GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  MEDIA

Blatt FIFA

Articol de - Publicat sambata, 29 decembrie 2007 00:00

În spatele uşilor închise, Sepp Blatter a ascuns marile manevre ale forului mondial. Date în vileag de reporterul britanic Andrew Jennings.

Acţionează FIFA "pentru binele jocului"? Nu. Sepp Blatter, preşedintele său, şi acoliţii din forul mondial nu se gîndesc decît la propriul interes. N-au avut noroc. Britanicul Andrew Jennings i-a demascat. După o investigaţie minuţioasă de patru ani, reporterul a descoperit, bătînd lumea în lung şi-n lat după probe, afacerile necurate puse la cale la Zurich, dezvăluindu-le într-o carte uluitoare, "Fault!, Lumea secretă a organizaţiei FIFA". În care vorbeşte de alegeri trucate, oameni corupţi cu milioane şi nu doar atît.

"Lucrurile aflate m-au şocat şi pe mine", a povestit Jennings. Din cauza acestei anchete, el a fost declarat persona non grata de către FIFA, care a încercat în justiţie să interzică apariţia cărţii. Tribunalul din Zurich a respins cererea în 2006.

Saci de bani
În 1998, Sepp Blatter, deja secretar general de 17 ani, a cîştigat cursa prezidenţială FIFA. Dar cum l-a învins pe Lennart Johansson, contracandidatul său? Mulţi îi promiseseră voturile preşedintelui UEFA, dar şi-au schimbat opţiunea în ultima clipă, pe 8 iunie. "Au existat acuzaţii conform cărora delegaţilor africani li s-au înmînat teancuri de cîte 50.000 de dolari. Se vorbea de saci de bani sosiţi din Golf", afirmă Jennings. În spatele lui Blatter era Mohamed Bin Hammam, un bogătaş din Qatar şi membru în Comitetul Executiv.

Farsa
La votare, oamenii lui Blatter şi-au dus planul pînă la capăt. "Reprezentantul federaţiei din Haiti a absentat, dar fotoliul nu a fost liber. L-a ocupat Neville Ferguson, secretar general adjunct al Uniunii Fotbalului din Caraibe", care nu avea ce să caute acolo. "Dar votul lui Neville a fost numărat". Şi elveţianul a devenit preşedinte FIFA. Nu era o noutate. "În 1996, la un Congres FIFA, dar sub Joao Havelange, în locul aceluiaşi haitian a votat iubita preşedintelui forului jamaican, Horace Burrell, fără ca nimeni să observe".

"A învins fotbalul"
În 2002, din nou alegeri. Însă cu o lună înainte, "cinci vicepreşedinţi FIFA, inclusiv camerunezul Issa Hayatou, marele rival, i-au cerut lui Blatter să demisioneze" din cauza scandalurilor în care era implicat. A mituit unde trebuia şi pe 28 mai a primit un nou mandat. "139 de voturi pentru, 56 împotrivă, Hayatou depăşit clar, un rezultat devastator, care se putea citi pe faţa fiecărui disident". Şi Blatter i-a sfidat pe toţi: "Astăzi, fotbalul a cîştigat".

Ghimpele
Andrew Jennings, autorul cărţii "Fault! Lumea secretă a organizaţiei FIFA", este unul dintre cei mai buni reporteri britanici de investigaţie, recunoscut în lumea întreagă pentru incisivitatea sa. "Am anchetat cazuri de ofiţeri de poliţie corupţi, oficiali guvernamentali corupţi şi criminali profesionişti, iar după ce am împlinit 40 de ani mi-am îndreptat atenţia spre lumea sportului", spune Jennings, care a scris pentru Daily Mail, The Guardian, Sunday Times, The Times, Private Eye şi Financial Times.

"Blatter are aerul omului hotărît care se află la cîrma vasului. Costumul său impecabil, cămaşa elegantă, butonii de aur masiv, ceasul de calitate excepţională şi privirea sa, toate par să spună la unison 'Sînt şef. Hai, spune, ce-ai putea face pentru mine?'"
Andrew Jennings

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (3)
felipes22
felipes22  •  12 Iulie 2010, 15:15

stie cineva unde se poate cumpara cartea in romaneste? mersi

felipes22
felipes22  •  12 Iulie 2010, 14:48

ASA ESTE DAR O SA O FACA PT CA MAS MEDIA VA INSISTA si nu va avea incotro cu toate caci acum cred ca studiaza cum sa o introduca bineinteles cu beneficii...

kiroshi
kiroshi  •  09 Iulie 2010, 23:03

100% ADEVARAT!!!! DE CE CREDETI K BLATTER NU VREA SA INTRODUCA PROBA VIDEO???K SA NU PIARDA BANI

Vezi toate comentariile (3)
Comentează