1 comentarii. Scrie și tu!

Moartea unei campioane » Unirea circului cu fotbalul

La Urziceni, locul fotbaliștilor a fost luat de clovni și de animale. O lamă, doi cai, o vacă și o capră pasc iarba pe care a jucat echipa-surpriză a lui Dan Petrescu

Articol de ,
marti, 27 septembrie 11:30

DIN CUPRINS
Cum a ajuns stadionul din Urziceni gazda unui circ ambulant
Ce a însemnat echipa locală în istoria fotbalului românesc

"Cailor le dau doi baloți de lucernă pe zi. Un elefant... Cu un elefant e altceva, el mănâncă o dată pe zi. De dimineața până seara. Asta înseamnă vreo douăzeci de baloți, cam o sută de euro zilnic". "Trei mii de euro costă lunar mâncarea unui elefant?!". "Da, pe acolo. D-aia nu ne mai permitem să avem și elefanți". Așa e, nu sunt elefanți. Există o lamă, doi cai, un măgar. O vacă stă întinsă și apucă, din când în când, fire de iarbă din jur. Fire de iarbă netunse din gazonul pe care juca Unirea. Nu mai sunt nici elefanți, nici fotbaliști.



alx3228 circ lama stadion unirea stadion urziceni stadionul tineretului

Câinele din poarta lui Dinamo

Ștefan e impresarul circului postat pe arena din Urziceni. "Mama e din Cehia, tata e român și eu m-am tot plimbat între cele două țări. Pe lângă impresariat de circ mai fac și alte afaceri, o să deschid în curând o agenție de publicitate în București. Treaba cu circul e pe final, nu se mai fac bani, abia acoperă costurile".

Circul e pe ducă, fotbalul deja s-a dus. Stadionul e un carnaval apocaliptic, cu o cupolă de circ montată pe gazon, mai aproape de poarta la care a marcat Dacian Varga golul cu Dinamo în 2009. Varga a primit mingea în colțul careului, în dreapta, în punctul din care se holbează acum un clovn din plastic, a accelerat și a tras în colțul lung al porții lui Dolha.

Plasa care a înșfăcat "știuca" a dispărut, de o bară dintre cele care susțineau "năvodul" e legat un câine, un paznic al celorlalte animale ale circului. Impresarul Ștefan vorbește despre declinul circului, despre cum au devenit prea scumpi elefanții.

Elefantul costă cât un fotbalist

"Un spectacol face încasări de 20-25 de milioane de lei vechi. Oamenii ăștia lucrează din martie până în octombrie și abia reușesc să adune bani și pentru lunile în care nu e sezon pentru circ". În condițiile astea, 3.000 de euro pe lună pentru hrana unui elefant înseamnă o sumă exagerată.

Cât salariul unui fotbalist mediu din prima ligă de fotbal, competiția pe care a câștigat-o Unirea în 2009. Salariile jucătorilor se plătesc și ele tot mai greu, cam ca la circ. Pe stadionul pe care a trăit și a murit echipa de fotbal a Urziceniului a venit să moară și circul. Un cimitir al elefanților pentru care elefanții sunt prea scumpi.

O lamă în locul unui atacant peruvian

Angajații circului sunt maghiari. Unul dintre ei îl întreabă la un moment dat pe impresar despre ce vorbește cu noi. Le explică despre importanța arenei, le spune că aici a jucat campioana din 2009. Oamenii zâmbesc și continuă să adune clovnii din plastic, pânza uriașă și încarcă fiecare bucățică în mașini.

Animalele așteaptă pe margine să fie încărcate ultimele. Lama și o capră au timp să mai smulgă câteva fire din gazonul pe care călca Hamburg în 2008. Jose Paolo Guerrero, internaționalul peruvian din atacul germanilor, ar fi surprins să vadă o lamă în România, pe un stadion pe care a jucat el în Europa League.

Terenul e un mix de gazon și ierburi sălbatice. Încă arată OK și așa, netuns. Doar circul alungă imaginea de câmp pentru fotbal. Și ar mai fi faptul că au dispărut porțile. O bancă a rechiziţionat arena, în contul datoriilor clubului. Porțile au rămas ale băncii, stadionul urmează să intre în proprietatea Primăriei Urziceni, fiindcă la licitații nu s-a prezentat nimeni.

S-a descompus totul

Datele economice, creditele și falimentul clubului nu ilustrează exact ce s-a petrecut aici. Circul sărăcăcios, fără elefanți, cu o lamă și un câine priponiți de bare e înconjurat de construcții de folosit în filme, decoruri pentru un sfârșit al lumii de filmat în Bărăgan. Un carnaval apocaliptic însoțește după moarte un club care a produs mai mult de 20 de milioane de euro într-un singur an. Epaminonda Nicu, Bilașco și Iulian Apostol au produs banii cu rezultatele lor. Patronul Bucșaru le-a consumat fondurile, animalele de circ le consumă iarba pe care jucau.

Fotbalul a dispărut, circul se pregătește s-o taie și el de aici, departe de tribunele căzute, în burțile cărora zac maldăre de moloz. Curentul ridică praful de pe holurile prăbușite și-l aruncă în bazinul pentru refacere. Vopseaua albastră asta sugerează, că a fost un bazin. Ceva sau cineva a smuls bucăți din pereți, interiorul arată de parcă totul ar fi construit din celuloză, ușor de rupt. La capătul scărilor sunt tot lama, caii și vaca. Nu vreun teatru cu dinozauri capabili să descompună pereții unui stadion de fotbal. 

550.000 €a costat lotul cu care Unirea Urziceni a câștigat titlul de campioană al Ligii 1, ediția 2008-2009

REPERE ISTORICE

Ce a însemnat Unirea Urziceni

  • A promovat în premieră în Liga 1 în 2006 și în același an a fost angajat antrenor Dan Petrescu. Fundașul dreapta al Generației de Aur a fost ingredientul principal cu care patronul Bucșaru și-a construit echipa. Un ingredient scump, plătit cu 500.000 de euro pe sezon
  • A participat în Cupa UEFA în 2008, eliminată de Hamburg după 0-2 la Urziceni și 0-0 în Germania
  • În 2009 a devenit campioană. A învins-o pe Dinamo în cel mai important meci al sezonului, 1-0 în Bărăgan, și le-a "suflat" titlul roș-albilor.
  • Titlul a calificat-o direct în grupele Champions League. Clubul a încasat 20 de milioane de euro doar din premii de la UEFA. Rezultatele au fost excelente, cu opt puncte câștigate în grupa cu Sevilla, Stuttgart și Rangers. Șocurile: 4-1 la Glasgow și 1-0 la București cu Sevilla.
  • În 2011 a dispărut. Nu s-a mai înscris în nicio competiție și societatea a falimentat. 

 

Echipa din cel mai tare meci

Unirea - Hamburg 0-2, disputat în 2008, a fost partida-vedetă din istoria stadionului din Bărăgan. Dan Petrescu a folosit echipa: Arlauskis - E. Nicu, Galamaz, Mehmedovici, Bordeanu - T. Bălan, Burns, Brandan - Mara, Bilașco, Onofraș. Pentru Champions League, în anul următor, ialomițenii s-au mutat la București, pe stadionul Stelei. Conducerea Unirii avea legături cu Steaua prin managerul Mihai Stoica și antrenorul Dan Petrescu. MM lucrase pentru roș-albaștri înainte să treacă în Bărăgan, iar Petrescu este una dintre cele mai importante glorii steliste.

Comentarii (1 ) Adaugă comentariu

freekick  •  02 Decembrie 2016, 15:21

Incredibil ...

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase