că ți-ai luat și azi salariul, ai însăilat câteva rânduri și gata». Nu e gata deloc. Nu suntem mironosițe dacă pretindem că o comportare civilizată reprezintă suportul pentru alt tip de fapte profesionale. Cam multă golăneală împachetată în diferite ambalaje gen dăruire, implicare, dorință, revoltă. Reținut și de regulă chiar prietenos la interviuri, metamorfoza lui Andrea a impresionat neplăcut.

Sub prima sută în Italia!

Pentru că de la el sunt alte așteptări. În oglindă, Compagno însuși are o datorie față de fotbalul țării care i-a oferit prilejul să evadeze din nesfârșitul purgatoriu al diviziei D italiene (Due Torri, Pinerolo, Argentina Arma, Borgosesia, Nuorese) ori sanmarineze (Tre Fiori). 

Când a fost transferat de U Craiova 1948, Andrea Compagno venea de la echipe sub prima sută valorică peninsulară. Asta înseamnă Serie D. Șocant, nu? Jucătorul amator Andrea s-a construit în România ca fotbalist profesionist și a demonstrat că școala de la juniorii Cataniei sau ai lui Torino este mai serioasă decât puzderia noastră de academii. Avem studenți la academii care încă nu au terminat școala generală. Nu doar la fotbal.

Cum este totuși posibil ca un amator italian să devină unul dintre cei mai serioși atacanți din prima ligă românească, fiind deopotrivă aclamat de specialiști și nespecialiști, ba la un moment dat să intre pe o listă lărgită a lui Roberto Mancini, selecționerul Squadrei Azzurra? Stânjenitor subiect!


Comentarii (28)
vichart
vichart  •  14 August 2023, 17:02
Postat de apoklyps3 pe 13 August 2023, 16:35

Ai uitat de *** când a jucat cu silkeborgii karaganieni

pai ti-am mai spus de 100 de ori ,a fost in grupe si am jucat cu rezervele,de ce nu spui si de anderlecht atunci ca a fost in aceeasi grupa? s-a vazut acum cu danezii care sunt de 10 ori mai buni decat silkeborg ca nu am luat nici macar un gol. qed. noi am demonstrat ca suntem buni voi doar faliment.

apoklyps3
apoklyps3  •  13 August 2023, 16:35
Postat de vichart pe 12 August 2023, 23:43

si vitan barzesti adevarata rusine a lumii. nicio echipa de pe terra nu a suferit asemenea umilinte ca si voi.

Ai uitat de *** când a jucat cu silkeborgii karaganieni

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

giuliano.junc
giuliano.junc  •  13 August 2023, 15:14

Şi oamenii educaţi pot avea căderi nervoase. Nu suntem niciunii perfecţi. Problema e când ieşirile de genul ăsta devin obicei. În plus, prefer oricând o criză de nervi sinceră unei miştocăreli cocălăreşti. Asta nu înseamnă că ieşirea lui Compagno nu trebuie amendată; tocmai pentru ca în mintea lui să nu se iţească ideea că e ok să faci astfel de lucruri. Dar între italian şi alde Budescu sau alţii din acelaşi aluat (apropos de kilogramele în plus), diferenţa continuă să fie imensă; inclusiv după ieşirea asta.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează