SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Încoronare!

Articol de - Publicat luni, 28 ianuarie 2008 00:00

Momentul lui se apropia. Cîteva semifinale de Mare şlem, finala la US Open 2007, acum ultimul act la Melbourne. Triumful rotund îl tenta pe Novak. Atît de tare încît sîrbul a aruncat pe teren la acest Australian Open ce are mai bun. Un tenis solid, constant, presărat cu execuţii scînteietoare, care-l scot pe Djokovici din zona unei simple consistenţe. Aşa a parcurs toate etapele la Antipozi, n-a pierdut nici un set pînă în finală, nici măcar în faţa lui Federer, pregătindu-se şi pregătind lumea pentru secunda sa magică.


Şi secunda a venit. După 4-6, 6-4, 6-3, 6-6 şi 6-2 în tie-break. O ultimă minge trimisă afară de adversarul francez. Novak a căzut spontan, nestudiat, firesc, lăsînd pe ciment amprenta efortului şi a bucuriei lui. Amprenta noului campion. Nu începuse grozav finala. Reuşise un break în primul game, apoi însă tenisul sîrbului a scăzut. Multe greşeli. Un soi de chin. De partea cealaltă, Tsonga a deschis portiţa surprizei cînd a făcut 6-4. Djokovici a reacţionat însă rapid, cînd şansele erau încă destule. A apăsat pe mingi la momentul potrivit, dirijînd cu dreapta în unghiuri şi la viteze incredibile, a scos retururi şocante de rever, a servit calm şi eficient. A alergat. S-a bătut. Şi-a pus în lumină superioritatea.


La final, după ce a sărutat cimentul albastru ce i-a adus primul titlu de Grand Slam al carierei, a sprintat spre loja unde tatăl, mama şi cei doi fraţi mai mici, Marko şi Djordje, ţopăiau de fericire. Diminutivul lui Novak, Nole, scris pe piepturile membrilor familiei, se amestecase într-o îmbrăţişare comună a celor patru. Tatăl, Srdjan, l-ar fi vrut fotbalist. Totuşi, i-a construit trei terenuri de tenis şi i-a pus racheta în mînă la 4 ani. Acum ştie că, pînă la urmă, a procedat bine. Djokovici e noua senzaţie a tenisului!

"Ştiu că voi, cei din public, aţi fi vrut să cîştige Jo sau măcar să se ajungă în setul cinci, dar e OK, eu vă iubesc oricum!", Novak Djokovici

Tsonga şi Ali
Jo-Wielfrid Tsonga (foto 1), finalistul de la Melbourne, a început turneul pe locul 38, dar va urca pînă pe 18 după performanţa sa de la Australian Open. Porecla francezului este "Ali", venită din asemănarea uimitoare cu fostul mare boxer, campion al greilor profesionişti, Muhammad Ali (foto 2). Alăturarea celor doi îi face plăcere lui Jo. "Am văzut cele două filme despre el, cu Will Smith şi documentarul , despre faimosul meci cu Foreman din junglă", a recunoscut Tsonga. "Ar fi bine dacă aş putea avea carisma lui".

3 e locul ocupat de Djokovici în clasamentul mondial. El va rămîne pe această poziţie, după Federer şi Nadal, chiar dacă a cîştigat la Melbourne.
8 titluri a cîştigat sîrbul pînă acum, Australian Open fiind primul de Mare Şlem. El are o finală la US Open şi semifinale la Roland Garros şi Wimbledon.

Citește și:

Țeapă de milioane luată de UEFA » Unde a putut fi urmărită ilegal finala Ligii Campionilor
Liga Campionilor
Țeapă de milioane luată de UEFA » Unde a putut fi urmărită ilegal finala Ligii Campionilor
Cei 4 jucători de la Real Madrid care au intrat definitiv în istoria fotbalului după finala Champions League
Liga Campionilor
Cei 4 jucători de la Real Madrid care au intrat definitiv în istoria fotbalului după finala Champions League
Reporterii GSP au surprins scenele tensionate de la porțile arenei Wembley » Ce s-a întâmplat la câteva minute după finala UCL
Liga Campionilor
Reporterii GSP au surprins scenele tensionate de la porțile arenei Wembley » Ce s-a întâmplat la câteva minute după finala UCL

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează