GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DECES

A murit Stephen Hawking » Legăturile sale cu lumea sportului: a fost în echipa de canotaj a Universității Oxford

Stephen Hawking, în 1961, alături de colegii săi din echipa de canotaj +3   FOTO
Stephen Hawking, în 1961, alături de colegii săi din echipa de canotaj

Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 martie 2018 09:55

Una dintre cele mai strălucite minți ale omenirii, Stephen Hawking, s-a stins din viață astăzi, la vârsta de 76 de ani.

Înainte de a fi afectat de boala care i-a marcat viața, Stephen s-a bucurat de sport și a fost înscris în echipa de canotaj a Universității Oxford. El a suferit de scleroza laterala amiotrofica, cunoscută și ca boala Lou Gehrig: nu se putea mișca și comunica doar cu ajutorul unui sintetizator de voce.

Biograful Kristine Larsen a scris că primul său an la universitatea a fost foarte dificil, marcat de timiditate și izolare. Înscrierea în echipa de canotaj l-a ajutat să se deschidă și să interacționeze mai mult cu colegii săi.

În cadrul echipei, Hawking avea rolul de cârmaci. Datorită importanței acestui sport în cadrul universității a devenit foarte popular. Mai târziu, avea să declare: ”M-am înscris în echipa de canotaj pentru că mă plictiseam să studiez fizica”.

Faimosul cosmolog a fost interesat și de fotbal, iar în 2014 a dezvoltat o formulă prin care Anglia ar putea câștiga Cupa Mondială. Sfaturile sale: sistem de joc 4-3-3, joc defensiv, fotbaliștii blonzi să execute penalty-urile și echipament de joc roșu. Selecționerul Roy Hodgson nu a prea ținut cont de aceste lucruri, iar Anglia a terminat pe locul 4 în grupa D.

De asemenea, în 2016, s-a presupus că Hawking ar fi suporter al New England Patriots, după ce a primit vizita lui Robert Kraft, patronul clubului și s-a pozat cu un tricou al acestei echipe.

Ce este scleroza laterala amiotrofica

Renumitul astrofizican britanic a publicat numeroase lucrări despre originea și natura universului. Totuși, viața lui a fost marcată de boala de care a suferit: scleroza laterala amiotrofica.

Conform sfatulmedicului.ro, această boală ”se caracterizeaza printr-o pierdere  progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului si măduvei spinării denumite neuroni motori. Neuronii motori comandă mușchii voluntari, mușchi care fac posibilă mișcarea. ALS este o boala progresivă, invalidantă, fatală. Mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul și alte funcții fundamentale devin mai dificile cu timpul. Aceste afecțiuni pot cauza diferite lezări, boli și alte complicații.”

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (1)
caminero
caminero  •  14 Martie 2018, 10:26

"În cadrul echipei, Hawking avea rolul de timonier." La canotaj, postul respectiv se cheamă "cîrmaci" (coxswain în engleză ... și nu, nu e vorba de porci aici ...)

Vezi toate comentariile (1)
Comentează