5 comentarii. Scrie și tu!

irRADUcibile » Ștefan Radu, 10 ani la Lazio: "Vreau să rămân aici cel puțin până la 41 de ani!"

Articol de
marti, 30 ianuarie 09:00

DIN CUPRINS
 Cum s-a impus Radu la Lazio și i-a convins pe italieni să-l cumpere
Cine trebuia să ajungă inițial la echipa din capitala Italiei
Borna-record de care se apropie

Ștefan Radu, 31 de ani, sărbătorește azi, în ajunul semifinalei Cupei cu Milan, 10 ani la Lazio, la care debuta în aceeași competiție, fiind integralist la un 2-1 cu Fiorentina. În tricoul biancocelesto își va încheia și cariera.



Român după naștere, roman prin adopție. Pentru Lazio a decis să renunțe la echipa națională, dedicându-se culorilor biancoceleste, pe care le apără cu patimă de exact un deceniu. Ștefan Radu bifează această bornă în preziua semifinalei-tur, cu Milan, din Cupa Italiei.

Competiție în care debuta fundașul împrumutat de Dinamo pe 30 ianuarie 2008: Pe "Olimpico" trebuia să ajungă Cosmin Moți, deturnat până la urmă de Siena. Și a fost un start bun, cu 90 de minute în centrul unui trio defensiv alături de Kolarov și de Siviglia.

Cel mai vechi transfer al lui Lotito

A început cu numărul 2 pe spate și cu Delio Rossi pe bancă și destul de repede i-a convins pe italieni să-l cumpere definitiv, plătind încă 4,5 milioane de euro peste 6 luni. Edy Reja a fost însă antrenorul ce i-a dat deplină încredere lui Radu, seria allenatorilor continuând cu Ballardini, Petkovici, Pioli și Simone Inzaghi.

Ștefan s-a impus prin seriozitate și i-a cucerit pe tifosi prin joc, constanță și grinta. Lazio l-a prețuit enorm și nu l-a lăsat să plece la Milan, Arsenal ori Bayern, ce-l curtaseră în 2009 și 2010, solicitând sume menite să descurajeze orice ofertă. A trecut la numărul 26, a devenit apoi și căpitan, și cel mai vechi jucător dintre achizițiile lui Lotito. Al doilea cel mai longeviv străin ca fidelitate din cei încă activi în Serie A după Hamsik.

"Nu aș schimba niciodată tricoul lui Lazio pentru un altul. Vreau să rămân aici cel puțin până la 41 de ani" Ștefan Radu, fundaș Lazio

Presa îl vedea rezervă

Și-a construit un viitor solid și-n afara gazonului în Cetatea Eternă. S-a însurat, este tatăl unei perechi de gemeni și practic s-a stabilit la Roma. Unul din liderii vestiarului și adulat de ultrași pentru atitudinea față de rivalii giallorosi, Radu nu a tras de banderolă, pe care Inzaghi i-a predat-o după plecarea lui Biglia. I-a lăsat-o benevol lui Lulici, alegând să se concentreze pe recuperarea condiției fizice.

Accidentările dese, trădând o fragilitate cronică, și evoluțiile mai slabe riscau să-l exileze pe banca de rezerve în acest sezon. Ștefan a renunțat la vacanța de vară, a tras tare la pregătiri, iar antrenorul cu care a împărțit și camera în cantonamentul de la Formello l-a răsplătit cu titularizarea constantă ca stoper stânga, postul său preferat.

"Pe viață la Lazio"

"Vreau să rămân pe viață la Lazio", declara acum câteva luni românul, ca un apropo adresat președintelui Lotito pentru o prelungire a acordului scadent în 2020. Până va primi oferta scrisă și onorarea promisiunii de a prelua după retragere un post în club, Radu se apropie de borna de 300 de meciuri în biancocelesto, lăsându-i deja în spate pe Nesta, Chinaglia și Giordano, nume celebre ale istoriei primei echipe din Roma. De când Simone Inzaghi o conduce pe Lazio, Ștefan a renăscut și a redevenit o certitudine în apărare.

"Radu a învățat să-și dozeze furia, nervozitatea și e mult mai matur fotbalistic. Exemplu de profesionalism dat de ultimul senator al primei echipe romane care trăiește a treia sau a patra tinerețe"
Corriere dello Sport, cotidian italian

298 de meciuri are Ștefan Radu la Lazio în toate competițiile. Locul 9 în topul all-time al biancocelestilor

7 goluri, 16 pase decisive, 74 de cartonașe galbene și 3 roșii are în cei 10 ani jucați de Radu pentru Lazio

4 trofee a cucerit fundașul român cu echipa capitolină din 2008 încoace, 2 Cupe și 2 Supercupe ale Italiei

5.400.000 €a plătit în total Lazio pentru Ștefan Radu, 900.000 costând împrumutul pe șase luni

1.400.000 €e salariul net anual al lui Radu la Lazio. Al cincilea cel mai mare din echipa romană

39 de români au cel puțin un meci disputat în Serie A, 5 dintre ei activând în prezent în prima ligă italiană

Comentarii (5 ) Adaugă comentariu

Stoica Magdalena  •  30 Ianuarie 2018, 18:25

Fane sanatate multa Vasile Stoica.La multi ani cu sanatate si fericire an familie !!!

Stoica Magdalena  •  30 Ianuarie 2018, 18:23

Fane

Stoica Magdalena  •  30 Ianuarie 2018, 18:22

Fane

Vezi toate comentariile (5)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase