SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, SUSPENDATĂ

Simona Halep le-a declarat americanilor: „Nu avea niciun sens să iau roxadustatul, nu m-ar ajuta!” » Ce spune studiul EMA

Simona Halep // foto: Guliver/gettyimages
Simona Halep // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 19 septembrie 2023 07:57 / Actualizat marti, 19 septembrie 2023 12:45

Suspendată 4 ani pentru utilizarea de roxadustat, substanță interzisă, și pentru faptul că datele din pașaportul ei biologic au avut o evoluție suspectă, Simona Halep susține într-un interviu acordat americanilor de la Front Office Sports că nu ar fi avut niciun sens să consume acea substanță în mod intenționat, întrucât i-ar fi agravat o problemă medicală cu care se confruntă de multă vreme.

Depistată pozitiv cu roxadustat la US Open 2022, Simona Halep a fost suspendată pentru 4 ani. Decizia va fi atacată la TAS de echipa de avocați a dublei câștigătoare de Grand Slam.

Simona Halep, răspuns pentru Serena Williams: „Cineva mi-a zis că jucătoarele care mă urăsc o fac pentru că le-am bătut”
HALEP, SUSPENDATĂ
Simona Halep, răspuns pentru Serena Williams: „Cineva mi-a zis că jucătoarele care mă urăsc o fac pentru că le-am bătut”

De ce este interzisă acea substanță? În motivarea tribunalului pentru suspendarea sportivei din Constanța, este precizat că „Roxadustatul este un agent de dopare a sângelui, care crește hemoglobina și producția de globule roșii (n.r. - eritrocite). Ca atare, crește oxigenul disponibil în corpul unui sportiv”.

În ciuda beneficiilor teoretice, Simona spune, într-un interviu pentru americani, că ea nu ar fi fost ajutată de roxadustat, întrucât se confruntă de multă vreme cu o problemă de tiroidă, iar acea substanță nu ar fi făcut decât să o agraveze.

Simona Halep le-a declarat americanilor: „Nu avea niciun sens să iau roxadustatul, nu m-ar ajuta!”

Nu avea niciun sens ca eu să iau substanța asta. Ar lucra împotriva mea, nu m-ar ajuta”, a afirmat Halep pentru Front Office Sports.

Sursa citată a prezentat un studiu în acest sens, unul realizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), în care sunt studiate efectele Evrenzo, denumirea comercială a medicamentului care conține roxadudstat ca substanță activă. Concluziile acestuia:

  • Roxadustatul poate duce la scăderea funcției tiroide;
  • Roxadustatul poate duce la scăderea TSH, hormonul de stimulare a glandei tiroide;
  • Utilizatorii de roxadustat cu raportat cazuri de hipotiroidism secundar. „Aceste reacții au fost reversibile la întreruperea tratamentului cu roxadustat. Monitorizarea funcției tiroide este recomandată”, au notat specialiștii.

În altă ordine de idei, Halep s-a declarat ușurată că a aflat sursa substanței. Apărarea ei s-a bazat pe faptul că a ingerat un supliment alimentar contaminat cu roxadustat:

„A fost foarte bine să aflu de unde a venit, pentru că e foarte dificil atunci când nu știi ce se întâmplă”.

Gazeta Sporturilor a dezvăluit că suplimentul contaminat cu roxadustat, un keto colagen, a fost procurat de la firma Quantum Nutrition din Ontario, Canada, și aparține de gama naturistă Schinoussa Superfoods. 

Sportiva a consumat produsul respectiv, care vine sub formă de pudră dizolvabilă, în perioada 23-28 august 2022, cu pauză pe 24 august, zi în care nu s-a antrenat.

Din punct de vedere mental, a fost un dezastru pentru mine. Nu mă așteptam la așa ceva. Am fost mereu atentă cu ce am consumat, nu am luat niciodată ceva fără să verific, așa că e un șoc. 

- Simona Halep

Tot despre Simona Halep: 

Decizie majoră a avocaților Simonei Halep » Firma de suplimente a fost dată în judecată în civil: explicațiile avocatului sportivei

Ion Țiriac, sfat pentru Simona Halep: „Pentru asta trebuie să pui deoparte 5 milioane de dolari”

„Dincolo de pedeapsă, rămâne ceva” » Verdict din fruntea sportului românesc despre lupta care o așteaptă pe Simona Halep

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (11)
Domnul
Domnul  •  20 Septembrie 2023, 18:34
Postat de elgabri pe 20 Septembrie 2023, 14:24

Simona ai furat DEMISIA !! in tenis nu mai existi, valea !!!

Bună seara! Avem si postaci baieti de cartier , certati cu scoala,cu cărțile si cu educația!

sughibughi
sughibughi  •  20 Septembrie 2023, 16:31

de rasu lumii tenisului

elgabri
elgabri  •  20 Septembrie 2023, 14:24

Simona ai furat DEMISIA !! in tenis nu mai existi, valea !!!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează
Close