0 comentarii. Scrie și tu!

PREMIUM GSP Puștiul-minune are probleme » Campionul mondial de juniori Robert Glință oprit de medici să intre în bazin, cel puțin două luni

”Îmi trebuie o spălare de creier, să mă resetez!”, spune Glință, care ratează și Internaționalele de Înot ale României, competiție care va debuta mâine

Articol de ,
miercuri, 24 mai 15:49

DIN CUPRINS
Robert Glință are doar 19 ani însă de el se leagă marile speranțe pentru înotul din România
La 9 luni distanță de la Olimpiadă, Robert Glință a anunțat că va trebui să ia două-trei luni de pauză
Robert Glință și-a schimbat antrenorul, lucrând cu Laura Sachelarie, cea care a pregătit-o în trecut și pe Diana Mocanu
Mâine, în bazinul "Anatolie Grințescu" din cadrul Complexului Sportiv Dinamo, vor debuta și Campionatele Internaționale de înot ale României
Toate detaliile sunt date de Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern 

La 19 ani, Robert Glință a făcut lumea sportului din România să-și îndrepte atenția spre bazinul olimpic de la Rio. Într-o noapte de duminică, în Aquatic Center, cubul albastru a vibrat la intrarea în arenă a vedetelor Katie Ledecky, Michael Phelps, Sarah Sjostrom sau Adam Peaty. Toți recordmani mondiali. 



În cursa din finala de la 100 de metri spate, crainicul l-a anunțat pe culoarul al 8-lea pe Robert Glinta, diacriticele fiind greu de pronunțat. Era cel mai tânăr finalist, marea surpriză din ultimul act, după ce în semifinale doborâse recordul național cu 53,34 secunde! A terminat pe 8, cu 53,50.

"E o finală olimpică. Peste patru ani, la Tokio, altul va fi obiectivul", a anunțat imediat puștiul.

La 9 luni distanță însă, Robert Glință a anunțat că va trebui să ia două-trei luni de pauză. Va sta departe de bazinul de înot. Cauza? "Sindrom de supraantrenament, patologie specifică sportivilor de performanță", cum sună verdictul sec al medicilor.

"Nu știu care sunt cauzele. În acel raport medical se vorbește de antrenamente prea intense sau neadecvate mie, deficiențe privind refacerea post-efort, dietă neadecvată. Eu am încercat întotdeauna să-mi depășesc limitele, pentru că numai astfel poți îmbunătăți timpii. Probabil că e câte puțin din fiecare. Cert e că acum nu mai pot să mă antrenez și trebuie să stau", a subliniat Robert.

"Ca peștele pe uscat!"

Robert nu știe cum va trece peste perioada de repaus, pentru că nu e obișnuit. "Nu am făcut atâta pauză niciodată de când fac înot. Psihic e cel mai greu să stau pe margine în această perioadă, dar o iau ca pe o provocare, să văd cât de capabil sunt să trec și peste acest hop", spune înotătorul de la Dinamo.

E optimist că această perioadă de pauză vine în primul an din ciclul olimpic. "Gândind pe termen lung, e foarte bine că s-a întâmplat acum, în primul an de ciclu olimpic. Am timp să mă pun pe picioare, să nu mă grăbesc, ca apoi să reiau pregătirea de la zero, să refac baza cărămidă cu cărămidă, să ajung la nivelul cel mai înalt. Obiectivul final e clar: Tokio 2020", a adăugat Robert. 

"Trei ani mai sunt până la Tokio. E o perioadă lungă, se pot întâmpla multe. Dar voi încerca să scot ce e mai bun din mine în fiecare zi. Obiectivul principal, setat, e clar: medalie în 2020"
Robert Glință 

"Până acum am dovedit că sunt mai bun la 100 metri spate, dar mie îmi place foarte mult și 200 metri. Le voi antrena pe amândouă și rămâne de văzut pe ce o să mă axez!"
Robert Glință 

"Schematic, eu aveam întotdeauna marja aceea de timp în care trebuia să mă încadrez, însă acum, cu siguranță, va trebui să-mi dau un reset, să văd unde voi fi când voi intra din nou în apă. Și de acolo să-mi reiau calculele în vederea progresului în timpi"
Robert Glință

Laura Sachelarie sau America?

De mai mult de o lună de zile, Robert Glință și-a schimbat antrenorul, lucrând cu Laura Sachelarie, cea care a pregătit-o în trecut și pe Diana Mocanu. L-a părăsit pe Adrian Gherghel. "Lucrurile nu au mai stat așa cum trebuiau să stea în relația antrenor-sportiv cu domnul Gherghel. Nu ne-am mai înțeles. Și am decis că cea mai bună soluție e să fac această schimbare", a declarat Robert.

"Am consultat mai mulți oameni din lumea înotului românesc și am ajuns la concluzia că cea mai bună variantă în continuare ar fi doamna Laura Sachelarie". Pentru viitor el are și opțiunea de a da curs unei oferte venite de la o Universitate din Statele Unite ale Americii. "O să mă hotărăsc ce o să fac. Sunt mai multe opțiuni", a subliniat Glință. 

53,31 secundee recordul lui Robert Glință la 100 de metri spate, proba lui favorită

51,97 secundee timpul cu care americanul Ryan Murphy a câștigat la Rio titlul olimpic cu un nou record al JO

Nu participă la Internaționalele României

Mâine, în bazinul "Anatolie Grințescu" din cadrul Complexului Sportiv Dinamo, vor debuta și Campionatele Internaționale de înot ale României. "E o competiție ajunsă la a treia ediție. După 34 de ani, am reintrat pe harta internațională a marilor competiții.

Sunt eforturi mari din partea noastră, dar merită, pentru că sportivii noștri au posibilitatea să-și îmbunătățească timpii, să progreseze", a declarat Camelia Potec, președintele federației de natație. 366 de sportivi din nouă țări vor participa la ediția din 2017.

"În 2015 am avut 278 de sportivi, în 2016 au fost 341. Numărul e în creștere", a subliniat Potec. Se păstrează și premiile atractive pentru cele mai bune șase performanțe din cadrul Internaționalelor României. 10.000 de euro pentru cel mai bun timp, urmând apoi premii de 7.000, 5.000, 3.000, 2.000 și 1.000 de euro.

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase