2 comentarii. Scrie și tu!

Atenție, cade Pietricica!

Ceahlăul ar fi împlinit 100 de ani în 2019. Echipa nu mai există, societatea e în curs de dizolvare. Părăsit, stadionul luxos a început să se degradeze şi el

Articol de ,
luni, 05 decembrie 11:23

Din Cuprins:
Promovarea cu valize în 1993
Se rupe stadionul modernizat în 2007
Episodul cu "folcloristele" în Europa + meciurile legendare
Se mai marchează centenarul?

"Este 1-0 pentru Ceahlăul, a marcat din penalty Axinia... La Piatra Neamţ e lovitură de pedeapsă în favoarea gazdelor, o va executa Costel Ilie...". Pinalti, pinalti, pinalti!



Fantezia lui Ştefan

Comentariile de la "Fotbal minut cu minut" au însoţit ascensiunea Ceahlăului, o echipă al cărei succes a fost inventat de Gheorghe Ştefan, preşedintele de club devenit ulterior primar. Până să se implice în politică, Ştefan a fost un personaj important în Divizia A. Excentric, amuzant când cerea încontinuu penalty-uri cu accent moldovenesc, nociv prin implicarea lui în jocurile de culise care sugrumau competiţia.

El a condus Ceahlăul spre promovarea în prima ligă, în 1993, apoi a dus echipa şi în cupele europene. Prins cu politica, a lăsat clubul să funcţioneze din inerţie. Galben-negrii au mai dus-o aşa câţiva ani, până în 2016, când clubul a dispărut de tot.

Expoziţia-parastas

Ceahlăul a murit cu cinci ani înaintea centenarului. Îl mai invocă în Piatra Neamţ un suporter-conducător. Gelu Crăcană a prins gloria şi prăbuşirea echipei din postura de fan-membru al staff-ului administrativ. E "Un admirator fanatic" cu el însuşi în distribuţie, fără Robert de Niro.

Crăcană îşi aminteşte de Ceahlăul şi le aminteşte şi oamenilor din oraş într-o expoziţie realizată la sala polivalentă. Evenimentul aduce cu un parastas, din cauza contextului. Câţiva inişi se plimbă pe lângă pereţi tapetaţi cu fotografii şi caută să recunoască personajele. Florin Marin, Hizo, Costel Enache, Leo Grozavu, Iencsi, Andrei Marc. Tapetul inedit conţine majoritatea antrenorilor şi a fotbaliştilor de la Piatra Neamţ din ultimele trei decenii.

Gelu a adus şi manuscrisul unei cărţi pe care urmează s-o publice. Vorbeşte şoptit, ceea ce întreţine atmosfera de înmormântare.
Cam asta este, e vorba despre funeraliile unei echipe de fotbal, pomenită în 1.600 de poze întinse pe pereţi şi într-un manuscris peste care suporterul a aruncat un tricou galben-negru, un echipament cu design mai vechi, nu dintre cele pe care le-au purtat nemţenii în ultimii ani de existenţă.

Promovarea cu valize

În 1993, Ceahlăul şi-a spart tradiţia de club submediocru dintr-un oraş neobişnuit cu fotbalul de top. Antrenori au fost Sdrobiş în tur şi Nelu Nunweiller în partea a doua a campionatului. Măcar la fel de important ca tehnicienii era Gheorghe Ştefan. Fiindcă erau vremuri în care pregătirea fizică şi tactica stabilită în vestiar nu valorau mare lucru fără strategia din culise.

Gelu Crăcană a fost în anturajul echipei şi în sezonul '92-'93 şi îşi aminteşte cum decurgea lupta pentru promovare: "Mergeam cu genţi cu bani în majoritatea deplasărilor. Am mai cărat şi eu genţile, ţin minte că am purtat banii la mine când am mers la Autobuzul Bucureşti".

Autobuzul a terminat acel sezon pe 15, de ce a avut nevoie Ceahlăul să cumpere meciul din Berceni? "Campionatul era echilibrat, nu puteai să ştii sigur că baţi undeva. Iar noi trebuia să fim siguri de puncte, că ne băteam pentru promovare cu FC Argeş". Doar prima intra în Divizia A. Nemţenii au încheiat pe locul 1, cu şase puncte peste Piteşti.

Se rupe bijuteria

Existenţa stadionului din Piatra Neamţ a fost invers proporţională cu a echipei. Arena a avut parte de modernizări în 2007, când moldovenii erau deja departe de anii de glorie. 18.000 de locuri, scaune de calitate, care nu pot fi rupte. De aceea nu lipseşte nici unul. Doar pereţii au început să se scorojească.

La exterior au mai căzut bucăţi de material. Fiecare loc în care s-a jupuit poleiala lasă să se vadă scheletul din spatele lucrărilor care au transformat stadionul într-unul de 3 stele. Ceahlăul n-a prins meciuri mari pe noua arenă, dar partide europene tari s-au jucat. Ultima: Vaslui-Internazionale Milano 0-2, în Europa League. Rodrigo Palacio a dat două goluri şi a eliminat trupa lui Porumboiu şi a lui Şumudică.

În faţa băncii de pe care şi-a condus echipa Stramaccioni se plimbă un câine mic şi bolnav, cu ochii lipiţi. Animalul iese din spaţiul tehnic şi se împleticeşte printre picioarele unui om ieşit să alerge pe pistă. E aer curat şi în spatele tribunelor se văd munţii, e vreme bună de alergat. Pista s-a mai jupuit şi ea, nu mai arată tocmai ca una pentru concursuri serioase. De jogging merge.

Cu folcloristele în Europa

Ceahlăul a urcat în Divizia A graţie pasiunii pentru fotbal a lui Ştefan şi valizelor pe care le-a plimbat pe stadioanele de B. Şi a unei generaţii de jucători buni, care s-au descurcat în anii următori şi în Europa. "Pinalti" a exportat metodele şi în competiţiile UEFA. În locul genţilor cu bani, prostituate pentru arbitri.

Clubul a fost suspendat în 2000 pentru "ospitalitate excesivă" arătată unei brigăzi la un meci din Cupa Intertoto. Ce a însemnat asta? Gelu Crăcană a participat la protocolul cu arbitrii dinaintea partidei cu Austria Viena: "Noi am adus patru fete, câte una pentru fiecare arbitru. Trei dintre arbitri n-au zis nimic când le-au văzut.

"Centralul" a început să gesticuleze nervos. Nu pricepeam niciunul ce voia, că vorbea în franceză. La un moment dat, cineva a zis "daţi-o afară pe brunetă şi aduceţi o blondă, nu vedeţi că nu-i place omului?". Când a venit bruneta, arbitrul făcea şi mai urât, gesticula că nu vrea".

Arbitrul i-a transmis observatorului că li s-au oferit femei, observatorul a scris în raport. A urmat o suspendare de un an. Ştefan şi însoţitorul român al brigăzii din Franţa, Florin Chivulete, au insistat cu o versiune proprie a evenimentelor: fetele făceau parte dintr-un ansamblu folcloric. Respectau tradiţia locală! UEFA a dictat un an de suspendare pentru Ceahlăul. "Dubla" cu Austria Viena s-a terminat prost, 2-2 la Piatra cu arbitrul care refuzase să studieze folclorul moldovenesc şi 0-3 în retur. Era turul al treilea al competiţiei. În faza precedentă, galben-negrii uimiseră cu două rezultate-şoc: 2-1 afară şi 3-1 acasă cu Mallorca!

"Dulăul"-Ancelotti: 1-1

Calificarea cu Mallorca a constituit cea mai mare performanţă. Perlele istoriei Ceahlăului sunt date însă de o eliminare glorioasă. 1-1 la Piatra Neamţ şi 0-0 în Italia cu Juventus Torino. Duelurile au avut loc în 1999, în Intertoto.

Moldovenii antrenaţi de Hizo au condus în tur cu 1-0. La un corner, Daniel Scânteie a apărut pe "'scurt" şi a înscris cu capul. Tacchinardi a egalat cu un şut de la distanţă. Ancelotti a "ciupit" o remiză.

Manşa secundă n-a fost televizată, s-a transmis doar la radio. Ceea ce a putut să amplifice povestea. Ca şi în primele sezoane din Divizia A, în care "pinalti"-urile şi jocul extrem de dur erau filtrate în lipsa imaginilor, Ceahlăul a beneficiat din nou de comentariul radio. De data asta, nu arbitrii au avut noroc că partida n-a fost la TV. Echipa toată a fost evocată ca una de eroi capabili s-o blocheze încă o dată pe Juve.

Portarul Radu Lefter putea prinde un rol de Spiderman, cu agilitatea dovedită în poveştile despre paradele sale. Un Mircea David modern, "Il Dio" cu intervenţii păstrate pe youtube.

Meciurile legendare din Europa
Ceahlăul - Juventus 1-1
Au marcat: Scânteie (28) - Tacchinardi (57)
Ceahlăul: Câmpeanu - Atomulesei (67 Şoimaru) , Alistar (67 Baldovin), Grozavu, Perjă - Costel Ilie, C. Enache (73 Solomon), M. Ionescu, Ov. Marc, Pantazi - Scânteie
Antrenor: Viorel Hizo
Juventus: Van der Saar - Tudor, Ferrara, Iuliano - Birindelli, Perrotta, Tacchinardi, Pessotto, Bacchini (72 Zambrotta) - N. Amoruso, Kovacevici
Antrenor: Carlo Ancelotti
În returul de la Cesena, poarta Ceahlăului a fost apărată de Lefter. Câmpeanu revenise la Gloria Bistriţa. La Juventus au jucat titulari, faţă de formula de la Piatra Neamţ: Zoran Mirkovici, Edgar Davids, Oliseh, Henry.

 

Cum se marchează centenarul

S-a jucat la Cesena şi s-a terminat 0-0. Italienii au mers mai departe cu gol marcat în deplasare. Moldovenii s-au mulţumit şi cu poveştile. Hizo are două egaluri cu Ancelotti, Scânteie i-a dat gol lui Van der Saar, Alistar l-a ţinut pe Darko Kovacevici în tur şi pe Thierry Henry în retur.

Gelu Crăcană a luat de pe pereţi cele 1.600 de poze. "Ştii ce vreau să fac? Peste trei ani, la centenar, să strâng atât de multe fotografii încât să umplu cercul de la centrul terenului. Şi o să le expun acolo!".

N-o să fie nicio celebrare de 100 de ani, mai degrabă o pomană de trei ani. O comemorare pentru Ceahlăul Piatra Neamţ. Vor fi poze întinse pe gazonul unui stadion de lux pe care nu va mai juca nimeni. Până atunci, s-or mai rupe bucăţi noi din tencuială. Oameni vor face jogging în jurul expoziţiei lui Crăcană, poate vreun câine o să calce curios peste fotografii. 

6 ani de închisoare a primit Gheorghe Ştefan în octombrie anul acesta pentru implicarea în "Dosarul Microsoft". Pinalti, 63 de ani, a fost primar în Piatra Neamţ şi membru important în PDL

"Când a venit Massone acţionar principal mi-am dat seama că se apropie sfârşitul. De când pe Ştefan nu l-a mai interesat fotbalul, "căţeluşii" lui au ciupit cât au putut, a tras fiecare avantaje " Gelu Crăcană, suporter al Ceahlăului

Final cu Massone şi Ze Maria

Ceahlăul a retrogradat ultima oară din Liga 1 în 2015. Italianul Angelo Massone preluase pachetul majoritar de acţiuni şi-l instalase ca antrenor pe Ze Maria, un fost internaţional brazilian de la Parma şi de la Inter. Echipa a făcut câteva jocuri bune, apoi Massone n-a mai plătit salariile şi s-a certat cu Ze Maria, pe care l-a demis. În mai 2016, Ceahlăul s-a retras din Liga a doua. Societatea e în curs de dizolvare. Creditorii nu se vor alege cu mare lucru, fiindcă firma nu are în proprietate mai nimic şi din moment ce nu mai are echipă, nici nu mai produce vreun leu. Stadionul e al Primăriei.

Comentarii (2 ) Adaugă comentariu

fan.ceahlaul  •  05 Decembrie 2016, 17:16

Tin sa precizez ca informatiile de final sunt partial eronate. Ceahlaul initial este intr-adevar in faliment, dar exista echipa la Piatra Neamt, CSM Ceahlaul, care evolueaza in liga a 5-a pe terenul fostei echipe si este bine mersi pe primul loc cu maxim de puncte. Deci Ceahlaul are viitor si poate la centenar vom avea echipa macar in liga a 3-a.

vladutz13  •  05 Decembrie 2016, 14:02

Tin minte si acum meciul cu Juventus... avea super echipa Ceahlaul. Am ascultat si meciul din Italia la radio... cate meciuri nu erau asa atunci, inclusiv cele internationale, mai ales cele din Intertoto. Pacat ca la noi intotdeauna se ajunge la faliment, nu la o restructurare, o retrogradare, niste juniori... nu, direct falimentul

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase