FOTBAL  »  Superliga  »  NORVEGIA

Torțe, fumigene, dar și siguranță pentru fotbaliști? Norvegia a brevetat un sistem care ar putea fi aplicat și în Superliga

Torțe și petarde la Dinamo - FCSB +23   FOTO
Torțe și petarde la Dinamo - FCSB

Articol de - Publicat luni, 27 noiembrie 2023 09:39 / Actualizat luni, 27 noiembrie 2023 11:14

Fanii celor de la Dinamo și FCSB au aprins torțe și au dat cu fumigene în timpul Derby de România, meci câștigat de roș-albaștri cu 1-0. 

Mulți dintre ultrași au aruncat cu torțe și petarde pe teren, fiind foarte aproape să îi rănească pe jucători. Radunovic, Florinel Coman și Târnovanu au fost foarte aproape de un accident, iar asta a stârnit furia oamenilor din jurul fotbalului. 

A învins-o pe Dinamo, dar a lăudat-o după meci: „Nu înseamnă că jucătorii sunt atât de slabi”
DINAMO - FCSB 0-1
A învins-o pe Dinamo, dar a lăudat-o după meci: „Nu înseamnă că jucătorii sunt atât de slabi”

Radu Naum a răbufnit: „„E inadmisibil. Până când continuăm așa? Ce se întâmplă? Ce e asta? Ambele galerii au avut torțe și petarde. Asta este o nesimțire, să lași să intre oameni cu arsenal la ei și să îi verifici pe cei care nu au. Alea sunt obiecte incandescente, care pot răni grav pe cineva. Ce e asta? Ce fac stewarzii? Cum să mergi mai departe așa?”. 

UEFA a interzis total showurile pirotehnice pe stadioane, până recent, când a ales să facă unele experimente prin diferite campionate. Există, totuși, o țară în care fanii pot intra nestringheriți cu torțe și diferite materiale scenografice, fără să fie controlați. Și fără să rănească pe nimeni. 

Dinamo - FCSB 1-0, coregrafiile celor două galerii - 26 noiembrie 2023
Dinamo - FCSB 1-0, coregrafiile celor două galerii - 26 noiembrie 2023
Dinamo - FCSB 1-0, coregrafiile celor două galerii - 26 noiembrie 2023
Dinamo - FCSB 1-0, coregrafiile celor două galerii - 26 noiembrie 2023
Dinamo - FCSB 1-0, coregrafiile celor două galerii - 26 noiembrie 2023
+19 FOTO

Exemplul Norvegia: „Stabilim o zonă de pe stadion pentru folosirea materialelor pirotehnice”

Norvegia permite materiale pirotehnice pe stadioane din 2011, dar cu câteva condiții. Acestea sunt folosite în zone special desemnate, de către anumite persoane și în anumite momente. În plus, se solicită și se primește permisiunea în prealabil, notează The Herald

„Am elaborat, împreună cu suporterii, un set de reguli”, a explicat Pal Bjerketvedt, secretarul general al Federației Norvegiene. „Suntem de acord că folosirea materialelor pirotehnice ajută atmosfera de pe stadion, iar Federația vrea să faciliteze acest lucru, însă într-un cadru controlat”. 

Espen Viken, un ultras al celor de la Rosenborg, explică cum funcționează sistemul în realitate: 

„Practic, putem folosi torțe, fumigene și alte materiale atunci când jocul nu este în desfășurare. Adică înainte de start, la pauză și la sfârșitul meciului. Ne-am dori să ajungem să putem folosi și în momente importante ale partidei, ca atunci când se marchează un gol important, dar încă nu am ajuns atât de departe. 

Treaba se desfășoară cam așa. Stabilim o zonă de pe stadion pentru folosirea materialelor pirotehnice. Oamenilor care vin la joc li se spune că se va întâmpla. Toată lumea știe situația. Avem găleți pline cu nisip în apropiere, asta e singura noastră măsură de siguranță. Nu există mașini de pompieri sau altceva pentru că nu e necesar. 

Noi, ca ultrași, spunem că modalitatea corectă de a trata folosirea materialelor pirotehnice în fotbal este să le facem legale și sub control Le putem folosi fără daune sau accidente majore”. 

În cazul în care sunt fani care suferă de afecțiuni respiratorii, ca astmul, de exemplu, ultrașii le cer să ia câte o pauză de câteva minute, atunci când folosesc fumigene, care pot fi periculoase. 

Incidentele au scăzut considerabil în Norvegia, dar încă există situații în care fanii folosesc ilegal torțe și alte elemente pirotehnice. Totuși, Federația este destul de mulțumită de rezultat. 

Problemele de la Dinamo - FCSB 

Spre deosebire de ce se întâmplă în Norvegia, marele pericol de pe stadioanele noastre vine de la faptul că fanii aruncă materialele pirotehnice pe teren. Unele dintre ele explodează și pot răni portarii, jucătorii de câmp sau arbitrii. Dar, de asemenea, îi pot răni pe fani, care riscă arsuri ale mâinilor sau pe corp. 

După Derby de România, Jandarmeria a emis un comunicat prin care anunța primele sancțiuni date ultrașilor. Astfel, s-au dat 32 de amenzi, în valoare totală de 90.600 de lei. În plus, 13 suporteri au primit interdicție a mai intra pe stadion pe o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni. 

VIDEO DINAMO - FCSB / Scenografii și show-uri pirotehnice pregătite de cele două galerii

„Nu știai, mă, absolut nimic!” » Basarab Panduru l-a pus la colț pe titularul de la FCSB: „Ai probleme peste tot”

Florinel Coman a decis Dinamo - FCSB, dar nu a dat specialiștii pe spate: „A jucat în nota echipei” + „Sub ce poate. Să ne amintim acea fază”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
contrabas3
contrabas3  •  27 Noiembrie 2023, 16:54

Torțele și fumigenele îmi amintesc de cântecul Dim Lights Thick Smoke cântat de Dwight Yoakam. Lol!

laur_gr
laur_gr  •  27 Noiembrie 2023, 11:36

Ce poate fi aplicat in Norvegia nu poate fi aplicat oriunde. Nicio legatura intre Norvegia si noi. Norvegienii respecta reguluile, noi nu. In Norvegia esti pedepsit la orice abatere de la regula, la noi nu.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează