FOTBAL  »  Superliga  »  ELVEȚIA - ROMÂNIA

SuperLiga străinilor! 5 explicații pentru „seceta” de jucători valoroși la naționala României

România adună cu greu un lot competitiv la fiecare acțiune. O posibilă explicație: dependența de jucătorii străini din SuperLigă, unde în sezonul precedent s-au doborât recorduri la foc automat. Foto: Cristi Preda
România adună cu greu un lot competitiv la fiecare acțiune. O posibilă explicație: dependența de jucătorii străini din SuperLigă, unde în sezonul precedent s-au doborât recorduri la foc automat. Foto: Cristi Preda

Articol de , - Publicat luni, 19 iunie 2023 10:42 / Actualizat luni, 19 iunie 2023 11:29

România înfruntă astăzi Elveția, meci pe care îl pornim fără discuție cu șansa a doua. În timp ce rivalii noștri continuă să progreseze, România adună cu greu un lot competitiv la fiecare acțiune. O posibilă explicație: dependența de jucătorii străini din SuperLigă, unde în sezonul precedent s-au doborât recorduri la foc automat.

  • Elveția - România se joacă de la 21:45, liveTEXT&FOTO pe GSP.ro și în direct la Prima TV. 
  • Se mai joacă azi: Belarus - Kosovo (21:45), Israel - Andorra (21:45);
  • „Tricolorii” ocupă în acest moment poziția secundă în grupa I, având două puncte mai puțin decât liderul Elveția. Primele două clasate se califică direct la Campionatul European de anul viitor, competiție găzduită de Germania.
„Tricolorul” și-a tatuat chipul animalului de companie pe picior, după ce i-a dedicat primul gol la națională: „Prietena mea și câinele meu mi-au dat cel mai frumos mesaj înaintea meciului. Îi iubesc foarte mult”
Elveția - România
„Tricolorul” și-a tatuat chipul animalului de companie pe picior, după ce i-a dedicat primul gol la națională: „Prietena mea și câinele meu mi-au dat cel mai frumos mesaj înaintea meciului. Îi iubesc foarte mult”

Deși primul eșalon are doar 16 echipe, cluburile din România au început să folosească mai mulți străini decât în perioadele cu 18 formații! Numărul jucătorilor care din afara granițelor a crescut alarmant, în timp ce calitatea fotbalului produs continuă să stagneze. Mai jos, 5 explicații pentru „seceta” de jucători români valoroși:

1. Record all-time de străini

Etapa #27 din sezonul recent încheiat a stabilit recordul de jucători străini prezenți pe teren în cadrul unei singure runde. 115 jucători din afara României au bifat cel puțin un minut într-un moment decisiv din sezonul regulat. 

Asta înseamnă o medie de 7 jucători per echipă! Adică jumătate din jucătorii folosiți în timpul unui meci au fost din afara granițelor!

Recordul precedent era de 108 jucători și fusese stabilit tocmai în etapa #19 din sezonul 2014/2015.

2. Tot mai mulți străini pe etapă

Sezonul a fost spulberat recordul de etape cu cel puțin 100 de străini folosiți. Acesta fusese stabilit în 2014/2015, când prima ligă avea 18 echipe. Atunci fuseseră 10 runde, acum am avut 18! Practic, aproape jumătate din sezon s-a disputat cu cel puțin 100 de jucători în timpul fiecărei runde.

Până în acest sezon fuseseră în total doar 15 astfel de etape în toată istoria Ligii 1!

3. Golgeterii sunt străini

După 5 ani, titlul de golgeter al Ligii 1 a revenit unui jucător străin: Mario Dugandzic (Rapid). Și locul 2 a revenit tot unui fotbalist din afara României, Andrea Compagno (FCSB). Croatul a înscris de 22 de ori, italianul de 20 de ori. Au depășit bariera de 19 goluri pe care doar brazilianul Wesley o trecuse în 2011/2012.

5 golgeteridin afara României a avut Liga 1: Wesley (FC Vaslui, 11/12) - 27 de goluri, Gregory Tade (CFR Cluj, 14/15) - 18g, Azdren Llullaku (Gaz Metan, 16/17) - 16g, Harlem Gnohere (FCSB, 17/18) - 15g

4. Andre Duarte, unic în istorie

Un fotbalist străin este și jucătorul care a doborât recordul de minute jucate în timpul unui sezon. Andre Duarte, fundașul portughez al lui FCU Craiova, a fost integralist în toate rundele din sezonul regulat, play-out, dar și în cele două meciuri din barajul pentru Conference League care au avut nevoie de câte două reprize de prelungiri. 

Duarte a bifat 41 de meciuri din care n-a lipsit nici măcar un minut! Un total de 3.690 de minute, fără a include minutele adiționale arătate de la margine.

5. Sulejman Demollari a dispărut din Top 10

La 32 de ani de la debutul lui Sulejman Demollari, primul jucător din afara României din prima ligă, vârful albanez a ieșit din Top 10 marcatori străini. În sezonul 1991/1992 marca 18 goluri și a rezistat în poziția de lider aproape 20 de ani, când a fost depășit de brazilianul Wesley. 

După 3 decenii, fostul dinamovist care marcase în total 36 de goluri nu se mai regăsește în primii 10. A fost depășit la capătul acestui sezon și de Adam Nemec, atacantul lui FC Voluntari, tot un fost jucător al lui Dinamo.

Top 10 marcatori străini din istoria Ligii 1

JucătorNr. goluri 
1. Eric de Oliveira66 
2. Wesley64 
3. Harlem Gnohere58 
4. Bojan Golubovic55 
5. Pantelis Kapetanos48 
6. Kehinde Fatai45 
7. Tha'er Bawab42 
8. Mike Temwanjera39 
9. Adam Nemec38 
10. Azdren Llullaku37 

Citește mai multe știri despre Elveția - România:

Avertisment înainte de Elveția - România » Un fost internațional explică problemele pe care le are improvizația pregătită de Edi Iordănescu
ELVEȚIA - ROMÂNIA
Avertisment înainte de Elveția - România » Un fost internațional explică problemele pe care le are improvizația pregătită de Edi Iordănescu
Chestionat de reporterul GSP, Stanciu s-a declarat uimit înainte de Elveția - România: „N-am mai văzut așa ceva în 8 ani. E perfect!”
ELVEȚIA - ROMÂNIA
Chestionat de reporterul GSP, Stanciu s-a declarat uimit înainte de Elveția - România: „N-am mai văzut așa ceva în 8 ani. E perfect!”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (20)
Radio_Pyunik_Erevan
Radio_Pyunik_Erevan  •  19 Iunie 2023, 20:33

NU Sulejman Demollari a fost primul jucător din afara României in prima ligă (dupa '89) ci compatriotul acestuia Roland Agalliu in campionatul anterior jucand pentru Universitatea Craiova, adus de la Partizani Tirana...Universitatea, nu CSU Craiova

belane
belane  •  19 Iunie 2023, 14:19
Postat de 1948 pe 19 Iunie 2023, 12:24

argumentul cu strainii nu tine. Iata un contraargument.Danemarca, o forta in acest moment in europa. 2022/23. Total jucatori 353, din care straini 141, procent 40,4%. FCK ,reprezentanta lor in grupe,20 jucatori!!!!! din totalul de 32. Nu strainii in esenta sunt problema,ci calitatea lor.Adica investitiile. Centrele de copii si juniori,infrastructura,antrenorii,medicatie etc.

Nici argumentul tau cu Danemarca nu tine fiindca ignori un aspect. Aia 40 si ceva la % straini provin de la cateva cluburi pe care le numeri pe degetele de la o mana : FC Copenhaga, Brondby, Viborg etc. Silkeborg care a realizat rusinea istorica a FCSB-ului avea un lot format aproape numai din jucatori danezi. Iar doi la mana din aia 40% straini jumatate sunt suedezi, islandezi si norvegieni, frati de-ai lor. E ca si cum noi am avea multe echipe cu jucatori moldoveni. La noi problema e ca pana si echipele de comune isi creeaza un lot predominant din straini (uita-te in Liga 2). Nu mai exista centre de copii si juniori ci doar scoli private iar selectia e una f. slaba (singurul criteriu fiind marca banul) iar aria de selectie si ea e f. mica - urbanistic in mare parte unde copii nici nu mai au unde sa bata mingea. O presa sportiva responsabila ar cauta sa dezbata aceste lucruri, sa faca campanii, sa forteze mana celor ce conduc fotbalul si sportul. Dar e greu cu asa ceva fiindca presupune munca de teren, analize si nu mura in gura de la InStat sau scroll pe Insta ca sa mai scriem de cate o gagica de fotbalist. E mai usor asa, nu-i bataie de cap.

Hcm27
Hcm27  •  19 Iunie 2023, 13:43
Postat de elefterie pe 19 Iunie 2023, 11:54

Asta nu explică de ce Andrei Ivan, cel mai constant performer din Superliga ultimilor 2 ani, nu a fost convocat. Așteptăm și un nou come-back al lui Mitriță, chiar dacă pentru asta va trebui să se renunțe la personaje "importante" care se învârt în anturajul Naționalei și pozează în inchizitori morali (nu am zis nimic despre Andrei Vochin, deși... ). Pe bune, la Națională avem nevoie de toți fotbaliștii buni și nu de un grup mediocru "mai unit ca niciodată"...

Nu mai "pupam" noi CE sau CM cu Ivan și cu Miorița!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează