8 comentarii. Scrie și tu!

PREMIUM GSP Pe urmele lui Thierry Henry » Drumul spre succes al lui Kylian Mbappé, fotbalistul care la 18 ani a uimit Europa

La 18 ani, a doborât recordurile pentru cel mai tânăr debutant și cel mai tânăr marcator la echipa de club, iar evoluțiile încântătoare de pe scena celei mai importante competiții europene l-au făcut principala țintă a granzilor de pe bătrânul continent.

Articol de
duminica, 30 aprilie 12:26

DIN CUPRINS
Selecția pentru centrul de excelență din Clairefontaine
Copilul care a refuzat Real Madrid
Culisele unui început de sezon cu probleme
Anul în care au început să cadă recorduri

 



În urmă cu 6 ani, în mai 2011, aproximativ 50 de copii în vârstă de 12-13 ani au participat la o selecție organizată în Clairefontaine, centrul de excelență al Federației Franceze, unde și-au mai început drumul jucători precum Thierry Henry, Nicolas Anelka sau Hatem ben Arfa.

Un reporter al publicației franceze Liberation remarca fascinația scouterilor prezenți pentru un copil îmbrăcat în tricoul lui AC Milan, care nu arăta însă nimic spectaculos.

"Kylian este peste medie și o știe. De aceea nu încearcă să impresioneze astăzi: numele lui este deja pe lista celor admiși", este explicația pe care o primește jurnalistul.

După declarațiile tatălui său Wilfried, Kylian fusese deja abordat și de oficialii naționalei din Congo, dar "atât timp cât există șansa ca el să joace pentru «Les Bleus», vom încerca să profităm".

896745 prodlibe

Kylian, alături de tatăl său, în Clairefontaine, în mai 2011
(Foto: Laurent Troude/Liberation)

Primul idol 

Originar din Camerun, Wilfred Mbappé a fost și primul antrenor al atacantului, care a început să joace fotbal la 6 ani, la clubul antrenat de tatăl său, AS Bondy.

"E mai mult decât pasionat de fotbal - e nebun. Lucrez în domeniul fotbalului și uneori mă simt descurajat când văd că el e conectat 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Urmărește totul; poate privi patru sau cinci meciuri la rând" Wilfred Mbappe

Kylian Sanmi Mbappé Lottin s-a născut și a crescut la Bondy, într-o suburbie din nord-estul Parisului și face parte dintr-o familie de sportivi.

Fayza, mama sa de origine algeriană, a fost jucătoare profesionistă de handbal, iar alături de el l-a mai avut și pe Jires Kembo-Ekoko, fostul mijlocaș al celor de la Rennes, care în prezent evoluează în Golf, la Al-Nasr.

Cu 10 ani mai mare decât Kylian, Jires a fost trimis de părinții săi din Zaire să locuiască alături de unchiul său în Bondy. Wilfried a devenit tutorele lui, iar Jires a fost primul idol al lui Kylian. În momentul în care tânărul atacant ajungea în centrul de excelență din Clairefontaine, Kembo-Ekoko evolua deja de 5 sezoane la Rennes.

Jires Kembo-Ekoko (Foto: Guliver/GettyImages)

A refuzat Real Madrid

Dacă în copilărie avea prinse deasupra patului postere cu starurile Realului, la 14 ani Mbappé a participat la un trial de o săptămână organizat pe Santiago Bernabeu. În încercarea de a-l convinge pe atacant să li se alăture, madrilenii l-au mandatat chiar pe Zinedine Zidane să-l întâmpine.

Totuși, un an mai târziu, Mbappé a refuzat atât Realul, cât și Chelsea, Manchester City, Liverpool, Bayern și câteva cluburi din Franța, pentru a se alătura celor de la Monaco.

"E foarte respectuos și destul de tăcut. Dar dacă-i oferi mingea, va vorbi și nu va mai fi la fel de simpatic" Thierry Henry

La 16 ani și 347 de zile, a devenit cel mai tânăr debutant din istoria clubului monegasc, într-un meci contra lui Caen, depășind astfel un prim record al lui Thierry Henry. Pe 20 februarie 2016, Mbappé l-a mai întrecut o dată pe Henry.

Atacantul a intrat pe teren cu 17 minute înainte de finalul unui meci cu Troyes, la scorul de 2-1 pentru echipa sa. În minutele de prelungire, Monaco a declanșat un contraatac după o recuperare în terenul advers, iar la capătul acțiunii s-a aflat Mbappé, care a înscris cu o reluare din apropierea punctului de la 11 metri și a devenit și cel mai tânăr marcator din istoria clubului, la doar 17 ani și două luni.

"Când l-am văzut prima oară jucând împotriva lui Tottenham în Europa League, am știut că este fotbalist. Am întrebat «cine este?». La 16 ani și jumătate cerea mingea, dribla, șuta, recupera și iubea să aibă balonul. Mbappé are ceva special, trebuie să fim sinceri. Dacă va rămâne cu capul pe umeri, totul va veni de la sine" Thierry Henry

Start dezamăgitor de sezon

Vara trecută, Kylian Mbappé a câștigat titlul de campion european cu naționala U19 a Franței, după ce în ultimul act "cocoșii galici" au învins fără probleme Italia, scor 4-0.

Mbappé a înscris o "dublă "în semifinala cu Portugalia (3-1) de la CE U19
(Foto: Guliver/GettyImages)

Tot vara trecută, Monaco ar fi refuzat o ofertă de 40 de milioane de euro venită din partea lui Manchester City și i-a oferit lui Mbappé primul contract de profesionist. "Este echipa care m-a ajutat să cresc. Mă simt bine aici și voi fi capabil să fac în continuare pași înainte", declara tânărul atacant la acel moment.

Cu toate acestea, două luni mai târziu, Mbappé nu primise nicio șansă de a începe un  meci din postura de titular, spre nemulțumirea tatălui său, care a atras atenția conducerii.

"Credeam că va avea apariții regulate și că îi vor fi oferite șanse. Asta a promis conducerea. Nu ne așteptam să fie titular, nu suntem proști, dar nici nu ne-am imaginat că va fi a șasea variantă pentru postul de atacant. Ar fi putut merge la un club mult mai mare pentru a fi a șasea variantă", a fost mesajul cu care Wilfred Mbappé spera să schimbe situația fiului său.

Lupta cu cifrele

Câteva luni mai târziu, numele atacantului de 18 ani este pronunțat de majoritatea iubitorilor de fotbal, iar marile echipe din Europa se bat pentru semnătura revelației din această ediție a Ligii Campionilor.

În primul său sezon pe scena celei mai importante competiții europene, Mbappé a marcat de 5 ori în 7 meciuri și este cel mai tânăr fotbalist care a înscris o "dublă" în fazele eliminatorii ale Ligii, grație reușitelor din meciul tur disputat contra Borussiei Dortmund, în sferturile de finală.

Până în acest moment, francezul are cele mai multe goluri și pase decisive dintre fotbaliștii U21 din cele mai puternice 5 campionate europene, depășându-i pe conaționalul Ousmane Dembele (Borussia Dortmund) și pe englezul Dele Alli (Tottenham).

24 de goluri
și 11 assisturi a reușit Mbappe în acest sezon pentru Monaco, în toate competițiile

După meciul cu Metz (3-0) din campionat, în care a înscris de două ori, Mbappé este și cel mai tânăr jucător din ultimii 30 de ani, care a reușit 13 goluri în Ligue 1.

La finalul lunii martie, la 18 ani și 95 de zile, a devenit al doilea cel mai tânăr debutant din naționala Franței, în partida câștigată cu 3-1 în fața reprezentativei din Luxembourg, în preliminariile Campionatului Mondial. Este depășit doar de Maryan Wisnieski, fotbalist al "cocoșilor galici" în anii '50.

Copilul speriat de Thiago Silva

Viteza și tehnica excepțională, faptul că se descurcă la fel de bine cu ambele picioare, precum și capacitatea de a dribla cu ușurință, îl fac pe Mbappé coșmarul oricărei apărări.

Totuși, vârsta poate fi un handicap major când joci împotriva fotbaliștilor cu experiență, iar Mbappé a simțit asta pe propria piele, în finala Cupei Ligii, pe care Monaco a pierdut-o în fața celor de la PSG (1-4).

Danijel Subasici, portarul monegascilor, a povestit un episod care a avut loc în finala Cupei, cu Mbappe și brazilianul Thiago Silva în prim-plan. Atacantul de 18 ani "mai avea puțin și începea să plângă" după ce l-a avut ca adversar pe Thiago Silva.

"A avut câteva tacklinguri foarte dure, se putea observa că a încercat să-i distrugă încrederea. La vestiare, Mbappé era foarte descumpănit, mai avea puțin și începea să plângă", a povestit Subasici pentru o publicație croată.

"Toată lumea menționează milioane de euro când vorbește despre el, dar mama lui încă îl aduce la antrenament!"
Danijel Subasici

Confruntările dure de la cel mai înalt nivel, dar și influența familiei l-au păstrat pe Kylian cu picioarele pe pământ. Tânărul recunoaște că mai are de lucrat pentru a-și îmbunătăți evoluția pe faza defensivă și știe că are tendința de a întârzia să dea drumul la minge.

La cererea părinților, încă locuiește în camera din centrul de pregătire al Academiei lui Monaco, iar aproximativ două săptămâni pe lună le petrece alături de familie, când aceștia se află în regiunea monegască.

Iar la club, în ciuda faptului că este cel mai curtat jucător, rămâne copilul care își ține lucrurile pe jos când spațiul din vestiar este restrâns. Înaintea meciului cu Angers din deplasare, Mbappé a fost jucătorul nevoit să-și așeze lucruile pe podea, pentru că vestiarul gazdelor nu era suficient de încăpător pentru toți cei 20 de monegasci.

Imagine surprinsă de postul de televiziune francez Canal+,
înaintea disputei cu Angers din Ligue 1

Comentarii (8 ) Adaugă comentariu

unrapidist_  •  04 Mai 2017, 16:58

Cu genul ăsta de articole arătați și voi a gazeta sportiva. La cât mai multe !

alexbarosanu  •  04 Mai 2017, 09:42

a uimit pe dracu! joaca fotbal! nimic important!

alexxx  •  03 Mai 2017, 23:23

As remarca si ca au pus surse la imagini, dar pentru intreg articolul nici macar o sursa :) nu zic ca e copiat integral de undeva, dar nici scris din cap nu e, multe portiuni sunt preluate, traduse si adaptate din alte parti... de bun simt era sa fi fost mentionatele si sursele... #premium :)

Vezi toate comentariile (8)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase