2 comentarii. Scrie și tu!

Cu Vardy în echipă! Ascensiunea fulminantă a lui Alex Pașcanu, luat de Ranieri la antrenamentele seniorilor campioanei Angliei

La 18 ani, chiar după o vizită-blitz în redacția Gazetei, Alex Pașcanu s-a antrenat de Sărbători cu echipa mare a campioanei Angliei, Leicester

Articol de ,
miercuri, 11 ianuarie 00:00

Ascensiunea fundașului Alex Pașcanu la Leicester e o macara care se încăpățânează să nu mai coboare încărcătura.



Singurul român care joacă la campioana Angliei, 18 ani, a avut o toamnă reușită, cu un vârf în meciurile de Youth League, varianta U19 a Ligii Campionilor. Unde fundașul român a marcat și un gol, împotriva celor de la FC Copenhaga (3-2).

Iar toate evoluțiile au condus către o promovare logică la prima echipă, venită pe 29 decembrie.

64este numărul primit de Pașcanu, cu care ar putea debuta la echipa mare

Alături de internaționalii englezi

Astfel, imediat după vacanța de Crăciun, care n-a ținut nici măcar o săptămână și a fost petrecută de Alex la Bogdănești, în județul Vaslui, puștiul a fost chemat la echipa mare. "Mi-a părut puțin rău că se întoarce atât de repede în Anglia, însă plecarea s-a dovedit benefică. S-a întâmplat pe 29 decembrie. După un antrenament mixt U18 - U23, a fost chemat la echipa mare, unde a jucat într-un meci 11 la 11, pe teren restrâns", povestește Alin Pașcanu, tatăl lui Alex.

Acolo a făcut echipă cu internaționalii englezi Jamie Vardy și Danny Drinkwater. Primul, fotbalistul anului în Albion și selecționat la Euro 2016!

"În cealaltă echipă, Ranieri i-a folosit, în atac, pe Musa, Ulloa și Mahrez. Alex a avut adversari serioși"
Alin Pașcanu, tatăl lui Alex Pașcanu

În redacție direct de pe aeroport

Cu doar câteva zile înainte de promovare, în prima zi de vacanță, Alex a venit, alături de familie, în redacția Gazetei. Chiar de pe aeroportul Henri Coandă!

"A fost un an excelent, însă trebuie să mă țin de treabă în continuare" a fost concluzia apărătorului. "Toți antrenorii m-au asigurat că, dacă se ține de treabă, va ajunge sus. Și au avut mereu cuvinte de laudă", l-a completat și tatăl. "Contează mult că e cuminte. Nu are nici prietenă încă", s-a amuzat și mama, Oana Pașcanu.

540 de minutedin tot atâtea posibile a jucat Alex Pașcanu în grupele Youth League

Integralist în Liga Campionilor U19

Campionatul cucerit surprinzător de Leicester sezonul trecut l-a propulsat și pe român în grupele Ligii Campionilor. Chiar dacă e vorba de Youth League, Liga Campionilor la juniori mari, U19. Nu doar că a fost integralist, însă Alex a evoluat chiar și pe patru posturi într-un meci! S-a întâmplat la ultima partidă, cu FC Porto: fundaș central și mijlocaș la închidere în prima repriză, apoi fundaș dreapta și, la final de joc, stânga!

Plus că unicul gol a avut parte doar de aprecieri. Reușita de 1-1 în victoria cu Copenhaga, 3-2. Voleu superb de la 18 metri!

"Marele regret e că nu am trecut mai departe de grupe. Am fi jucat cu Viitorul, care s-a calificat de pe celălalt tablou și va întâlni Copenhaga"
Alex Pașcanu

Numele pe copertă, 4 pagini în revistă!

Evoluția din meciul cu danezii deschide și interviul cu Alex din revista oficială a clubului, LCFC official magazine. Cu numele său pus pe prima pagină a periodicului, care costă 4 lire sterline și are 100 de pagini. Cele patru pagini sunt promovate sub titrarea "Progresul lui Pașcanu. De la golul cu FC Copenhaga din Youth League la debutul pentru România U19, talentatul fundaș Alex Pașcanu are impact la Academia lui Leicester".

"Alex a avut și șansă, au fost vânduți doi jucători folosiți des la U23, De Laet și Moore, altfel probabil că evoluția la U23 era doar un vis"
Alin Pașcanu, tatăl lui Alex

10

Câteva din răspunsurile lui Alex Pașcanu la întrebările jurnaliștilor care se ocupă de revista oficială a clubului:

Când ai fost descoperit de Leicester?

Aveam șapte sau opt ani când am aflat că Leicester e interesată. Am aflat de la un scouter. Însă am fost 300 de copii care ne-am bătut pentru 15 locuri. Am mai rămas 4! Vă dați seama, a fost o călătorie lungă. Așa că sunt aici de la U9. De la început.

Ca un fotbalist tânăr, îți setezi multe obiective?

Avem un program de șase săptămâni în care trebuie să ne setăm obiective pe termen scurt, mediu și lung. Cum cele lungi se referă la fotbal jucat la seniori, ne concentrăm, de cele mai multe ori, pe primele pentru a ajunge la cele din urmă.

Cum a fost golul din Youth League?

Îl țin minte foarte bine, pentru că nu marchez des! Mi-a sărit fericit și m-am gândit că ar trebui să-mi încerc norocul. Am prins-o armonios și s-a lipit extraordinar, în vinclu.

Ce înseamnă să vezi atâția jucători de la Academie, ca Schlupp, King sau Chilwell, în lotul echipei mari?

Ne inspiră. Ben Chilwell, de exemplu, ne dă mereu sfaturi și vorbește mult cu noi, cei din Academie. Și pentru că e apropiat de vârstă. Însă povețele sale ne ajută.

"Țin minte cum, acum câțiva ani, Leicester se chinuia în Championship. Faptul că a ieșit campioană în Premier League a fost un impuls atât pentru seniori, cât și pentru noi"
Alex Pașcanu în revista clubului

Wasilewski: "De ce nu ești convocat?"

La echipa U23, pe lângă amintiții Schlupp, King și Chilwell, internaționali ghanez, galez (semifinalist Euro 2016) și englez U21, Pașcanu e coleg și cu alți fotbaliști cu nume. Printre ei, polonezii Kapustka, folosit și el la CE, dar și Marcin Wasilewski, un fotbalist retras din "naționala" leșilor după 60 de selecții.

Care, după cum povestesc apropiații lui Pașcanu, l-a abordat, surprins, înaintea meciului România - Polonia 0-3, din preliminariile Mondialului din Rusia. "Cum, tu de ce nu ești selecționat?". Asta după ce se mirase că fundașul are doar 18 ani!

20 de meciuriși 2 goluri în toate competițiile oficiale are Pașcanu la jumătatea acestui sezon

Așteptări de an nou

Și, pentru a completa tabloul excelent pentru Pașcanu, acesta a jucat pentru România U19 în turneul de calificare de la Euro 2017. Chiar dacă nu s-a calificat, Alex, care deține și cetățenie engleză, s-a declarat mulțumit. "E un lucru mare să evoluezi pentru «naționala» țării tale. Speranța mea e să o fac și la nivel de seniori".

Până atunci, drumul său în acest an începe în campionatul U23 și într-un turneu de pregătire în Germania. Apoi, Alex va spera că Ranieri, omul care a făcut imposibilul cu "vulpile", va face posibilul cu el. Și-i va acorda o bancă de rezervă, ori câteva minute, pe finalul acestui sezon.

4 aniavea Alex când s-a mutat în Anglia din Bogdănești, Vaslui. El s-a născut la Bârlad

Gazeta a scris acum doi ani

În primăvara lui 2015, Alex Pașcanu, pe atunci în vârstă de 16 ani, a apărut în Gazeta Sporturilor pentru prima oară. Atunci, puștiul primise un "scholarship cap", un prim contract cu clubul. Totul s-a întâmplat la pauza unui meci cu Swansea, 2-0, când Alex și alți 10 juniori au fost premiați chiar pe gazon de patronul thailandez Vichai.

Acțiune la fermă

Juniorii lui Leicester iau parte și la acțiuni speciale, extrafotbal. În octombrie, împreună cu alți juniori ai clubului, Pașcanu a dat o mână de ajutor la o fermă. Fotbaliștii au vopsit un gard, au cărat pământ cu roaba și au hrănit poneii.

Folosit atacant

Chiar dacă a jucat și pe patru posturi într-un meci, Alex Pașcanu a reușit, în decembrie, să evolueze și vârf. S-a întâmplat la un meci U18 cu Aston Villa, 1-4, în care a evoluat alături de puștii U18 cu puține minute în acest sezon. "Nu a mai jucat atacant de cand era la Measham, la U6-U8", a amintit tatăl său.

 

10

Comentarii (2 ) Adaugă comentariu

borat101  •  11 Ianuarie 2017, 10:26

Ne lasati cu juatori ca Alex Pascanu, care va freca menta ca un Keseru pe la echipa a 2-a a Nationalei. Important este *** Hagi. *** Hagi Jr? Terminati cu astfel de "reportaje" facute la Misto, cand un Sanmartean a fost batjocorit de mafia din fotbalul Romanesc, asta ca un penal ca Radoi sa fie vandut la ...sand *** (in romaneste la camile).

unico_biancorossi  •  11 Ianuarie 2017, 10:08

shane cojocarel..)) dennis politic..)) in rest, articol frumos, englezul asta poate va juca ceva fotbal bun, poate nu. vorba lui wasilewsky ; tu dc nu ?

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase