GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  OPINIE

Opinie Cristian Coman: Tornada care lovește fotbalul și abonații a fost la început un vârtej: Taxa pe lăcomie

foto: comunicatii.gov.ro
foto: comunicatii.gov.ro

Articol de GSP - Publicat sambata, 25 mai 2019 12:23

Telekom fierbe în suc propriu și își pregătește retragerea din România.

În spate, pârjol și calcule disperate.

De 3 zile, Liga 1 și FRF sunt ochii pe conturi. „Ne trimite Telekom la muncă? Sau mai așteptăm tranșele obișnuite?”

Telekom alimentează o bună parte din banii care vin la cluburi, pentru că, de exemplu, veniturile Ligii 1 vin în proporție de aproape jumătate din drepturile TV. Efortul propriu al cluburilor este să cheltuiască acești bani. Tot Telekom vine cu 1 milion de euro pe an la FRF. Oprirea bruscă a robinetului va da peste cap planurile lui Răzvan Burleanu și nu numai.

Ce e de făcut? Simplu, românește: se caută vinovații.

Înainte ca lumea să-și aducă aminte că statul deține 45,99% din acțiunile Telekom România, ministrul Alexandru Petrescu de la Comunicații zice că nu ordonanța lăcomiei e de vină pentru posibila retragere Telekom. Nu, piața și viața sunt de vină.

Lăcomie! Ăsta este de fapt cuvântul cheie.

Să ne amintim că Ordonanța de Urgență 114 – supranumită chiar de inițiatori Ordonanța lăcomiei - cu toate modificările și toate supărările ANCOM, impune o taxă de 3% pe cifra de afaceri în telecomunicații.

Cei 3 mari de până acum – Orange, Vodafone și Telekom – au avertizat Guvernul că trecerea la tehnologia 5G este amenințată de ordonanța lăcomiei. Guvernul a mers precum precum soldatul sovietic, înainte.

Acum, vedem că lucrurile erau de fapt mult mai grave. „Lăcomia” a fost doar picătura care a umplut paharul. Telekom avea încă din 2017 dificultăți financiare pe piața din România, deși investițiile pentru cucerirea pieței erau tot mai mari.

Când pe orice piață a oricărui produs dispare unul dintre furnizorii importanți, consumatorii suferă. Nu este o metaforă, este o urmare logică: produsele vor fi mai scumpe sau nu se vor găsi foarte simplu. Apropierea de monopol este coșmarul liberalismului economic. Chiar Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței, spunea mai demult că nu și-ar dori ca unul dintre operatorii din telecomunicații să se retragă.

Iată că acum se întâmplă. Într-o economie de piață funcțională, tocmai piața reglează lucrurile și după un seism important. În România însă, guvernanții au vrut dintotdeauna să aibă ei ultimul cuvânt, nu mecanismele firești de cerere și oferă. Au intervenit ca să umple visteria secată de cheltuielile exagerate ale statului. Iar acum se spală pe mâini.

Dacă Telekom se înțelege cu Orange și RCS-RDS, Orange va avea peste 14 milioane de clienți pe mobil, cu 40% mai mult decît al doilea competitor, Vodafone. Iar RCS va depăși 13 milioane de clienți adunați pe telefonie mobilă, fixă, cablu și internet.

O să fie bine?

Greu de spus, sigur nu pentru toată lumea.

Știu însă că domnul Alexandru Petrescu e acoperit de hârtii.

Precum Piedone după Colectiv.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
kellogg
kellogg  •  25 Mai 2019, 15:15

Telekom o retea proasta in opinia mea ca fost abonat, preluata de Orange? Ha ha ha, alta pargina care nu-si respecta clientii. Cine nu investeste, patimeste. Telekom voia profit maxim rapid = grecii Cosmote, deci CHIX. Echipamente vechi, oferte slabe, retea precara si greoi accesibila = faliment.

florar
florar  •  25 Mai 2019, 14:55
Postat de demolarii pe 25 Mai 2019, 12:59

Desi firma se descurca greu din 2017, taxa din 2019 e de vina. Mai ales ca ea trebuie platita in 2020. Nu drepturile tv la fotbal sunt supraevaluate? Nu e un management prost? Doar e vorba de nemti, si ei nu pot gresii......care a fost succesul companiei Cosmote , pe care au preluat-o? Sau a Romtelecom? Ca si alti, au venit cu scopul unui succes rapid....si nu s-a intamplat...atat.

Adica niste greci ajutati de niste nemti au distrus un monopol care era in Romania pe telefonie?Si cineva plange pentru asta?...

florar
florar  •  25 Mai 2019, 14:53

Vai,vai...Nu mai poate Romania daca pierde o televiziune de sport si un competitor pe piata de telecomunicatii...Telekom a preluat un operator care la randul lui a preluat mamutul de stat care se ocupa cu telefonia...Si...?In 30 de ani in zona unde sunt centrala este aceeasi...Sunt un abonat Telekom...Am renuntat la serviciile de net deoarece plateam ca la Bucuresti dar tehnologia era veche...La Bucuresti internet L asigura 1000mb dar la mine trebuie sa ma bucur cu 20 deoarece Telekom nu are tehnologie de figra optica ci ADLS...Desigur ca am renuntat la internet pe care plateam enorm si m-am abonat la o alta firma la care am o fiteza mult mai mare cu bani mult mai putini...12,5 lei...Ar trebui sa va spun si cum Telekom la prelungirea abonamentului ma obliga sa trec pe la 4-5 consultanti care se contraziceau...Deci Telekom pleaca deoarece si-au facut-o cu manuta lor...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează