Articol de Costin Ștucan, EIC
duminica, 04 decembrie 11:21
DIN CUPRINS |
Imediat după ce a condus-o pe Swansea în cel mai bun sezon din istorie, managerul danez Michael Laudrup a fost concediat și acuzat că transferă doar jucători care umflă buzunarele agentului său, Bayram Tutumlu |
Documentele Football Leaks arată amploarea influenței pe care un impresar o are în transferurile făcute de un club din Premier League |
Tutumlu este impresarul care a colaborat mulți ani cu Ioan Becali |
Gazeta Sporturilor publică investigația Football Leaks la aceeași oră cu Spiegel și celelalte publicații implicate în consorțiul European Investigative Collaborations |
Ca jucător, Michael Laudrup a fost uriaș. A câștigat titlul cu Juventus, Barcelona și Real Madrid și Liga Campionilor cu echipa catalană.
Fostul mijlocaș este un Hagi al Danemarcei, dar cu mai multe trofee.
În 1989, cei doi s-au întâlnit în Ghencea în ultimul meci din preliminariile Mondialului din Italia. După 3-1 pentru România, Hagi a mers la Coppa del Mondo, Michael și Brian Laudrup au rămas acasă.
În 1994, când Laudrup s-a transferat de la Barcelona la Real Madrid, Hagi a venit în locul său, adus de Cruyff de la Brescia după un Campionat Mondial incredibil.
Carierele celor doi au multe în comun.
Inclusiv prieteni.
Poza de profil pe contul de Twitter al lui Bayram Tutumlu. Hagi are o cocardă cu numele companiei agentului turc. Sursă: Twitter
Jocurile de cărți, mașinile și o relație tensionată cu un antrenor i-au adus împreună pe Michael Laudrup și Bayram Tutumlu în anii 90. Sau, mai degrabă, acestea sunt circumstanțele în care s-au cunoscut.
Venit în Spania în anii 80 împreună cu prietena, tânărul turc era fiul unui antreprenor de succes. Și-a terminat studiile în Elveția, iar Barcelona era orașul în care trebuia să-și înceapă o afacere.
A început să adune tot mai mulți bani din importul de mașini de lux Mercedes, din Germania în Spania.
Dar Tutumlu era cel mai încântat de faptul că afacerile sale i-au facilitat accesul la lumea fotbaliștilor. Era înnebunit după fotbal.
Pe pagina sa de Facebook, se laudă acum cu relațiile de prietenie pe care le are cu Diego Maradona, Jose Mourinho, Josep Guardiola și Marco van Basten.
Bayram Tutumlu (centru) și Jose Mourinho, o relație consolidată la Barcelona. Sursă: Facebook
Printre clienții săi în afacerea cu mașini se numărau mai mulți jucători de la Barcelona.
În acest cerc, Tutumlu i-a cunoscut și pe românii Gică Hagi și Gică Popescu. Poreclit “El Turco”, omul de afaceri s-a împrietenit la cataramă cu Ronald Koeman, actualul manager de la Everton, în prima ligă engleză.
La rândul său, Koeman are în continuare o relație excelentă cu Popescu și Hagi.
Acasă la olandez, alături de alți fotbaliști de la Barcelona invitați la o partidă de cărți, Tutumlu l-a cunoscut pe Michael Laudrup.
În 1993, danezul nu avea impresar, o noțiune neclară în acei ani. După mai multe certuri cu Johan Cruyff, Laudrup l-a angajat pe Bayram Tutumlu să-i găsească o altă echipă. Un an mai târziu, turcul îl transfera la marea rivală Real Madrid.
Prietenia lor a devenit strânsă.
Laudrup și Tutumlu erau nedespărțiți. Asocierea i-a bulversat pe ziariștii danezi. Michael Laudrup este calm, echilibrat, un ambasador al fotbalului din Danemarca, în timp ce Bayram Tutumlu ar putea fi definit cel mai bine ca un tip imprevizibil.
În acea perioadă, Tutumlu a acționat și ca bodyguard, apărându-l pe Laudrup și având ieșiri necontrolate la adresa fanilor care-i acuzau clientul de “trădare”.
Amândoi spun că relația lor s-a clădit pe respect reciproc. Agentul a declarat că prietenia lor nu are nimic de-a face cu banii.
“Trebuie să rețineți că nu fac asta pentru bani. Am toți banii pe care mi-aș fi putut vreodată permite să-i cheltuiesc. Sunt nebun după fotbal și am vrut să protejez un om de care îmi păsa”, declara Bayram Tutumlu într-un interviu pentru Jyllands-Posten în 2006.
“Treci prin multe pentru prieteni”.
În vara lui 2013, un astfel de moment greu a apărut din cauza banilor.
12 iunie 2013.
Titlurile se succedau:
“Swansea City: viitorul lui Michael Laudrup este în dubiu ca urmare a unui scandal legat de agentul lui”, scria BBC pe site.
“Poziția lui Michael Laudrup e în pericol. Swansea a tăiat legăturile cu agentul său”, a anunțat The Guardian.
În acea zi, media britanică a fost plină de articole despre Laudrup și Bayram Tutumlu. În frunte cu președintele Huw Jenkins, conducătorii clubului de Premier League, Swansea, l-au acuzat pe agentul antrenorului danez că s-a amestecat în politica de transferuri.
Acuzele extrem de grave veneau la finalul unui sezon istoric pentru echipă.
În primul sezon petrecut la Swansea, unde a fost numit după plecarea la Liverpool a lui Brendan Rogers, Laudrup reușise să câștige primul trofeu major din istoria clubului. În finala Cupei Ligii Angliei, pe Wembley, Swansea a învins-o pe Bradford cu 5-0, după ce le eliminase pe drum pe Liverpool și Chelsea.
Laudrup și Tutumlu dăduseră lovitura.
La cel puțin trei dintre fotbaliștii folosiți în finală, Bayram Tutumlu avea interese financiare.
4.000.000 €este suma minimă pe care Bayram Tutumlu a încasat-o în lunile în care Laudrup a fost manager în Premier League
Un altul, om de bază în drumul spre Wembley, Jose Manuel Flores Moreno - cunoscut și sub numele de Chico Flores - a ratat meciul.
El a fost transferat la Swansea de la Genoa la câteva zile după numirea lui Laudrup, în iulie 2012. Pentru a înlesni negocierile, Swansea angajase serviciile companiei spaniole Soccerting SL.
Acest lucru e perfect normal.
Chico Flores și mesajul său pentru dispăruții Jarque și Miki Roque, după finala Cupei Ligii câștigate cu Swansea. Sursă: GettyImages
Dar Soccerting SL a semnat o înțelegere secretă separată cu Bayram Tutumlu și cu firma luxemburgheză IBTD International. “Din comisionul total de 500.000 de euro, IBTD International SA va primi 162.500”, scria în contractul secret.
În acest fel, Tutumlu a reușit să profite de pe urma primului transfer făcut de Laudrup.
În plus, afacerea venea după ce agentul a emis o factură pentru alte 187.500 de lire sterline pentru “transferul domnului Laudrup ca antrenor de fotbal la Swansea Football Club”.
Cu alte cuvinte, Bayram Tutumlu încasa bani de la clubul englez și pe sub masă, și deasupra.
Un alt fotbalist transfer de Swansea în acel an, Pablo Hernandez, a venit de la Valencia.
“Michael a fost idolul meu când eram mic”, a declarat Hernandez la sosire.
Poate acesta a fost motivul pentru care a semnat un contract de reprezentare cu agentul lui Laudrup. Contractul stipula că Bayram Tutumlu urma să primească un procent din salariul de bază al lui Pablo Hernandez dacă acesta depășea o anumită sumă.
Grație acestui contract, Tutumlu s-a ales cu 268.000 de euro. Chiar dacă contractul era neobișnuit, Pablo Hernandez a făcut o alegere clară când l-a semnat.
Nu atât de bine definit, însă, este interesul financiar al agentului cu jucătorul Ronald Lamah.
Ajutat de avocații de la firma Senn Ferrero, Tutumlu a semnat o înțelegere cu agenția de management sportiv Promoesport BCN, care reprezenta un număr mare de jucători aflați aprope de nivelul de top din fotbal, în special din Belgia.
Documentul prevedea clar că impresarul urma să primească 66% din comisioanele agenției de fiecare dată când jucătorii firmei spaniole se transferau la Swansea dacă “această operațiune era rezultatul colaborării, medierii, în sensul lor larg, asigurate de Bayram Tutumlu”.
Astfel, impresarul lui Laudrup a încasat alte 135.000 de euro atunci când clientul său s-a decis să cumpere jucători.
“Michael s-a decis să întărească posturile de pe benzi pentru a crea concurență. Suntem încântați că totul a fost semnat”, spunea Huw Jenkins, președintele lui Swansea, atunci când Roland Lamah s-a transferat de la clubul spaniol Osasuna într-o înțelegere pe 18 luni.
Michael Laudrup este aruncat în sus de jucătorii săi după finala Cupei Ligii din februarie 2013. Cariera lui avea să o ia, însă, în sens invers. Sursă: GettyImages
Acorduri similare au fost semnate cu ajutorul lui Bayram Tutumlu la precontractele pe care Swansea le-a semnat în ianuarie și februarie cu spaniolii Alejandro Pozuelo și Jose Canas - reprezentați de Promoesport BCN, respectiv, de agenția spaniolă You First Sports.
Cele două tranzacții i-au asigurat lui Tutumlu aproape 3,1 milioane de euro. Suma a fost atât de mare deoarece Pozuelo și Canas veneau din postura de jucători liberi de contract.
Swansea nu plătea sume de transfer, dar putea oferi jucătorilor și agenților lor mai mulți bani.
Swansea se întărea cu jucătorii ceruți de Laudrup și semnați înainte de Tutumlu.
O practică de care au fost acuzați în România și soții Reghecampf.
Rafael Nadal, Bayram Tutumlu, Miguel Nadal, unchiul lui Rafa și fost fundaș la Barcelona, și Michael Laudrup. Sursă: Facebook
La finalul partidei cu Bradford, Laudrup a apărut în fața camerelor Sky Sport.
“Primul trofeu e întotdeauna special. La anul vom fi în Europa. E o experiență plăcută”, a spus danezul.
Brusc, fostul antrenor al lui Contra de la Getafe devenise unul dintre cei mai lăudați manageri de pe continent, ducând un club mic spre un trofeu în Anglia.
Popularitatea sa a crescut, iar Swansea le-a pregătit imediat o prelungire de contract pe un an lui și secunzilor săi Erik Larsen, Oscar Garcia și Morten Wieghorst.
7,5%
din sumele încasate de Swansea din transferuri a fost comisionul obținut de Tutumlu ca urmare a trofeului câștigat de clientul său, Laudrup
Clubul din Premier League era atât preocupat să-l păstreze pe Laudrup încât a fost de acord cu o clauză neobișnuită introdusă în contractul cu agentul acestuia.
Noi oportunități apăreau pentru Bayram Tutumlu.
Pe 12 iunie 2013, la câteva luni după finală, Daily Mail scria: “Tutumlu a insistat ca toți jucătorii să fie aduși prin el. De asemenea, s-a întâlnit cu potențiali jucători transferabili fără știrea președintelui Jenkins sau a clubului”.
Michael Laudrup a fost demis de la Swansea după 84 de partide și mai puțin de două sezoane. Sursă: GettyImages
Conform clauzei semnate după câștigarea Cupei Ligii, Tutumlu urma să încaseze 7,5 la sută din sumele tuturor jucătorilor vânduți de Swansea, indiferent dacă el intermedia sau nu transferurile.
În plus, urma să primească 10 la sută din sumele plătite de club echipei de antrenori.
Pentru sezonul 2013/2014, asta reprezenta echivalentul a 391.000 de lire sterline, conform documentelor Football Leaks.
În iunie, însă, a început dezastrul.
“El Turco” a încercat să-l vândă pe fundașul central Ashley Williams - un fotbalist dorit atunci de toate marile cluburi din Premier League - fără să se consulte cu conducerea.
În același timp, Laudrup încerca să-l aducă pe atacantul Iago Aspas, reprezentat de Promoesport BCN, transfer de pe urma căruia Tutumlu ar fi încasat 66% din sumele rezervate agentului.
Aspas a ales în cele din urmă Liverpool, dar Huw Jenkins a început să suspecteze transferurile făcute de Laudrup cu ajutorul impresarului său.
Swansea a renunțat la serviciile lui Tutumlu.
După ruptură, Jenkins și-a îndreptat atenția asupra negocierilor purtate de angajații clubului, lucru evident dintr-un email trimis lui Erik Larsen, scouterul lui Laudrup:
“Te rog să mă atenționezi unde pleci și de ce? Înainte de a permite rezervări la hoteluri și la zboruri. Vreau de asemenea un raport detaliat al fiecărui jucător pe care-l urmărești”.
O lună și jumătate mai târziu, Jenkins s-a alarmat când a aflat că Larsen și Laudrup discutau despre aducerea unor fotbaliști spanioli: “Sunt mulți jucători din Marea Britanie pe care trebuie să-i monitorizăm și să-i luăm în calcul. Lotul nostru începe să fie încărcat de străini. Avem nevoie de cel puțin 8 britanici”.
Jenkins era în continuare îngrijorat de legătura cu Tutumlu. Swansea nu-i plătise procentul echivalent cu 391.000 de lire, iar Tutumlu a trimis un email:
“Președinte…Mai mult de trei săptămâni, nu plătit factura. Nu înțeleg de ce? Dacă nu vrei să plătești, spune-o clar. Acesta ultimul mail către tine. Salutări. Bayram”.
Jenkins a răspuns că va plăti “din respect pentru Laudrup”, dar plata a întârziat.
Tutumlu a angajat serviciile firmei Senn Ferrero să recupereze banii.
Bayram Tutumlu și actualul președinte al Barcelonei, Josep Bartomeu. Sursă: Facebook
În cele din urmă, Jenkins a plătit, dar înainte a explicat oficial într-o scrisoare datată 21 octombrie 2013:
“O serie de evenimente neașteptate și regretabile a avut loc. Acestea sunt binecunoscute și nu vreau să le repet. Prin urmare, cred că este rezonabil să existe asigurări în scris din partea domnului Tutumlu că nu va mai exista o repetare a comportamentului său”.
După un război de o lună, părțile s-au înțeles să încheie un contract lung de consultanță prin care Tutumlu primea 391.000 de lire. Dar Jenkins a introdus o clauză scrisă conform căreia detalii din politica de transferuri a clubului nu trebuie să ajungă la terțe părți.
A fost o mișcare inteligentă a președintelui. Chiar dacă nu mai avea contract cu Swansea, Tutumlu era implicat în secret în tranzacțiile clubului.
Sub rolul de consilier, turcul o reprezentase pe Getafe când clubul a decis să-l împrumute pe Alvaro Vazquez la Swansea și cîștigase din tranzacția aceasta 130.000 de euro. De asemenea, semnase o înțelegere ascunsă cu agentul lui Ben Davies, starul în devenire al lui Swansea, asigurându-și 66% din eventualele comisioane.
Prin urmare, Tutumlu a profitat de pe urma transferului lui Davies la Tottenham pentru aproximativ 8.7 milioane de euro.
Deși nu mai avea contract cu Swansea, impresarul lui Laudrup știa foarte bine din ce jucători poate scoate o avere.
Cu Laudrup manager, Davies a jucat regulat.
Comisionul lui BT, Bayram Tutumlu, în contractul lui Davies. Sursă: Football Leaks
Dar rezultatele lui Laudrup s-au prăbușit în al doilea sezon.
La începutul lui februarie 2014, danezul a fost concediat.
34,52%este procentajul victoriilor lui Michael Laudrup în cele 84 de meciuri petrecute pe banca lui Swansea
După două săptămâni, pe 18 februarie 2014, danezul a apărut în fața presei într-o conferință de presă organizată la hotelul Hilton din incinta aeroportului londonez Heathrow. pentru a-și prezenta varianta. “Marți am avut o nouă întâlnire cu conducerea. Am dat noroc, ei mi-au mulțumit pentru ce fac. Apoi, după-masa, am primit un email în care eram informat că din cauza unei încălcări a contractului acesta va fi terminat la câteva ore după întâlnire”.
Ca de obicei, Laudrup a vorbit calm. Ca de obicei, avea un aer nobil cu părul negru des dat într-o parte și cu un pulover negru sub care se vedea gulerul cămășii. Dar cearcănele arătau că Laudrup primise o lovitură.
“Am fost derutat așa că am sunat la club să întreb ce s-a întâmplat. A fost cam greu să aud ce mi s-a spus la telefon. Am întrebat despre ce încălcare e vorba. Nu au știut să-mi spună”, a spus Laudrup.
Dar, în timp ce stătea și le vorbea celor 30 de jurnaliști, danezul știa de ce e acuzat.
Președintele lui Swansea, Huw Jenkins, declarase în termeni ambigui: “A fost clar pentru toți oficialii clubului că principiile solide pe care le-am avut la Swansea în ultimii 10 ani încep să se erodeze”.
Mai clar au fost oficialii clubului referitor la influența lui Tutumlu.
“Clubul continuă să investigheze transferurile de jucători pentru a stabili dacă au fost realizate în detrimentul clubului în timpul asocierii cu Bayram Tutumlu și dacă și care a fost implicarea lui Michael Laudrup în asta”, a scris CEO-ul lui Swansea, Steve Penny, într-o scrisoare trimisă sindicatului antrenorilor din Anglia (League Managers Association).
“Există un număr de tranzacții și negocieri cu jucători în urma cărora clubul a ajuns la concluzia că Bayram Tutumlu a încercat să profite material”.
Acesta a fost unul dintre cele 15 reproșuri adresate muncii lui Laudrup la Swansea.
Pe listă mai sunt proasta calitate a antrenamentelor, lipsa angajamentul și o carență de comunicare cu jucătorii.
Scrisoarea lui Perry face parte din documentele găsite de jurnaliștii de la Politiken în Football Leaks.
Un fragment din scrisoarea adresată de Swansea sindicatului antrenorilor din Anglia. Sursă: Football Leaks.
Scurgerea uriașă de informații dezvăluie acum că suspiciunile celor de la Swansea erau îndreptățite.
Bayram Tutumlu a încasat peste 4 milioane de euro din transferurile făcute în scurtul mandat al prietenului și clientului său, Michael Laudrup.
La conferința de presă ținută la aeroport, managerul și-a apărat impresarul: “Nu mi-a făcut nicio problemă. Oamenii comit greșeli, dar eu nu le întorc spatele celor care fac totul să-mi fie bine și care m-au ajutat să aducă jucători în primul meu sezon la club”.
Șefii clubului din Premier League nu au avut, însă, dovezi în privința afacerilor secrete ale lui Tutumlu și nici în privința implicării directe a lui Laudrup în tranzacțiile pe sub masă.
Documentele Football Leaks nu demonstrează decât munca obscură a impresarului. Și faptul că acesta a plătit facturi totale de 80.000 de euro pentru a primi, împreună cu Laudrup, asistență juridică pe durata mandatului prietenului său la Swansea.
Laudrup a negat acuzațiile și continuă să o facă.
Din cauza lipsei de probe, Swansea a fost nevoită să ajungă la o înțelegere cu Laudrup și cu secunzii săi. Managerul a primit o compensație netă de 1,55 milioane de lire sterline pentru întreruperea prematură a contractului.
Tutumlu a luat 340.000 de lire.
În timp căutării pozelor pentru acest material, reporterii European Investigative Collaborations au găsit contul de Twitter al lui Bayram Tutumlu. În ciuda prietenei testate cu Laudrup, impresarul are o poză de profil în care apare o altă legendă a fotbalului mondial.
Hagi și Bayram Tutumlu, în fața unui tort cu numele firmei de impresariat BTM Management. Sursă: Facebook
Gheorghe Hagi.
Tânăr.
Românul se regăsește și în alte imagini de pe contul de Facebook al lui Tutumlu. Aflat în centrul uneia dintre poze, Hagi poartă o cocardă cu numele firmei de impresariat a turcului, BTM Management.
În fața sa și a lui Tutumlu se află un tort imens cu numele companiei.
“Tutumlu a colaborat strâns cu Ioan Becali mulți ani. Lucrau amândoi în colaborare cu Jorge Mendes. Bayram i-a deschis lui Becali poarta la bașkanul lui Galatarasay din acea vreme, Ozhan Canaydin. Atunci, i-au transferat frații Becali la Galata pe Florin Bratu și pe Gabriel Tamaș”, spune o sursă din Turcia.
Bratu este jucătorul care a declanșat Dosarul Transferurilor.
2.020.000 $
este diferența dintre suma reală și cea declarată la transferul lui Bratu de la Rapid la Galatasaray
Ioan Becali, fratele său Victor și Gică Popescu au fost condamnați.
Asta s-a întâmplat la mai bine de 10 de ani după momentul în care a fost făcută imaginea de mai jos.
Bayram Tutumlu stă între Suat și Ioan Becali pe rândul din spate. Lângă ei, Popescu și Hagi. Sursă: Facebook
Poza dintr-un ziar turcesc cu Hagi, Ioan Becali și Popescu este la loc de mare preț pe Facebook-ul impresarului care a controlat în secret transferurile făcute de Michael Laudrup.
Legendele au și ele slăbiciunile lor.
joze_maurinio • 04 Decembrie 2016, 17:50
Ciudat blat in Premiership. 2 pauza 1 final. Si cu spectacol cu tot, 7 goluri. Nea Stucanica, s-a lasat de pariuri, s-a apucat de impresari? Cine stie, poate ii plac impresarele cu implanturi care au pozat goale in reviste pentru minori! Ca el paria pe meciuri suspecte ca astea, cu gol in prelungiri, pe milioane de lei. Se vede unde a ajuns Swansea fara smecheriile impresarilor. Iar in poza de mai sus, langa Popescu este Robbie de Niro, actorul ala necunoscut care seamana cu celebrul filantrop si impresar cult si civilizat Giovanni "Ioan" Becali. Ba, dar un Press Leaks nu o exista? Sa vedem si noi toti coruptii din presa mondiala? Aici sigur Romania e detasata lider cu cel putin 2 ture de stadion in fata celorlalti in privinta coruptiei din media si ziare.
balauru48 • 04 Decembrie 2016, 15:14
Postat de costin_stucan pe 04 Decembrie 2016, 13:52
@balauru48 Noroc că nu ești. Scuze pentru eroare. După o săptămână de nesomn și milioane de date înregistrate în cap, o explicație foto greșită a unei agenții te împinge uneori spre o greșeală de genul ăsta, deși am văzut finala din 92 și am ținut cu Danemarca. Nu schimba însă esența, articolul este despre bani și contracte. Mulțumesc pentru atenționare și pentru înțelegere. O zi bună
Am exagerat, recunosc! Totusi, eu iti spun direct in fata ce si cum! N-o sa chicotesc pe la spate ca fostii tai "amici" MM si Reghecamf strumful. Stii tu despre ce-i vorba ;)
dass • 04 Decembrie 2016, 13:59
Postat de ungurul_vesel pe 04 Decembrie 2016, 13:56
"Fostul mijlocaș este un Hagi al Danemarcei, dar cu mai multe trofee."- azi-maine si Maradona, Messi si Zidane o sa fie un fel de Hagi cu mai multe trofee.
igen :))