SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC-CANOE

„A fost multă durere” » Cătălin Chirilă, despre experiența la CM de la Halifax: „Unii poate m-au subestimat”

Cătălin Chirilă bucurându-se la finalul cursei de aur, FOTO: Imago Images
Cătălin Chirilă bucurându-se la finalul cursei de aur, FOTO: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 09 august 2022 10:39 / Actualizat marti, 09 august 2022 13:23

Cătălin Chirilă (24 de ani), campion mondial duminică în proba de canoe simplu 1.000 de metri, a vorbit despre senzațiile și gândurile prin care a trecut până a ajunge la performanța extraordinară de la Halifax.

Băiatul din Sarichioi a plecat în Canada cu multe visuri și cu un singur gând: să facă spectacol, după cum a dezvăluit chiar el. Un gând ce poate părea straniu, ținând cont că era prima sa ediție de Campionate Mondiale singur în canoe, dar avea un atu de partea sa. 

„Ştiam că sunt nou printre ei, unora dintre adversari le-am atras atenţia, le-am câştigat interesul, unii poate m-au subestimat şi eu îmi doream să fac spectacol. Ştiam că acum, la început, pot face o figură frumoasă. Dar, sincer vorbind, nu mă aşteptam chiar la aur! Îmi doream medalii, pentru că la Cupa Mondială am concurat cu aceiaşi sportivi şi am văzut că se poate”, a spus Cătălin Chirilă într-un interviu pentru Agerpres.

EPISODUL 8: România - Anglia 3-2, la EURO 2000 » Meciul în care i-am scos Angliei fotbalul din cap: am avut 120 de pase și 17 șuturi în plus!
ISTORIA LA RAPORT
EPISODUL 8: România - Anglia 3-2, la EURO 2000 » Meciul în care i-am scos Angliei fotbalul din cap: am avut 120 de pase și 17 șuturi în plus!

O cursă tactică reușită de Cătălin Chirilă

Cursa pe care a făcut-o pe lacul Banook e una de povestit, mai ales când o face personajul principal. 

„A fost multă durere” » Cătălin Chirilă, despre experiența la CM de la Halifax: „Unii poate m-au subestimat”
Cătălin Chirilă și cele două distincții cu care se întoarce azi în bagaj

„Sincer, gândul că am câştigat a fost dinainte să trec linia de sosire. Nu am fost epuizat 100% la finalul cursei şi, la ultimele balize, conştientizam că sunt primul şi nimeni nu mă mai poate ajunge. A fost un sentiment foarte plăcut. Practic, am trăit cursa de la un cap la celălalt fără să mă epuizez 100%, să pic clar pe ponton, cum o făceam de regulă. Am simţit că am controlat cursa încă de la început, chiar dacă pe cameră, pentru telespectatori, s-a văzut că eram în spate, eu, de fapt, m-am ţinut de tactica pe care am abordat-o şi în serie şi a fost reuşită la final”, a spus el pentru sursa citată.

Următoarea țintă a lui Cătălin Chirilă

Apoi a continuat: „Pe final, pur şi simplu am încercat să ating o distanţă cât mai lungă, fără să epuizez prea multe resurse, pentru a putea să măresc finişul în cazul în care exista vreun adversar care să fie acolo aproape, să fim la bătaie, şi să am un avantaj. Am fost foarte relaxat în prima parte şi am încercat să manageriez cumva resursele pentru a putea evalua cât mai bine pe a doua parte”.

Cătălin Chirilă a fost al patrulea la 250 m și la 500 de metri, iar apoi a accelerat, trecând primul la 750 m și evident la linia de finiș. „Acest rezultat pe care l-am obținut este fenomenal. Sunt foarte fericit! Dar în timpul pregătirii a fost multă durere, aici a început drumul meu spre Paris”, a spus canoistul în vârstă de 24 de ani pentru site-ul Federației Internaționale de Kaiac-Canoe.

„A fost multă durere” » Cătălin Chirilă, despre experiența la CM de la Halifax: „Unii poate m-au subestimat”
Brazilianul Isaquias Queiroz dos Santos, multiplu campion mondial, prezentându-l suporterilor săi pe noul șef din proba de canoe simplu 1.000 metri// FOTO: Imago Images

Dar până la Paris mai e mult de muncit și de suferit, mai ales că între 18 și 21 august se desfășoară Campionatele Europene, la Munchen. „Îmi doresc un rezultat cel puţin la fel de fabulos, cu două medalii”, a dezvăluit Chirilă, el reușind sâmbătă și un argint pe distanța de 500 m. 

Dacă România nu mai avusese un campion mondial în proba de canoe simplu 1.000 de metri de 36 de ani, ultimul campion european pentru țara noastră a fost Florin Mironcic în 2006. Rămâne de văzut dacă Chirilă poate opri numărătoarea și la întrecerea continentală.

Sentimentul, întâiul sentiment, cum am coborât din barcă, a fost formidabil. Pur şi simplu, gândul că sunt campion mondial îmi dă speranţe foarte mari pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. 

- Cătălin Chirilă

Vremea a ținut cu Cătălin Chirilă

Cătălin Chirilă a mai dezvăluit în interviul pentru Agerpres un detaliu tehnic despre cursa care i-a adus medalia de aur.

„Relaxarea mea a venit datorită vremii favorabile mie, a stângacilor din cursă, şi am zis înainte de start că îngeraşii care lucrează acolo, sus, lucrează foarte bine şi vremea a fost exact în favoarea mea. De acolo şi relaxarea, am plecat în cursă cu gândul că majoritatea adversarilor sunt dreptaci şi sunt într-un oarecare dezavantaj din cauza vântului, care a fost stânga faţă şi mă avantaja. Ştiam că vor întâmpina probleme la direcţia bărcilor şi am profitat la maximum de acest lucru”, a dezvăluit el.

Campionii mondiali ai României la C1-1.000 metri

1963Simion Ismailciuc
1973Ivan Patzaichin
1977Ivan Patzaichin
1986Aurel Macarencu
2022Cătălin Chirilă

Citește și:

A dat de pământ cu CSU Craiova: „O întreagă nebuloasă acolo! Nu-l dai afară după 56 de zile”

FCSB n-ar trebui să aibă emoții la returul cu Dunajska » Ce spune statistica înaintea returului de pe Arena Națională

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează