GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  DECES

S-a stins din viață legendarul Octavian Vintilă, comentator de la Radio România Actualități

Octavian Vintilă, comentator radio la Steaua - Anderlecht. Sursa foto: Facebook / AS47
Octavian Vintilă, comentator radio la Steaua - Anderlecht. Sursa foto: Facebook / AS47

Articol de - Publicat sambata, 20 aprilie 2024 12:40 / Actualizat sambata, 20 aprilie 2024 13:49

Născut pe 22 iunie 1938, la Ploiești, județul Prahova, Octavian Vintilă a decedat vineri, 19 aprilie 2024, la vârsta de 86 de ani.

Familia sportului românesc a pierdut un mare comentator sportiv. Radio România Actualități a anunțat sâmbătă de dimineață decesul lui Octavian Vintilă. Acesta a încetat din viață, vineri, la vârsta de 86 de ani.

Octavian Vintilă a făcut scrimă la Petrolul și la Steaua

Fost sportiv de performanță la scrimă, în proba de sabie, Vintilă a îmbrățișat apoi cariera de jurnalist sportiv, fiind unul din cei mai activi comentatori de radio, în special la Jocurile Olimpice.

S-a stins din viață legendarul Octavian Vintilă, comentator de la Radio România Actualități
Octavian Vintilă, în stânga, a fost vicepreședintele Federației de scrimă din 1975 până-n 2000 / Foto: Redacția Sport RRA

Născut pe 22 iunie 1938, la Ploiești, Octavian Vintilă a început scrima la CS Petrolul, sub îndrumarea antrenorului Ion Popescu, apoi a lui Vasile Chelaru. La vârsta de 20 ani a trecut la Steaua București, cu care a fost campion republican pe echipe toată cariera sa, cu excepția anului 1961.

Octavian Vintilă a participat la două Olimpiade

A cucerit și titlul național la individual în 1968 și în 1969. Cu lotul olimpic al României a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1964, de la Tokyo, și la cele din 1972, de la Munchen, unde România s-a clasat pe locul 4 în proba pe echipe.

După retragerea din activitatea competițională, Octavian Vintilă a devenit arbitru internațional de scrimă și a fost vicepreședinte al Federației Române de Scrimă din 1975 până în 2000. În paralel, a devenit jurnalist, lucrând la biroul de presă al clubului Steaua împreună cu Cristian Țopescu.

A comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice, începând din 1976

Apoi a fost comentator sportiv și realizator de programe la Radio România Actualități. De-a lungul carierei sale a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice, începând cu ediția din 1976.

A fost președintele Asociației Presei Sportive (APS) din România din 2006 până în 2011. Pentru realizările sale a fost ridicat la gradul de comandor în Ordinul Național „Serviciul Credincios”.

Match Quiz FCSB - Rapid

Ești expert în Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe derby-ul FCSB - Rapid și câștigă premiile puse în joc!

Ați mai putea citi:

MM Stoica a dat în direct primul transfer al lui Dan Petrescu la CFR: „Am curaj să fac pariu”

Episod genial din prima ligă a României: „Erau cu două gagici de mână! «Ce fac ăștia, n-au meci mâine?!». Am înnebunit”

„Urmează producții de un mare impact, participă și el ...” » Soția unui fost star de la PSG, decizie controversată: „Planul e un milion de dolari în 6 luni”

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (22)
Barbanta
Barbanta  •  21 Aprilie 2024, 20:40

Uite asa încet,încet,pleacă unul câte unul???? Si???? Mă gândesc fraților ☝️ CUM ÎI UITAM PE TOȚI ???????????? DE CE FRATILOR???????????????? A murit un bombardier ...***???????????????????????????????? Ma uitam zilele trecute???????????????? Dacă nu scria presa și stirile???????????? Parcă ar fi fost președintele ???? Am mai spus și REPET ☝️ Tara aceasta s-a dus de râpă pentru că oamenii au ajuns să fie mândrii că sunt prosti în loc să le fie rușine ???? Dumnezeu să-l odihnească!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

faghieanvasile.vasile
faghieanvasile.vasile  •  21 Aprilie 2024, 15:13

Dumnezeu să-l ierte!

CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  21 Aprilie 2024, 14:13

Avea 85 de ani. Abia pe 22 iunie ar fi făcut 86 de ani. O voce inconfundabilă. Dumnezeu să-l ierte.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează