5 comentarii. Scrie și tu!

Scurtul drum de la extaz la agonie » 6 mari cluburi europene care au cucerit Liga Campionilor, iar apoi au retrogradat

Poveștile de colecție ale echipelor care ne-au învățat cât de instabile sunt toanele zeilor fotbalului: de la dominații glorioase la decăderi abisale și renașteri nebănuite

Articol de
joi, 30 martie 09:39

 DIN CUPRINS
 
Decăderea incredibilă a două câștigătoare ale Cupei Campionilor: din vârful Europei, în Liga a doua din Anglia
Ce au în comun Juve, Milan și Olympique Marseille
Cum a adus Sir Alex Ferguson Liga Campionilor la Manchester după 31 ani 
 

GSP.ro prezintă poveștile celor șase echipe europene care au ajuns în ligile inferioare după ce triumfaseră în cea mai importantă competiție europeană. 



1) Povestea "copacilor vicleni" și a legendarului Brian Clough

Cândva un club prezent an de an în prima ligă engleză, Nottingham Forest se zbate în prezent în cel de-al doilea eșalon fotbalistic al Angliei, fără să conteze însă în lupta pentru promovare.

Cea mai prolifică perioadă a clubului a fost de departe la sfârșitul anilor '70.

Ascensiunea incredibilă a "copacilor vicleni" și-a găsit începutul în sezonul 1978-1979 din Premier League, când, în urma unei lupte feroce cu Liverpool, Nottingham reușea să câștige primul titlu din istorie, sub conducerea legendarului manager Brian Clough.

Performanțele echipei din Nottinghamshire nu se opreau însă aici.

Britanicii reușeau un parcurs fără cusur în ediția 1978-1979 a Cupei Campionilor Europeni, pe care o câștigau în finala cu suedezii de la Malmo, la chiar prima participare.

Flacăra Nottingham a continuat să ardă. Și a făcut-o cu aceeași intensitate, terminând pe doi în Premier League, după
încă o luptă de poveste cu Liverpool, în ediția 1979-1980.

"Dacă Dumnezeu voia să jucăm fotbal în nori, ar fi pus iarbă pentru noi acolo" Brian Clough

Astfel, englezii au ajuns din nou în Cupa Campionilor Europeni, competiție pe care și-au adjudecat-o din nou, după un traseu perfect, încununat cu victoria din finală cu Hamburg, 1-0.

În acea ediție, Nottingham o întâlnea în turul II chiar pe FC Argeș, echipa condusă din teren de legendarul Nicolae Dobrin; britanicii au câștigat ambele manșe, 2-0 în Anglia și 2-1 pe stadionul "1 Mai" din Pitești.

Nottingham a mai continuat în Premier League până în 1993, când, sub conducerea aceluiași Brian Clough, aflat la ultimul sezon pe bancă, a retrogradat din prima ligă.

Chiar dacă Nottingham a mai revenit în Premier League în câteva rânduri, ea nu a mai izbutit niciodată să atingă performanțele reușite în anii de glorie ai clubului.

2) Aston Villa Walk of Stars

Tot din Anglia vine o altă poveste romantică a fotbalului.

Aston Villa, una dintre ehipele cu cea mai frumoasă tradiție din Insulă, cu o istorie ce datează încă din 1874, reușea să câștige Cupa Campionior Europeni în sezonul 1981-1982, după o finală de colecție cu Bayern Munchen, disputată la Rotterdam, și încheiată cu victoria englezilor, scor 1-0.

Au fost anii de glorie ai lui Villa, care în 1981 reușea să câștige cel de-al șaptelea titlu și ultimul din istorie, iar, la doar un an, să triumfe în Cupa Campionilor Europeni.

2016 a fost ultimul an al "leilor" în Premier League, sezon dezastruos, la capătul căruia au retrogradat în Championship pentru prima dată în istoria modernă a Premier League.

Povestea celor două echipe englezești e una pe cât de frumoasă, pe atât de ironică.

Cele două s-au întâlnit în luna septembrie a anului trecut, în Liga a doua din Anglia, în primul meci ce a pus față în față două foste câștigătoare ale celei mai importante competiții europene într-o ligă secundă.

3) "Bătrâna Doamnă" și Calciopoli

Juventus Torino este fără îndoială cel mai titrat club din Italia și una dintre cele mai importante echipe din istoria fotbalului european.

Torinezii au triumfat de două ori în cea mai importantă competiție europeană.

Prima oară, în 1985, în finala cu Liverpool. Meci ce nu mai are nevoie de prea multe prezentări.

Disputată pe Heysel, în Bruxelles, finala a consemnat unul dintre cele mai sângeroase episoade din istoria fotbalului european, când 39 oameni, majoritatea italieni, au murit, iar peste 600 fani ai torinezilor au fost răniți ca urmare a luptelor cu fanii lui Liverpool.

Juve a reușit să repete isprava 11 ani mai târziu, într-o finală găzduită chiar în Italia, pe Olimpico.

Torinezii, cu Ciro Ferrara, Conte, Vialli, Del Piero sau Ravanelli pe teren, reușeau să se impună în fața lui Ajax, în urma loviturilor de departajare.

Glorioasa istorie a lui Juventus a fost drastic pătată, poate iremediabil, în 2006, când, în urma scandalului Calciopoli, echipa a fost retrogradată în Serie B.

Deși Juve s-a întors în primul eșalon după un singur an, continuând să domine prin excelență fotbalul italian, scandalul continuă să-i aducă prejudicii de imagine lui Juventus chiar și în zilele noastre.

 4) OM și blestemul lui Bernard Tapie

Una dintre cele mai de succes echipe din Franța, Olympique Marseille, a avut un destin asemănător lui Juventus.

O forță la acea vreme, OM a dominat scena fotbalului francez între 1989 și 1993, câștigând de fiecare dată titlul.

Mai mult, francezii reușeau un succes de răsunet în ediția 1992-1993 a Champions League.

Cu nume mari prezente în echipă, precum Barthez, Desailly, Rudi Voller sau Deschamps, francezii reușeau să o învingă pe AC Milan cu 1-0, trecându-și în palmares prima și unica astfel de izbândă din istorie.

La doar un an distanță, numele președintelui lui OM de la acea vreme, Bernard Tapie, apărea într-un imens scandal ce implica meciuri trucate.

Pe lângă scandalul partidelor aranjate, mai multe nereguli financiare descoperite în interiorul clubului au făcut ca Marseille să fie retrogradată în liga secundă franceză și ca titlul câștigat în 1993 să-i fie retras.

5) Eternele renașteri ale "diavolilor"

AC Milan reprezintă de departe una dintre cele mai de succes echipe din istoria Ligii Campionilor.

Deceniu după deceniu, fanii rossonerrilor au avut privilegiul de a urmări pe San Siro generații de superfotbaliști și echipe memorabile ce și-au pus amprenta asupra istoriei clubului înființat în 1899.

Milanul și-a trecut în palmares primele ediții ale Cupei Campionilor Europeni în 1963 și în 1969.

Nimic nu avea să anticipeze furtuna ce s-a abătut asupra lui Milan la începutul anilor 80, când echipa a fost retrogradată în Serie B, pentru prima dată în istorie, din cauza implicării în meciuri trucate.

Au fost ani dificili pentru italieni, care, deși au revenit în Serie A la doar un an de la retrogradare, s-au scufundat din nou în divizia secundă după doar un an petrecut în prima ligă.

Totuși, spre deosebire de Nottingham Forest, italienii au găsit de fiecare dată forța de a se regrupa și capacitatea de a-și duce incredibila tradiție mai departe.

Milan a revenit pe prima scenă a fotbalului italian, reușind să cucerească în anii ce urmează cinci ediții ale Ligii Campionilor, în 1989, chiar cu Steaua București, în 1990, în 1994, în 2003 și în 2007.

 6) Epoca lui Sir Alex

Legendara formație britanică Manchester United încheie lista marilor echipe care au câștigat cea mai prestigioasă competiție europeană, iar apoi au retrogradat în ligile inferioare.

"Diavolii" au fost primii din Anglia ce au reușit să se impună în Cupa Campionilor Europeni, învingând-o pe Benfica Lisabona în finala din 1968, disputată chiar pe Wembley.

Totuși, clubul a intrat într-un declin inexplicabil în următorii ani, provocat și de plecările lui George Best, Denis Law și Bobby Charlton și, la doar șase ani distanță, în 1974, a retrogradat în divizia secundă.

Totuși, Manchester United a revenit în următoarele sezoane în elita fotbalului englez și european.

Sub bagheta managerială a marelui Sir Alex Ferguson, care a preluat echiăa în 1986, United a reușit să-și mai treacă în palmares două ediții ale Ligii Campionilor.

Prima, în 1999, în fața lui Bayern Munchen, în una dintre cele mai dramatice finale din istoria acestei competiții.

"La sfârșitul jocului, trofeul Ligii Campionilor va fi la doar câțiva metri de voi și nu veți fi capabili să-l atingeți dacă veți fi învinși. Mulți dintre voi nu vor mai avea ocazia să ajungă aici, așa că nu vă gândiți să nu dați 100%" Sir Alex, către jucătorii săi, înaintea finalei cu Bayern

Bavarezii erau la conducerea partidei în minutul 90 și nu anticipau că peste doar câteva minute trofeul va fi în mâinile jucătorilor lui United.

Englezii au revenit incredibil în prelungiri, egalând prin Teddy Sheringham și reușind golul victoriei izbăvitoare în ultimele secunde alte partidei, prin norvegianul Ole Gunnar Solskjaer.

Ultima Ligă cucerită de United a venit în 2008, atunci când diavolii s-au impus după încă o finală dramatică, trăită la intensitate maximă până în ultimele sale momente, reușind să o doboare pe Chelsea în urma loviturilor de departajare.

Comentarii (5 ) Adaugă comentariu

para.para  •  30 Martie 2017, 20:00

Postat de adi_stelistul pe 30 Martie 2017, 11:47

Tot legat de Nottingham trebuie spus ca titlul din editia 1977/1978 a venit dupa ce cu o editie in urma echipa juca in liga a doua engleza. Forest a avut un veritabil tur de forta in 4 ani: liga a doua - titlul - CCE - CCE. Greu de egalat asa ceva acum. Sezonul 1977/1978 a fost de altfel ciudat in campionatele din Europa pentru ca nu doar in Anglia ci si intr-o alta liga importanta, cea franceza, titlul a revenit unei nou-promovate, AS Monaco. Aceasta din urma a pierdut insa inca din primul tur al competitiei europene tocmai in fata suedezilor de la Malmo pe care-i va invinge Nottingham in finala. Alte vremuri.

Si in Romania a fost aproape la fel. CFR s-a impus repede in campionat dupa promovare, Unirea Urzicenla fel s-a impus foarte repede in campionat dupa promovare. Nu mai zicem de Otelul care era echipa de la mijlocul campionatului in jos, s-a "trezit" peste an campioana. In ziua de azi exista Viitorul lui Hagi care e de cativa ani si deja e ajutata sa castige campionatul. In campionatele mentionate sus in articol, povestile se bazeaza pe corectitudine fotbalistica, pe cand in Romania coruptia a decis.

protoss  •  30 Martie 2017, 17:25

Cred ca putem usor trece si Steaua, daca incepe din liga a 4 si demonstreaza ca la ei este palmaresul.

demolarii  •  30 Martie 2017, 13:59

E de remarcat ca 3 echipe sunt din Anglia, 2 din Italia si 1 din Franta. Cele 3 din Anglia au avut performante dar si recul, retrogradand doar ca rezultat in campionat. Celelalte: Juventus, Milan AC si Olimpique Marsilia au ajuns in liga secunda in urma demonstrarii implicarii in alte practici. Au revenit repede echipele de traditie, celor 3 enumerate mai sus alaturandu-se Man U. Pe langa Aston Vila , o alta echipa de traditie din Anglia, Leeds United, are aceasi soarta. Cat despre Nothingam Forest ,titlu din 1978 a fost unicul, echipa detinand recordul de a avea 1 titlu si 2 Cupe ale Campionilor.

Vezi toate comentariile (5)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase