7 comentarii. Scrie și tu!

VIDEO Singurul Steaua – Dinamo rămas în România » Gazeta a asistat la un meci epic din Liga 4: cum se simte cea mai mare rivalitate a ţării în ”liga tractoriştilor”

Dacă în L1 joacă FCSB și Dinamo, înfruntarea Steaua Radovanu - Dinamo Sărulești, cu un octogenar medic la gazde, e ultima cu numele marilor rivale din toate ligile țării.

Articol de ,
marti, 30 mai 00:00

Din Cuprins:
Poveştile din spatele meciului: antrenor zugrav în Germania şi tribuna din sufragerie
Ce e ”Liga Tractoriştilor” şi de ce rivalizează cu cea a Campionilor
 Medicul octogenar de pe banca Stelei: ”Un singur lucru mă supără”

Nu e greu să afli dacă mai există un alt meci cu numele granzilor bucureșteni în România. Toate AJF-urile sunt organizate fie într-un portal al FRF, fie individual, așa că două căutări după Steaua și Dinamo se fac ușor. Însă se intersectează doar în Liga a 4-a Călărași!



Steaua e din satul Radovanu, cum treci Argeșul venind dinspre București. Și-l treci pe un pod improvizat, care e acoperit de ape la prima ploaie serioasă. Dinamo, din Sărulești, comună aflată la celălalt capăt al Câmpiei Mostiștei.

Sâmbătă, cele două nume care nu-și mai dau întâlnire nici măcar în Liga 1 s-au ciocnit pe teren stelist. Într-un meci decisiv pentru salvare!

4.400de locuitori are comuna Radovanu

3.262de locuitori are comuna Sărulești

Satul cu căpșune

Pentru că ambele sunt jos în clasament. Lângă Rapid! Rapid Ulmeni, altă echipă cu nume de titlu. Și joacă în zi mare, pe 27 mai, cu doar câteva ore înaintea celei mai importante sărbători locale.

"Se celebrează ziua căpșunelui, o tradiție locală. Oamenii cultivă de ani de zile căpșune în lunca Argeșului, la Crivăț sau Radovanu, și-n ziua asta le scot la porți și le vând", spune ghidul Sorin Anghel, fost ziarist la Prosport și Jurnalul Național, acum la Agro TV. Specialist în fotbalul din județul său natal!

Iar showul nu începe neapărat la meciul de seniori.

 

Antrenorul e zugrav în Germania

Juniorii lui Dinamo bat cu 8-0 chiar pe terenul adversarei și se reîmprospătează cu sticle de bere Neumarkt, așa-zisele "grenade", umplute însă cu apă. Nu-s clătite bine, spuma sufocă gâtul sticlelor, dar băieții gâfâie și gâlgâie mulțumiți, "că-i rece".

Sunt veniți fără antrenor. Însă nu pentru că acesta ar fi suspendat. Cristi Florin Dumitru, 39 ani, e plecat la muncă în Germania.

"Ca zidar", spune nea Sandu, tatăl acestuia, aflat și el pe bancă.
Tinerii îl sună pe tehnician și îl anunță scorul. "Să trăiești, nea Cristiiii!", urlă în cor. "Ce panarame sunteți", se amuză, având număr cu +49 în față, "neamțul".

"Eu țin cu Steaua de când m-am născut pe pământul ăsta, chiar dacă sunt la Dinamo" Sandu Dumitru, secund Dinamo Sărulești

Tribună oficială din sufragerie

Lumea se adună pentru jocul de seniori cu arsenal de-acasă. Există și scaune luate din sufragerie și puse pe după gardul transparent.

"Nu stă nimeni lângă teren în afară de cine e trecut pe foaia de joc", primește ordine polițistul din sat de la observator. Câțiva bătrâni cu pălării de cowboy pleacă, spășiți, de lângă fanion. Alți copii se urcă pe betoanele năpădite de buruieni din spate. Un bunic cu nepotul se așază direct pe biciclete.

Meciul începe cu Steaua în roșu-albastru și Dinamo în alb-roșu plus pantaloni bleu-marin. Paznicul aleargă și jonglează cu mingile, oaspeții deschid scorul printr-un puști de 16 ani, Gabi Oprea. Șut de la 25 de metri, din prima. Steaua ratează penalty. Se joacă pe bune!

Accidentări și poezii cu arici

La pauză e 2-2, prilej pentru Nea Culae să intre în acțiune. La 80 de ani, medicul celor de la Steaua Radovanu, pe numele lui adevărat Niculae Pârșe, are aproape 50 de ani de experiență la echipă.

"Ajuns aici prin ‘70", spune muntele de teatru și umor. Îmbrăcat pe stil vechi, cu bască și sacou cenușiu, bătrânul ocupă primul scaun al băncii de rezerve.

Și, deși jucătorii cad accidentați pe capete, el întărește că niciunul n-a avut nimic serios, "se joacă frumos, chiar se joacă frumos", și preferă să recite poezii.

"Mie-mi place «Ariciul cu picior scrântit»", stârnește el amuzamentul.

"Un arici, maian pe vară
Își scrântise un picior
Iar acum trăgea să moară
Sub o tufă de mohor.
Au! Mă doare! Vai, mă doare!
Și ce sete! Și ce soare!
La o apă curgătoare
Cum s-ajung în trei picioare?"

Imediat, un fotbalist al Stelei iese șchiopătând și urlând de durere. Are o urmă serioasă pe picior. Bătrânul vine și aruncă un semn de lehamite. "Trece!".

Liga Campionilor versus liga tractoriștilor

La peluză e un banner cu principalele patru campionate ale Europei, Serie A, LaLiga, Premier League și Bundesliga. Alături de toaleta improvizată pentru jucători și două locuri speciale, ocupate de puștani stând pe găleți de vopsea lavabilă.

Tribuna vine cu pânză de Champions League.

Dincolo, la cealaltă peluză, oamenii stau pe tractor sau remorci. Nu degeaba liga a 4-a e supranumită "Liga Tractoriștilor", iar a cincea "Categoria Remorcă". Însă nu o să fie mulțumiți.

Pentru că, surprinzător, Dinamo marchează golul de 3-2 în finalul meciului, Steaua ratează la ultimul corner și e ca picată în Liga a 5-a.
De partea cealaltă, "câinii" de Călărași răsuflă ușurați la fluier. Vor merge la baraj. Unul dintre antrenori plânge, la fel și un jucător. "Bravo, bă, le-am dat-o să ne ție minte!".

22de puncte în 29 de meciuri are Dinamo. Steaua a rămas la 21. Cele două echipe ocupă locurile 13, respectiv 14

Pârşe: "Mă supăr pe ei când fumează!"

Culae Pârșe explică secretul longevității sale pe banca Stelei și spune ce sfaturi le dă fotbaliștilor tineri.

Nea Culae, ești legendă aici, venit în ’70. Ce pregătire ai?

Asistent medical. Principal chiar, cum spun mai-marii. Am făcut-o la București, am făcut practică sus, la "Carol Davila". După care ne-au zis oamenii de-acolo să venim fiecare la noi, în vârf de munte, cu ce am învățat.

N-ai venit chiar în vârf de munte. E luncă aici.

Eeeei! Uite, vezi dealul ăla? De-acolo, când plouă, se scurge apa, iar oamenii de la noi au făcut un sistem de țevi și au ieșit 16 cișmele în tot satul. Suntem avansați!

La fotbal sunteți destul de jos.

Ei, ei joacă frumos. Un singur lucru mă supără. Și înainte de meci, și în pauză fumează! Mă supără tare, pentru că sportul înseamnă sănătate. O bere, două merg. Doar să nu fie nouă!

Văd că ai și legitimație, și ecuson de medic.

Vizate pe 2017! (scoate legitimația)

Le ții cu tricolor.

Știi de unde a apărut tricolorul, nu? De la Zamolxe. Strămoșii daci trăgeau cu săgeți în nori ca să-i facă lui pe plac. Și ieșea mereu câte un curcubeu. Din curcubeu se distingeau cel mai bine roșu, galben și albastru. Dulce Românie, asta ți-o doresc!

Comentarii (7 ) Adaugă comentariu

Adrian Apreutesei  •  11 Iulie 2017, 11:31

Noroc de unii care inca mai pastreaza aceasta rivalitate. Ca in liga 1 steaua si dinamo au dat-o la pace de cativa ani buni. Maria sa Banu sa traiasca...

Stefan Chiorpec  •  06 Iulie 2017, 19:20

Felicitari!! Vedeti ca se poate si fara parti- priuri!! Daca ati fi mereu asa as citi cu placere zi de zi toate articolele!! Lasati- l pe jiji ca se descurca el si fara ajutorul vostru!!

Alin Niculescu  •  06 Iulie 2017, 18:28

Frumos, parfum de poveste. Felicitari pentru material!

Vezi toate comentariile (7)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase