1 comentarii. Scrie și tu!

PREMIUM GSP // Zeus al Fotbalului Total » Autobiografia lui Johan Cruyff este mai bună decât orice discurs motivațional

”Driblingul meu”, autobiografia lui Johan Cruyff, este o lecție de parcurs și de învățat pentru tinerii fotbaliști și antrenori

Articol de
vineri, 20 octombrie 09:00

DIN CUPRINS
Filosofia lui Cruyff despre viață și fotbal
Lecțiile olandezului prezentare în carte
Cum i-a inspirat Johan pe români

 



"În tot ceea ce am făcut am avut în vedere viitorul, progresul, niciodată trecutul. Din cariera de jucător am știut că ai nevoie de patru lucruri: iarbă de calitate, vestiare curate, jucători care își curăță singuri ghetele și o plasă bine strânsă în poartă.

Orice altceva - abilități și tehnică, viteză și goluri - va veni mai târziu", își începe povestea Cruyff. Cel crescut în "Concrete Village", "Satul de beton", un ghetou în Amsterdam, și-a dezvoltat talentul inedit: "Din primele amintiri mă văd jucând fotbal oriunde puteam. Pe stradă am învățat să transform orice dezavantaj în avantaj. Vezi că bordura nu este, în realitate, un obstacol, ci poți s-o transformi într-un coechipier pentru un-doi-uri. Atunci când mingea sare de pe diferite suprafețe în unghiuri ciudate, trebuie să te adaptezi instantaneu. Apoi echilibrul. Atunci când cazi pe beton, te doare și, desigur, nu vrei să te accidentezi. Tinerilor de acum le lipsesc orele petrecute de mine pe stradă, când exersam să nu cad". 

Lecții

Johan și-a început aventura ducând coșuri cu fructe fotbaliștilor de la Ajax și ajutând la îngrijirea gazonului. Era un sfrijit, iar mama lui muncea ca îngrijitoare la stadion. O altă lecție pentru cei tineri: "O vreme mi-am spălat echipamentul acasă, fiindcă nu aveam bani pentru o mașină de spălat și a trebuit să fac economii câteva luni, până când am putut să ne cumpărăm una. Astfel de experiențe te formează în ceea ce privește grija față de felul în care te îmbraci și te modelează ca persoană. Dacă îți cureți singur ghetele, știi ce fel de crampoane ai pe tălpi și îți vei cunoaște mai bine mediul".

Alte lecții oferite în biografia lui:
- "Dacă aveți pe cineva care driblează prea mult, nu-l opriți din dribling, ci puneți în fața lui un adversar masiv și puternic. După ce va încasa câteva deposedări mai dure, va învăța că trebuie să paseze mingea"
- "Atacanții așteaptă ca fundașul să le dea ocazia de a șuta printre picioarele lor. Ceea ce nu trebuie să faci niciodată e să lași mingea să-ți treacă printre picioare"
- "Joci fotbal cu mintea, picioarele le folosești doar pentru a alerga"
- "Distanțele dintre grupurile de fotbaliști nu trebuie să fie mai mari de 10-15 metri. Și toți trebuie să fie conștienți că acel spațiu trebuie creat când au posesia balonului, iar fără balon trebuie să joace și mai strâns. Atacantul e primul fundaș, ajutându-l pe portar să înțeleagă că el e primul atacant și explicându-le fundașilor că ei sunt cei ce stabilesc lungimea suprafeței de joc"

"Nici Rembrandt, nici Van Gogh n-au fost înțeleși"

Iar finalul cărții cuprinde autoportretul omului Johan Cruyff: "Am fost întrebat cum mi-ar plăcea ca lumea să-și amintească de mine peste o sută de ani. «Ca de un sportiv responsabil», am răspuns. Talentul de fotbalist l-am primit de la Dumnezeu. N-am fost mereu înțeles. Însă nu-i nimic, nici Rembrandt și Van Gogh n-au fost înțeleși. Iată ce trebuie să ții minte: lumea te tot agasează până când devii genial".

 "La Ajax, am propus să apelăm la Len del Ferro, un interpret de operă specializat în tehnica respirației, pentru a-i ajuta pe jucători să-și maximizeze eficiența la fiecare inspirație și expirație"
Johan Cruyff

33 de goluriîn 48 de selecții a strâns Cruyff pentru "Portocala mecanică" între 1966 și 1977

3 trofee Balonul de Aur are în palmares, 1971, 1973 și 1974

Palmares ca fotbalist

- 3 Cupe ale Campionilor Europeni, o Supercupă a Europei și o Cupă Intercontinentală cu Ajax Amsterdam
- 8 campionate ale Olandei și 5 Cupe interne cu "lăncierii"
- 1 campionat și o Copa del Rey cu Barcelona
- 1 campionat și o Cupă a Olandei cu Feyenoord
- Finalist al Cupei Mondiale din 1974

"De la o vârstă foarte fragedă am fost cunoscut ca "băiatul cu mingea". În fiecare zi îmi luam mingea în clasă, o puneam sub bancă și o pasam între picioare în timpul lecției. Uneori, profesorul mă dădea afară pentru că eram prea enervant" Johan Cruyff

Palmares ca manager

- 1 Cupa UEFA și două Cupe ale Olandei cu Ajax
- 1 Cupa Campionilor Europeni, o Cupa Cupelor și o Supercupă a Europei cu Barcelona
- 4 La Liga, o Copa del Rey și 3 Supercupe ale Spaniei cu catalanii

Titlu: "Johan Cruyff - Driblingul meu"
Autor: Jaap de Groot
Număr de pagini: 320
Editura: Publica
Preț: 49 de lei

LICENȚĂ / Ca la noi!

Rădoi și Dică la FCSB, ambii fără licență PRO, n-au fost deschizători de drum. Cruyff a dezvăluit cum a driblat regulamentul la Ajax: "Trebuia să fiu "principal", însă asociația antrenorilor amenințase că avea să dea clubul în judecată. "Director tehnic" a fost titulatura care ne-a permis - și mie, și clubului Ajax - să mergem înainte. Au venit să mă spioneze și m-au acuzat că am un rol activ în ședințele de antrenament. Am folosit scuza că, din cauza vieții mele grele de fotbalist, trebuia să mai dau jos din kilograme și de aceea mă învârteam mereu printre jucători".

"DINAMOVIST" / Stadion fără pistă

Ideea olandezului a ajuns motto pentru fanii lui Dinamo, care cer "stadion nou fără pistă": "Vreau să regăsesc atmosfera din vestiar pe gazon. Un club care joacă pe un stadion cu pistă de atletism nu prezintă interes. Terenul și vestiarul nu trebuie să se afle la o distanță mare unul față de celălalt. Jucătorii trebuie să aibă senzația că pot intra din vestiar pe teren fără emoții, că terenul este un mediu familiar".

KOVACS / "Simpatic, dar mai puțin disciplinat"

Cum l-a văzut pe românul Ștefan Kovacs: "Un tip simpatic, dar mult mai puțin disciplinat. Și dacă antrenorul impune mai puțină disciplină, sfârșește prin a avea o mulțime de opinii din partea jucătorilor. Era genul: "Bine, băieți, astea sunt regulile. Gândiți-vă la ele, faceți asta, faceți cealaltă și progresați!". Dacă li se dă frâu liber jucătorilor, apar dificultăți în relațiile de echipă. În timp ce Michels planificase întotdeauna antrenamentele, stilul lui Kovacs, bazat pe autodezvoltare, submina disciplina în timpul antrenamentelor și în zilele de meci".

"N-am folosit fentele pentru a-mi ridiculiza adversarul, ci doar ca pe cea mai bună soluție la o anumită problemă. M-a iritat și când i-am văzut pe alții dorind să te distrezi pe seama lor" Johan Cruyff

AFACERI / Cum se pierd 6 milioane de dolari

A investit, de multe ori fără știrea soției, în loturi de teren sau în creșterea porcilor! Doar că nu avea nici spirit, nici minte să facă acte de proprietate. Socrul său l-a readus cu picioarele pe pământ: "Ai dat bani pentru asta, pentru asta, însă nu există nimic trecut pe numele tău. Acceptă-ți pierderile, după care du-te și fă ceva la care te pricepi". Johan a dat-o în bară: "Am rămas fără cele mai multe dintre proprietăți. În ziare s-a scris că am pierdut circa 6 milioane de dolari".

Comentarii (1 ) Adaugă comentariu

vlad007  •  23 Octombrie 2017, 02:58

Johann Cruyff a fost pentru echipa Olandei mai mult decat Pele pentru Brazilia, nu la titluri mondiale, dar la calitatea de superstar si capitan de echipa care si-a condus colegii pana in finala mondiala unde a dat de un alt titan al fotbalului Franz Beckenbauer considerat de Ioan Chirila drept "Invingatorul lui Cruyff" in cartea cu acest titlu despre WM 1974. A pornit de jos si a urcat sus la acelasi club Ajax Amsterdam, la fel ca si Beckenbauer la Bayern Munchen. De la planurile de joc de maxima precizie marca Rinus Michels la fotbalul total marca Stefan Kovacs (pe care l-a apreciat si i-a facut cadou o masina de lux la despartire), Cruyff a luat tot ce ii mai trebuia ca sa urce pe Everestul fotbalului. Stefan Kovacs nu a putut fi invins de marea rivala a lui Ajax, Bayern Munchen, si nu a ajuns acolo intamplator. Jucator creativ, Cruyff a ales bine Barcelona pentru viitorul lui ca si antrenor de acelasi geniu, calitate extrem de rara. A jucat si in America la LA Galaxy contra rivalilor eterni Pele si Beckenbauer de la NY Cosmos, si a reusit si un final de mare succes la Feyenoord. A adunat tot ce ii trebuia pentru a reusi ca si antrenor la Barcelona. Nici nu se putea titlu mai bun decat "Driblingul meu"!

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase