7 comentarii. Scrie și tu!

VIDEO + FOTO Poveste cu repetiție » Comparație între echipele de legendă ale lui Monaco: de la fantasticii lui Deschamps la puștii de viitor ai lui Jardim

Parcurs la indigo în grupe ale celor două echipe de legendă ale monegascilor, duble de poveste, meciuri decise în ultimele minute: de la locul 15 la finala Ligii Campionilor

CUPRINS
AS Monaco s-a calificat în "sferturile" de finală din UEFA Champions League și este la doi pași de a-și egala performanța din sezonul 2003-2004, când a jucat finala
Fernando Morientes, Jerome Rothen sau Ludovic Giuly impresionau atunci la formația monegască, în timp ce acum echipa este condusă de Radamel Falcao, Kylian Mbappe și Bernardo Silva
Didier Deschamps și Leonardo Jardim au adunat fiecare câte 11 puncte în faza grupelor și au uimit cu organizarea ofensivă ireproșabilă

Didier Deschamps și Leonardo Jardim fac deja parte din istoria lui AS Monaco. Cei doi tehnicieni au reușit să transforme niște jucători buni în adevărate staruri ale fotbalului european. Deși puțini le dădeau șanse la începutul sezonului, s-au luptat de la egal la egal cu cluburi care investesc anual sume impresionante pentru a aduce cei mai buni jucători. În 2004 Porto câștiga cel mai râvnit în fața monegascilor, acum Jardim i-a adus din nou pe francezi la doar doi pași de marea finală. 



AS Monaco este, alături de Leicester, surpriza acestei ediții a UEFA Champions League. Liderul la zi din Ligue 1 are un parcurs aproape identic cu cel din sezonul 2003-2004, atunci când monegascii au jucat ultimul act al competiției, cu FC Porto, 0-3.

Formația franceză condusă acum de portughezul născut în Venezuela, Leonardo Jardim, este o prezență meteorică, dar spectaculoasă în Liga Campionilor. E departe de a fi constantă, însă de fiecare dată când reușește să joace în cea mai importantă competiție intercluburi se face remarcată.

Anul trecut AS Monaco nici nu s-a calificat, pierzând în play-off cu Valencia, scor 3-4. În urmă cu 2 ani a terminat pe primul loc în grupă, cu un golaveraj istoric, 4 goluri înscrise și doar unul singur primit în 6 jocuri. A trecut apoi de Arsenal, însă a sfârșit în sferturile de finală, când a cedat în fața lui Juventus, 0-1 la general.

11 puncte 
a adunat AS Monaco în grupele Ligii Campionilor sezoanele 2003-2004, 2014-2015 și 2016-2017

DE LA LOCUL 15 LA FINALA LIGII CAMPIONILOR

În 2001 nimic nu prevestea un parcurs atât de bun al lui Monaco în Liga Campionilor. Francezii erau atunci uimiți de Olympique Lyon, care era la începutul seriei de 7 titluri consecutive în Ligue 1.

În acel an Monaco abia se salva de la retrogradare, terminând campionatul pe locul 5. Peste puțin, în sezonul 2002-2003 a terminat pe poziția a doua și și-a obținut biletele pentru grupele Champions League.

SUCCESUL ISTORIC CU SUPERDEPOR

A intrat atunci într-o grupă cu Deportivo La Coruna, PSV și AEK Atena. Totul a început cu victoria de la Eindhoven, 2-1, când Morientes și Cisse marcau pentru oaspeți. Monaco a demolat-o apoi pe AEK Atena pe teren propriu, 4-0 (Giuly, Morientes de două ori și Prso), iar în a 3-a etapă a grupelor a venit primul pas greșit. Tristan a semnat golul victoriei lui SuperDepor, însă ceea ce avea să se întâmple la retur a rămas în istoria Ligii Campionilor.

La 5 noiembrie 2003, pe Stade Louis II, AS Monaco nu avea milă de Deportivo la care jucau printre alții, Diego Tristan, Jorge Andrade, Juan Carlos Valeron sau Walter Pandiani. Francezii s-au impus cu 8-3, într-o partidă care avea să dețină mulți ani recordul pentru cele mai multe goluri într-un meci din grupe. Dado Prso a punctat atunci de 4 ori, într-un interval de doar 23 de minute.

După acest meci AS Monaco a mai obținut două puncte din remizele cu PSV (1-1) și AEK Atena (0-0), suficiente pentru a termina grupa prima.

12 goluri 
s-au înscris în partida dintre Dortmund și Legia (8-4) din acest sezon de Champions League. Acest joc deține acum recordul pentru numărul de goluri înscrise într-un meci din grupe

EMOȚII LA MOSCOVA

Formația lui Deschamps avea să o întâlnească pe Lokomotiv Moscova în optimile de finală, iar lucrurile s-au complicat teribil după înfrângerea din Rusia, 1-2.

Izmailov și Maminov au punctat pentru ruși, însă Morientes a redus din diferență cu 20 de minute înainte de final, gol care avea să fie foarte important pentru Monaco.

În fața a 18.000 de oameni AS Monaco a reușit să se impună la limită la retur, 1-0, gol al croatului Prso, și s-a calificat în sferturile de finală, unde adversar avea să fie Real Madrid. Unul stelar la care jucau Zidane, Ronaldo, Figo și Beckham.

RĂZBUNAREA LUI MORIENTES

Dubla contra ibericilor avea să fie una specială pentru Fernando Morientes, fotbalist împrumutat chiar de madrileni la formația franceză în acel moment. 

Din nou AS Monaco avea să piardă jocul tur, la un scor destul de categoric. 2-4. Însă ca și în faza precedentă, un gol al lui Morientes pe final de meci avea să cântărească decisiv.

Squillaci a deschis scorul pe Santiago Bernabeu cu două minute înainte de pauză pentru Monaco, însă formația antrenată la acel moment de Carlos Queiroz a punctat de 4 ori după pauză.

Helguera (51), Zidane (70), Figo (77) și Ronaldo (81) înscriau în poarta lui Flavio Roma, dar legendarul Fernando Morientes n-a lăsat garda jos și a reușit să înscrie pe final de joc pentru 2-4.

AS Monaco avea nevoie de o victorie clară în fața unui Real Madrid galactic. Și a venit. Raul a marcat pentru 1-0 în minutul 36 al returului de la 6 aprilie 2004, iar șansele calificării scădeau tot mai mult pentru monegasci.

Giuly (45+1) a reaprins speranța francezilor, iar spaniolul Morientes a făcut 2-1 pentru AS Monaco imediat după pauză. Ludovic Giuly (66) a dus scorul la 3-1 și în ciuda încercărilor celor de la Real Madrid de a reveni, AS Monaco avea să meargă în semifinale.

DUBLĂ CU CHELSEA LA CARE JUCA ADRIAN MUTU

AS Monaco a dat apoi peste Chelsea, o formație care tocmai fusese preluată de Roman Abramovici și îl adusese pe Adrian Mutu. Banii deja schimbaseră echipa din bogatul cartier londonez și o transformaseră într-o trupă cu pretenții de Liga Campionilor. 

Pentru prima dată AS Monaco reușea să câștige manșa tur a unei duble din fazele finale ale Ligii Campionilor. Prso (17), Morientes (78) și Nonda (83) au punctat pentru francezi. S-au impus atunci cu 3-1, Crespo marcase pentru englezi.

gettyimages 50803374

5 mai 2004 este o dată care a intrat în istoria lui AS Monaco. Dacă până atunci monegascii erau obișnuiți să fie în postura echipei care caută revenirea, la returul de pe Stamford Bridge francezii aveau de apărat avantajul luat în tur. 

Și nu le-a ieșit prea bine în prima parte a meciului. Danezul Jesper Gronkjaer deschidea scorul după 22 de minute, iar cu un minut înainte de pauză Lampard ducea scorul la 2-0. Moment în care AS Monaco era eliminată.

Ibarra a redus din diferență în prelungirile primei reprize, iar cei peste 37.000 de oameni de pe Stamford Bridge au amuțit. Echipa lui Claudio Ranieri mai avea însă la dispoziție o repriză pentru a mai marca o dată și a duce meciul în prelungiri.

A ieșit însă din nou la rampă Fernando Morientes. Eroul monegascilor din acea ediție a Ligii Campionilor a înscris în minutul 60 și a închis datele calificării. Monaco știa deja că urma să întâlnească o altă surpriză! FC Porto, formație antrenată de un nume nou în prim-planul fotbalului european, Jose Mourinho.

DEZASTRUL DE PE AUFSCHALKE

26 mai 2004. Ora 21:45 a României. Miracoul francez întâlnea în Germania mașina de fotbal a lui Jose Mourinho, FC Porto.

3 șuturi pe poartă, 3 goluri. FC Porto nu i-a dat nici o șansă lui AS Monaco. Carlos Alberto (39), Deco (71) și Dmitri Alenchiev (75) au semnat golurile lusitanilor.

Și aici s-a încheiat pentru Monaco un ciclu. După acest joc mulți dintre oamenii de bază au plecat. Rothen a semnat cu PSG pentru 10 milioane, Giuly a plecat să facă parte dintr-o generație de vis a Barcelonei în schimbul a 8,5 milioane, Dado Prso a semnat cu Rangers, Fernando Morientes s-a întors la Real Madrid, și împrumutul lui Edouard Cisse de la PSG a expirat.

Însă toată lumea a rămas cu amintirea unui sezon istoric de Champions League. Unul în care în prim plan n-au fost Manchester United, Bayern, Real Madrid sau Juventus. Ci Porto, Monaco și Deportivo La Coruna. 

9 goluri 
a înscris Morientes în acel sezon de Champions League, fiind golgeterul competiției, urmat de coechipierul Dado Prso, cu 7 reușite. 

ÎNVIEREA DIN 2016-⁠2017

După mai mulți ani în care s-a zbătut în mediocritate, AS Monaco a început ușor-ușor să scoată din nou capul în Europa. Nici măcar sacii de bani ai arabilor n-au reușit să o readucă în atenția fotbalului mare din Europa.

În urmă cu doi ani trecea de grupe, dar pierdea în "sferturi" în fața finalistei Juventus, anul trecut a fost eliminată în play-off de Valencia, dar în acest sezon a arătat din nou ca o adevărată forță. Culmea, fără investiții serioase cum se întâmpla cu 3-4 ani în urmă. 

Prea puțin cunoscutul Leonardo Jardim a reușit să închege o echipă fără nume importante, exceptându-l aici pe Falcao, și să inventeze o echipă fantastică. AS Monaco a terminat prima într-o grupă cu Bayer Leverkusen, Tottenham și ȚSKA Moscova. E adevărat! Nu una de top class. Tot 11 puncte au adunat francezii.

Atunci, cu un parcurs mai bun în deplasare, acum a scos 7 puncte din 9 pe teren propriu, unde doar Leverkusen a reușit să ridice pretenții, scoțând un punct. 

Kylian Mbappe, Radamel Falcao, Fabinho și Bernardo Silva sunt oamenii-cheie din formația lui Jardim, care se va lupta cu Dortmund pentru un loc în "careul de ași" al celei mai importante competiții.

Getty / Guliver Images

COȘMARUL LUI PEP

În "optimile" Ligii sorții n-au fost de partea francezilor și în față le-a apărut Manchester City, formație antrenată de Pep Guardiola, un adevărat specialist al acestei competiții. Atinsese 7 ani la rând cel puțin semifinalele Champions League. 

Turul avea să demonstreze acest lucru. AS Monaco s-a înclinat pe City of Manchester, unde 53.351 de oameni i-au purtat pe "cetățeni" spre un succes istoric. Într-un meci în care s-a marcat de 8 ori. 

Sterling a marcat primul, după 26 de minute, însă la pauză Falcao (32) și proaspăta vedetă Mbappe (40) i-au adus pe francezi în avantaj. Aguero a restabilit egalitate la 2 în minutul 58, însă Falcao a înscris pentru 3-2 și toată lumea se gândea când va apărea "geniul" lui Guardiola.

Acest gol a trezit-o pe City, care a atacat cu toate liniile. Din nou Aguero (71), Stones (77) și Sane (82) au semnat 3 goluri prin care formația din Manchester s-a impus cu 5-3. Nici casele de pariuri nu mai credeau într-o calificare a lui Monaco. 1.10 era cota pentru City să meargă mai departe, însă toate calculele hârtiei și ale pariorilor au fost date peste cap.

SURCLASAȚI LA RETUR

Francezii au intrat pe teren la meciul retur fără să se gândească la toate aceste caluce. Cele peste 80 de goluri în campionat, plus alte 9 în grupele Ligii Campionilor, le dădeau speranțe că pot puncta de cel puțin două ori în poarta Willy Caballero. Și au făcut-o! Chiar mai bine. 

Surpriza Mbappe a înscris primul după 8 minute, iar brazilianul Fabinho a dus scorul la 2-0 în minutul 29. Scorul le era deja suficient monegascilor să meargă în "sferturi".

Leroy Sane i-a readus pe cetățeni în joc, însă dar pentru 6 minute. Tiemoue Bakayoko a înscris cu 13 minute înainte de final și a adus calificarea lui Monaco, formație care își continuă visul de a juca o nouă finală.

Va fi probabil ultima șansă în următorii ani, după ce în vară va ceda probabil cei mai importanți jucători către Real Madrid, Barcelona, Manchester United sau Juventus, care au sărit deja cu sume astronomice pentru vedetele inventate de Jardim. Nici antrenorul nu va mai rezista prea mult la Monaco, fiind deja țintit de cluburile mari care sunt în căutarea unor tehnicieni. 

Până la acest scenariu Monaco trăiește din plin acest vis al Ligii Campionilor. Și are șanse reale într-o dublă cu Dortmund, o altă echipă care nu refuză jocul și este dedicată spectacolului unei competiții de o asemenea anvergură. 

Comentarii (7 ) Adaugă comentariu

Arian Stefan  •  09 Aprilie 2017, 21:52

Postat de Arian Stefan pe 09 Aprilie 2017, 21:49

*** GSP!

***

Arian Stefan  •  09 Aprilie 2017, 21:49

*** GSP!

the_gunner  •  09 Aprilie 2017, 04:36

Chelsea s-a dat la o parte in meciul din semifinale .Murinho aranjase cu ei ca pret pt venirea lui acolo . Una era sa joci cu Monaco in finala si cu totul altceva impotriva lui Chelsea din acea vreme .Imi amintesc faza in care Zola n-a vrut sa marcheze si a asteptat ca un francez sa-l ajunga si sa-i sufle mingea .Ar fi fost golul calificarii ! Deasemenea, " gafele " intentionate ale apararii . Dupa acel meci ,un Ranieri scirbit , nu s-a mai prezentat la antrenamente ,dar n-a putut dovedi mitingul secret al lui Abramovici cu echipa cu doua zile inainte de meci .100 mii de lire de jucator l-a costat pe rus acel miting . In cartierul Chelsea se stia chiar scorul cu o zi inainte de meci ! Nu se pomeneste nimic de intilnirea de la Milano pe care Murinho a avut-o cu 3 luni inainte de semifinala cu Barcelona . Se intilnea cu un arbitru portughez care ,"intimplator" va arbitra Inter -Barca . Pe un servetel a scris acel arbitru suma -250 mii euro ,servetel recuperat de un chelner care ,miraculos, s-a imbogatit subit dupa acea . Murdare au fost afacerile lui Murinho si ale acolitilor sai din UEFA .Cu acestia trateaza prin Mendez , impresarul sau .Nu m-as mira ca acum sa cistige cupa UEFA si sa obtina calificarea in UCL de pe locul 5-6 !

Vezi toate comentariile (7)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase