FOTBAL  »  Superliga  »  RECORD

INFOGRAFIE GSP Record all-time de străini în Superliga, nici Hagi nu mai are „marfă"! + Echipele care vor avea cele mai mari probleme cu „Regula 5+6”

UTA și CFR Cluj sunt echipele care au folosit cei mai mulți străini
UTA și CFR Cluj sunt echipele care au folosit cei mai mulți străini

Articol de , - Publicat miercuri, 07 februarie 2024 09:00 / Actualizat miercuri, 07 februarie 2024 10:05

Prin debuturile lui Enzo Lopez (FC Botoşani) şi Federico Anselmo (U Cluj) şi revenirea lui J. Cascini în campionatul României, numărul fotbaliştilor de alte naţionalităţi a ajuns la 222, nou record în istoria competiţiei

Răzvan Burleanu a anunțat pe 30 ianuarie că din sezonul următor fiecare echipă din primele două ligi din România va fi obligată să aibă cel puțin 5 români formați la nivel național și eligibili pentru selecționatele autohtone. Iar din 2025-2026, numărul acestora va crește la 6.

La nicio săptămână de la aprobarea "regulei 5Ă6", a picat recordul all-time de străini folosiți în campionat! Și au trecut doar 24 de etape din sezonul curent.

Din cei 480 de fotbalişti care au bifat cel puţin o prezenţă în acest sezon, 222 au fost străini, adică 46,2%.

Până acum, recordul era de 220, stabilit în sezonul 2014-2015. De atunci, numărul jucătorilor de altă naționalitate a oscilat, atingând un prag minim de 118 în 2016-2017.

Legea Novak a fost încălcată în fiecare etapă

O altă lege care promova folosirea jucătorilor români, cea creată de fostul ministru al sportului Eduard Novak, nu a fost aplicată niciodată la fotbal. Ulterior a și fost anulată de către judecătorii Curții de Apel Cluj.

Aceasta presupunea ca fiecare formație din România, de la orice sport, să aibă în componență 40% jucători români.

Interesant este că în toate etapele din acest sezon de Superliga procentul străinilor prezenţi pe teren a fost de peste 40%, cel mai mare fiind atins în runda precedentă, 49,4%.

Comparativ, în primele 24 de runde din campionatul precedent, doar de 8 ori s-a depăşit pragul, cel mai mare procentaj fiind de 43,3%.

Asta nu înseamnă că nu au fost și echipe care să îndeplinească cerința Legii Novak, dar cele mai multe formații au depășit cu mult numărul de străini.

Recordul îl deține Dinamo, care a avut 13 străini folosiți în etapa a 23-a. Este și recordul all-time din istoria clubului din Ștefan cel Mare.

Nici Hagi nu mai are „marfă"

Situația nemaiîntâlnită cu numărul strănilor din Liga 1 este întărită de ceea ce s-a întâmplat la Farul.

Echipa condusă de Gheorghe Hagi, recunoscută pentru promovarea tinerilor autohtoni, a folosit în acest campionat 14 străni, cifră unică în istoria clubului de la malul mării.

Iar cluburile care vor avea cele mai mari probleme cu "regula 5Ă6" vor fi CFR Cluj, UTA, FC Botoșani, Oțelul și Dinamo. Ele sunt cele care au utilizat cei mai mulți străini în acest sezon.

La polul opus se află Hermannstadt, FCSB, U Cluj şi U Craiova.

INFOGRAFIE. Totul despre străinii din Liga 1

Record all-time de străini în Superliga, nici Hagi nu mai are „marfă

O treime din țările lumii prezente în Liga 1

Din cele 195 de state suverane și independente din lume, 62 au măcar un fotbalist care a jucat în campionatul nostru. Adică un procentaj de 31,8%.

Cei mai mulți străini vin din Brazilia și Croația, câte 19.

Avem pe listă jucători chiar și din Guineea Ecuatorială (Ndong), Benin (Kiki) sau Malawi (Petro).

112dintre cei 155 de debutanţi din campionatul în curs sunt străini, 72% din totalul debutanţilor, procent record all-time

212 goluriau marcat străinii, 42% din totalul golurilor marcate

Match Quiz CFR Cluj - Rapid
Te pricepi la Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul CFR Cluj - Rapid și câștigă premiile puse în joc.

Citește și:

Marius Măldărășanu nu și-a menajat fotbaliștii: „De aia vin mulți străini! Pe ai noștri pui ca pe PlayStation”
VOLUNTARI - HERMANNSTADT
Marius Măldărășanu nu și-a menajat fotbaliștii: „De aia vin mulți străini! Pe ai noștri pui ca pe PlayStation”
Tudorel Stoica, despre cauzele prăbușirii fotbalului românesc: „Sunt aduși mulți jucători străini fără valoare!” + Recordul de străini într-un sezon de Superligă, pe cale să fie doborât
ANALIZĂ
Tudorel Stoica, despre cauzele prăbușirii fotbalului românesc: „Sunt aduși mulți jucători străini fără valoare!” + Recordul de străini într-un sezon de Superligă, pe cale să fie doborât

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (10)
albusibiu
albusibiu  •  08 Februarie 2024, 12:52

Fix pix, nu mai pot cluburile de regula noua cu jucatorii romani. Pierderea ar fi de doar 100.000 de euro, bani pe care nu i-ar mai primi. Mai simplu iei un jucator strain bun si il vinzi acoperind fara probleme acea suma. Calitatea conteaza, nu etnia, nu nationalitatea unui jucator. Asta inseamna fotbalul profesionist!

marius1979
marius1979  •  07 Februarie 2024, 12:58

Nu-i nici o regula. Atita timp cat cluburile nu vor fii sancționate in nici un fel(bani/puncte), nu va avea nici o relevanta. Doar un bonus de 150000 de euro maxim, nu are cum să schimbe obiceiurile stupide a cluburilor de la noi.

DMA87
DMA87  •  07 Februarie 2024, 11:46

Dacă mai era și Piteștiu' în prima ligă mai aveam încă 15 străini de fotbal. Minimum. Rețeta perfectă pentru o retrogradare sigură și fără mari emoții.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează