FOTBAL  »  NATIONALA  »  TURCIA - ROMÂNIA, VINERI, ORA 20:30, ÎN DIRECT PE TVR1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Mircea Lucescu oferă reţeta pentru îngenunchierea Turciei: ”Jocul de pase ne poate aduce măcar o remiză”

Mircea Lucescu şi Supercupa Europei cucerită cu Galata în 2000
Mircea Lucescu şi Supercupa Europei cucerită cu Galata în 2000

Articol de - Publicat luni, 08 octombrie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 07 octombrie 2012 20:26

Antrenorul lui Şahtior e sigur că trupa lui Piţurcă nu merge la Istanbul cu gîndul de a obţine doar un punct dar avertizează că ”naţionala” va găsi pe stadionul lui Fener o atmosferă de infern.

Pînă să devină febleţea lui Ahmetov la Şahtior, Mircea Lucescu a făcut istorie în Turcia. A rămas iubit şi respectat pe malul european al Bosforului, acolo unde sînt Galata şi Beşiktaş, echipe pe care le-a dus în elita fotbalului continental. Cu Cim Bom a cîştigat nu doar campionatul Turciei, ci şi Supercupa Europei în 2000. Iar cu "vulturii" de pe Inonu a luat titlul. Pe ambele le-a dus pînă în "sferturile" Champions League. Acum, Il Luce vorbeşte deschis despre marea confruntare Turcia - România, din preliminariile CM 2014.

- Domnule Lucescu, cum se vor desfăşura ostilităţile la Turcia - România?
- Va fi foarte greu. Şi nu sînt doar cuvinte de genul "să vorbim să ne aflăm în treabă". Nu mai e nimic uşor în ziua de azi, drept dovadă observaţi că BATE Borisov i-a dat 3-1 lui Bayern.

- Concret, ce trebuie să facă "tricolorii" pentru cel puţin un punct de la Istanbul?
- Jocul nostru de pase l-ar putea contracara pe cel al turcilor. Ei aleargă, sînt agresivi, dar calitatea lor tehnică nu e la nivelul "tricolorilor". Cel puţin aşa cred eu, din ce am văzut la suprafaţă, nu cunosc în detaliu fiecare component al lotului. Şi am mai observat ceva carenţe tactice la echipa lor. Repet, cred că dacă vom juca în pase, cu calm, cu discernămînt, cu respect pentru noi, nu pentru cota adversarilor, putem obţine un rezultat foarte bun.

"Să învăţăm din naţionalismul turcilor!"

- Cum s-ar traduce asta?
- Putem să venim cu un rezultat bun pentru calificare, eu am mare încredere în această "naţională" a României pe care trebuie s-o susţinem şi s-o ajutăm să crească. Şi un meci nul ar fi bun. Dar nu trebuie să plecăm cu mentalitatea că mergem să jucăm la remiză!

- Aţi jucat de atîtea ori şi pe stadionul lui Fener, şi-n Turcia. Chiar va fi un infern pe arenă?
- Peste tot în Turcia e această nebunie pe stadioane, dar ea ajută echipele de acolo. Însă nu te omoară! Pînă la urmă, cui nu i-ar conveni să aibă un public vulcanic în spate, care să dea aripi propriei formaţii?! Sînt naţionalişti, iubesc mult culorile ţării, va fi vacarm, chiar dacă nu joacă Galata, Beşiktaş sau Fener. Turcii sînt ataşaţi de ţară, sinceri, direcţi, nu vin ca la teatru la stadion. Poate ar trebui să învăţăm şi noi de la ei.

"Marica ar putea fi un exemplu de urmat"

- Aţi risca un pronostic pentru vineri?
- Nu, nu, eu nu fac lucruri de acest gen, nu mă pasionează.

- Ce jucători turci ne pot pune în pericol?
- Sînt foarte mulţi buni, aş risca să nu-i enumăr pe unii. Şi credeţi-mă că îi cunosc. S-au făcut investiţii mari acolo, şi ei sînt pretendenţi serioşi la calificare.

- Arda Turan? Nuri Şahin? La cine să fim atenţi mai întîi?
- De la portarul lor şi pînă la ultimul atacant, turcii au calitate. Ar fi bine dacă numai unul sau doi ar aduce pericol, din păcate pentru noi sînt mai mulţi acolo la care trebuie să fim atenţi.

- La noi cine va ieşi în evidenţă?
- Sper că toţi cei care vor fi introduşi pe teren. Fotbalul e un joc în echipă, rare sînt formaţiile ce depind de geniul unuia sau de momentul de creaţie al altuia. România poate impresiona şi la Istanbul, dar şi în celelalte partide din grupă.

- Pe Ciprian Marica l-aţi avut elev. Ar putea fi el, la 27 de ani, noul lider al "naţionalei"?
- Ar fi bine şi pentru el, şi pentru echipă, Ciprian este un copil educat, dar şi un bun fotbalist, un exemplu de urmat pentru cei la început de drum. Eu aş vrea ca tot mai mulţi tineri să iasă în evidenţă, să construim ceva pentru un viitor cu multe calificări. Avem nevoie de turnee finale, avem nevoie.

Le-a dat cu terenul în cap
Ca selecţioner al României, în preliminariile CM 1986, Lucescu i-a învins de două ori pe turci. Pe 3 aprilie 1985, la Craiova, "tricolorii" au administrat un 3-0 "otomanilor", reuşitele lui Hagi şi Cămătaru (2). La Izmir, Il Luce şi românii au bătut cu 3-1, prin golurile lui Gino Iorgulescu, Coraş şi Iovan. În această partidă a jucat şi actualul selecţioner, Victor Piţurcă. Totuşi, am terminat doar pe locul 3 în grupă, după Anglia şi surprinzătoarea Irlanda de Nord.

De ce nu vine la meci
Lucescu va reveni ca adversar duminică, ora 18:00, pe noul Ali Sami Yen, într-un amical de gală, Galatasaray-Şahtior. Un duel tare între doi "împăraţi", cum i-au numit turcii, doi dintre cei mai prodigioşi tehnicieni din istoria "galben-roşiilor". "O să vin a doua zi după Turcia-România, nu vreau să tulbur apele. N-am chef de comentarii, înţelegeţi?", a reacţionat Il Luce, care, în mai multe rînduri, a fost chemat să preia "naţionala otomanilor".

"Am încredere în Piţurcă pentru această campanie. Dar şi băieţii trebuie să aibă încredere în ei şi să fie conştienţi de valoarea şi ambiţia lor" (Mircea Lucescu, antrenor Şahtior)

"Un rezultat pozitiv la Istanbul ar oferi o certitudine pentru viitor, dar, mai ales, o gură de oxigen pentru meciul cu Olanda. Eu cred că şi cu batavii putem spera la ceva minunat" (Mircea Lucescu, antrenor Şahtior)

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează