FOTBAL  »  NATIONALA  »  TURCIA - ROMÂNIA, VINERI, 20:30, TVR 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Arteziene în loc de gradene » Stadionul unde s-a jucat primul Turcia - România şi prima partidă internaţională a "semilunei" a devenit parc

Articol de , - Publicat joi, 11 octombrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 11 octombrie 2012 14:58

Arena Taksim din Istanbul a găzduit primul meci din istoria naţionalei turce, 2-2 cu România acum 89 de ani. Taksim a fost demolat în 1940, în locul lui fiind construit un parc public


Larmă de nedescris şi forfotă continuă în miezul zilei, aşa arată piaţa Taksim, unul dintre cele mai frecventate locuri din Istanbul. La cîţiva paşi de şuvoiul uman se află, înghesuit de blocuri, parcări şi hoteluri ridicate recent, parcul Taksim Gezi. Acum 89 de ani, 7.500 de oameni se înghesuiau aici la prima partidă din istoria naţionalei Turciei!

Prolog pentru Ataturk
Se întîmpla pe 26 octombrie 1923, cu doar trei zile înainte ca Mustafa Kemal Ataturk să proclame Republica Turcia.

Azi nu mai există bare, fanioane sau gazon. Gradenele au fost înlocuite de o fîntînă arteziană şi cîteva cafenele, pline cu jucători de table şi remi. Măreţul Taksim, casă la acea vreme pentru toţi granzii, Beşiktaş, Galatasaray şi Fenerbahce, e acum doar un parc liniştit, departe de grandoarea stadionului din perioada interbelică. Iar locul în care Zeki Riza Sporel marca primul gol din istoria naţionalei "ienicerilor" se ridică, semeţ, hotelul Intercontinental de Istanbul!

România, erou austriac
"Tricolorii" au avut atunci un erou ieşit din comun: Isidor "Iszo" Gansl, evreu născut în Austro-Ungaria, debuta la naţională cu o "dublă" de senzaţie. Povestea lui Iszo e incredibilă: a jucat aproape toată cariera la echipe ale evreilor din întreaga Europă (Hakoah Viena, Hakoah Graz, Maccabi Cernăuţi), jocul cu Turcia a fost singura sa partidă internaţională, iar la finalul carierei a ales să antreneze în... Tunisia! A decedat prematur, la doar 42 de ani, moartea survenind în urma unei paralizii generale.

23 de meciuri a jucat România împotriva Turciei. A cîştigat 12, a remizat în 7 şi a pierdut doar 4

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează