INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  GOLGETERII MONDIALULUI

Golgeterii Mondialului » Ronaldo - Coreea de Sud & Japonia 2002

Articol de - Publicat luni, 31 mai 2010 00:00

La o ediţie de Campionat Mondial umbrită de gravele erori de arbitraj care au propulsat Coreea de Sud până în finala mică sau de cearta dintre Mick McCarthy şi Roy Keane, am avut parte şi de părţi bune. Una dintre ele: forma extraordinară arătată de Ronaldo, cel care a ieşit şi golgheterul competiţiei (8 goluri).

Deşi se afla la al treilea turneu final al Campionatului Mondial de Fotbal, jucătorul care avea în acea vară să facă trecerea pe care a făcut-o şi Jose Mourinho luna trecută (de la  Inter la Real) a vrut să fie cel care să aducă Braziliei titlul de unul singur.

În 1994, era doar un tânăr care urmărea, din postură de rezervă, cum Baresi, Massaro şi Baggio ratau penalty-urile care îl făceau campion mondial. Peste alţi patru ani, avea să privească neputincios cum Zidane şi compania îl „deposedau” de titlul mondial.

Însă CM din Coreea de Sud părea oportunitatea perfectă pentru a îşi lua revanşa faţă de fani. Şi nu numai faţă de cei brazilieni, ci şi de cei asiatici, care, ştim bine, aveau o slăbiciune faţă de Ronaldo şi, în general, faţă de naţionala Braziliei.

Repartizată într-o grupă relativ simplă, Brazilia se pregătea de o calificare fără probleme în optimi. Cum era şi de aşteptat, singura echipă care i-a pus probleme a fost Turcia, Hasan Şaş deschizând scorul în partida de debut a ambelor ţări la această ediţie.

Dar Ronaldo şi-a început spectacolul la acest mondial tocmai în acest meci. A egalat imediat după pauză, reluând în plasă după un plonjon spectaculos. Brazilia avea în cele din urmă să câştige, după un penalty transformat de Rivaldo.

Acelaşi tandem a făcut spectacol şi în meciul cu Turcia, în care sud-americanii au învins cu 4-0. Ronaldo nu a ratat şansa să înscrie şi el, iar în ultima partidă din grupă a venit şi prima sa dublă la mondial : în primul sfert de oră al meciului cu Costa Rica, el a marcat două goluri, Brazilia învingând până la urmă cu 5-2!

Meciul din optimi nu a fost nici pe departe atât de uşor pe cât credeau mulţi. Belgienii au jucat mult mai bine, au avut ocazii mari şi mai multe, au şi marcat un gol anulat discutabil, însă geniul lui Rivaldo – gol extraordinar, voleu din întoarcere – şi punctul lui Ronaldo din finalul partidei au calificat naţionala Auriverde în sferturi.

A fost singura partidă în care Il Fenomeno nu a marcat – însă au făcut-o Rivaldo şi Ronaldinho – ultimul marcând celebrul gol care i-a adus destule critici lui David Seaman şi care i-a anunţat, într-un fel, retragerea de la naţională, petrecută în octombrie.

Şi aşa a fost posibilă calificarea Braziliei în semifinale, de unde Ronaldo a dus-o direct în ultimul act printr-un extraordinar gol marcat în poarta turcului Ruştu, în urma căruia comentatorul englez a exclamat : „Fiecare Mondial are nevoie de un erou – iar această ediţie îl are pe Ronaldo!”

Dar „Dinţosul” nu s-a oprit aici. În finală, deşi în poarta Germaniei era cel care fusese desemnat cel mai bun jucător al turneului, Ronaldo nu s-a intimidat şi, poate pentru a-i demonstra lui Kahn că el merita acea distincţie, l-a „răsplătit” cu două goluri care au adus Braziliei titlul mondial!

Astfel, Ronaldo a scris istoria acestei ediţii de CM. Au mai strălucit şi alţii, precum Rivaldo, Klose sau Ilhan Mansiz, însă Ronaldo a fost adevăratul idol. Unii copii i-au copiat şi controversata frizură, ceea ce l-a făcut să exclame :”Cred că există multe mame care sunt foarte supărate pe mine!”

Per total, Ronaldo a fost şi este o legendă vie. Palmaresul său impresionant nu poate fi rezumat nici măcar în câteva rânduri, dar putem aminti echipele la care a evoluat : Cruzeiro, PSV, Barca, Inter, Real Madrid, AC Milan şi Corinthians. O listă impresionantă, cluburi la care nu avea cum să nu cucerească trofee precum Cupa UEFA, titlul de campion al Spaniei, Cupa Intercontinentală, Supercupa Europei etc.

Participând la patru ediţii de Campionat Mondial şi câştigător a două titluri de campion, Ronaldo se mândreşte cu recordul de cel mai bun marcator din istorie al „Mondialelor, cu 15 goluri, unul mai mult decât „Der Bomber” Gerd Muller.

„Îmi place să înscriu goluri după ce driblez toţi fundaşii şi, dacă se poate, şi portarul. Nu e specialitatea mea, dar cu siguranţă este obiceiul meu”

Ronaldo

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează