Articol de Justin Gafiuc
vineri, 28 septembrie 09:00
Medicul Clara Pătrugan face acum mărturisiri tulburătoare despre cel mai mare scandal de doping din istoria sportului românesc, soldat cu excluderea României de la JO Rio din cauza practicilor medicale interzise, în frunte cu consumul de meldonium.
Lunile anterioare Olimpiadei de la Rio 2016 au adus cel mai mare scandal de doping din istoria sportului românesc. Lotul de kaiac-canoe a fost suspendat pentru un an din toate competițiile urmare a "dopajului sistematic" cu meldonium, substanța care a făcut ravagii la nivel mondial înaintea JO. ANAD a dictat suspendări cumulate de 28 de ani și jumătate pentru 8 sportivi și 2 antrenori, plus două suspendări pe viață: asistentul medical Elena Moreșan și doctorul Clara Pătrugan.
Ultima a avut însă o situație specială. S-a ales cu cea mai dură pedeapsă pentru că, în 2015, cu un an înaintea Olimpiadei și în săptămânile precedente Mondialului de kaiac-canoe, criteriu de calificare la JO, a gestionat la ambele loturi, masculin și feminin, o schemă de doping prin ozonoterapie, tratament de manipulare a sângelui interzis în sport.
Asistată de avocații Paul Mincu, Silviu Diaconu și Marius Lazăr, Pătrugan a obținut însă o întoarcere spectaculoasă a dosarului la TAS! La sfârșitul lui iunie 2018, Tribunalul de la Lausanne i-a redus suspendarea la numai 5 ani. Motivul principal: niciun sportiv nu a fost sancționat pe plan intern pentru efectuarea procedurii de ozonoterapie, ci doar pentru consumul de meldonium, fiind încălcat principiul proporționalității raportat la întreaga situație de fapt.
Astăzi, dezlegată de firele care au obligat-o la discreție pe toată durata procedurilor judiciare, Clara Pătrugan povestește moment cu moment detaliile unui caz tenebros.
Prin 2013, directorul general al MTS, Daniel Jianu, m-a propus pentru postul de medic la federația de kaiac. Cunoștea competențele mele pe ozonoterapie.
Exact! Nu am dovezi, dar sunt convinsă de asta! Presupun că dânsul le-a legat un pic mai devreme decât mine.
Cineva a încercat să găsească motivații pentru ca președintele federației, Ion Bârlădeanu, să fie dat jos. Au dorit capul lui pe un drum ocolit, dar printr-un traseu logic. Eu am căzut la mijloc din multe puncte de vedere. Am devenit un țap ispășitor. Mintea mea funcționează altfel acum! Inclusiv după ce a început ancheta cu meldoniumul, Jianu mi-a pus o întrebare de genul: "Știați că domnul Bârlădeanu susține dopajul organizat și-și dă acceptul pentru anumite proceduri interzise?". S-a interesat și dacă am dovezi.
Că antrenorii sau sportivii nu mi-au vorbit niciodată despre așa ceva. Era discuția despre meldonium. A părut dezamăgit. Mi-a zis să mă mai gândesc, poate am totuși să-i spun ceva.
Cu un an și ceva înainte de Olimpiadă. Prin primăvara lui 2015. Și tot atunci s-a terminat din motive financiare. Plus că s-a ajuns la concluzia că nu ajută foarte mult treaba asta.
În medie, am făcut zece ședințe per sportiv, unii au zis că plătesc la sfârșit, dar cam un sfert n-au mai dat niciun ban. Ei își achitau singuri costurile, nu federația. Era 150 de lei fiecare procedură. Discuțiile s-au oprit la antrenori, care au zis că rezolvă cu sportivii sau cu cluburile.
Sportivul stă întins pe spate, se iau 50-100 grame de sânge, care se introduc într-un recipient ce conține echivalentul de ozon, se amestecă eventual și cu un complex de vitamine B pentru refacerea părții neuromusculare, și totul se reintroduce apoi în circuitul sangvin cu ajutorul unui aparat. Procedura durează cam jumătate de oră.
Cu o ședință de autohemoterapie compensezi patru, cinci zile de pregătire la altitudine. Depinde de sport și de ce abilități trebuie dezvoltate. Alte țări au trecut la o grămadă de experimente, cu măști de gaze, cu ozon, cu Dumnezeu știe ce a mai apărut.
Să zicem că n-am fost împăcată cu ideea încă de la început. La cursurile pentru ozonoterapie ni se atrage atenția că e doping pentru sportivi. Nu trebuia să fac așa ceva. Am greșit. Mi-am primit pedeapsa. Ar fi trebuit să țin seama de acel prag invizibil de netrecut. Poate m-au dominat vârsta și entuziasmul momentului. Îmi pare rău că s-a ajuns la ce s-a ajuns. N-a existat însă niciun pic de rea intenție din partea mea. Mă voi întoarce însă mai puternică, mai pregătită și nu voi mai comite aceleași erori. Visul meu e să revin la un lot olimpic, indiferent de sport.
Am beneficiat de colaborarea totală a antrenorilor, iar asta a făcut ca lucrurile să meargă mai ușor. Când am început procedurile, sportivii erau foarte obosiți. Sunt convinsă că știau și ei de la antrenori ce trebuiau să știe despre ozonoterapie. Au refuzat doar câțiva, care oricum erau scoși de staff din echipajele pentru cursele externe. Scopul era să-i ajutăm să-și revină mai repede la o condiție fizică aptă pentru performanță. Am convingerea că ar fi adus medalii de la Olimpiadă! Chiar mi-am dorit ca băieții ăștia să facă ceva pentru România!
Căutau tot felul de substanțe pe care doreau să le ia de colo și de colo pe riscuri personale. Au fost cuminței o vreme, dar până la urmă apare presiunea rezultatului. Și antrenorii, și sportivii mă întrebau de anumite fiole, multe aduse de prin Moldova sau Ucraina. Eu auzeam prima dată de ele și mai citeam pe net despre ce e vorba. Nu le-am recomandat însă niciodată să ia.
Nu. N-am cum! Niciodată nu poți fi sigur pe un sportiv de la un lot olimpic. Oricum, erau foarte documentați. Cred că puteam lua notițe de la ei pe anumite produse.
Înainte să plece la turneul de pregătire din Portugalia, unde au luat meldoniumul, unul dintre sportivi, Traian Neagu, m-a întrebat ce știu despre produs. I-am răspuns că nu cunosc mare lucru despre doze și administrare și, oricum, nu utilizăm așa ceva. I-am transmis că e interzis, dar când s-au întors din cantonament a explodat cazul. A fost un șoc. Am aflat la Snagov de povestea asta și m-au întrebat cum putem rezolva situația.
Am aplicat o schemă de detoxifiere, care nu știu cât de bine a funcționat. Ar fi trebuit un mecanism puternic și rapid, care să-i țină pe picioare. Să rămână în formă, dar să și iasă probele de doping în limitele acceptabile.
N-avea cum altcineva! Eu n-am mers în Portugalia. Ea era la lot de o viață. "Mama" sportivilor! Știa meserie! N-am discutat însă niciodată despre treaba asta, fiindcă era nervoasă în permanență după întoarcere.
"De ce doar eu am fost cel negru și urât? M-a deranjat că s-a căutat un vinovat de serviciu, care n-avea legătură cu scandalul principal legat de meldonium. Au vrut să caute altceva, ca să creeze un caz și mai mare și să acopere cumva implicațiile de la dosarul cu meldonium"
Clara Pătrugan, fost medic lot olimpic kaiac"La momentul respectiv, ozonoterapia era cel mai mic rău din tot ce se dorea la lotul olimpic"
Clara Pătrugan, fost medic lot olimpic kaiac"Sportivii sunt obligați prin lege să cunoască reglementările WADA. Când faci o procedură în venă trebuie să te întrebi dacă e legală sau nu. ANAD a constatat că sportivii nu se fac vinovați pe ozonoterapie fiindcă nu și-au dat seama că e o procedură interzisă. O motivare absurdă!"
Silviu Diaconu, avocatul Clarei Pătrugan"Doamna doctor a fost găsită unică vinovată pe ozonoterapie. Cei de la ANAD au și numit-o la TAS drept capo di tutti capi. Dar când o federație solicită serviciile unui doctor cu asemenea specializare, e clar ce urmărește"
Marius Lazăr, avocatul Clarei Pătrugan
Pe pagina sa de Facebook, Clara Pătrugan a postat imagini din timpul procedurilor sangvine efectuate la cabinetul său pacienților din zona extrasportivă
Daniel Jianu (stânga), directorul general al MTS, e o prezență constantă la diferite evenimente organizate de federații
Petruș Gavrilă, Ștefan Vasile (primii din stânga) și Traian Neagu (primul din dreapta), aici la JO Londra 2012, s-au aflat pe lista suspendărilor pentru dopaj în 2016
Ion Bârlădeanu conduce din 2005 federația de kaiac-canoe
Clara Pătrugan vorbește despre relațiile de culise ale șefului federației de kaiac, Ion Bârlădeanu, și e convinsă că Agenția Națională Antidoping a avut interes ca sportivii de la kaiac-canoe să nu participe la JO Rio 2016.
Am avut niște discuții la început, dar au fost tăiate din fașă. Mi-a zis să mă descurc, fiindcă nu e treaba lui. Apoi, după ce a izbucnit scandalul, de unde vorbeam deschis indiferent de sportiv sau situație, s-au închis toate drumurile de comunicare. Ne salutam de pe poziții diferite și atât!
(Râde) Păi, normal că știa, Doamne Dumnezeule! Cum să nu știe? E ca și cum vin la dumnevoastră în casă, dar vă faceți că nu vă dați seama că sunt acolo! Nu e niciun sentiment, e certitudine! Nu l-aș putea localiza însă undeva pe parcursul scandalului, dar ceva n-a fost în regulă. N-am însă nicio dovadă că ar fi fost implicat concret în vreo acțiune. Cine sunt însă eu față de experiența și cunoștințele dânsului?
Nu am probe palpabile, dar sută la sută are susținerea serviciilor secrete. Se cunoștea bine cu Radu, soțul meu, care a decedat recent. Ar fi împlinit acum 50 de ani! A lucrat în SPP, în garda președintelui, și se știau. Din detaliile pe care le cunosc de la Radu, sunt convinsă că Bârlădeanu are sprijinul serviciilor. Aici nu e niciun dubiu! Radu îmi și spunea mereu să am grijă la faptele pe care le fac la lot, să-mi acopăr spatele!
Nu! Are la îndemână toate pârghiile. Probabil că va rămâne pe acel scaun mult și bine! E o viață frumoasă, pe care nimeni nu și-ar dori s-o abandoneze. A făcut tot ce a depins de dânsul pentru a-și păstra postul. Și-a găsit și oamenii pe care să-i sacrifice de dragul funcției. Cred că și acum sunt persoane în federație care și-ar dori să-l dea jos, dar să zicem că experiența lui Bârlădeanu își spune cuvântul. Toate laudele pentru președinte din acest punct de vedere! Altceva mă doare însă pe mine.
De ce sportivii n-au plecat totuși la Olimpiadă? Asta e problema, nu că am făcut eu ozonoterapie înainte cu un an de Jocuri, iar procedura n-a continuat în ultimele 12 luni anterioare concursului de la Rio. Lăsați-mă-n durerea mea!
Cineva din țară a susținut suspendarea lotului la nivel global. De exemplu, Agenția Națională Anti-Doping n-a schițat niciun gest că ar vrea să-i lase pe sportivi să meargă mai departe. Au fost atât de drastici în decizii, deși aveau sprijinul WADA să dea drumul mai departe celor din lotul de kaiac pe anumite valori la testele de meldonium. A fost acolo, la ANAD, cineva care a primit ceva financiar sau altceva. Nu știu. Au avut un interes ca sportivii respectivi sau federația să nu participe la Olimpiadă.
Aici e mica explozie care ar trebui descoperită!
În niciun caz! Au înflorit dosarul cât au putut, din toate părțile. Susținerea din partea Agenției pentru sportivi a fost zero. ANAD-ul a dictat niște hotărâri contrare tuturor intereselor naționale.
"Toți, antrenori, conducere a federației, au declarat în audieri că nu știau nimic despre dopingul de la lot. Că doar doamna doctor ar fi știut și ar fi profitat de pe urma sportivilor pentru a se îmbogăți cu vreo 3.000 de euro. E ridicol!"
Silviu Diaconu, avocatul Clarei Pătrugan"Bârlădeanu a fost primit ca un rege la audierile de la ANAD. L-au băgat în față, l-au servit cu o cafea de parcă nu ar fi fost în fața unei comisii de judecată. La ANAD nu există obiectivitate și imparțialitate"
Silviu Diaconu, avocatul Clarei Pătrugan
În vara lui 2015, la o lună după ce a efectuat tratamentul cu ozonoterapie, amendat de ANAD și de TAS, kaiacul de 4, format din Traian Neagu, Petruș Gavrilă, Bogdan Burciu și Cătălin Turceag, a obținut biletele pentru Rio la Mondialul de la Milano. Băieții au încheiat cursa pe locul 7, peste așteptările momentului, dar au ratat, până la urmă, prezența la Rio din cauza suspendării venite dinspre federația internațională ca urmare a scandalului cu meldonium, apărut în aprilie/mai 2016. "Am înțeles că toți s-au simțit foarte bine după tratament și i-a ajutat mult la Milano", relata Alin Anton, unul dintre sportivii excluși din lotul olimpic fiindcă a refuzat procedurile de ozonoterapie.
Clara Pătrugan flancată de doi dintre avocații cu care a obținut la TAS reducerea suspendării pe viață la una de numai cinci ani: Silviu Diaconu (stânga) și Marius Lazăr (dreapta)
vladutz13 • 28 Septembrie 2018, 11:04
Din tot interviul asta vi se pare o persoana competenta?? Ozonoterapia in Romania este la nivelul de leac babesc. Se face dupa ureche, fara specializari serioase, fara studii, fara nimic (daca esti specialist nu ar trebui sa fii la curent cu ce se incearca la nivel mondial??). Si este folosit pt toate afectiunile ca si cum ar fi un leac universal si o spun din proprie experienta. Cel mai bun exemplu fix schema aia de "detoxifiere" fara vreo idee daca merge sau nu.... Ozonificarea asta poate sa fie chiar foarte periculoasa, iti poate da complet peste cap tensiunea, mai ales cand e facut de incompetentii de la noi.
Tudorel Dumitru • 28 Septembrie 2018, 10:41
Oare cand se va face un astfel de control si la fotbal.Nu ma gandesc decat la pungulitele cu ceai de la FCSB de pe vremea li Reghe.