SPORTURI  »  INVESTIGATII EXTRASPORT  »  #MERGEMDUPASISTEM

Dosarul „Țăndărei”, simbolul unei Românii unde mafioții capătă tot mai multă putere. Polițist: „România, o țară unde infractorii ne sfidează de la bere!”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 20 februarie 2019 16:14

Un ofițer român care a lucrat chiar în Anglia la cazul celor aproape 200 de copii romi abuzați povestește despre o întâlnire șoc pe care a avut-o cu șeful clanului Țăndărei, „care era bine mersi, fără griji, la o terasă”. 

Investigație de Adriana Oprea, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Cazul în care 26 de inculpați au fost iertați în primă instanță i-a șocat pe polițiștii englezi și români care au făcut echipă comună. Investigațiile ofițerilor britanici au pornit de la cazul unei cehoaice reținute de poliția britanică în 2006 pe un aeroport.

Femeia era însoțită de trei copii pe care-i avea trecuți pe pașaport, iar doi dintre ei nu comunicau cu ea.

A fost o scenă frapantă, care i-a făcut pe polițiști să se întrebe dacă nu cumva femeia nu era un curier, un „transportor” de copii.

 

PESTE 1.000 DE COPII SCOȘI PESTE GRANIȚĂ

Polițiștii au descoperit că cei doi care nu vorbeau cu cehoaica erau din România.

La repatriere, ofițerul de poliție M.C., care vorbește azi pentru cititorii Libertatea, a fost pe aeroportul din Otopeni să îi preia și a descoperit că familiile celor doi erau din Hațeg și Țăndărei.

A doua familie a trezit unele suspiciuni și ofițerii au verificat numele șoferului și mașina cu care minorul a fost scos din țară.

Mergând pe acest fir au descoperit că în perioada 2004-2007, peste o mie de copii au fost scoși din țară în mașini aparținând grupării din Țăndărei.

TITI AGHIOTANTU, NEVINOVAT ÎN ROMÂNIA, FIUL ȘI NORA LUI, CONDAMNAȚI ÎN ANGLIA

În Țăndărei erau 4 clanuri și mai mulți lideri, dar cel supranumit Titi Aghiotantu era cel mai important.

La 13 ani de la începutul cercetărilor și după 9 ani de proces, Titi Aghiotantu e liber și nevinovat.

Abia acum polițistul înțelege liniștea interlopului, după un episod care la vremea respectivă l-a șocat.

Ofițerul povestește cum, cu câțiva ani în urmă, mergând la o terasă din Slobozia, „l-am văzut la o masă alăturată pe Titi Aghiotantu, liber și fără griji. Văzând relaxarea lui, la bere, m-am întrebat dacă eu sunt în siguranță, având în vedere că în aprilie 2010 am participat la descinderile din Țăndărei și la percheziționarea casei lui Titi. Asta e, România e o țară unde infractorii ne sfidează de la bere!”.

Asta în timp ce, conform The Guardian, Adrian Radu, fiul lui Titi Aghiotantu, și nora liderului, Claudia Radu, au fost ambii condamnați în Anglia!

TRANSFERURI DE BANI DIN ABUZAREA COPIILOR

Britanicii au descoperit că banii pe care mafioții români îi obțineau din exploatarea copiilor în UK se întorceau în țară printr-un transfer bancar, Western Union sau MoneyGram.

A fost un caz în care s-au găsit și bani gheață în mașina unui traficant care se întorcea în România.

La perchezițiile din UK, britanicii au găsit caiete cu însemnări de genul „2.000 de pounds, copilul X”.

La cercetările din UK au participat în jur de 15 polițiști, avocați, consilieri și procurori din România.

Pentru ziua descinderilor din UK, englezii au amenajat o întreagă secție de Poliție în care să se desfășoare audierile pentru acțiune, precum și reținerile.

REGRETUL UNUI POLIȚIST

În cazul Țăndărei, englezii nu au putut dovedi traficul de persoane, dar i-au acuzat de rele tratamente aplicate minorilor și de fraudă în sistemul social.

„În UK, problema statului de drept a fost tranșată de multă vreme; când bănuiesc că există suspiciuni la o persoană, o vor percheziționa chiar de a doua zi. Pe când în România se merge în direcția opusă, a protejării infractorilor și a drepturilor acestora. Se ajunge până la aberația de a propune să se anunțe percheziția înainte de a fi făcută”.

„Am prins vremurile de glorie ale DIICOT, când la noi în birou aveam și polițiști din Germania, din Franța, din Anglia, colaboram cu toții, dădeam imediat un telefon la Budapesta dacă era nevoie, limba engleză era curentă și cea mai folosită între noi”, povestește M.C., polițistul din cazul Țăndărei.

El își reaminește un episod amar.

MOMENTUL DE PERPLEXITATE

„La finalizarea operațiunii Golf, șeful meu direct s-a adresat publicului, inclusiv polițiștilor britanici, și a spus «printre cei peste 1.000 de copii pe care i-ați reținut putea să fie chiar și fiica mea pentru că ați adunat tot ce ați găsit pe stradă»”.

A fost un moment jenant, de maximă perplexitate, îl descrie ofițerul, pentru că a trebuit ca britanicii să explice cum acei copii fuseseră monitorizați în prealabil și că nu fuseseră luați la nimereală, la grămadă.

La finalul discuției, M.C. se uită la cei de la mese. Țara în care se tem polițiștii, nu infractorii.

 

Citește și: 

Citește și:

Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Superliga
Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Penalty SCANDALOS dictat la barajul pentru promovarea în Liga 2: „Venea și urla la jucători!” » Iureș la final: arbitrii s-au baricadat la vestiare
Liga 2
Penalty SCANDALOS dictat la barajul pentru promovarea în Liga 2: „Venea și urla la jucători!” » Iureș la final: arbitrii s-au baricadat la vestiare
Rezultat șoc în optimi la Roland Garros! 6-0, 6-0 în 40 de minute
Tenis
Rezultat șoc în optimi la Roland Garros! 6-0, 6-0 în 40 de minute

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează