INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  PREZENTARE

Serbia

Articol de - Publicat duminica, 13 iunie 2010 00:00

Fondată: 1919 (Afiliată FIFA: 1923)
Federaţia: UEFA
Preşedinte: Tomislav Karadžić
Antrenor: Radomir Antić
Căpitan: Dejan Stanković
Clasament FIFA: Locul 15
Cel mai selecţionat: Savo Milosević (102)
Cele mai multe goluri: Savo Milosević (37)
Prezenţe la CM: 12
Cea mai bună performanţă: Locul 4 (1930, 1962)

Una din cele mai incomode echipe din Europa, naţionala Serbiei duce mai departe spiritul de luptă al echipelor naţionale ale Iugoslaviei sau Serbiei şi Muntenegrului, fiind descendenta directă a acestora.

ÎNAINTE DE CM2010
Iugoslavia, alături de România şi alte câteva ţări europene, a participat la Campionatul Mondial din Uruguay, reuşind o performanţă notabilă (locul 4), pe care avea să o egaleze tot la un Mondial sud-american, peste 32 de ani, în Peru.

Până atunci, în 1954 şi 1958, iugoslavii ajunseseră în sferturi, iar în 1950 fuseseră eliminaţi încă din faza grupelor, deşi reuşiseră două victorii (se califica doar o formaţie, şi aceasta a fost gazda şi viitoarea finalistă Brazilia).

După performanţa din 1962, sârbii au aşteptat încă 28 de ani pentru un nou parcurs excelent : în 1990, au reuşit să atingă faza sferturilor, însă au fost învinşi în mod dramatic, la penalty-uri, de către Argentina.

În 1998 au reuşit un parcurs bun, ajungând în optimi, iar la ultima participare, în 2006, au fost eliminaţi încă din grupe, după, probabil, cea mai slabă participare din istorie (0 puncte şi golaveraj 2-10).

În afară de participarea de la Campionatele Mondiale, sârbii au făcut mereu o figură frumoasă la Campionatele Europene, reuşind să ajungă de două ori în finală (în 1960 şi 1968), însă au pierdut de fiecare dată ultimul act (în faţa URSS, respectiv Italiei).

CM 2010
Serbia a fost repartizată în grupa D, alături de gazda Campionatului Mondial din 2006, Germania, dar şi de Ghana şi Australia, două formaţii care au atins faza optimilor în urmă cu patru ani. Având o echipă competitivă, cu doar doi jucători din campionatul intern şi echipieri ai unor formaţii precum Inter Milano, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Stuttgart, Lazio sau Ajax, sârbii ţintesc atingerea fazelor superioare la acest Campionat Mondial.

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează