29 comentarii. Scrie și tu!

Alibec, povestea geniului capricios » Tatăl său, un tătar din Dobrogea, era vedetă în județ prin anii ‘80

Părinții lui Denis au divorțat când el avea doar 6 ani, iar mama sa a făcut și taximetrie în Mangalia pentru a-l putea întreține. Gevrim, tatăl lui Alibec, era un fotbalist extrem de talentat, dar s-a complăcut în boemia diviziilor inferioare

Articol de
vineri, 21 aprilie 08:56

DIN CUPRINS
Denis Alibec moștenește gena de fotbalist de la tatăl său. “Era fantastic, avea o viteză nemaivăzută!”, povestesc foștii lui colegi de la FC Neptun
Actualul căpitan stelist a avut o copilărie marcată de sacrificiile mamei pentru el, crescându-l singură după divorț
Mai jos, povești și amintiri inedite despre cum a început Alibec fotbalul în județ, de ce a fost gonit de la juniorii Stelei, când l-a remarcat Mourinho, de ce nu a răzbit în Italia și cum a renăscut în România

Uneori e genial, alteori nesuferit. Câteodată îi face și pe adversari să-l aplaude, în alte rânduri nu-l mai înghit nici fanii lui înfocați. Omul extremelor, când alintat - când decisiv, Denis Alibec e cu siguranță unul dintre cei mai originali și mai talentați fotbaliști români ai ultimilor ani.



Acum este căpitanul echipei pe care a iubit-o din copilărie și cei mai mulți microbiști îl cer insistent titular la națională. Dar ce ascunde trecutul lui Alibec? Descoperiți mai jos.

COPILĂRIA – tatăl talentat, divorțul, greutățile

Atacantul stelist moștenește calitățile de la tatăl său, un tătar din Tuzla pe nume Gevrim, o adevărată vedetă județeană în anii ’80.

Gevrim și fratele acestuia, Gelil (adică unchiul lui Denis Alibec), au fost colegi de echipă la FC Neptun, în liga a treia. Gevrim juca în banda dreaptă și era căpitanul echipei, în timp ce Gelil era atacant. Gevrim era ospătar / barman, Gelil instalator. Fire boemă, tatăl actualului stelist a dat cu piciorul șanselor de a juca mai sus, în B sau chiar A. De exemplu, a fost în probe și la Farul cândva, dar nu i-a venit să se despartă de Neptunul lui. Așa că a rămas lipit de echipa stațiunii vreme de 10 ani.

I se spunea " Geofrey", poreclă preluată apoi și de Denis. Așa îi spun toți apropiații din Mangalia și acum!

Povestește Stelică Dămășaru, antrenorul din acea vreme al fraților Alibec, care acum activează la Academia Hagi:

"I-am avut la mine într-o echipă de aur, foarte bună. Tatăl lui Denis era fantastic, avea o viteză nemaivăzută. Înscria și foarte multe goluri, era un fotbalist deosebit. Ar fi ajuns și mai mare dacă ar fi fost condițiile de acum.

Ei doi erau angajați în cadrul unității militare de la Neptun. Gelil era instalator, iar Gevrim era barman - ospătar. Ambii erau foarte bine crescuți, respectuoși. Gevrim s-a căsătorit cu doamna Emilia, mama lui Alibec. Înainte să se nască Denis ei au mai avut o fetiță, care din păcate s-a stins …

Gevrim s-a despărțit de doamna Emilia când Denis avea cam 6 ani. E o femeie deosebită, care a știut să-l aibă în grijă și uitați ce bine a crescut copilul. De tatăl lui nu mai știu prea multe. Am auzit doar că lucrează acum în Anglia alături de Gelil”. 

cz

"Prefera să aibă mai puține, dar să fie de firmă"

Denis a fost crescut de mama și bunica sa, dar a avut și susținerea unchiului din partea mamei. Emilia Stroe, mama lui Alibec, a fost nevoită să facă taximetrie în Mangalia pentru a-și susține fiul în școală și la fotbal. Locuiau în chirie, într-o casă simplă, la intrarea în oraș.

"Ne-a fost foarte greu, de ce să mint? Dar, ca orice părinte, am făcut tot posibilul să nu-i lipsească nimic din ce-l putea ajuta. Ok, poate nu mi-am permis să-i iau un calculator sau un telefon performant, dar alimentația a avut-o mereu pusă la punct. 

Nici de haine de firmă nu aveam prea mulți bani. Și voia și el, ca orice alt copil. Îi mai lua fratele meu un pantalon, niște tricouri. Prefera să aibă mai puține, dar să fie de firmă. Cu ele mergea și la lot sau peste tot", povestește mama lui Alibec pentru GSP.RO. 

Denis a început fotbalul în Mangalia, la Clubul Sportiv Noua Generație, a trecut la Callatis, unde a fost antrenat de Ion Căciularu, după care a fost luat la Farul. După o scurtă perioadă aici, a ajuns la Steaua! Avea nici 16 ani. Și a fost la un pas să renunțe la fotbal din cauza primei sale experiențe la roș-albaștri!

"A jucat prima dată la republicani, o făcuse foarte bine, toată lumea era foarte încântată de el. Apoi a trecut la grupa de '91, a făcut un meci mai slab și au apărut discuții. Antrenor era Gheorghe Gigel. <Nu eu am hotărât să plece, a fost o decizie a întregului consiliu de antrenori>, mi-a zis. Ei voiau să-l oprească pe Vlad Rusu și să-l dea pe Denis. 

S-au purtat urât cu el. Trebuia să plece în cantonament în străinătate, l-au trimis acasă cu echipament cu tot și i-au zis că o să se reunească în câteva zile. Dar nimic … La un moment dat, Gheorghe Gigel a venit pe litoral câteva zile, la Mamaia, și ne-a sunat să venim să predăm echipamentul. Așa s-a întâmplat", a rememorat mama lui Alibec.

Fotbalistul a revenit la Farul. Convocat la naționala de juniori, a fost remarcat de scouterii lui Inter și așa a ajuns să fie transferat la un club uriaș! Avea doar 18 ani!

Golgeter și căpitan de echipă la Primavera, Alibec a debutat în Serie A sub comanda lui Jose Mourinho, însă era prea crud pentru un astfel de campionat. Șefii lui Inter au încercat să nu-l scape ușor din mână, l-au tot împrumutat pe la Mechelen sau Bologna în speranța că îi vor valorifica imensul talent. Dar drumul lui Alibec spre afirmare avea să treacă tot prin România.

De ce a ales să revină în România?

Mama lui reia șirul poveștii: "Se tot spune că a fost dat afară, dar nu e deloc așa. El și-a dorit mult să vină la Astra. Îl sunaseră Giovani și Dinu Gheorghe, îi tot spuneau că îl pregătesc de națională. Eu îi ziceam să nu revină, să rămână în Italia și să accepte transferul în Serie B. Dar Denis nu a vrut. Ăsta e adevărul. La Bologna nu a jucat pentru că a avut ghinion. Slăbise foarte mult într-o perioadă scurtă și s-a accidentat. A făcut în patru luni patru rupturi musculare. Asta a fost …

Antreneor la Bologna era Stefano Pioli, care îl plăcea foarte mult. Dar echipa era la retrogradare și i-a spus că nu poate risca să îl repună pe el pe picioare, obiectivele erau altele. Ar fi vrut să-l împrumute în Serie B, însă Denis a decis să revină în România. Așa a ajuns la Astra". 

MAMA NU LIPSEȘTE DE LA STADION ȘI L-A CONVINS SĂ NU RENUNȚE LA FOTBAL DUPĂ PLECAREA DE LA STEAUA

Denis este foarte atașat de mama sa, Emilia, care i-a fost alături chiar și în Italia sau Belgia. "Peste tot am stat cu el. Am vrut să fie concentrat doar la fotbal. Restul grijilor le duceam eu. Ca orice mama, am vrut să nu-l expun în nici un fel".

De când a revenit în România, Emilia locuiește cu Denis și vine mereu la stadion pentru a-și susține fiul: "E o mândrie să-l văd cum joacă și mă bucur nespus că a reușit. E adevărat că a vrut să se lase după plecarea de la Steaua. Mă bucur că am insistat să continue. Era total dezamăgit de ce se întâmplase atunci, era un copil". 

Drumul lui Denis Alibec din ultimii ani este arhicunoscut. Vedetă răsfățată la Astra, și-a dus echipa spre titlu într-un sezon excepțional, apoi a ajuns la Steaua, devenită între timp FCSB. Doar el este neschimbat. 

Uneori genial, alteori nesuferit. Când alintat - când decisiv. Denis Alibec. 

 

denis111
Denis Alibec alături de bunica, mama și unchiul său (de la stânga la dreapta) 

Save

Comentarii (29 ) Adaugă comentariu

ray51  •  31 Decembrie 2018, 10:10

Dar si mamele au limitele lor, temerile lor, iubirile lor, trairile lor... Si mamele imbatranesc, se 'usuca', se duc... Denis, scoala-te din 'scutece' si alearga baiete, maturizeaza-te, asuma-ti, fi responsabil, poarta-ti crucea. La anu si la multi ani !

gicu_fan_box  •  06 Mai 2017, 03:10

*** . Esti un trist "domnule " Nedelea. Sa faci o biografie a lui Alibec si sa nu-l amintesti nici macar in treacat pe Hagi este de nescuzat. Pentru cultura ta de scriitor la comanda afla ca in momentul in care Alibec era la pamint si nu mai avea loc pe nicaieri, l-a luat Hagi la Viitorul si i-a relansat cariera . E drept ca si el a muncit pentru asta , reusind sa depaseasca situatia de un alt Daminuta, dar fara mina intinsa de Hagi i-ar fi fost mult mai greu sa revina. Chiar daca Hagi este dusmanul cel mai mare al lui becali si pe tine te plateste becali sa scrii de bine despre Alibec , tu nu trebuie sa fii atit de josnic si sa denaturezi prin omisiune.

Marian Iordachescu  •  29 Aprilie 2017, 00:15

Denis mai intai iti urez sa-ti traiasca mamica si sa fie sanatoasa sa poata fi incontinuare alturi de tine si sa se bucure de toate succesele tale Tie personal iti doresc ca unde vei juca sa intalnesti un antrenor ca Sumudica ,care sa te sustina la fel cum te-a sustinut el peste tot,unde a avut numai cuvine frumoase pentru tine si Budescu Succes Denis si peste 3 ani te astptam la Ploiesti cu Budescu sa joci la Petrolul in liga campionilor Galeria lupilor stie sa respecte si sa aprecieze valorile

Vezi toate comentariile (29)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase