GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Diferența dintre RCA și CASCO: care dintre aceste asigurări este obligatorie?

Articol de GSP - Publicat joi, 02 martie 2023 13:50 / Actualizat joi, 02 martie 2023 13:50

Asigurările reprezintă cea mai eficientă cale prin care îți poți proteja un bun sau chiar viața. Pe piață există numeroase tipuri de asigurări: auto, de locuință, de răspundere civilă pentru diverse profesii, de sănătate și așa mai departe. În cele ce urmează, vom discuta despre cele mai răspândite tipuri de asigurări, respectiv cele auto. 

În România, ai la dispoziție două tipuri de asigurare: una obligatorie, RCA și una facultativă, CASCO. Sunt situații în care asigurarea CASCO devine obligatorie, spre exemplu pentru o mașină cumpărată în leasing. Tu știi care este diferența dintre cele două tipuri de asigurare și riscurile acoperite de fiecare? În cele ce urmează, îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre RCA și CASCO. 

Polița de Răspundere Civilă Auto (RCA) este o asigurare obligatorie pentru orice autovehicul din țara noastră. Așa cum îi spune și numele, este o asigurare de răspundere civilă, ceea ce înseamnă că despăgubirea se va acorda păgubitului, nu asiguratului, dacă din vina celui din urmă s-a produs accidentul. RCA face referire la mașină. Practic, proprietarul va fi asiguratul, însă nu este obligatoriu să fie și șofer. Pe o poliță RCA pot fi declarați mai mulți șoferi, astfel încât polița să asigure și vina acestora în cazul unui accident. Dacă se produce un accident cu șofer nedeclarat, prima de asigurare va fi recalculată și va crește semnificativ. Costul pentru declararea unor șoferi suplimentari nu este mare, așa că dacă mașina ta va fi condusă și de alte persoane, bifează și această opțiune. Este bine de știut că și după emiterea poliței poți adăuga șoferi suplimentari. 

Așa cum spuneam, asigurari RCA acoperă pagubele produse păgubitului. Dacă tu ești vinovat pentru accident, păgubitul își va repara mașina utilizând asigurarea ta, iar prima de asigurare va crește, conform sistemului Bonus-Malus. 

În cazul în care dorești ca mașina ta să fie asigurată și în cazul în care tu produci accidentul, atunci optează pentru o asigurare CASCO. Aceasta acoperă mai multe tipuri de riscuri și o poți personaliza după bunul plac. Astfel, există două tipuri de CASCO: de bază și extinsă. Această asigurare se poate încheia pentru mașinile cu vechimea de maximum 5 ani, iar în anumite condiții se poate extinde perioada la 10 ani. 

Asigurarea CASCO de bază, pe lângă daunele provocate ca urmare a unui accident, acoperă și diverse riscuri cum ar fi: incendiu, furt, explozie, calamități naturale și altele. La acestea, poți adaugă diverse alte opțiuni, pentru a-ți ști mașina în siguranță, indiferent de condiții. Bineînțeles, fiecare dintre aceste opțiuni costă, așa că alege cu grijă riscurile acoperite. Sunt unele de care s-ar putea să nu ai nevoie niciodată, așa că poți scuti niște bani. 

Acestea sunt cele două tipuri de asigurări pe care le poți încheia pentru mașina ta. nu uita că RCA este obligatorie și nu poți circula pe drumurile publice fără o astfel de asigurare. Îți recomandăm și o asigurare CASCO, mai ales pentru situațiile tot mai dese în care mașinile sunt lovite în parcări, iar autorii de negăsit sau pentru incidente precum crengi căzute pe mașini. 

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează