0 comentarii. Scrie și tu!

SPECIAL GSP » Timeline al celor mai importante momente petrecute de Gică Popescu în fotbalul românesc și cel european! Povești și dezvăluiri senzaționale

Descoperit de Nicolae "Țâcă" Zamfir pe zgura din fața stadionului "Oblemenco", apoi recuperat într-un meci de juniori de la Calafat, Gică Popescu și-a petrecut cea mai lungă perioadă a carierei în tricoul Universității.



CRAIOVA debutului, revenirii și consacrării

 1 craiova

 Puștiul sosit de la Dunărea din orașul natal s-a impus repede în Bănie, unde a condus una dintre primele generații care au succedat Craiovei Maxima.

09.06.1985 - Debut
Universitatea Craiova - FCM Brașov 1-0
Popescu a bifat primele minute în Divizia A în antepenultima etapă a sezonului 1984-85. A intrat la pauza meciului cu FCM Brașov, pe "centralul" craiovean, în fața a 5.000 de spectatori. L-a înlocuit pe Marian Bâcu și nu l-a impresionat pe Gheghe Nicolaescu, cronicarul Gazetei trimis la partida din Oltenia.

19.06.1985 - Titular și remarcat întâia oară
Corvinul Hunedoara - Universitatea Craiova 2-1
Ultimul joc din sezonul de debut i-a adus lui Popescu și prima titularizare. Cu o echipă a Craiovei menajată pentru finala Cupei cu Steaua, pierdută cu 1-2, Gică Popescu a fost folosit din primul minut. Iar cronicarul Laurențiu Dumitrescu l-a remarcat și a titrat "Aplauze pentru tinerii Craiovei".

10.05.1986 - Primul gol
Universitatea Craiova - Rapid 7-0
Chiar în primul meci de după succesul Stelei la Sevilla, Craiova a spulberat Rapidul cu 7-0. Intrat în locul lui Emil Săndoi în repriza secundă, Popescu a punctat pentru prima oară în Divizia A. "După o lovitură liberă" e singura relatare a unei cronici înghesuite de cele șapte reușite.

16.04.1989 - Meciul 100 în Liga 1
Universitatea Craiova - FCM Brașov 3-0
Dacă debutul a fost împotriva Brașovului, Gică a jucat și meciul 100 tot împotriva "Steagului". Și a fost lăudat de cronicarul Eftimie Ionescu. "Universitatea și-a mărit avantajul după o cursă a inepuizabilului Gh. Popescu. Încheiată cu un șut puternic, respins de Șanta până la Neagoe, atent, 2-0".

06.12.1989 - Căpitan înainte de Revoluție
Politehnica Timișoara - Universitatea Craiova 1-0
Cu 10 zile înainte să înceapă Revoluția de la Timișoara, Gică Popescu a fost căpitanul Universității în ultimul joc disputat pe "Dan Păltinișanu", pe atunci "1 Mai", înaintea căderii comunismului. Imaginea cu tribunele arhipline și stadionul înghețat este considerată simbol pentru partida care a precedat o perioadă tulbure în Banat și România.

09.05.1990 - Jocul de adio
Universitatea Craiova - Universitatea Cluj 2-1
Notat cu 7 de George Rotaru, Gică Popescu își lua la revedere de la Liga 1 până la revenirea la Dinamo într-un meci cu altă Universitate, cea din Cluj. N-avea să mai joace în ultimele 7 etape și, apoi, pleca din țară la PSV. 

 STEAUA și dezertarea din Ghencea!

 2 steaua

Popescu a luat primele sale trofee cu Steaua, după care a plecat de la militari, întorcându-se la Craiova! În 2000, după ce s-a vorbit ani de-a rândul despre plecarea sa din Ghencea, în care s-a spus inclusiv că a fost arestat în biroul lui Ilie Ceaușescu, apoi a fugit în Bulgaria, Popescu a ales să lămurească povestea în ProSport. "Am venit la Steaua în '87, ca soldat, să-mi fac stagiul militar. Nouă luni, că intrasem la facultate la Craiova".

Fuga din hotel
După jumătatea de sezon în care a luat o Cupă și un campionat, Popescu s-a hotărât să se întoarcă. "Amintirea  maică-mii plângând după mine în uşa casei de la Calafat m-a îndoit rău de tot", spunea Gică. Apoi, cuvintele tatălui. "Băi Gică, întoarce-te, tată, Craiova are nevoie de tine, ştii bine cum mergeam împreună la meci pe Central". A doua zi, la 5 dimineața, Gică fugea cu bagajele din hotelul Haiducului din Drumul Taberei, acoperit de Dan Petrescu.

"Am stat ascunși la Govora"
Problema era un act semnat de Popescu prin care acesta își dădea acordul să fie sergent-major în Armată și să rămână la Steaua. Așa că, pentru a evita arestarea, "ne-am urcat într-o maşină, eu şi nea Ţâcă Zamfir, şi am zis «Hai la Govora». Am stat ascunşi acolo 2 săptămâni", conchidea Popescu. Care a intrat în prima etapă pentru Craiova, ceea ce însemna că nu mai era eligibil pentru a juca la Steaua în cupele europene.

PSV și cele două mașini de spălat trimise la Craiova!

3 psv

La PSV, Popescu a stabilit legătura strânsă cu Sir Bobby Robson, antrenor care îi era alături și la Barcelona și povestește culisele transferului în Olanda.

"Aștept cu nerăbdare campionatul. Va fi al nostru!", spunea, pentru Gazeta Sporturilor, în 20 iulie 1990, Gică Popescu. "Adevăratul lider al Craiovei", după cum era numit de jurnalistul Eftimie Ionescu în același material, nu avea să contribuie însă la eventul din 1991. Pentru că, dorit insistent de Bobby Robson, ajungea la PSV Eindhoven după Campionatul Mondial din Italia. Și nu pentru orice preț!

"Fotbalist de meciuri mari"
Într-un material din The Guardian, publicat în 2000, Robson, pe atunci manager la Newcastle, povestea culisele transferului în Olanda. "Pentru a-l aduce din România, am trimis către club (n.r. Universitatea Craiova) două mașini de spălat, trei televizoare și altă tehnologie Philips", spunea antrenorul care, peste ani, avea să-i fie alături și la Barcelona. Plusa în materialul lui Jon Brodkin: "Avea toate ingredientele unui jucător de top. Fotbalist de meciuri mari, o adevărată nestemată pentru orice antrenor".

"Relație bestială"
Popescu a vorbit mereu la superlativ despre marele antrenor. Când acesta s-a stins în 2009, Gică spunea că "e o pierdere mare pentru mine și pentru fotbal în general. Aveam o relație bestială cu el". Încă o coincidență cu viitorul cumnat Hagi: mutările celor doi la Real și PSV fuseseră intermediate de același om. Mircea Petescu, important impresar al anilor '80-'90, stabilit în Olanda.

TOTTENHAM și cum Seaman a fost pedepsit întâia oară

4 tottenham

Gică Popescu n-a stat decât un an în Anglia, dar fanii "pintenilor" îl țin minte pentru un supergol înscris în poarta marii rivale Arsenal. Cu același Seaman între buturi! Pătrarul Popescu a plecat pe un contraatac în poziție de vârf și a finalizat cu siguranță. Considerat mai întâi o problemă pentru managerul Osvaldo Ardiles, "doar trei străini sunt permiși în Premier League în acest sezon, iar Tottenham are deja 4, împreună cu Ilie Dumitrescu, Jurgen Klinsmann și israelianul Rosenthal", după cum nota The Independent, Popescu a plecat până la urmă pentru o sumă considerabil egală la Barcelona.

BARCELONA și cele 5 vedete cărora le-a fost căpitan!

5 barcelona

Gică Popescu a purtat banderola într-o echipă din care făceau parte staruri ca Ronaldo, Stoicikov, Guardiola, Figo sau Luis Enrique. Spre deosebire de Hagi, "Baciul" a avut mai mult succes la FC Barcelona. A fost făcut căpitan de Johan Cruyff și a avut onoarea de a purta banderola în fața unor nume mari din istoria fotbalului spaniol, european și mondial.

1. RONALDO (Brazilia)
"Am pierdut 3.000 de euro cu el!"
Luna trecută, Gică Popescu a povestit, pentru eusunt12.ro, un episod amuzant cu "Il Fenomeno" în prim-plan: "La antrenamente, mizam 60 de euro cu Ronaldo că nu va înscrie împotriva echipei mele. Dar mi-era imposibil sa-l opresc. Era ca un avion! În cele din urmă, a trebuit să pierd 3.000 de euro cu prostiile mele!".

2. HRISTO STOICIKOV (Bulgaria)
"A făcut mai multe decât politicienii"
În momentele mai puțin fericite pentru Gică, susținerea prietenului său a fost importantă. "Ce a făcut Gică Popescu pentru România nu a făcut niciun politican, atâta publicitate, atâtea lucruri bune", spunea Hristo într-un interviu acordat Antena 3. Hristo îl invită des pe Popescu la meciuri de old-boys și l-a chemat și la nunta fiicei sale, Cristina, în 2016.

3. PEP GUARDIOLA (Spania)
"Jucător uriaș"
Gică Popescu a vorbit despre Pep înainte de meciul FCSB - Manchester City din preliminariile Ligii, 2016. "Nu era Guardiola cel de acum. Era un jucător uriaș, crescut acolo, prima generație de aur. Pentru mine a fost o mândrie că i-am fost căpitan", spunea Popescu. În 2011, Popescu i-a luat lui Guardiola un interviu pentru TVR după meciul de Ligă Barcelona - Șahtior 5-1.

4. LUIS FIGO (Portugalia)
"E o onoare"
În 2008, Luis Figo a venit în România pentru a juca în "Seara campionilor", o partidă disputată în scopuri caritabile. "E o mare bucurie să joc iar cu prietenii mei Hagi și Popescu. E o onoare să joc, mereu, în compania lor".

5. LUIS ENRIQUE (Spania)
Revedere înainte de El Clasico
În 2016, pe când era încă antrenor la FC Barcelona, Luis Enrique l-a primit înainte de un El Clasico, în vestiar, pe Gică Popescu. "În vestiarul celei mai bune echipe din lume, alături de antrenorul ei. O bucurie mare să-l revăd pe Luis Enrique", spunea "Baciul".

GALATASARAY și un penalty cât o istorie

6 galatasaray

Gică Popescu a transformat lovitura care a adus primul trofeu european din istoria Turciei, Cupa UEFA 2000 pentru Galatasaray, 4-1 după lovituri de la 11 metri cu Arsenal.

"Haide, Popescu!", pare să zică omul de la microfonul televiziunii turce. Momentul e cimentat într-un documentar care încă există online, pe YouTube. "Când l-am văzut pe Seaman atât de mare, că sare pe direcția șutului trimis de mine, mi-am dat seama că e un spațiu atât de mic prin care poate intra mingea. Dar așa a vrut Dumnezeu", arată Popescu, cu ambele degete în sus. "Haide, Popescu!", repetă turcul. Nici nu contează dacă e "haide" sau "haydi", Gică înțeapă mingea perfect în dreapta portarului englez. Ce mai contează că englezii au o problemă de la punctul cu var? Urmează delirul.

"Popescu ne mobiliza prin glume"
Popescu a ajuns pe malul Bosforului în 1997, refăcând cuplul cu celălalt Gică al Generației de aur, Hagi. În 2012, fostul portar Claudio Taffarel vorbea, într-un interviu acordat Gazetei, despre cei doi prieteni. "Doi tipi extraordinari. Au însemnat mult pentru mine. Hagi era foarte concentrat, de multe ori vorbea ca un bătrân. În schimb, Popescu era diferit. El ne mobiliza altfel, prin glume. Glumea de multe ori. Apoi, după meciuri, ieșeam cu familiile", povestea campionul mondial din 1994.

LECCE. "Decar" la romanticii din sud

Când a plecat de la Galata, Gică Popescu se gândea să își încheie cariera în Italia. Într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica în 2001, fostul căpitan al Barcelonei explica de ce a ales să joace, după echipe mari ale continentului, la un club de pluton din Cizmă: "Mă gândesc la Lecce ca la ceva romantic. Este singura echipă din Italia care provine din sudul țării. Mă fascinează lupta cu trupele din Nord. Aș vrea să îmi duc la bun sfârșit cei doi ani de contract". Un amănunt mai puțin știut: la Lecce, Gică Popescu a purtat numărul cumnatului Hagi. 10. Și a dat o "dublă" într-un meci cu Bologna, 3-4!

DINAMO a rămas "Greșeala vieții mele"

7 dinamo

Transferul la Dinamo a fost considerat, la începutul anilor 2000, o mare trădare de către fanii olteni. "Trei luni la Dinamo au șters cu buretele cei 5 petrecuți la Craiova", remarca  Popescu în GSP,  cu regret, după un deceniu. Și denumea transferul "greșeala vieții mele, momentul din care a pornit ura suporterilor Craiovei împotriva mea".

Redebuta în România după 12 ani de pauză, într-un Dinamo - Ceahlăul 5-0, cu banderola pe braț. Totuși, rezultatele ulterioare și evoluțiile sub așteptări l-au îndepărtat de la echipă. Meciuri ca 2-4 cu Astra Ploiești, 1-1 cu FCM Bacău, 1-3 cu Rapid sau 0-2 cu Bistrița au contat decisiv. Mai ales în Giulești, unde a comis un penalty mult comentat, acordat de Alexandru Tudor după un henț evident. Dinamo conducea cu 1-0, trupa alb-vișinie a egalat prin Iencsi și a mai înscris de două ori.

HANOVRA și un adio discret din fotbal

8 hanovra

Lui Gică i-a lipsit doar Franța pentru a repeta performanța lui Răducioiu, coechipierul care a bifat echipe din toate principalele 5 campionate din Europa (alături de Anglia, Germania, Spania și Italia). Cariera și-a încheiat-o în Budesliga, la Hanovra, revenită atunci în primul eșalon după o pauză de 13 ani. A contribuit la salvarea echipei de la retrogradare.

În penultima etapă, cehul Jiri Stajner a marcat golul care a ținut-o pe Hanovra în Bundesliga. Nu și pe Popescu. După un 2-2 cu Borussia Moenchengladbach, ultimul meci din cariera "Baciului", acesta și-a anunțat retragerea. Știrea retragerii a rămas în bazele de date infinite de pe Google. A fost simplă. "Mă simt obosit, nu are rost să iau bani fără să-i muncesc până în 2004", le-a spus Popescu jurnaliștilor șvabi.

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase