FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U21 - OLANDA U21

EXCLUSIV Interviu cu un fost câștigător al Ligii, olandez care ne-a fost adversar în 1998: „Trupa de azi, peste echipa mea cu Makaay, Van Bommel, van Nistelrooy”

Kiki Musampa (dreapta) la Ajax Amsterdam, în 1996 // foto: Imago
Kiki Musampa (dreapta) la Ajax Amsterdam, în 1996 // foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 24 martie 2021 16:45 / Actualizat miercuri, 24 martie 2021 18:48

Cu toate că îi avea pe Roy Makaay, Ruud van Nistelrooy și Van Bommel alături de el, Kiki Musampa, câștigător al Ligii Campionilor în 1995 și finalist în 1996, spune că adversarii „tricolorilor” de diseară sunt peste generația lui ca experiență acumulată până în momentul turneului final.

Retras timpuriu, în jur de 30 de ani, Kiki Musampa și-a început cariera ca din tun. În primele lui două sezoane la seniori a câștigat Liga Campionilor cu Ajax și a mai jucat și o a doua finală, pierdută cu Juve la penalty-uri, în care a fost și titular.

Fotbalist de bandă stângă, el a mai luat un titlu în Franța, cu Bordeaux, apoi a mai trecut pe la Malaga, Atletico Madrid și Manchester City. N-a reușit să debuteze în echipa națională de seniori a Olandei, însă este unul dintre cei mai selecționați când vine vorba de tineret. A jucat împotriva României la primul nostru turneu final de Euro U21, cel din 1998, organizat chiar la București. Și are amintiri frumoase din perioada anilor '90.

Kiki Musampa: „Veți avea meci greu, Olanda este excelentă”

Acum, la 43 de ani, și-a făcut timp pentru o scurtă discuție cu GSP.ro înaintea partidei din seara asta. 

- Salutare, Kiki. Diseară jucăm împotriva Olandei la Euro U21, la fel ca în 1998. Ce mai știi de la turneul respectiv?
- Țin minte că eram toți foarte curioși de drumul în Europa de Est, nu mai fuseserăm niciodată în România. Niciunul dintre noi, din ce țin minte. Și ne-a lovit din prima, fără să ne așteptăm. A fost o căldură de nedescris. Cu asta am rămas și până azi.

- Erai titular într-o trupă excelentă, cu Makaay, cu Van Bommel, van Nistelrooy...
- Da, o echipă foarte bună. Van Nistelrooy nu era neapărat generația noastră. Țin minte că nici nu prea jucase în preliminarii, fusese luat undeva pe la sfârșit, nu era un obișnuit al echipei. Nici titular nu era. La fel, și alții erau la început de carieră internațională. Pe mine m-a ajutat mult de tot că am crescut lângă acea echipă extraordinară a lui Ajax, cu Liga Campionilor și apoi o a doua finală.

- Cum vezi generația de acum față de a voastră?
- Mult mai experimentată, crede-mă. Au mult mai multe meciuri la nivel înalt față de câte aveam noi în momentul Campionatului European. O ofensivă foarte, foarte bună.

- O vezi favorită la Euro?
- Sincer, sunt multe trupe bune. Mie mi se pare Anglia una dintre cele care, probabil, vor ieși în evidență.

- Ai și jucat în Anglia, la City.
- Da, împrumutat de la Atletico Madrid. Unde am fost coleg cu Cosmin (n.r. Contra). Care mi-a fost adversar direct în meciul de la București! El e foarte hotărât, am avut un meci greu atunci cu el. Plus că erau foarte, foarte mulți oameni pentru un meci de U21, țin minte că erau tribunele destul de pline (n.r. au fost 15.000 de spectatori pe Ghencea). Ne-a motivat asta, chiar a fost un adevărat meci de turneu final.

- El, Cosmin Contra, v-a dat golul.
- Ha, nu mai știam. Mi se părea că v-am bătut cu 1-0.

- 2-1. 
- Așa, 2-1. Țineam minte că a fost o victorie la limită.

- Diseară?
- Veți avea meci greu, Olanda este o trupă excelentă. 

Musampa nu a fost singurul adversar al României care jucase o finală de Ligă și avea și UEFA Champions League în palmares. În meciul următor, pe Cotroceni, băieții lui Victor Pițurcă au întâlnit Germania lui Lars Ricken de la Dortmund. Acesta chiar marcase în finala UEFA Champions League din 1997 (3-1 cu Juventus). 

VIDEO: Kiki Musampa, gol superb pentru Manchester City împotriva lui Liverpool

Mai multe știri despre România - Olanda: 

Justin Kluivert n-are emoții înaintea meciului cu România U21: „Suntem printre echipele tari”

Atenție, Adrian Mutu! El este cel mai periculos jucător al Olandei U21 » A revenit după o accidentare înfiorătoare

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (1)
tanase
tanase  •  24 Martie 2021, 19:55

Nu va luati dupa Makaay! Kluivert Jr de exemplu mie imi place foarte mult, dar jucatorii olandezi de la Ajax nu s-au acomodat nici la Barcelona si nici la Juventus. S-atunci generatia asta e mai buna ca Olanda care juca la cel mai inalt nivel? Pe la United, Milan si alte echipe? :)) Eu fac comparatie, nu cred ca actuala Olanda e mult peste cea din anii trecuti, ma refer la tineri. Inca tinerii astia de pe la Feyenoord si AZ nu au pretentii de Liga Campionilor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează