INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SUA

Amenințarea lui Joe Biden: „Plată egală sau tai finanțarea!”

Joe Biden, președintele SUA
Joe Biden, președintele SUA

Articol de GSP - Publicat joi, 21 ianuarie 2021 11:25 / Actualizat joi, 21 ianuarie 2021 13:44

În luna mai a anului trecut, Joe Biden (78 de ani), noul președinte al SUA, a înaintat un ultimatum cu privire la diferența de bani primiți de componenții echipelor naționale masculine, respectiv feminine ale SUA.

Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA, se implică în lupta dusă la nivelul fotbalului american cu privire la salarii. USWNT, echipa națională de fotbal feminin a Statelor Unite ale Americii, încă se află în litigii cu Federația Americană de Fotbal, pe seama diferenței de salarii dintre fotbalistele americane și membrii „naționalei” masculine.

Amenințarea lui Joe Biden: „Să mergeți altundeva pentru a găsi finanțare”

Totul a început în anul 2018, atunci când jucătoarele echipei naționale feminine, în frunte cu Megan Rapinoe, au intentat un proces în care cer despăgubiri de 66 de milioane de dolari Federației Americane, în conformitate cu „legea egalității salariale”, adoptată în 1963 de fostul președinte John F. Kennedy. 

Plângerea a fost respinsă de judecătorul federal Gary Lausner în mai 2020, ceea ce a provocat o reacție rapidă din partea lui Joe Biden, pe atunci candidatul Partidului Democrat la președinția SUA. 

„Nu renunțați la această bătălie. Nu s-a terminat încă”, scria el atunci pe contul de Twitter. Ulterior, a înaintat un ultimatul pentru Federația de Fotbal: „Plată egală acum, altfel atunci când voi fi președinte, să mergeți altundeva pentru a găsi finanțare pentru Cupele Mondiale”.

Nu este clar însă dacă Biden s-a referit la sprijinul financiar pentru echipele naționale calificate la turneele FIFA, sau la sprijin financiar pentru organizarea Cupei Mondiale din 2026, pe care SUA o va găzdui în colaborare cu Canada și Mexic.

Acum că a preluat mandatul de președinte, Joe Biden ar putea avea un cuvânt greu de spus în lunga dispută cu privire la salariile jucătorilor de fotbal.

„Naționala” de fotbal feminin a câștigat un proces

Deși a respins cererea ca fotbalistele americane să fie plătite la fel ca membrii federației masculine, judecătorul Gary Klausner a acceptat ca un proces să aibă loc, legat de tratamentul incorect în ceea ce privește cheltuielile de călătorie, de cazare și de îngrijire medicală ale jucătoarelor. 

Cazul s-a încheiat în decembrie 2020, când Federația Americană de Fotbal și USWNT au ajuns la un acord. Federația va respecta cererile înaintate de echipa națională de fotbal feminin.

Ultima Cupă Mondială în fotbalul feminin a fost cucerită de reprezentativa SUA, în 2019. De altfel, „naționala” Statelor Unite ale Americii este cea mai galonată din istoria fotbalului feminin, cu 4 Cupe Mondiale în palmares. 

În ceea ce privește fotbalul masculin, în schimb, lucrurile nu stau nici pe departe la fel de bine. Reprezentativa masculină a SUA nu a cucerit vreodată Cupa Mondială, cea mai bună clasare fiind locul 3, obținut în 1930, la ediția inaugurală, desfășurată cu doar 13 reprezentative.

VIDEO. Megan Rapinoe, una dintre cele mai bune jucătoare din fotbalul feminin

Citește mai multe știri de actualitate:

Zi decisivă la Dinamo? Lupta dintre DDB și Cortacero poate fi tranșată azi de Tribunal! Care este miza

VIDEO + FOTO Cum vor fi administrate noile stadioane Steaua, Rapid și Arcul de Triumf » De ce noile arene devin nerentabile

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (1)
mattteo
mattteo  •  21 Ianuarie 2021, 13:52

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează