1 comentarii. Scrie și tu!

INTERVIU EXCLUSIV Zeno Bundea: „L-am criticat pe Pițurcă în vestiar și mi-am luat adio de la națională” + Cum a încercat George Copos să-i păcălească pe nemți la transferul său

Zeno Bundea, 41 ani, rememorează momentele fabuloase trăite la Rapid și la Craiova

Articol de
marti, 27 august 09:00

DIN CUPRINS
 Povești memorabile de la Rapid, cu Lucescu, Rednic și Pancu
 Care a fost cel mai bun contract pe care l-a avut în România
Concluzii tăioase despre situația tehnicienilor de la trupa „războinicului” Gigi Becali

Zeno Bundea explică și de ce a ratat Euro U21 în 1998 și n-a prins decât o selecție la naționala mare, trecând în revistă și planurile cu școala lui de fotbal, ”Zenit”, pe care o conduce acum în Oradea. 



Zeno, ai dat drumul de doi ani și jumătate la școala ta de fotbal din Oradea, "Zenit". Cum îți merge proiectul?

Bine! Am început cu șase copii, acum am ajuns la trei grupe, cu puști între 5 și 11 ani. Facem inițiere, îi direcționăm apoi pe cei mici către variante de performanță, dar infrastructura locală mă oprește deocamdată să mă dezvolt și către vârste mai mari. Am început investiția pentru fiul meu, Ayan, atunci când am văzut ce condiții precare sunt la nivel juvenil. Și am decis că, după 30 de ani de fotbal, pot să ofer și eu ceva la schimb copiilor.

Ai jucat până recent la liga a patra. Dacă te sună acum amicul Pancu și-ți zice: "Zeno, hai să mă ajuți la Rapid 15-20 de minute, pe final de meci!", te duci?

Nu se mai poate! O să mai continui să fac mișcare la divizia a cincea, în Bihor, dar una e să evoluez la amatori, alta e nivelul de la Rapid. Am avut posibilitatea asta când am început cu Lincar la Craiova, prin 2013, și tot nu m-am băgat, așa că acum e mai complicat.

"Îl mai luam la mișto pe Pancone!"

Ai miza pe promovarea Rapidului în Liga 1 la finalul actualului sezon?

Cred că mai au nevoie de doi, trei jucători cu greutate, să simtă adversarul apăsarea încă de la vestiare. Suntem abia la începutul campionatului, dar la condițiile de acolo, buget, fani, istorie, sunt clar candidați la promovare. Asta nu oferă însă nicio garanție, fiindcă am văzut ce au pățit sezonul trecut Petrolul și U Cluj, care erau la fel de favorite să urce în Liga 1. Sper să nu se supere Pancone că spun astea! N-a făcut-o el nici când i-am furat televizorul din cameră, pe când eram colegi în Giulești!

Îți place antrenorul Daniel Pancu?

Dirijează bine cu degetul de pe margine! E același gest pe care-l făcea și când marca. Îl mai luam la mișto cu Iencsi, cu Lobby. Dincolo de glumă, e un tehnician bun, care a demonstrat că știe să se adapteze și la un nivel mai scăzut de competiție, să scoată maximum dintr-un vestiar de liga a treia. Și-au făcut toți datoria, le urez succes pe drumul spre Liga 1!

"Rada ne-a prins în fața blocului: «Băieți, unde vă duc?»"

Spune-ne o întâmplare mai amuzantă cu grupul vostru de șoc din Giulești?

Locuiam într-un bloc peste drum de stadion, pe același palier cu Pancu, Iencsi, Lobby, Dulca. Eram nedespărțiți. Într-o seară, secundul Marian Rada a venit pe la opt să ne avertizeze să ne odihnim, fiindcă urma a doua zi un program cu două antrenamente grele. Imediat cum a plecat, noi am zbughit-o însă împreună spre un biliard. De fapt, am apucat doar să ieșim în fața blocului, să așteptăm un taxi. Ne-am trezit imediat lângă noi cu mașina lui Rada. A dat jos geamul și ne-a întrebat foarte senin: "Băieți, unde vă duc?". Am intrat în pământ, n-am mai plecat nicăieri!

De un iureș într-o discotecă din Regie, după meciul cu Karlsruhe din Cupa UEFA, îți amintești?

Cum să nu?! Eram tineri și neliniștiți! Se mai lasă cu certuri între băieți, asta e! Era veselia mare, sărbătoream, iar când ești mai euforic apar și conflicte, dar nu s-a lăsat cu necazuri mari. Doar așa, de încălzire! 

Tamaș spunea la un moment dat că Pancu și Bundea i-au fost "profesori" în București. De ce oare?

S-a atașat de noi când a venit de la Brașov, i-a plăcut anturajul, dar știam să facem mereu diferența între treaba de fotbalist și distracție. Credeți-mă că sunt jucători care au făcut chestii și mai "grele" decât Tamaș, dar nu le știe lumea, fiindcă au știut să se ascundă. Sunt mulți fotbaliști cărora le place să trăiască viața la intensitate maximă. Astra a făcut însă acum o afacere foarte bună cu Gabi, care a fost dintotdeauna un tip foarte puternic fizic și mental, iar asta l-a ajutat enorm în carieră.

"Îi răspundeam lui Lucescu, deși aveam doar 19 ani"

Ai fost un tip cu personalitate ca jucător. Ai avut de pierdut din această cauză?

Da, fiindcă nu m-am mulat niciodată după sistem. Și am fost nedreptățit de multe ori. Nu voi renunța însă niciodată la această atitudine. Nu-mi place să stau atârnat de cineva doar pentru bani sau un favor și să accept orice umilințe sau comenzi. Nici acum nu mă agăț de niciun politician, de exemplu, pentru a fi ajutat sau a obține un post călduț. Nu e felul meu de a fi!

Ne poți da câteva exemple despre momente în care te-ai simțit nedreptățit din cauza ADN-ului tău direct?

Chiar lui Mircea Lucescu i-am răspuns de multe ori, și în fața echipei, și în privat, deși aveam doar 19-20 de ani! Eram nemulțumit că nu mă titulariza, cu toate că exista o concurență acerbă, cu Sabău, Lupu, Marinescu. Pe ultimul simțeam că-l favorizează în anumite momente. Iată un exemplu, însă! Dau gol la primul meci ca titular, marchez iarăși în următoarele două jocuri din postura de rezervă, dar la a patra partidă mă trimite în tribună! Mi-a explicat că trebuie să am răbdare, sunt tânăr, nu contează doar golul, ci și cum interpretez anumite chestii tactice, ce fac în rest pe teren. Poate n-am înțeles atunci cu mintea de copil, dar, judecând acum cu maturitate, Lucescu încerca să scoată maximum din fiecare jucător, la momentul potrivit. Șanse oferea tuturor, iar în anul titlului cu Rapid, 1999, am dat vreo șapte goluri, dintre care trei sau patru decisive.

"Meritam să fiu în lotul de la turneul final Euro U21, în 1998"

Sunt jucători care au invocat inclusiv faptul că n-au avut acces la națională sau la anumite transferuri pentru că n-au lucrat cu impresarul potrivit. Te regăsești într-o asemenea situație?

Da. Și am exemplul concret de la naționala U21, când era pregătită de Pițurcă. Aș fi meritat să fiu în lotul de la Euro 1998, desfășurat în România. Jucam constant la Rapid, care era o forță în campionat, dar Pițurcă avea grupul lui preferat de la Dinamo, Steaua și Craiova. Am participat la un turneu de pregătire în Franța cu lotul de tineret, acolo m-a tratat ca pe ultima rezervă, doar ca să iasă jucătorii la număr, iar la întoarcere m-a luat gura pe dinainte și m-am plâns în vestiarul Rapidului că Pițurcă îi ia numai pe "copiii" lui.

Și s-a dus vorba mai departe?

Doctorul din Giulești lucra și la naționala U21, așa că i-a transmis lui Pițurcă întreaga poveste. Din acel moment, n-am mai prins absolut nicio convocare! Prin urmare, cred în aceste chestiuni, că sunt situații în care nu calci pe la națională dacă nu te apropii de un antrenor sau n-ai un agent influent, cum era Giovanni Becali, de exemplu. Sigur, el își făcea datoria de impresar, să-și ajute jucătorii, inclusiv să-i forțeze la nevoie.

"Mă plângeam la Rednic în saună, iar el îi transmitea lui nea Mircea"

La Rapid te-ai confruntat cu astfel de momente bizare?

Hmmm! Știți care e porecla lui Rednic, nu? Strâmbul! Stăteam cu el în saună și încerca să mă tragă de limbă. Eu eram un puști, el – un jucător experimentat, la 35-36 de ani. Și zic la un moment dat: "Nea Mircea trage doar cu «copiii» lui!". Fără să-mi dau seama că și el, în timp, făcuse parte din aceeași categorie. Vorbele au ajuns imediat la Lucescu. Nea Mircea mi-a bătut niște apropouri: "Ai grijă ce vorbești, cu cine vorbești, că nu e bine!". Ulterior am făcut eu legătura între episoade și am realizat cum au stat lucrurile.

Care a fost cel mai bun contract pe care l-ai avut în România?

Vreo 80.000 de dolari la Craiova. La Rapid am ajuns pe la 60.000 de dolari. Dar la început am semnat doar pe patru luni, din septembrie în decembrie, și am încasat vreo 5.000 de dolari, plus primele din acea perioadă. A fost ca un fel de probă, după care a urmat contractul serios. Când am luat titlul, am încasat un bonus de vreo 10.000 de dolari, ceea ce e amuzant la sumele de azi, dar atunci, în 1999, erau bani frumoși. Cu 25.000 de dolari îți luai un apartament în zona Unirii, în buricul Capitalei. 

"Copos a încercat să-i păcălească pe nemți la transfer"

Bundea spune că "George Copos a fost un patron bun pentru Rapid, el știe cum a ținut clubul la nivel mare", dar are și amintiri legate de celebra zgârcenie ori de operațiunile subterane ale fostului finanțator: "Dacă, din prima de joc, rezulta că fiecare fotbalist trebuia să încaseze 9.888 de dolari, nu rotunjea niciodată în sus! Chiar mai rașcheta până la 9.850! Ne spunea des ăstora tineri că «om de afaceri ești dacă reușești să faci doi dolari dintr-unul». Când am plecat în 1999 la Kickers Offenbach, a încercat să-i păcălească pe nemți la transfer. Îmi expirase contractul cu Rapid, dar Copos le-a trimis o adresă prin care le solicita un milion de dolari, deși intrase recent în vigoare legea Bosman și puteai pleca gratis la final de angajament. Conducerea m-a luat la întrebări, au crezut inițial că eu i-am mințit, dar s-au lămurit de tentativa lui Copos după ce s-au informat din nou la federația germană vizavi de statutul meu".

"Am venit la Rapid la 17 ani și jumătate. M-am prezentat într-o zi de vineri, iar sâmbătă aveam meci cu Dinamo. Când Mircea Rădulescu mi-a zis că vrea să mă bage titular, mi s-au înmuiat picioarele. Am intrat până la urmă doar în repriza secundă, am jucat bine și mi-am câștigat repede respectul veteranilor" Zeno Bundea

Topul antrenorilor din carieră

  1. Sorin Cârțu. "Am trăit trei sezoane fantastice la Craiova, am prins inclusiv convocare la națională"
  2. Mircea Lucescu. "Rezultate! Campion și Cupa României cu Rapid"
  3. Mircea Rădulescu. "Mi-a oferit debutul în prima divizie"
    Cristiano Bergodi. "Încredere și susținere totală la FC Național"

2e numărul trofeelor cucerite de Zeno Bundea, ambele cu Rapid: Cupa României (1998) și titlul (1999)

1e cifra selecțiilor lui Bundea la prima reprezentativă, la un România – Bosnia (2-0), în iunie 2003, calificările pentru Euro 2004, cu Iordănescu selecționer

234de partide a strâns Bundea în L1, la Rapid, FCM Bacău, U Craiova, FC Național și U Cluj, marcând în total 22 de goluri

„Un antrenor fără carte de vizită pleacă din start la FCSB cu eticheta de slujnicul lui Becali” 

Fostul mijlocaș vorbește despre giumbușlucurile comise de Șumudică în Giulești și trage concluzii tăioase despre situația tehnicienilor de la trupa ”războinicului” Gigi'.

Cum ai trăit în 1998 finalul nebun de sezon, cu meciul Craiova – Rapid 2-2, în care se juca la ruletă soarta oltenilor și a voastră?

Situația arăta așa: Rapid – Craiova era finala Cupei Românei, iar meciul direct din campionat se disputa cu trei zile înainte, chiar în ultima etapă. Dacă băteam în Bănie, luam titlul, iar Craiova avea asigurat un loc în Europa ca finalistă a Cupei. S-a terminat însă 2-2 într-o partidă incredibilă, în care Ganea a marcat ambele goluri ale Universității. Eram prea tânăr atunci, nu cunoșteam dedesubturile, dar poveștile de peste ani spun că echipa Craiovei a fost ruptă atunci în două, jumătate cu Rapid, jumătate cu Steaua, care viza și ea titlul, câștigat până la urmă. Mi-aduc aminte că Lucescu m-a certat după acea partidă, fiindcă avusesem o contră în careul advers cu Iordache, m-a atins, dar eu n-am căzut.

Puteai scoate un penalty!

Asta mi-a reproșat nea Mircea! Că trebuia să cad la acel contact. Era deja 2-2, în ultimele minute ale meciului, iar o lovitură de la 11 metri ar fi putut rezolva partida în favoarea noastră. Dacă aș fi avut cu trei, patru ani mai mult, cu ceva experiență în plus, probabil că aș fi căzut în careu și obțineam penalty. Asta e! Până la urmă, Steaua a luat titlul, noi am câștigat Cupa României, 1-0 cu Craiova în finală, iar oltenii au rămas pe dinafară.

"Șumi sălta foaia pe blat să vadă dacă e titular"

Apoi, o Cupă ratată în 1999, cu un penalty irosit chiar de tine la departajare!

Am fost al patrulea executant, iar Pancu al doilea. Noi am ratat, iar trofeul l-a luat Steaua. La finalul celor 120 de minute, Lucescu anunțase alți jucători pentru seria de penaltyuri, dar o parte dintre cei experimentați au refuzat să tragă. S-au dat loviți "greii"! A căzut beleaua pe mine, pe Pancu și pe Iencsi dintre tineri, plus Șumudică. Șumi se cam codea și el: "Nea Mircea, eu nu vreau să trag, că mă omoară ăștia din galerie dacă ratez!". Dar a bătut și a marcat, finalmente.

Șumi era o figură în grup, nu?

Sarea și piperul vestiarului! Mereu pozitiv și zâmbăreț. Și "plângea" mereu dacă nu-l băga Lucescu! La ședințele tehnice, nea Mircea avea un mic dosar cu pregătirea partidei, plus echipa de start, peste care punea o coală albă, să n-o vedem noi înainte s-o anunțe. Dar Șumi, mai pe blat, trăgea cu ochiul sub foaie, iar dacă se vedea printre titulari intra în transă, serios, concentrat. Dacă vedea că e rezervă, o dădea direct pe poante, relaxat. Un tip cu o charismă formidabilă!

"Era clar că Bogdan Andone nu poate gestiona situația"

rkr 6902
Bogdan Andone a stat în umbra patronului încă de la momentul prezentării

Ai fost coleg în Giulești cu Bogdan Andone. Te-a surprins scurta lui aventură de "principal" la FCSB?

Sincer, n-am crezut niciodată că va avea puterea să gestioneze situația de la FCSB, cu specificul ei. Acolo mai poate reuși doar un antrenor cu mare personalitate, gen Pițurcă, Olăroiu sau Rednic, oameni care nu acceptă orice condiții și orice clauze în contract. Unul care vine doar să-și facă o carte de vizită n-are nicio șansă și pleacă din start cu eticheta de slujnic al lui Becali! Asta e realitatea, din păcate! Dacă te mulțumești numai să scrie pe tine că ești antrenor la Steaua, nu poți realiza nimic pe termen mediu sau lung. Eu, unul, n-aș putea lucra niciodată cu un patron ca Gigi Becali.

"La Zenit aveam un contract foarte bun, prime enorme, dar am refuzat să stau mai mult de patru-cinci luni fiindcă se schimbase antrenorul și doreau să mă împrumute. N-avea rost să mă plimb prin Rusia la 25 de ani. Mă felicit că m-am dus la Craiova, unde am prins apoi trei sezoane foarte bune"

"Sabău a fost unul dintre cei mai profesioniști jucători alături de care am evoluat. Serios, liniștit, echilibrat. La Rapid, stăteam în cameră cu Sergiu Radu, iar Neluțu ne vizita deseori. Ne ajuta cu sfaturi. De exemplu, văzând că eu sunt mai vorbăreț și mai rebel, îmi tot spunea să mai las de la mine, să am răbdare să ascult și să am încredere în jucătorii cu experiență"

Zeno Bundea


AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Comentarii (1 ) Adaugă comentariu

kamouniyak  •  27 August 2019, 15:20

Cica stiau cand sa petreaca si cand sa se opreasca. Dar sa-mi zica si mie ce a facut in Europa cu Rapid acest zeno Bundea. Ca imediat cum s-a retras el vad ca a fost parcurs european pana in sferturile Europa League cu jucatori gen Ilyies, Maldarasanu, Viorel Moldovan, Daniel Niculae, Vali Badea, care nu erau din cei care se distrau noaptea ca Zeno Bundea, Tamas, Pancu. Cand esti din categoria neica-nimeni care ai jucat pe la Rapid, Steaua sau Dinamo dar erai eliminat din Europa din primul tur, nu ai dreptul sa vorbesti. Asa nu il suport nici pe Rachita ala care tot se lauda ca a fost la Steaua in perioada Piturca. Mari au fost si el si Piturca in cupele europene de ne e acum rusine cu ei, tuturor ca romani pentru perfomantele de la inceputul anilor 2000 (St Gallen). Si Prunea cica a ajutat Dinamo, dsr nu a jucat niciodata pe gratis acolo. A venit si la batranete ca sa "scape sapunul" cu Grasshoppers.

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase