Articol de Răzvan Luţac
miercuri, 10 mai 10:02
DIN CUPRINS: |
Mesajul pe care îl transmite Mihaela Nunweiller dinamoviștilor înainte de ultima etapă. Alături de cele mai frumoase povești cu tatăl ei, Lică, primul "câine roșu", alături de fratele Nelu |
Cum arăta o masă în familia celor 7 frați Nunweiller: "Nelu ne alerga, noi fiind copii, îmbrăcat în hainele mamei și bătea cu polonicul în cratițe" |
Povestea unui meci în care Nunweiller era adversar al "câinilor" și și-a tras portarul de tricou pentru a lua gol |
Prăjiturile cu care soția lui Lică îi servea pe cei care îi filau după fuga fratelui Radu în Elveția |
Cinci detalii neștiute din viața cvadruplului campion al României: de unde numele cu rezonanță germană, de ce era poreclit Gideon și de ce a amânat nunta timp de 7 ani |
E luni seară, ora 22:30, cu gânduri de ploaie peste Bucureștiul bătut de vânt. La sud, în Giurgiu, tocmai se termină Astra – FCSB 0-1. Semnalul că, în ultima rundă, trei echipe se vor bate pentru titlu. Viitorul, FCSB, Dinamo, în ordinea clasamentului.
Dinamo e aproape de titlu după 10 ani. Și chiar speră. Cele două contracandidate n-au arătat mare lucru în ultima etapă, iar la egalitate de puncte "câinii" sunt campioni.
5 partidepentru echipa națională a jucat Lică Nunweiller
Așa că trebuie anunțată fata primului "câine". Mihaela, fiica lui Lică Nunweiller, fusese avertizată că mobilul n-o s-o lase în pace.
Mihaela Nunweiller, fiica lui Lică Nunweiller
-10 ani? E mult, foarte mult. Mai ales pentru Dinamo. Și sunt sinceră cu tine, nu știam, m-am rupt de fotbal de când nu mai e tata. Nu mai sunt mascota de pe vremuri.
-Mascotă, da. Tata mă lua peste tot. Eram legați ombilical. Am o poză frumoasă de când a venit Crusaders, echipa din Irlanda de Nord, la aeroport. M-a pus pe fotoliu și ne-am fotografiat cu nord-irlandezii. La meci m-a dus încă din cărucior. Știi cum îmi zicea?
-Bulgăraș de aur. Îl fascina când mă scotea, seara, la plimbare și-mi licăreau luminițele străzii în ochi. Îl fascina pentru că avea două pasiuni. Fotbalul și familia. Știi ce se întâmpla când le combina?
-Dimineața era la antrenament. La prânz se întorcea acasă. Noi eram 3 frați. Pe unii ne lua de la școală, pe alții îi ducea. Apoi, după antrenamentul de seară, îi lua pe cei din a doua tură. Uite, văd și acum fotoliile cu el și mama, urmărind un meci al lui Dinamo. El, introvertit, dar un munte de umor. Mama, un vulcan cu fum roz. Mama se agita. "Uite, Lică, ofsaid mare! N-am dreptate?". "Ai". "Trebuia să șuteze, am dreptate?". "Ai.". Până își dădea mama seama că el îi răspunde în gol, că e prea concentrat la meci. "Lică, nici nu mă asculți. Am dreptate?". "Ai!".
Tatăl și fiica în anii '70 (foto: arhiva personală a familiei Nunweiller)
-Doar din povești. Uite, când era pe final de carieră și juca la Dinamo Bacău, urma un meci important cu Dinamo. Știu că Dinamo ar fi pierdut și ultima șansă la titlu dacă nu bătea. Tinerii de la Dinamo au venit, înainte de meci, la tata. "Nea Lică, fă și tu ceva să batem!". Cu inima îndoită, le-a zis colegilor de la Bacău că nu au cum, că o să joace pe bune. Însă, pe final, cum era tot 0-0, n-a mai putut. Iubea prea mult Dinamo. Ne povestea că l-a tras de tricou, la un corner, pe portarul lui, iar Dinamo a înscris.
-Vai, apropo de asta cu "câine roșu". Antrena la Dinamo împreună cu Nelu. Era meci pe 23 August și venise Ceaușescu. Tata era credincios. Nu religios, credincios. Și și-a făcut cruce. Ceaușescu l-a văzut. Nu știa cine e. L-a chemat la raport, după meci, pe generalul Antonescu, șeful clubului. Ieșea urât rău, dar Antonescu i-a răspuns, sec: "E Lică Nunweiller, câinele roșu". Ceaușescu s-a schimbat la față și l-a lăsat în pace!
-(râde) "Nici nu m-au întrebat!". Ăsta era stilul lui. Dar avea o durere în suflet. În ultima perioadă nici nu s-a mai uitat la meciuri. El mergea mereu în peluza cu tabela. Până l-au chemat la "oficială". Pe asta o povestise chiar el, acum câțiva ani, în Fanatik. I-a văzut Borcea, pe el și pe Nelu, și a exclamat: "Ce caută fosilele astea aici?!". De atunci n-a mai putut să se uite la fotbalul românesc. Suferea pentru Dinamo, dar era o suferință ținută adânc.
-
-Era o durere pentru că făcuse multe pentru club. Când antrena juniorii, se bătea mereu să le dea carne la masă. Și asta, cred eu, și pentru că avusese o copilărie grea. Ei au crescut la Piatra Neamț. Mergeau la școală cu niște încălțări rudimentare, din cârpe. Dacă ploua sau ningea, când intrau în clasă, lăsau cârpele la uscat lângă sobă și stăteau desculți la ore. Poate și de asta iubea atât de mult copiii.
"Eu le-am zis prima oară «câinii roșii» fraților Nunweiller. Primul mi-a sărit în ochi Lică, pentru că era roșcat. Apoi l-am văzut și pe Nelu, care nu era roșcat, dar alerga până își dădea sufletul și se înroșea la față. Le-am zis la un corner «uite câinii roșii!» și așa le-a rămas. A preluat galeria noastră, apoi a lor" Nichi Dumitriu, fost atacant Rapid
-Nu îți poți închipui. Înainte de un meci, doi puștani au venit la el și l-au rugat să-i bage pe stadion. Nu mai erau bilete, încercaseră și în alte rânduri și nu reușiseră. Așa că tata le-a zis, simplu: "veniți la ora X la poarta din Barbu Văcărescu. Nu cea principală, cea secundară". Chiar dacă n-aveau mari speranțe, totul se petrecea chiar înainte de meci, băieții s-au pus în fața porții. Iar tata s-a dus după ei, înainte de încălzire, și i-a băgat în stadion!
-Imaginează-ți cum era când se strângeau toți frații la noi acasă. Era o minunăție. Nelu se îmbrăca mereu în hainele mamei și ne fugărea, pe copii, prin casă. Bătea cu polonicul în cratițe, ne distra pe toți. Dădeam multe petreceri, dar toate acasă, pentru că eram 3 copii mici și ai noștri voiau să stea mereu și cu noi. Să-ți mai zic una, apropo de petreceri.
-Tata era născut pe 13 decembrie. Dar bunicii n-au vrut să-l treacă pe 13. Au zis că e zi cu ghinion. Așa că l-au pus pe 12 decembrie. Noi îl sărbătoream de două ori. Și pe 12, și pe 13!
-Cu prăjituri. Mama mea, bănățeancă, făcea niște minunății cu 3 creme. Uite, altă poveste. După ce Radu, Nunweiller VI, a fugit în Elveția, aveam două mașini de filaj lângă casă. Mama îi cunoștea, știa cine sunt, și le ducea prăjituri. În schimb, ei se făceau că nu aud Europa Liberă și Vocea Americii. Mama nu mai auzea bine și avea radioul dat mereu la maxim. Dar erau și ei oameni.
4 titluri de campion și o Cupă a României ca jucător are Lică Nunweiller în palmares
-Da. N-o să uit când a venit tata și ne-a zis "s-ar putea să nu mă mai vedeți". Îl chemaseră. A zis că el nu știa nimic. De unde, el fusese cel care l-a încurajat pe Radu în permanență să fugă. Aoleu. E deja trecut de 12. Chiar nu pot să mă opresc dacă vine vorba de tata și de frații lui.
-Nu.
-Asta ca să înțeleg de ce m-ai sunat, nu? Știi ce bucurie e când cineva își aduce aminte de tata?!
-Nu s-a mai întâmplat în ultimii ani. Deși el iubea Dinamo mai mult decât orice.
-Știi cât primea pe meci?
- 100 de lei. Nu știu dacă poți face transformarea din banii de atunci. Erau puțini. 25 de lei îi dădea maseurului, 25 magazinerului. Rămânea cu 50. Adică nimic. Așa că tata n-ar fi fost pompos. Le-ar fi zis ceva simplu și de bun-simț. "Să fiți Un Suflet!".
206
meciuri în Liga 1 și 5 goluri are Lică Nunweiller
bdgeorge • 11 Mai 2017, 06:01
l-am cunoscut pe Radu in Elvetia fara sa exagerez avea in jur de 50 de ani cel mai bun jucator de tenis cu piciorul pe care l-am vazut..face ce vrea cu balonul serveste unde vrea si baga niste efecte de te nenorocea..era antrenor la Chenois (in liga a 2-a) in perioada aia era incredibil cat tineu fanii la el..
Gheorghe Ficiu • 11 Mai 2017, 05:05
Sunt rapidist, dar tot respectul pentru adevaratii fotbalisti ai Romaniei, in primul rind. Hai Rapid !
paulg40 • 11 Mai 2017, 03:08
Doamne ce frumos articol!Va multumesc!Mare echipa avea Dinamo.Ce timpuri...