Articol de Costin Ștucan
vineri, 02 iunie 08:34
Drepturi TV, un offshore maltez, acționar român mascat, potențial conflict de interese.
Sunt ingredientele unei rețete de succes folosite în martie 2014 de Arpad Paszkany la achiziționarea fără licitație a drepturilor pentru Liga 1 prin intermediul firmei malteze Intel Sky Broadcasting.
O rețetă care e utilizată și de președintele Rugby Europe, Octavian Morariu, pentru comercializarea drepturilor TV din rubgyul european de linia a doua.
În ultima lună, reporterii Gazetei și partenerii de la European Investigative Collaboration au analizat un set nou de documente, numite Malta Files, iar printre miile de acționari ascunși au descoperit prezența fostului președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) din perioada 2004-2014.
Morariu are o companie pestriță în Malta.
Familia lui Recep Tayyip Erdogan, directori de la Puma, BASF, Lufthansa, BMW, fotomodele de succes, dar și rețele mafiote au ales să-și desfășoare afaceri prin paradisul fiscal din mijlocul Mediteranei, unde taxa pe venit poate coborî până la 5 procente, iar taxele pe dividende sunt inexistente.
Schema care demonstrează că, deși taxa pe venit în Malta este teoretic de 35%, o compania care nu are activitate și acționari în paradisul fiscal poate plăti doar a șaptea parte din sumă. Adică 50.000 de euro la un venit de un milion. Sursă: El Mundo
Ca o comparație, România taxează cu 16% venitul, Cipru 12%, iar Bulgaria cu 10%.
Media europeană a impozitului pe venit este de 22,5 la sută.
Începând cu 2013, Morariu conduce Rugby Europe (fostă FIRA AER), organismul care se ocupă de rugbyul european. Federația organizează Rugby Europe Championship (turneu câștigat anul acesta de România), turneele finale de juniori și tineret și toate competițiile europene de rugby în șapte.
Pe scurt, Morariu se ocupă de tot ce are mai bun rugbyul european în afara țărilor care participă la Turneul celor 6 Națiuni.
În martie anul acesta, însă, președintele Rugby Europe a trimis o scrisoare către 6 Nations Company Limited, firma care organizează Turneul celor 6 Națiuni, prin care a cerut deschiderea competiției către țările din eșalonul al doilea al rugbyului.
Miza sportivă invocată de fostul rugbist român este “ridicarea standardelor prin testarea forțelor cu cele mai bune echipe”.
În spatele cererii, există, însă, și o miză financiară semnificativă.
În acest moment, conform contractului cu Sky și BBC semnat în 2015, Turneul celor 6 Națiuni vinde în Marea Britanie drepturi TV care valorează anual 65 de milioane de euro!
Adică, 390 de milioane de euro pe durata celor 6 ani de contract.
În cazul în care ar avea acces la o felie din această sumă, Rugby Europe va tranzacționa banii prin firmele pe care le-a înființat special pentru comercializarea drepturilor TV.
Cei mai importanți oficiali ai Rugby Europe. Sursă: rugbyeurope.eu
Doar că, deși are sediul la Paris, în Franța, federația condusă de Morariu lucrează prin două companii din Malta, un paradis fiscal!
Ca o comparație, UEFA (federația europeană de fotbal) are sediul în Elveția și tot acolo își desfășoară activitatea și UEFA Events SA, compania care se ocupă de comercializarea drepturilor deținute de forul european.
În 2015, statul francez l-a decorat pe Octavian Morariu cu Ordinul Național al Meritului. Distincția simbolizează diversitatea societăţii franceze, culturile sale, originile sociale şi noile sectoare de activitate.
Cu siguranță, Franța nu l-a decorat pe Morariu pentru că el și federația pe care o conduce au fugit de Fiscul francez în Malta, într-o operațiune de “optimizare fiscală”.
Acționariatul Oval Broadcasting International, actuală Rugby Europe Enterprises. Sursă: Malta Files
Acum 6 ani, atunci când au fost înființate, compania Oval Broadcasting Holding Limited și subsidiara sa Oval Broadcasting International Limited aveau sediul social în interiorul federației malteze de rugby, situată în Marsa, un orășel port cu numai 4.401 locuitori.
Între timp, Oval Broadcasting International și-a schimbat denumirea în Rugby Europe Enterprises și, împreună cu holdingul de care aparține, și-a mutat sediul într-un oraș învecinat, Qormi.
Firmele pot fi găsite la o căutare simplă pe Google, însă nici vorbă despre aflarea identității administratorilor sau acționarilor. Pe site-ul Registrului Comerțului din Malta, aceste date nu sunt disponibile unui utilizator normal.
Documentele Malta Files arată, însă, că Octavian Morariu este administrator, reprezentant legal și juridic la ambele firme.
În plus, în ceea ce sună a conflict de interese, fostul șef al COSR este și unul dintre cei doi acționari în fiecare dintre aceste companii.
Acționarii Oval Broadcasting Holding, compania-mamă fondată în Malta. Sursă: Malta Files
Conform datelor depuse la Registrul Comerțului, Rugby Europe Enterprises a avut între 2011 și 2015 încasări de 680.749 de euro, provenite din comercializarea drepturilor TV.
Suma este meschină în comparație cu banii generați de Turneul celor 6 Națiuni, la care Morariu vrea să aibă acces.
Profitul înregistrat de firma malteză este neglijabil.
154.317 €este profitul declarat de Rugby Europe Enterprises, fostă Oval Broadcasting International Limited, între 2011 și 2015
În perioada respectivă, compania a declarat costuri de 526.432 de euro, numite “costuri directe legate de drepturile TV”.
Unde s-au dus acești bani? De ce o federație cu sediul la Paris are nevoie de firme dintr-un paradis fiscal pentru a-și derula activitatea comercială și de ce președintele este și acționar?
Lipsa de transparență a firmelor naște semne de întrebare, iar Gazeta l-a contactat pe Octavian Morariu.
Reporter: V-am sunat să discutăm despre drepturile TV pe care Rugby Europe le deține și le comercializează. Care este mecanismul prin care funcționează lucrurile astea?
Morariu: Comercializarea drepturilor?
- Da.
- Am avut o agenție. Sports Five. Apoi, am avut o altă agenție britanică foarte cunoscută, Mongoose. Cel mai bine îl sunați pe directorul comercial Sebastien Faye…
- Îl vom suna. Dar după Mongoose?
- …
- Mă auziți?
- Da, vă aud.
- Și după Mongoose?
- Așa…Să vorbiți cu Sebastien. Vă explică el.
Octavian Morariu și spaniolul Jose Maria Epalza, membru în Consiliul de Administrație al Rugby Europe. Cei doi sunt administratorii firmelor din Malta. Sursă: Rugby Europe
- Voiam să vă întrebăm despre firmele Oval Broadcasting din Malta…
- Aaa…Sunt firme ale FIRA. Rugby Europe. Nu e nicio problemă. E perfect în regulă. Sunt firme create acum 7-8 ani și prin care comercializăm drepturile pentru competiții. De acolo facem plățile pentru competiții și așa mai departe. Știu că e o mică emoție în jurul chestiei ăsteia, dar mai bine să fie lămurite lucrurile.
- De ce Malta și nu Franța, unde este sediul Rugby Europe?
- Malta, Luxemburg și Cipru sunt țări…Nu sunt Panama, sunt din Uniunea Europeană. Nu e nimic legat de un paradis fiscal. Și România e un paradis fiscal față de alte țări. Deci, nu e nivel de paradis fiscal. Pentru că avem membru la rugby Malta, iar președintele federației de acolo lucrează ca bancher…era o facilitate, ca să zic așa. Când s-au făcut societățile, nu eram președinte la Rugby Europe.
- De ce sunt două companii?
- Mi se pare că una e pentru drepturi, iar cealaltă pentru televiziuni…Cel mai bine să vorbiți cu Sebastien Faye.
- Figurați ca acționar în firme. De ce?
- Acționar acolo? Nu pot fi acționar!
- Numele dumneavoastră apare ca acționar.
- Nu am cum să fiu acționar. Probabil că am o acțiune simbolică, dar nu sunt acționar.
- E scris în actele depuse la Registrul Comerțului din Malta…
- Nu pot fi acționar decât cu o acțiune, maximum. Pot să fiu administrator.
- Sunteți și administrator și acționar. În ambele companii.
- Poate să fie simbolic, absolut. Da…Nu… Da, n-are cum…Și în companiile din România sunt acționar cu câte unu la sută. Că trebuie să fie mai mulți acționari.
- Nu știți ce procent aveți?
- Derizoriu, derizoriu…Nici nu știu dacă sunt acționar.
- Sunteți.
- Înseamnă că trebuie să fie ceva simbolic. Nu am cum să-mi dau bani mie de la FIRA, e imposibil…
- Ați avut vreun câștig personal de pe urma acestor firme?
- Eu? Niciun ban. Sunt voluntar acolo. Nici un ban de nicăieri.
- Nici de la Rugby Europe nu luați salariul?
- Niciun ban. Nu. Oricum, sunt sume mici, nu avem drepturi mari de televiziune. Sunt mici.
- Nici cu altă firmă de-a dumneavoastră nu s-a încheiat vreun contract?
- Cu mine? În niciun caz. Vă faceți niște idei…Nu e nimic. Vă rog să fiți atenți cum scrieți, că lumea o să-și facă mii de idei cum a fost și la Olimpiadă. Dar e un fâs.
- V-am adresat o simplă întrebare…
- Cum să aibă contract cu firmele mele? Doamne ferește! Iarăși o să zică lumea ce afaceri face Morariu.
- Cu Federația Română de Rugby a existat vreun contract?
- Mmmm…nu știu să vă spun. Nu mă ocup zi de zi de chestiile astea.
65.000.000 €pe an este valoarea drepturilor TV pentru Turneul celor Șase Națiuni comercializate în Marea Britanie
Președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, nu a putut fi contactat pentru a discuta despre drepturile TV.
Jucătorii români se bucură după câștigarea Rugby Europe Championship, în martie 2017. Competiția e organizată de federația condusă de Morariu. Sursă: GSP
Peste 10 minute, Morariu a sunat înapoi. “Exact ce bănuiam. Companiile au câte 3500 de părți sociale și eu am una dintre ele. O să vedeți că și cei de la judo au conturi în țările astea cu fiscalitate atrăgătoare. Cum sunt bani puțini în sport, încercăm să avem cât mai mulți pentru activitatea sportivă”.
Dacă Morariu a nominalizat Federația Internațională de Judo ca fiind amatoare de optimizare fiscală, atunci vorbim tot de un președinte român, Marius Vizer!
Dacă datele oferite de fostul președinte COSR sunt exacte, divedendele pe care trebuie să le primească pentru profitul declarat între 2011 și 2015 sunt echivalente cu 44 de euro!
“Nici de bacșiș la taxi nu îmi ajung banii”, a glumit Morariu.
Însă “bacșișul” poate crește semnificativ dacă inițiativa lui Morariu de a lega Rubgy Europe de robinetul financiar al Turneului celor 6 Națiuni are succes.
“Asta e tot. Dumneavoastră puteți să credeți ce vreți. E o societate holding și avem o filială cu drepturile comerciale. De fiecare dată când avem câte o competiție sau activitate, mai facem o filială”
Octavian Morariu
Numele lui Octavian Morariu a apărut și în scandalul echipamentului contrafăcut folosit de delegația română la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. În 2009, pe atunci președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român a înființat firma Optima, dar după câteva luni a ieșit din compania care s-a transformat în Pax Creative. Ulterior, Pax a livrat COSR tricouri Kappa, inscripționate însă pe interior cu numele unei firme franceze, SOLO. Cazul este investigat de Gazeta Sporturilor. În 2014, o anchetă Rise Project a arătat implicarea lui Octavian Morariu printr-o firmă offshore din Luxemburg într-o afacere controversată în care sunt implicați Sebastian Ghiță, gigantul rusesc Lukoil, dar și oameni politici importanți.
Vladimir Bogdan • 03 Iunie 2017, 00:16
Dl. Morariu este „membru CIO pentru România”. cum să fie asociat cu Marius Vizer, care este și președintele Sport Accord, un concurent al CIO, cu damf privat și rusesc?! Vedeți că-i creați neplăceri la Lausanne, cu asemenea afirmații -până la dovedirea lor - calomnioase!! Și vă mai mirați cum vă sar postacii în cap...
ion2010 • 02 Iunie 2017, 12:10
Totul e legal. Care e problema? Nu v-ati saturat sa ne plictisiti cu articole prin care va incriminati? Daca totul e legal acolo, sunteti cumva invidiosi de scrieti atatea tampenii prin care induceti o stare de ilegalitate doar ca asa vreti voi? Nepriceputilor. Va descalificati singuri. Sau Stucan descalifica de capul lui GSP.
ghostface_88 • 02 Iunie 2017, 11:06
Asa, si care e problema? Mi se pare normal ca, atunci cand ai foarte multi bani, sa aplelezi la un offshore ca sa platesti mai putine taxe, atata timp cat e legal.