FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA, LA EURO 2024

Exclusiv Laurențiu Roșu, sfertfinalist la Euro 2000, mesaj pentru generația Euro 2024: „Credeți în voi! Noi am putut cu Germania, Portugalia și Anglia”

Laurențiu Roșu FOTO: GSP
Laurențiu Roșu FOTO: GSP

Articol de - Publicat duminica, 03 decembrie 2023 16:18 / Actualizat duminica, 03 decembrie 2023 22:32

Laurențiu Roșu (48 de ani), component al naționalei României la Euro 2000, unde „tricolorii” au ajuns în sferturile de finală dintr-o grupă infernală cu Germania, Portugalia și Anglia, consideră că reprezentativa condusă de Edward Iordănescu a picat într-o grupă accesibilă la Euro 2024.

În inima pădurii! Ce loc caută Edi Iordănescu pentru cantonamentul de la Euro. Unde și cum ar trebui să arate „cartierul general”
ROMÂNIA, LA EURO 2024
În inima pădurii! Ce loc caută Edi Iordănescu pentru cantonamentul de la Euro. Unde și cum ar trebui să arate „cartierul general”

„Am avut parte de o tragere la sorți foarte bună. Avem o grupă accesibilă. Dintre capii de serie, Belgia și Germania erau echipele cele mai slab cotate. 

E adevărat, Belgia are jucători foarte valoroși, care joacă în campionate puternice. Romelu Lukaku a fost golgheterul preliminariilor, cu 14 goluri, dar și Elveția l-a avut pe Vargas și i-am învins.

De asemenea, din urna a treia, Slovacia nu se compară cu Olanda. Rămâne de văzut cine se califică din play-off. Lucrurile se complică dacă ne vine Ucraina, pe care o văd foarte puternică, chiar dacă țara este în război. 

Dacă nu i s-ar fi refuzat acel penalty din finalul meciului cu Italia era calificată la Euro", a concluzionat pentru GSP.ro Laurențiu Roșu, în prezent secundul lui Cosmin Contra, la Damac, în Arabia Saudită.

Calificarea la Euro 2024 este meritul lui Edi Iordănescu și al jucătorilor, care au renăscut dorința de performanță, care se pierduse în ultimii ani la echipa națională. O contribuție au avut-o și Cosmin Contra și Mirel Rădoi, care au integrat jucătorii de la U21. România va fi băgată mai atent în seamă, după ce a câștigat fără înfrângere grupa din preliminarii, la 5 puncte în fața Elveției 
- Laurențiu Roșu, fost internațional

Rudi Voller, interviu pentru televiziunea germană
+5 FOTO

Laurențiu Roșu: „Nu trebuie să ne entuziasmăm mai mult decât este cazul”

Fostul internațional cu 38 de selecții la naționala României consideră că „tricolorii” trebuie să trateze cu încredere meciurile de la turneul final, dar să nu cadă în capcana de a considera că au o grupă accesibilă și sunt deja calificați în optimi.

„Avem șanse și speranțe că putem trece de faza grupelor, dar nu trebuie să ne entuziasmăm mai mult decât este cazul. Trebuie să credem. Dacă am fi jucat cu Franța, Olanda și Italia ce mai ziceam?

Băieții au demonstrat în preliminarii că formează o echipă puternică, un grup unit. Trebuie să creadă în ei, asta le transmit, așa cum au crezut și în preliminarii. 

Și noi, în 2000, am crezut în forțele noastre și ne-am calificat în sferturi dintr-o grupă mult mai dificilă, cu Germania, Portugalia și Anglia. Bine, atunci i-am avut pe Hagi, Gică Popescu și alți fotbaliști din Generația de Aur”, a declarat Laurențiu Roșu.

Nicu Stanciu este liderul echipei naționale. S-a văzut asta și în preliminarii, sperăm să tragă echipa după el și la Euro. Am citit că belgienii au scris că Stanciu, căpitanul naționalei, joacă în Arabia Saudită, dar care-i problema? E o prostie. Și Ronaldo joacă aici. Arabia Saudită este cel mai tare campionat din Asia, peste cel din China
- Laurențiu Roșu, fost internațional

Laurențiu Roșu a jucat la Euro 2000

Laurențiu Roșu a debutat la 22 de ani la echipa națională, pe vremea când impresiona la Steaua, promovat de Victor Pițurcă. Fostul mijlocaș ofensiv a adunat 38 de selecții și a marcat 5 goluri pentru România.

La 24 de ani, Roșu a jucat la Euro 2000, fiind introdus de Emeric Ienei în finalul reprizelor secunde ale meciurilor cu Portugalia (0-1) și cu Anglia (3-2). România a mai făcut 1-1 cu Germania, iar în sferturi a fost eliminată de Italia, scor 0-2.

„Euro 2000 a fost singurul turneu final la care am jucat. Am participat și în campania de calificare la Euro 2008, dar n-am prins lotul pentru turneul final din cauza unor probleme la genunchiul stâng”, a povestit fostul fotbalist de la Steaua, Numancia, Huelva și Cadiz.

Trebuie să ne menținem solizi în apărare și să continuăm să creștem și în atac. Pușcaș și Alibec au marcat goluri importante, iar Louis Munteanu și Bîrligea pot reprezenta soluții interesante 
- Laurențiu Roșu, fost internațional

Laurențiu Roșu are artroză de gradul 4: „La bătrânețe trebuie să-mi pun proteză”

Laurențiu spune că a rămas cu sechele după cariera de fotbalist, pe care și-a încheiat-o la 33 de ani:

„Am artroză de gradul 4 la genunchiul stâng. O dată pe an îmi fac o injecție cu acid hialuronic. Cu timpul voi ajunge să-mi pun proteză. La bătrânețe, artroza dă dureri foarte puternice, iar singura soluție este proteza". 

Potrivit specialiștilor, intervenţia chirurgicală de protezare a genunchiului (artroplastia totală de genunchi) este luată în calcul când tratamentele nechirurgicale precum medicaţia şi utilizarea unor elemente ajutătoare la mers (baston, cârje, cadru de sprijin) nu mai dau rezultate.

Laurențiu Roșu, sfertfinalist la Euro 2000, mesaj pentru generația Euro 2024: „Credeți în voi! Noi am putut cu Germania, Portugalia și Anglia”
Proteza de genunchi (înlocuirea articulaţiei de genunchi)

Laurențiu Roșu a ratat Euro 2008 din cauza problemelor la genunchi

Problemele fostului "tricolor" au apărut încă din perioada junioratului: „La 17 ani m-am accidentat și mi-a fost scos meniscul complet. 

Am tras mult, iar din cauza durerilor la genunchi am ratat două Campionate Europene: unul de juniori U18 și Euro 2008, cu naționala mare. 

La Europeanul de tineret U21 din 1998 n-am jucat pentru că mi-am rupt mâna în meciul de la Bastia”.

Programul grupei României la Euro 2024:

  • 17 iunie (luni): ROMÂNIA – Play-off B (Munchen, 16:00), Belgia – Slovacia (Frankfurt, 19:00)
  • 21 iunie (vineri): Slovacia – Play-off B (Dusseldorf, 16:00)
  • 22 iunie (sâmbătă): Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22:00)
  • 26 iunie (miercuri): Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19:00), Play-off B – Belgia (Stuttgart, 19:00) 
    * orele de disputare sunt orele României

Cum arată grupele Euro 2024

  • Grupa A: Germania, Scoția, Ungaria, Elveția
  • Grupa B: Spania, Croația, Italia, Albania
  • Grupa C: Slovenia, Danemarca, Serbia, Anglia
  • Grupa D: Olanda, Austria, Franța, câștigător play-off A (Țara Galilor – Finlanda / Polonia – Estonia)
  • Grupa E: Belgia, Slovacia, România, câștigător play-off B (Bosnia – Ucraina / Israel – Islanda)
  • Grupa F: Turcia, Portugalia, Cehia, câștigător play-off C (Georgia – Luxemburg / Grecia – Kazahstan)

VIDEO. TRAGERE LA SORȚI EURO 2024. Edi Iordănescu, prima reacție după aflarea grupei: „Românii să vină alături de noi!”

Citește și alte articole:

Ce a înțeles oficialul FRF din momentul porno care a șocat la tragerea la sorți pentru Euro 2024: „Multă lume spunea că e un copil care țipa. Eu eram cu gândul la bile, la altele”

Edi Iordănescu, mesaj radical pentru „tricolori”: „Așteptările au crescut, trebuie să trecem la nivelul următor!”

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează