6 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Poveşti dintre cămile şi dune de nisip » Ciprian Panait a vorbit pentru Gazeta Sporturilor despre experiența inedită trăită în Arabia Saudită

Articol de
luni, 04 septembrie 13:20

DIN CUPRINS
Detalii unice povestite de Ciprian Panait, despre viața din Arabia Saudită și regulile strice dintr-o țară unde nu poți intra dacă nu ești invitat de cineva
Dezvăluiri: de ce a fost interzis la Mecca și a fost escortat de autoritățile locale, cum a primit cadou o cămilă după ce a câștigat titlul cu Al Hilal pe care a vândut-o cu mii de euro
Totul despre reclamele interzise de autoritățile locale din Arabia Saudită, de ce există 52 de malluri, dar nu există nicio sală de cinematrograf
 

După 3 ani petrecuți în Arabia Saudită (2014-2017), antrenorul Ciprian Panait, 40 de ani, a decis să nu-și mai prelungească contractul cu echipa olimpică a lui Al Hilal.



"După ce-am câștigat de două ori campionatul, cei din club au încercat să mă convingă să rămân, dar cred că a venit momentul pentru o nouă provocare în cariera mea", spune Panait, care a lucrat la mai multe echipe din România, printre care Rapid și Vaslui. Cum a trăit Panait în cei trei ani departe de România, în 8 povești inedite.

1. Interzis la Mecca

32 mecca

"Am avut meci cu Al Hilal la Mecca, unde se află Moscheea Sfântă, Masjid al-Haram, cea mai mare moschee din lume. Dacă toată echipa a fost cazată în oraș, pe mine nu m-au primit, pentru că eram ortodox, și m-au cazat la Jeddah, un oraș situat la 100 de kilometri. În Mecca, în afară de musulmani, nimeni nu are ce căuta, se fac controale foarte, foarte stricte. Nimeni nu riscă să intre acolo! În ziua meciului, am fost luat de la hotel de o mașină, m-au băgat direct în stadion cu o oră înaintea jocului. Am primit aprobare pentru două ore, apoi m-au suit înapoi în mașină și-am plecat direct la Ryad".

2. Pericolul de pe străzi

"În primele mele zile la Ryad am rămas șocat când am văzut pe stradă mașini care erau conduse de copii. Nu e nicio glumă, erau copii de 10-12 ani care conduceau mașini. Sunt unele familii mai puțin bogate care n-au posibilitatea să-și angajeze șoferi personali și atunci trebuie să se descurce. Evident că sunt un pericol real pentru toată lumea, dar nu ai ce să le faci, pentru că astea sunt regulile în Arabia Saudită.  În plus, femeile nu au voie să conducă mașini. Chiar am citit un studiu făcut acolo din care rezulta că Arabia Saudită e țara cu cel mai mare număr de victime în accidentele rutiere, cam 20 de morți pe zi."

3. O cămilă în dar!

"După ce-am câștigat primul titlu de campion cu Al Hilal am fost chemat de unul dintre prinții din conducere. M-a tras lângă el și mi-a zis: «Mister, ai luat titlul, meriți un cadou din partea mea". Mă întrebam care-o fi cadoul și m-am trezit cu o cămilă! La așa ceva chiar nu mă așteptam! Am luat-o, am lăsat-o în grija celor care se ocupau de asta și apoi am vândut-o cu 35.000 de dolari."

4. 52 de mall-uri fără nici un cinematograf

32 riad

"Dacă în România în fiecare mall sunt foarte multe săli de cinema, în Ryad nu există așa ceva. Dacă nu mă înșel, sunt 52 de mall-uri, dar în niciunul dintre ele nu există cinematograf. Nu mi-a venit să cred când mi-au zis cei de la echipă, dar așa a fost. Când i-am întrebat, mi-au spus că nu au cum să facă săli de cinema pentru că ar trebui să ruleze foarte puține filme, fiindcă regulile acolo sunt foarte stricte și majoritatea producțiilor nu ar fi considerate potrivite cu cultura și credințele islamice. Nu au cum să permită filme cu bătăi sau alte ciudățenii".

5. Reclamele sunt interzise

32 reclama

"Am văzut zeci de reviste și de ziare unde reclamele erau blurate! Cele despre care considerau ei că încalcă cultura islamică. Inclusiv spoturile publicitare de la televizor sunt cenzurate, dar și afișele de pe străzi sau din magazine. Nu există imagini cu femei care să facă reclamă la haine. Înainte să plec am citit despre o reclamă cenzurată pentru că lângă un copil în piscină apărea o femeie în costum de baie. Pe copil «l-au îmbrăcat» total, iar mama a fost înlocuită cu Winnie din desenele animate! Dacă apăreau reclame în ziar cu femei, le blurau fețele. Asta e o regulă foarte strică acolo".

7 este numărul meciurilor pe care Ciprian Panait le-a prins pe banca primei echipe a lui Al Hilal, fiind interimar, perioadă în care nu a pierdut niciun joc din campionatul Arabiei Saudite

6. Apartamentul plin de trabucuri

"Un moment inedit s-a petrecut când am fost invitat acasă de un prinț care avea legătură cu Al Hilal. Avea un palat uriaș! La pauza unui meci mi-a zis să mergem să vedem casa. O vilă imensă de patru etaje, cu zeci de camere, mobilată la cel mai înalt nivel. Neckermann e nimic față de ce avea prințul. Am început să vizităm palatul, dar după două etaje ne-am oprit. M-a șocat când a deschis o cameră foarte mare, unde era un apartament rezervat în totalitate trabucurilor. Dacă în România există niște cutiuțe speciale pentru așa ceva, acolo era un apartament întreg! Cu temperatură standard, cu o anumită umiditate".

7. Antrenamente după rugăciune

32 jucatori al hilal

"După ce-am preluat echipa am încercat să fac câte două antrenamente pe zi. Toată lumea a fost de acord, dar la un moment dat am fost nevoit să mă opresc. Jucătorii se trezeau zilnic la ora 4:00, pentru că la 4:30 urma rugăciunea. Se întrerup din orice pentru acest ritual, e ceva sfânt pentru ei. După ce se rugau, veneau la antrenament, la 6:00. Al doilea antrenament era programat seara târziu, pentru că era foarte cald. În cantonamente jucătorii erau treziți în fiecare dimineață de cei din staff să se pregătească de rugăciune. În timpul Ramadanului, eu, ca străin, nu aveam voie să beau apă în locurile publice".

8. 2 dolari un litru de apă, cât 10 de benzină

"În Arabia Saudită găsești orice îți dorești să mănânci. Mai puțin carne de porc și alcool. Există zeci de restaurante cu diverse specifice, inclusiv românesc! În Ryad sunt inclusiv McDonald's, dar produsele nu au carne de porc. Dacă la mâncare prețurile sunt foarte bune, apa este foarte scumpă. Un litru de apă costă 2 dolari. Cu banii ăștia îți poți achiziționa de la benzinărie 10 litri de benzină! Am încercat aproape toate felurile de mâncare din Arabia Saudită, sunt geniale, trebuie încercate".

"Acum, dar și peste 50 de ani, cel mai tare jucător român care a evoluat în Arabia Saudită va fi Mirel Rădoi. După titlul sărbătorit atunci, Rădoi a ieșit din tribuna oficială și a traversat terenul. Vreau să spun că toți oamenii doreau să-l atingă, să-i mulțumească pentru ce a făcut la Al Hilal. Rădoi e un supererou"
Ciprian Panait, fost antrenor Al Hilal Under 21

 

Informații altfel despre Arabia Saudită*

- În capitala Arabiei Saudite, Ryad, sunt vândute peste 100 de cămile în fiecare zi.
- 80% din forța de muncă din Arabia Saudită provine din străinătate.
- Zona petrolieră Ghawar are rezerve de petrol suficiente pentru a umple 4,7 milioane de piscine olimpice.
- Arabia Saudită este de 6 ori mai mare decât Germania, însă 95% din teritoriul ei este considerat deșert.
- King Tower urmează să fie construit pe coasta Arabiei Saudite în 2018 și va fi prima clădire din lume care va măsura 1 kilometru înălțime și va avea hoteluri, spații de birouri și apartamente foarte scumpe.
- Rata șomajului în rândul femeilor este de 54,4%, în timp ce în rândul bărbaților este de 20,8%. Mai mult, 47% din populația Arabiei Saudite are sub 24 de ani.
* sursa: lugera.ro

Save

Save

Comentarii (6 ) Adaugă comentariu

georgik89  •  04 Septembrie 2017, 22:01

Postat de olaru_andrei pe 04 Septembrie 2017, 14:28

Aberatii mai dragi jurnalisti!!!...cum adica nu poti vizita Mecca daca nu esti musulman??????....romanii si alti straini merg anual la Mecca!!!!...Am vizitat Mecca acum 3 ani...atat orasul cat si moscheea..nu-ti interzice nimeni asta! Ca sunt anumite reguli de conduita e alta mancare de peste!

Mai bine te-ai mai documenta, chiar e interzis sa intri daca nu esti musulman.

georgik89  •  04 Septembrie 2017, 21:46

Interesant articolul

titiduru22  •  04 Septembrie 2017, 17:06

Voi astia cu iz de *** aveti regim special .

Vezi toate comentariile (6)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase