INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  GOLGETERII MONDIALULUI

Golgeterii Mondialului » Just Fontaine - Suedia 1958

Articol de - Publicat luni, 31 mai 2010 00:00

La fiecare ediţie a Campionatului Mondial există o „gură de foc”, un fotbalist care se face remarcat prin uşurinţa cu care marchează, trăgând, practic, o întreagă echipă după el.

Un asemenea jucător a fost Just Fontaine, care a stabilit, la Campionatul Mondial din 1958, un adevărat record pentru turneele finale : a marcat 13 goluri în doar 6 meciuri!

Născut în Marrakech şi crescut în Casablanca, ambele oraşe din Maroc, Just Fontaine s-a făcut remarcat la Nisa, unde a ajuns în 1953. În acelaşi an, a debutat la naţională, cum altfel, decât cu un hat-trick, într-o partidă disputată în compania Luxemburgului.

Şi, pentru că lui Just îi plăcea, probabil, să înceapă totul cu un hat-trick, a debutat la fel şi la Campionatul Mondial din 1958, marcând trei goluri în poarta ghinionistului paraguayan Ramon Mayeregger, într-un meci încheiat cu scorul de 7-3.

Sarabanda golurilor din partea lui Fontaine a continuat : acesta a mai înscris trei până la ieşirea Franţei din grupă (două împotriva Iugoslaviei şi unul în poarta Scoţiei) iar apoi încă două în partida cu Irlanda de Nord, din sferturi (4-0).

Însă nici măcar Just Fontaine nu a putut opri Brazilia lui Pele, cea care avea să aducă pentru prima oară titlul mondial la Rio. A marcat totuşi un gol, însă „Perla Neagră” a sud-americanilor i-a răspuns cu arma sa favorită, hat-trick-ul. Însă acest 2-5 din semifinale nu l-a descurajat pe Fontaine.

Aşa că, în finala mică împotriva Germaniei de Vest, care, la acea dată, încă era campioana mondială, Fontaine a încheiat turneul cu patru goluri de mare efect, aducând medaliile de bronz naţionalei „Cocoşului Galic” – partida s-a încheiat cu scorul de 6-3.

Pe plan intern, Fontaine a câştigat de două ori titlul cu Stade Reims, unde a ajuns de la Nisa, iar statisticile le dau dreptate celor care l-au numit cel mai bun fotbalist francez al ultimilor 50 de ani : a marcat 122 de goluri în 133 de partide pentru această formaţie!

S-a retras prematur, din cauza unei accidentări, după care s-a apucat de antrenorat. Acum, Fontaine are 76 de ani şi se ocupă cu diferite afaceri legate de sport, cum ar fi câteva magazine cu articole sportive deschise la Toulouse sau Portret-sur-Garonne.

În 2006, i-a întors serviciul competiţiei care l-a făcut celebru şi i-a dedicat acesteia un blog, prin intermediul căruia a comentat evoluţia naţionalei din Hexagon împreună cu suporterii francezi.

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează