9 comentarii. Scrie și tu!

Dani Alves, o scrisoare răvășitoare după ce s-a rupt: "Un nenorocit fericit nu merge la Mondial. Dar va face un lucru dacă luăm Campionatul! În fața unui televizor din anii '70 țipam «Vreau să fiu ca Romario»"

Dani Alves, 35 de ani, a publicat pe The Players’ Tribune o poveste emoționantă despre copilăria în Brazilia, despre pasiunea pentru fotbal și despre cum va trăi Campionatul Mondial din 2018

Articol de
luni, 14 mai 10:50

Din cuprins
Cu doar o lună înainte de Campionatul Mondial, Daniel Alves da Silva, unul dintre cei mai buni fundași dreapta din istorie, s-a accidentat grav la genunchi
Nu va juca la Campionatul Mondial din Rusia, unde avea locul de titular asigurat în naționala Braziliei, una dintre marile favorite
Fundașul nu s-a lăsat doborât de ruptura de ligament încrucișat. A scris o poveste despre cum a trăit la 10 Campionatul Mondial din 1994 și cum va trăi Mondial din vară

Din sufletul meu

Când am simțit durerea la genunchi, sufletul meu mi-a părăsit corpul. Știam din momentul în care am atins terenul că nu voi fi în avionul către Rusia, pentru Campionatul Mondial.



În vestiar, doctorii de la PSG mi-au spus că trebuie să așteptăm până ziua următoare pentru a vedea rezultatele testelor, dar în inima mea știam că totul s-a terminat. Toată lumea sărbătorea câștigarea Cupei Franței, iar eu nu vreau să arat negativitate în jurul colegilor mei. Deci zâmbeam și încercam să mă distrez. Dar toată lumea putea să vadă în ochii mei că ceva nu era în regulă.

Am plâns o singură dată, când eram singur. Nu vreau ca cineva să plângă pentru mine. Nu vreau să le pară rău pentru mine. Mi-am trăit visurile. Dani Alves nu merge la Campionatul Mondial, dar este un nenorocit fericit.

Voi urmări Brazilia așa cum o făceam când eram copil, la ferma mea. Doar că, la naiba, acum televizorul va fi cu mult mai mare! Am spus acum ceva vreme cum am crescut. V-am spus că mă trezeam la 5 dimineața și-l ajutam pe tata să arunce chimicale la fermă, iar după aceea mergeam cu bicicleta 10 kilometri pentru a ajunge la școală. Multe persoane mi-au spus după ce au citit povestea «La naiba, Dani, ai avut viața grea când erai copil”» Omule, nu e așa. Comparativ cu alți copii din oraș, am dus-o bine.

38
de trofee a câștigat Dani Alves de-a lungul carierei un record

Tata vindea legume de la ferma noastră și avea și o afacere cu un bar. Deci aveam unul dintre singurele televizoare din preajmă. Era un TV din anii ’70, deci tata punea lână de oțel pe antenă ca să prindem canalele. Imaginea nu era cea mai bună, dar mergea. Cu excepția zilelor înnorate. Atunci erai terminat.

Tata era bolnav după fotbal. Era obsedat. Deci acel micuț televizor era totul pentru el. Îl făcea să se simtă ca primarul orașului. Țin minte că în timpul Campionatului Mondial din 1994, casa noastră era centrul lumii. Toată țara se oprise timp de o lună. Nimeni din oraș nu avea unde să vadă meciul, așa că veneau la noi în casă. Chiar toată lumea. Casa noastră devenise un micuț stadion de fotbal. Imaginați-vă 50 de persoane în jurul unui televizor mic țipând și bucurându-se.

E amuzant că în Brazilia mereu auzi despre copii care vopseau cu galben și verde pe străzi. Ei bine, noi eram de la țară, în mijlocul pustietății. Deci nu aveam ce străzi să vopsim! Ar fi trebuit să vopsim o parte dintr-o vacă sau ceva așa.  În loc să facem asta, am adus petrecerea la casa noastră. Aveam steaguri mici de plastic. Asta era o scenă din casa noastră în 1994. E timpul să petrecem, frate.

Când au început meciurile, parcă intram pe teren. În Anglia, Franța sau Germania, iubesc fotbal. Dar sunt doar fani. Sunt pasionali, dar ei doar se uită. În Brazilia, nu doar ne uităm. Noi jucăm! Mă înțelegi? Am realizat diferența când aveam 10 ani și mă uitam la Cafu și Romario pe acel micuț TV. Când ei atacau, atacam și noi. Când ei se apărau, ne apăram și noi. Țineam degetele încrucișate, eram tensionați, transpiram ca și cum am fi jucat. Lumea zice că în Brazilia fotbalul este ca religia. Dar este mai mult o experiență fizică. Eram așa tensionat încât nu puteam sta locului, așa că mă duceam să aduc găleți goale din magazie. Mă așezam pe unul și în celălalt bateam cu mâna. Toată lumea începea să cânte.

Campionatul Mondial era din altă lumea. Totul s-a oprit. Toată țara era unită, trăiau momentul. În Brazilia ești foarte conștient de diferențele de clase sociale. Dar în timpul World Cup nu mai conta. Era ca și cum pentru o lună toată lumea își punea tricoul de joc și erau toți la fel.  Asta am simțit în 1994 și mi-a zis  «Vreau să trăiesc ce trăiește Romario. Vreau să fiu la TV și să port acel strălucitor tricou galben».

Prima dată am trăit asta când aveam 18 ani. Am purtat acel tricou galben. Am sângerat pentru echipa națională. Acum, pentru această Cupă Mondială, va trebui să atac cu restul națiunii.

107meciuri a jucat Dani Alves în naționala mare a Braziliei

Cred că această echipă poate câștiga trofeul. Avem talent și vedete, dar și mai important, avem un maestru. Tite a fost capabil să creeze o atmosferă incredibilă de când a preluat echipa. Arată jucătorilor că nu pot evolua singuri, că trebuie să fie o armonie perfectă pentru a ne atinge visurile. Am fost cu naționala mare timp de 12 ani și aceasta este cea mai puternică legătură pe care am văzut-o. Avem un amestec perfect de tineri, ca Gabriel Jesus și Coutinho, și jucători mai în vârstă, care-și aduc aminte de ediția precedentă și care vor să repare tot.

Nu mă consider un veteran. Așa cum puteți vedea, spiritul meu are 13 ani. Poate voi fi prin preajmă și la Campionatul Mondial din 2022 și voi concura pentru un loc în echipă. Corpul meu va avea 39 de ani, dar spiritul abia va fi împlinit 17. 

4 trofee
are Dani Alves cu Brazilia: 2 Cupe ale Confederațiilor, un Campionat Mondial sub 20 de ani și o Copa America

Știi, uneori le spun colegilor această poveste, iar cu asta te voi lasa...

Când am câștigat Champions League cu Barcelona în 2015, lumea s-a îndoit că putem reuși tripla din nou. Dar noi, jucătorii, mereu am crezut unul în celălalt. Când am bătut-o pe Juventus în finală, am fugit direct la Adriano și am început să țipăm. Și am țipat pe bune. Nu știam ce să facem. «Ahhhhhhhhhh!»

După aceea, când am văzut reluare la TV, mi-am spus «Ce naiba făceai, frate?». Arătam ridicol. Dar nu puteam face nimic altceva. Eram copleșiți de emoție. Țipam «Ahhhhhhhhhh, la naiba! La naibaaaaa! Am făcut-o din nou! La naaaibaaa»

Ce este acest sentiment? Este sentimentul de a fi copil. Nu poate fi descris în cuvinte. Poți doar să țipi.

Dacă vom câștiga Campionatul Mondial, nu voi țipa. Pentru prima dată, vă promit, îmi voi închide gura. Nu va fi niciun cuvânt din partea lui Dani Alves. Nu voi zice nimic. Doar voi plânge.

*tradus și adaptat după articolul apărut în The Players' Tribune

CV DANI ALVES

A jucat la: EC Bahia, Sevilla, Barcelona, Juventus și PSG

A câștigat: UEFA Champions League (x3), Campionatul Spaniei (x6), Cupa Spaniei (x5), Supercupa Spaniei (x6), Campionatul Italiei, Cupa Italiei, Campionatul Franței, Cupa Franței, Cupa Ligii Franței, Campionatul Mondial al Cluburilor (x3), Cupa UEFA (x2), Supercupa Europei (x4), Supercupa Franței, Copa America, Cupa Confederațiilor (x2), Campionatul Mondial sub 20 de ani, Copa do Nordeste

"Când am simțit durerea la genunchi, sufletul meu mi-a părăsit corpul. Știam din momentul în care am atins terenul că nu voi fi în avionul către Rusia, pentru Campionatul Mondial" Dani Alves

Comentarii (9 ) Adaugă comentariu

Malaeru Radu  •  15 Mai 2018, 01:28

5. Si alea 6 sunt supercupe ale spanuei..

andrei.33  •  14 Mai 2018, 21:51

Google translate iar Alves la 35 de ani facea oricum deplasarea ca turist.

dinamo_fan  •  14 Mai 2018, 14:52

nu le-a iesit nici sa numere si sa dea un copy paste de pe transfermarkt...vai de capul lor.

Vezi toate comentariile (9)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase