FOTBAL  »  Superliga  »  PETROLUL - DINAMO

VIDEO + FOTO Cristian Geambașu, cronică după Petrolul - Dinamo 1-0: Tot concediul în Mexic e de vină?

FOTO: Raed Krishan (GSP) +45   FOTO
FOTO: Raed Krishan (GSP)

Articol de , , - Publicat sambata, 20 ianuarie 2024 22:04 / Actualizat joi, 29 februarie 2024 14:05

Petrolul a câștigat cu Dinamo, scor 1-0, în etapa #22 din Superliga. Jair a marcat singurul gol al meciului, în minutul 80

Programul complet și rezultatele din Liga 1

Cristian Geambașu, cronică după Petrolul - Dinamo 1-0: Tot concediul în Mexic e de vină?

Petrolul a jucat disciplinat, cu dăruire, profitând de forma fizică discutabilă a lui Dinamo. Și mai ales de alegerile bizare ale lui Zeljko Kopic.

Petroliștii au reușit să dea zăpada la o parte și au dezvelit o cămașă udă, mâncată de molii: gazonul stadionului "Ilie Oană". Suporterii dinamoviști au venit cu alai mare și chef de scandal. 

Au fost întâmpinați cu tradiționala ostilitate, inclusiv cu dedicații dulci pentru capitala României. Nu te numești ultras dacă te comporți civilizat, pardon, ca un fătălău. 

Să îl vedem pe Pavicic

Petrolul începe partida cu aceeași echipă cu care a terminat sezonul dinaintea vacanței de iarnă. Cei care văd partea plină a paharului ar numi asta stabilitate. 

Dinamo s-a mișcat în cele din urmă ceva mai bine pe piața transferurilor, dar în formula de start nu și-a făcut loc decât numitul Domagoj Pavicic. Omul care a jucat ultima partidă întreagă la început de primăvară 2023. 

Suntem în minutul 2 al meciului, Musi intră în careu cu mingea la picior și pare să fie busculat de Homawoo. Lui Marian Barbu nu i se pare nimic în neregulă. Acesta este momentul în care începe "spectacolul pirotehnic", iar fotbaliștii așteaptă minute bune ca respectivii să își epuizeze arsenalul.

Doua de două ori. Apoi, Costin

Petrolul se descurcă mai bine în primele 20 de minute, punând insidios stăpânire pe joc. Experiența lui Seto, dar mai ales pofta de joc a lui Doua nasc primele două situații favorabile ale ploieștenilor. 

La prima, ivorianul a scăpat pe contraatac (20), dar alege să încerce o pasă observându-l ieșind pe Golubovici. La a doua (23), Doua șutează periculos, mingea este deviată, iar Golubovic respinge greu, supralicitând dificultatea paradei. 

La Dinamo, Ilic și Costin sunt oamenii cei mai activi de la mijloc, în vreme ce nou-venitul Pavicic este invizibil. Previzibil. Cum, necum, Costin ia o acțiune pe cont propriu (26), pe care o încheie cu un șut modest, prins ușor de cehul Zima din poarta Petrolului.

Sania lui Patriche și VAR-ul

Momentul cel mai important al reprizei se consumă în minutul 42, atunci când Patriche intră prin alunecare la Musi. Fază la care inițial arbitrul Barbu a dictat penalty, decizie întoarsă după analiza VAR și după ce a revăzut acțiunea la care totuși Patriche se duce sanie cu Musi cu tot spre linia de fund a terenului. Rămâne 0-0 rezultat la pauză și, previzibil pe un astfel de teren, nu poți remarca altceva decât munca de salahori a jucătorilor.

Paul era să-i pappe 

Dinamo iese de la vestiare fără Abdallah, în locul căruia intră Edi Gnahore. Pe care este clar că îl vom tot confunda cu "bizonul" Edi Gnohere. Hmm, să vedem dacă și la faptele fotbalistice. 

Este clar că Zeljko Kopic vrea mai multă concretețe în atac. Ce frumoasă e teoria! Florin Pîrvu nu schimbă pe nimeni la Petrolul, dar băieții lui sunt cei care ratează prima ocazie la reluare, prin Papp (47), care lovește mingea cu capul din zona careului mic. Bară! 

Simetria față de primele 45 de minute se păstrează, în sensul în care Ploieștiul are mai multă consistență ofensivă, deși posesia spune 49%-51% pentru oaspeți. Doua dansează chiar și prin smârcurile din cercul de la centrul terenului, Bart Meijers este sobru, Gicu Grozav pare că așteaptă pasa decisivă.

Fanteziile domnului Kopic 

Mutare curioasă a lui Kopic în minutul 72, atunci când Cristi Costin i-a lăsat locul lui Gabriel Moura. Mai înainte, Ghezali intra în locul lui Iglesias și Dinamo spera că acesta va da substanță jocului. Numai că Lamine este alt fotbalist decât cel care contribuia decisiv la promovare. 

Petrolul s-a ținut mai bine pe picioare decât Dinamo, care a cedat fizic într-un mod ce pune în discuție calitatea stagiului de pregătire efectuat de domnul Kopic și ajutoarele sale. 

La o fază la care mingea a sărit de colo, colo, Seniko Doua i-a pasat scurt lui Jair, care a înscris cu un șut plasat în stânga lui Golubovic. 1-0 Petrolul!

L-am văzut pe Pavicic. Mai bine, nu! 

Era minutul 78 și meciul se încheiase. Gnahore nu a arătat nimic, De Moura aleargă, dar nu este jucător care să schimbe ritmul. Rămâne întrebarea referitoare la titularizarea lui Pavicic și, mai ales, menținerea lui pe teren până la finalul partidei. 

Dinamo se afundă și arată la fel de rău ca înainte de ultimele două meciuri ale sezonului dinaintea vacanței. Sunt niște explicații de dat acolo, nu concediul lui Andrei Nicolescu în Mexic este de vină! De parcă i-a luat la plajă la Cancun și pe alde Ghezali sau Iglesias.

Petrolul - Dinamo, 20.01.2024/ foto Raed Krishan (GSP)
Petrolul - Dinamo, 20.01.2024/ foto Raed Krishan (GSP)
Petrolul - Dinamo, 20.01.2024/ foto Raed Krishan (GSP)
Petrolul - Dinamo, 20.01.2024/ foto Raed Krishan (GSP)
Petrolul - Dinamo, 20.01.2024/ foto Raed Krishan (GSP)
+41 FOTO

Dinamo a rămas cu 16 puncte și e la 7 de Poli Iași, care e prima echipă deasupra linie. Petrolul a ajuns la cota 30 și e pe locul 7.

FINAL. Petrolul - Dinamo 1-0

Petrolul a primit penalty, arbitrul l-a anulat

Cristian Geambașu, cronică după Petrolul - Dinamo 1-0: Tot concediul în Mexic e de vină?

Petrolul a primit un penalty în prima repriză, la un presupus fault al lui Patriche la Musi. Stoperul lui Dinamo s-a dus în alunecare și a părut că îl atinge pe jucătorul Petrolului, însă Barbu a anulat penalty-ul după ce a consultat reluările furnizate de monitorul VAR.

Meciul a fost întrerupt din cauza torțelor

Meciul a fost oprit timp de 3 minute, începând cu minutul 9, din cauza torțelor aruncate în teren de galeria Petrolului. Fumul a acoperit întreg stadionul.

Cristian Geambașu, cronică după Petrolul - Dinamo 1-0: Tot concediul în Mexic e de vină?

Petrolul - Dinamo, echipe de start

Petrolul: Lukas Zima - Paul Papp, Bart Meijers, Marian Huja - Seniko Doua, Takayuki Seto, Jefferson Nogueira, Jair Tavares, Valentin Ticu (cp) - Alexandru Musi - Gheorghe Grozav.
Rezerve: Eșanu, Jercălău, D. Radu, Dumitriu, Diomande, Hanca, Bratu, Rădulescu, Ișfan, Abuashvili, I. Răducan, Roman II Diomande
Antrenor Florin Pîrvu

Dinamo: Golubovic - Alves, Patriche, Homawoo - Costin, Pavlicic, Ilic, Amzăr - Iglesias, Gregorio, Abdallah 
Rezerve: Began, Moura, Bena, Gnahore, D. Irimia, Bordușanu, Neagu, Bani, R. Grigore, Al. Irimia, N. Roșu, Ghezali
Absenți: Politic (suspendat), Velkovski (neînregistrat)
Antrenor Zeljko Kopic

  • Domagoj Pavlicic, mijlocaș croat abia sosit la Dinamo, e trimis direct titular de Zeljko Kopic. Gnahore și Petru Neagu, alți doi nou-veniți, sunt pe bancă

Arbitru: Barbu Marian (Făgăraş - Braşov), A1: Marica Mihai Marius (Bistriţa - Bistriţa Năsăud), A2: Slabu Stelian (Braşov - Braşov), VAR: Popa Cătălin (Piteşti - Argeş), AVAR: Dumitrache Bogdan (Bucureşti - Bucureşti)
Stadion: „Ilie Oană”

UPDATE VIDEO. Atmosferă de derby pe "Ilie Oană"

UPDATE VIDEO. Domagoj Pavicic, titular la doar câteva zile de la venirea la Dinamo

UPDATE VIDEO. Jucătorii au ieșit la încălzire. Primire ostilă pentru „câini”

UPDATE VIDEO. Claudiu Tudor, cu gândul la victorie: „Vrem cele 3 puncte!” + Noi detalii despre investitorii turci

UPDATE. Suporterii lui Dinamo au oprit autocarul

Suporterii lui Dinamo au oprit autocarul pentru a-i încuraja pe jucători. Fanii au aprins torțe și au scandat.

Cristian Geambașu, cronică după Petrolul - Dinamo 1-0: Tot concediul în Mexic e de vină?

UPDATE. Peluza Sud Dinamo a intrat pe „Ilie Oană”

Suporterii de la Peluza Sud Dinamo au intrat pe stadion și se înjură de la distanță cu suporterii gazde. Peluza Nord Dinamo e în drum spre Ploiești.

+6 FOTO

UPDATE. Jucătorii celor de la Petrolul și Dinamo au ieșit să inspecteze gazonul de pe arena „Ilie Oană”

UPDATE. Galeria lui Dinamo se îndreaptă spre stadion

Dinamo e însoțită de Peluza Sud la Ploiești, suporterii au ajuns în oraș pe parcursul zilei.

+6 FOTO

UPDATE. Cum se prezintă gazonul de pe „Ilie Oană”

Cristian Geambașu, cronică după Petrolul - Dinamo 1-0: Tot concediul în Mexic e de vină?

Deși a nins abundent în Ploiești în noaptea premergătoare meciului, gazonul de pe „Ilie Oană” se prezintă în condiții optime. Reporterii GSP de la stadion transmit că oamenii care se ocupă de arenă fac ultimele pregătiri înainte de meciul cu Dinamo, strâng și zăpada care a mai rămas pe marginea terenului.

Petrolul - Dinamo, cele mai interesante informații despre meci

  • Cele două echipe s-a mai întâlnit de 93 de ori în principala competiţie internă, de 54 de ori s-au impus bucureştenii, de 20 de ori au câştigat prahovenii, iar alte 19 partide s-au terminat la egalitate.
  • Palmares cu Petrolul gazdă: 46 de meciuri - 14 succese Petrolul - 12 remize - 20 victorii Dinamo.
  • Primul meci s-a jucat pe 24 august 1952, Flacăra-Dinamo 0-2, goluri Nicolae Nicuşor Dumitru şi Titus Ozon, ultimul câştigând la finele ediţiei respective titlul de golgheter, performanţă repetată şi în stagiunea următoare. Pe băncile celor două echipe s-au aflat două nume mari din perioada interbelică, Andrei Sepci (Petrolul), respectiv Iuliu Baratky (Dinamo).
  • Cea mai mare diferenţă în Superliga României, de 3 ori 6-0 pentru Dinamo, în 1960, 1982 şi 1991, diferenţă pe care a mai realizat-o contra „lupilor" doar Electroputere Craiova în 1991/92.
  • Petrolul este echipa care a oprit dominaţia singurei generaţii din istoria „câinilor" care a câştigat de 4 ori la rând titlul în România, cea din anii ’60. S-a întâmplat în 1965/66, ediţie la finalul căruia ploieştenii cucereau campionatul pentru ultima dată.
  • Chiar dacă în următoarele decenii petroliştii nu au mai ţinut pasul cu dinamoviştii în lupta pentru trofee, confruntările dintre aceste două mari cluburi de tradiţie au fost de cele mai multe ori spectaculoase.
  • Pe 25 septembrie 2011, dinamoviştii au stricat „sărbătoarea" inaugurării noului stadion „Ilie Oană", după ce au câştigat cu 5-1 pe arena prahovenilor (Mitea / Moţi, Djakaridja Kone, Dănciulescu, Marius Niculae dublă). Antrenori erau Vivi Răchită, respectiv Liviu Ciobotariu.
  • Cea mai recentă dispută directă din campionat: 26 august 2023, Dinamo-Petrolul 1-1 (Goncalo Gregorio / Zoran Petrovic).

VIDEO. Florin Pârvu, conferință de presă înainte de meci

VIDEO. Zeljko Kopic, conferință de presă premergătoare meciului cu Petrolul

Citește și: 

Moldovan, prima reacție după transfer: „Mi-am dat acordul. Credeți că Atletico se refuză?”
RAPID - FCU CRAIOVA
Moldovan, prima reacție după transfer: „Mi-am dat acordul. Credeți că Atletico se refuză?”
Adrian Mititelu s-a răzgândit! Mesaj la 4 dimineața despre Giovanni Costantino: „A comis-o grav, dar mi-am asumat lipsa de experiență. Nu va fi demis”
RAPID - FCU CRAIOVA 4-3
Adrian Mititelu s-a răzgândit! Mesaj la 4 dimineața despre Giovanni Costantino: „A comis-o grav, dar mi-am asumat lipsa de experiență. Nu va fi demis”

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (116)
Catalynn.15
Catalynn.15  •  23 Ianuarie 2024, 09:12
Postat de istet10 pe 22 Ianuarie 2024, 22:55

Esti pierdut in ... . Ba, treste-te : Nu se va modifica legea aia! Doar prostalaii cu creier prajit pot spera la asa ceva!

Poate ca da, probabil ca nu imediat … Vedem!

talpaiadului
talpaiadului  •  23 Ianuarie 2024, 00:38
Postat de istet10 pe 22 Ianuarie 2024, 22:59

Esti culmea. Sincer nu cred ca toti erau bolsevici. Insa sigur atelierul de care zici era al CFR-ului, nu al celor care aveau sa ajunga GRIRO.

Bai omule, despre ce vorbim noi aici? Eu credeam ca ai inteles ca discutam de amorul artei si la pierderea vremii. Comentariul meu initial de la care a pornit discutia dintre noi era o gluma, o mica ironie la ce spusese Catalin despre Steaua si Dinamo. Tu chiar ai inteles ca eu am fost serios cand am spus ca daca Sucu cumpara niste actiuni la GRIRO aduce Rapidul pe culmile legitimitatii?

istet10
istet10  •  22 Ianuarie 2024, 22:59
Postat de talpaiadului pe 21 Ianuarie 2024, 23:12

Pai chiar si daca muncitorii aia erau toti bolsevici tot nu schimba cu nimic datele problemei, deoarece, bolsevici sau nu, tot muncitori ramaneau, tot la atelierele Grivita erau angajati si tot in atelierul ala si-au confectionat echipamentul.

Esti culmea. Sincer nu cred ca toti erau bolsevici. Insa sigur atelierul de care zici era al CFR-ului, nu al celor care aveau sa ajunga GRIRO.

Vezi toate comentariile (116)
Comentează