Articol de Justin Gafiuc
marti, 10 ianuarie 00:00
Din cuprins: |
Gazeta a intrat în posesia unei declarații complete făcute de Dan Costea la ANAD |
Unde și cum se făceau transfuziile |
Replica antrenorului: ”Declarațiile lui Costea sunt rezultatul frustrării” |
Graziela Vâjială nu are pârghii să sancționeze Federația |
Transfuziile de sânge de la lotul de kaiac, dezvăluite ieri de Gazetă, au putut fi amendate de ANAD în urma declarațiilor oferite în anchetă de doi foști sportivi, înlăturați din lot pentru că au refuzat tratamentele interzise, conform propriilor mărturii.
Unul dintre oamenii respectivi se numește Dan Costea. El a furnizat Comisiei de Audiere detalii relevante pe marginea practicilor de manipulare sangvină, care, potrivit șefei ANAD, "i-au lăsat cu gura căscată pe toți cei din sală".
Gazeta a intrat ieri în posesia declarației complete oferite de Costea în data de 17 iunie 2016. E un document scris de mâna sportivului, întins pe patru pagini, cu amănuntele precise ale unei perioade care a aruncat în aer întreg lotul olimpic de kaiac. Să vedem, așadar, pasaje relevante din actul de acuzare venit dinspre Costea:
Dan Costea a făcut parte din lotul național până la sfârșitul lui 2015
"Aflându-mă în cantonamentul de pregătire pentru Campionatul Mondial din august 2015 în Complexul sportiv național Budeasa, fiind component al lotului olimpic de kaiac băieți, cu aproximativ o lună, o lună și jumătate înainte de Campionatul Mondial am avut o ședință ținută de antrenorul principal al grupei de kaiac, Vasile Ștefan, în care ni s-a cerut să facem transfuzii de sânge, pe care urma să ni le facă doamna doctor Clara Pătrugan, fiind medicul lotului olimpic.
Contra unei sume de 1.500 de lei, urmând să-mi facă transfuziile timp de 10 ședințe împărțite în 5 săptămâni (două ședințe pe săptămână). La ședință a participat tot lotul de kaiac, format din: Turceag Cătălin, Burciu Daniel, Neagu Traian, Gavrilă Petruș, Mironescu Constantin, Anton Alin, Camenenschi Valentin, Costea Dan Cristian.
Ședința a fost ținută de antrenorul principal Vasile Ștefan, la care a asistat și antrenorul secund Șerban Romică. După ședință m-am dus separat la antrenor și am avut o discuție cu el, spunând că refuz transfuziile pentru că nu mi se părea igienic, pentru că se încălca regulamentul doping".
"În plus, mi s-a cerut o sumă de bani în valoare de 1.500 de lei, de asemenea Anton Alin și Camenenschi Valentin au refuzat să facă transfuzii de sânge din aceleași motive, mai mult i-am spus că pot face performanță și fără transfuzii, folosind doar aminoacizii și medicația primită de la lot. În acel moment, după ce i-am spus că refuz transfuziile, mi-a replicat că nu trag cu echipa și că nu garantează că prin campionatul mondial. (...)
Timp de cinci săptămâni doamna Clara Pătrugan venea împreună cu soțul ei cu tot echipamentul pentru transfuzii, fiind transportat în genți foarte mari. În acea perioadă stăteam în cameră cu Neagu Traian și Camenenschi Valentin, în cele două zile pe săptămână când făceau transfuziile îi chemau pe sportivi câte doi în camera sportivilor Cătălin Turceag și Daniel Burciu.
Din relatările lui Neagu Traian am aflat că doamna doctor scotea aproximativ 200 ml de sânge pe care îl centrifuga, îl prelucra și îl readministra prin transfuzie în corpul său. (...) Pe parcursul pregătirii mă plângeam colegilor mei de la canoe, Dumitrescu Alexandru și Victor Mihalachi, de atitudinea antrenorului și lipsa de interes a pregătirii profesionale, acesta acorda atenție doar celor care făceau transfuzii".
"În perioada cât am stat în cameră cu Neagu Traian am observat că avea fiole neetichetate, translucide și niciodată nu a vrut să spună ce conțineau. Neagu le-a dat și celorlalți colegi, dar nu-mi amintesc dacă erau sau nu înainte de Mondiale (august 2015). Neagu nu avea asupra lui seringi, motiv pentru care bănuiesc că personalul asistent le administra acele fiole neetichetate. (...)
După excluderea mea de la lot am depus o sesizare la federație, aducându-le la cunoștință faptul că am refuzat transfuziile de sânge, că mi s-a cerut o sumă foarte mare de bani, din acest motiv fiind exclus.
La câteva zile de la depunerea sesizării, am fost chemat la o discuție la care au participat Vasile Ștefan, antrenorul secund (Romică Șerban), antrenorul federal Olteiu, iar domnul Vasile Ștefan mi-a spus să încetez cu prostiile, că este ceva normal.
Am avut o discuție și cu domnul Stoian Daniel, care mi-a spus că ar fi bine să mă opresc în demersurile mele, deoarece așa ceva nu se face".
5e numărul sportivilor care ar fi intrat, finalmente, pe tratamentul cu transfuzii de sânge, denumit oficial autohemotransfuzie majoră sau minoră: Neagu, Burciu, Turceag, Gavrilă și Mironescu
7.500 de leiar fi fost suma minimă obținută de la sportivi de medicul Clara Pătrugan pentru tratamentele efectuate la lotul de kaiac
Așa arată prima pagină din declaraţia dată de Costea la ANAD
Antrenorul Ștefan Vasile crede că declarațiile lui Costea sunt rezultatul frustrării pentru că sportivul nu a prins un loc în barca de 4, calificată inițial la Olimpiada de la Rio.
Rețineți ce vă spun: toate aceste declarații sunt date din frustrare și pentru a face rău unor oameni doar de ciudă că respectivii nu au prins Mondialul din 2015 și, ulterior, lotul pentru primăvara lui 2016, dinaintea Olimpiadei. Cineva l-a învățat pe Costea ce și cum să declare, pentru că prea sunt identice versiunile prezentate de el și de Anton.
N-am avut nimic de ascuns. Cu doamna doctor avusesem discuții în ultimele săptămâni, îi spusesem că băieții se simt foarte obosiți, iar dânsa a venit cu propunerea acestei ozonoterapii. Le-am transmis sportivilor și le-am zis că face cine vrea, nu e obligatoriu. Eu n-am urmărit apoi să văd exact ce înseamnă această ozonoterapie.
Sincer, n-am știut la ce mă expun, că mă apucam să pun imediat întrebări dacă îmi dădeam seama că poate fi ceva interzis la mijloc. Simpla folosire a acului în venă e ilegală, dar noi am fost asigurați că nu deviem în dopaj. Costea știe foarte bine că nu a prins lotul pentru primăvara lui 2016 nu din cauza mea, deoarece componența a decis-o Biroul Federal. Iar cronometrele au arătat de fiecare dată că barca mergea mai bine cu Turceag decât cu Costea. Dacă ar fi fost după mine, i-aș fi băgat pe toți cei opt candidați în barca de patru, dar, din păcate, era imposibil.
"Am căutat să fiu echilibrat. N-am vrut să țin cont de nicio prietenie, ci să mă gândesc doar la binele lotului în sensul obținerii unor performanțe. Cei care dovedeau la antrenamente că se completează cel mai bine au urcat în barca la care visau toți" Ștefan Vasile, indicat de săgeată
Șefa ANAD, Graziela Vâjială, susține că Agenția nu deține mecanisme pentru a pedepsi FRKC ca urmare a episoadelor de dopaj sistematic.
"Dacă știa așa de multe de la lotul de kaiac și militează pentru o politică anti-doping, de ce n-a venit să ne sesizeze în scris toate lucrurile în neregulă?". E întrebarea pe care șefa ANAD, Graziela Vâjială, o adresează cu substrat retoric la adresa lui Octavian Ispas, antrenorul lotului olimpic al Japoniei și unul dintre acuzatorii virulenți ai Agenției pe marginea dopajului de la FRKC.
Vâjială face câteva precizări vizavi de discursurile lui Ispas: "A punctat că președintele federației, Ion Bârlădeanu, ar fi încercat să scape de Dumitrescu. Hormonul de creștere care s-a detectat în cazul respectivului sportiv se face injectabil, așa că de Dumitrescu a căutat să scape cel care i-a administrat produsul. Apoi, federația internațională n-a avut nicio reacție vehementă la adresa ANAD, ci a avut o atitudine absolut normală. Când s-au publicat rezultatele în modulul ADAMS, care conține datele despre probele negative sau pozitive, ne-au întrebat și pe noi pe marginea subiectului, ceea ce era firesc. N-avea de ce să întrebe WADA, fiindcă federația internațională vede testele în sistem în același timp cu Agenția Mondială".
De ce n-a existat nicio sancțiune la adresa federației sau a președintelui Bârlădeanu? "N-avem nicio pârghie legislativă să adoptăm măsuri împotriva lor. Eventuale măsuri administrative poate adopta MTS, de exemplu. Noi am cerut însă la un moment dat tăierea finanțării pentru culturism, dar nu s-a întâmplat nimic".
5acțiuni educative a organizat ANAD cu federația de kaiac-canoe după izbucnirea scandalului dopingului: seminarii în intervalul 5 august - 7 decembrie, între 32 și 50 participanți (antrenori și sportivi), iar temele au vizat lista interzisă 2016, previziuni 2017, modificări Cod Mondial Anti-Doping și responsabilități individuale
gabisp • 11 Ianuarie 2017, 14:04
Niste TRISORI !!! Ar trebui exclusi pe viata din sportul de performanta...
apetulburi • 10 Ianuarie 2017, 09:35
D-na Vajiala, spuneati ca in cadrul comisiei era si cineva de la Guvern, cum dealtfel cred ca erau si de la Comitetul Olimpic si MTS, daca dvs l-ati informat pe Barladeanu ca are sportivi dopati si nu ar trebui sa ii trimita la concursuri in strainatate sa se faca de ras, de ce nu ati informat si COSR ul, MTS ul sau pe cei din guvern de ce vroia sa faca Barladeanu sau de ce nu i-ati informat dupa ce s-a intamplat fapta, aici cred ca sunteti putin in culpa, ca ati ascuns aceste fapte, ceea ce se traduce in favorizarea infractiunii, cu putina neglijenta in serviciu, cum deasemenea nu putem crede, pana nu dovediti ca Dumitrescu, Neagu si ceilalti v-au adus amenintari, pentru ca daca intr-adevar ar fi fost asa, logic sau normal ar fi fost sa anuntati organele competente....ceea ce nu prea ati facut.