SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TOKYO 2020

Cursă pentru istorie! Felix Duchampt visează să depășească la JO de la Paris performanța înregistrată la Tokyo

Felix Duchampt
Felix Duchampt

Articol de - Publicat luni, 26 iulie 2021 17:43 / Actualizat luni, 26 iulie 2021 17:46

Felix Duchampt a deschis drumul olimpic al triatlonului românesc și visează să depășească la JO de la Paris performanța înregistrată la Tokyo

În zorii zilei la Tokyo, dar puțin peste miezul nopții de duminică spre luni în România, triatlonul românesc a trăit pentru prima oară în istorie emoțiile unei participări la Jocurile Olimpice.

Proiectul demarat cu mult curaj și ambiție de Federația Română de Triatlon în urmă cu trei ani și-a găsit finalitatea în prezența lui Felix Duchampt la startul cursei olimpice desfășurată în golful din capitala niponă. 

Emoționat, franco-românul naturalizat în urmă cu un an, și-a găsit locul printre cei doar 55 de sportivi care au cucerit dreptul de a participa la proba olimpică a triatlonului de la această ediție. Fără să fie cotat printre candidații la pozițiile fruntașe, atletul în vârstă de 31 de ani a înotat precaut, dozându-și efortul pentru următoarele două probe. Ieșit din apele calde printre ultimii, a scăpat fără probleme de pe circuitul de ciclism, avansând patru poziții. 

La alergare, a dat totul, iar evoluția sa fantastică s-a văzut în clasament. A recuperat spectaculos și a terminat cursa pe locul 36, după o oră, 49 de minute și 6 secunde, la 4 minute și 2 secunde în spatele câștigătorului, norvegianul Kristian Blummenfelt.

Felix Duchampt: "Un pas înainte!"

Cursă pentru istorie! Felix Duchampt visează să depășească la JO de la Paris performanța înregistrată la Tokyo

- Felix, cum te simți?

- Foarte obosit. Startul a fost la 6:30, ora locală, așa că m-am trezit cu 4 ore mai devreme ca să mă pregătesc. Au trecut deja vreo 20 de ore și s-a cam dus adrenalina.

- Cum a fost cursa?

- Rapidă, foarte cald și umiditate ridicată, cam tot ceea ce așteptam. Foarte dificilă!

- Ai avut parte de un start fals. Ce s-a întâmplat?

- În fața noastră, era o barcă din care se filma și care nu s-a depărtat de ponton, era chiar în fața mea când s-a dat startul. I-am văzut pe cei din dreapta, care au sărit în apă și nu s-a anunțat imediat că este un start fals. Așa că am sărit și eu și am trecut pe sub barcă. Apoi a fost clar că se va da din nou startul și m-am întors pe ponton.

"O experiență fantastică!"

- Cum ai descrie întreaga cursă?

- Înotul a fost, să spunem normal, poate că totuși mai mult rău decât bun. Am ieșit din apă printre ultimii și asta a făcut cursa foarte complicată. Cred că am început bine pe bicicletă, dar nu am reușit să mai prind plutonul fruntaș. A fost o cursă de urmărire, genul pe care nimeni nu o place. La alergare am mers bine, poate nu fantastic, pentru că știu că pot mai mult. Este un sentiment greu de înțeles, dar, în triatlon, dacă nu ești în partea din față, este greu să mai ai aceeași motivație, pentru că știi deja că va fi dificil să recuperezi. Asta a fost situația, nu am regrete, voi continua pe drumul meu cu speranța că la Paris, pentru 3 ani, voi obține un rezultat mai bun.

- Ce poți spune despre prima ta experiență la Jocurile Olimpice?

- Fantastică, chiar dacă este diferită față de alte ediții din cauza pandemiei. A fost plăcut să mă întâlnesc cu ceilalți membri ai delegației României, cu sportivii din alte țări. Cursa s-a desfășurat într-o atmosferă extraordinară, organizarea perfectă, și a fost o bucurie să fiu alături de ceilalți triatloniști de top din toată lumea, cu care mă știu foarte bine de la etapele de Cupă Mondială. Toți am muncit din greu ca să ajungă aici și cred că este nivelul cel mai înalt din triatlon. Sunt fericit că am fost aici și voi merge înainte, chiar dacă nu sunt sută la sută mulțumit de rezultatul meu.

"Obiectivul meu este Paris"

Cursă pentru istorie! Felix Duchampt visează să depășească la JO de la Paris performanța înregistrată la Tokyo

- Ai făcut istorie pentru România, pentru că ești primul tricolor care participă în proba olimpică la triatlon.

- Știu că mulți oameni au urmărit cursa în direct în România și sunt foarte fericit. Vreau să mulțumesc federației pentru că m-a ajutat și mi-a dat oportunitatea de a mă califica la Jocurile Olimpice. Vreau în continuare să ajut și să dau tot ce am mai bun pentru țară și triatlonul românesc. Cred că ziua de astăzi reprezintă un moment important și sper ca tot mai mulți români să audă de triatlon, să-l practice și, cine știe, poate în câțiva ani să avem campioni la cel mai înalt nivel.

- Ai stabilit obiectivul pentru Paris?

- Obiectivul meu pe termen lung este să mă calific la Paris, dar mai sunt atât de multe curse până atunci. În 3 ani, se pot întâmpla multe, așa că nu pot să spun acum unde mi-aș dori să mă clasez, dar vreau să o fac mai bine decât la Tokyo. În urmă cu 5 ani, când a fost cursa de la Rio, nici nu mă gândeam că voi reprezenta România la Jocurile Olimpice la următoarea ediție. Sunt fericit că sunt român, iar obiectivul meu acum este să mă antrenez bine și vom vedea ce se va întâmpla.

"Câștigătorul este un sportiv foarte puternic, toți știam asta, chiar dacă nu era favoritul principal. Mai câștigase două etape de Cupă Mondială, așa că nu poate fi considerată o surpriză"

"Mai rămân 2 zile la Tokyo, apoi revin în țară, la Izvorani, iar la finalul săptămânii viitoare vor participa la Campionatele Naționale, în proba de supersprint"

Felix Duchampt

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA Claudia Nechita, la un meci de medalia olimpică: „În ring, vedeta am fost eu!” » Promisiunea antrenorului + semnal de alarmă înaintea „sferturilor”

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA Cosmin Gîrleanu trimite „croșee” către Federație, după eliminarea de la Jocurile Olimpice: „Mi-e rușine să spun, dar nu am avut condiții de pregătire!”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează