INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  GOLGETERII MONDIALULUI

Golgeterii Mondialului » Gerd Muller - Mexic 1970

Gerd Muller
Gerd Muller

Articol de - Publicat luni, 31 mai 2010 00:00

Mulţi dintre cei care au câştigat titlul de cel mai bun marcator al Campionatului Mondial au fost jucători făcuţi pentru a înscrie goluri pe bandă rulantă. Însă, când ne gândim la cuvântul „golgeter”, cel mai elocvent exemplu este, fără îndoială, Gerd Müller.

„Bombardierul Naţiunii”. Doar când auzi acest supranume îţi dai seama ce fel de jucător era Gerhard „Gerd” Müller. “Tot ce a făcut Bayern Munchen în aceşti ani i se datorează lui Gerd şi, bineînţeles, golurilor sale”. Declaraţia devine impresionantă când aflii că a fost făcută de marele Franz Beckenbauer, colegul lui Muller la Bayern şi la naţională.

Deşi declara în repetate rânduri că nu face antrenamente speciale pentru a îşi dezvolta simţul porţii, Muller impresiona întotdeauna, marcând o mulţime de goluri. „Nu mă antrenam în mod special, pur şi simplu miroseam golul – eram cu o fracţiune de secundă mai rapid decât fundaşii adverşi”.

Explozia pe distanţe scurte şi capacitatea de a marca goluri din aproape orice poziţie l-au ajutat pe Gerd Muller, care a rămas unul dintre cei mai mari atacanţi din istoria jocului.

„Dann macht es bum!” - titlul cântecului dedicat de fanii germani lui Muller nu are nevoie de nicio traducere. Poate traducerea o reprezintă exemplificarea performanţelor lui Gerd.

398 de goluri în campionat în doar 453 de partide la Bayern, 68 de goluri în 64 de partide pentru Germania de Vest. Cifre extraordinare, care poate păleau fără performanţele realizate de Gerd la Campionatele Mondiale.

Deşi recordul său de 14 goluri la turneele finale a fost depăşit de către Ronaldo în 2006, Gerd a rămas cu un record legat de Campionatul Mondial : cele mai multe goluri marcate la CM din 1970 - 10.

Primele şapte au venit în partidele din grupa a patra – în care Germania de Vest a fost repartizată alături de Bulgaria, Maroc şi Peru.

Din cele şapte goluri, şase au fost împărţite în două hat-trick-uri : cel împotriva bulgarilor, care îl aveau în echipă şi pe regretatul Georgi Asparuhov, aflat la cel de-al treilea său Mondial, cu doar un an înainte de a face fatalul accident auto care i-a adus decesul prematur, şi cel din meciul cu naţionala din Peru, condusă din teren de marele Cubillas.

În sferturi, Gerd Muller a adus calificarea formaţiei sale în sferturi, după ce a marcat, în minutul 108 al partidei, golul care trimitea acasă Anglia, campioana mondială en-titre, lucru reuşit şi de Eusebio patru ani mai târziu.

Semifinala cu Italia a adus un nou meci memorabil, care pentru mulţi a reprezentat cel mai frumos meci din istoria „Mondialelor”. Deşi italienii conduceau cu 1-0, germanii au egalat prin Schnellinger, la ultima fază din timpul regulamentar, fundaşul lui AC Milan aflându-se la primul său gol marcat la naţională şi la primul gol după o pauză de aproape 5 ani!

În prelungiri, Gerd Muller a marcat de trei ori, însă italienii au înscris cu un gol mai mult, meciul încheindu-se cu scorul de 4-3. A fost partida de la CM în care s-au înscris cele mai multe goluri în prelungiri – 5 - aşa că Gerd nu putea lipsi de pe teren.

În finala mică, câştigată de Germania cu 1-0 în faţa Uruguay-ului, Gerd nu a mai marcat. Însă era suficient – unul din cei prolifici marcatori din istorie îşi trecuse deja în palmares şi un titlu de golgheter la CM.

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează