64 comentarii. Scrie și tu!

Hagi Leaks » Milionul dispărut într-o firmă offshore din Malta

În mare secret, patronul Academiei Hagi l-a vândut pe Cristian Manea la Apollon Limassol pentru 2,5 milioane de euro. Tot în secret, a trimis rapid 40% din sumă unei firme obscure dintr-un paradis fiscal

Articol de , ,
luni, 05 decembrie 07:00

DIN CUPRINS:
 Un transfer sportiv secret s-a finalizat cu un transfer bancar secret. De la Viitorul, în contul unei firme offshore din Malta
 Aflat în criză financiară acută, Hagi a trimis un milion de euro din suma de transfer încasată de la Apollon pentru Manea. Practic, a luat bani și a dat din și în paradisuri fiscale
 Firma Dito Trading & Consulting este înregistrată la aceeași adresă cu agenția unui impresar controversat, care însă nu apare în acte
Comisionul de 40% depășește cu mult media dată publicității într-un studiu făcut de FIFA
  Transferul la Apollon a fost unul fictiv: Manea nu a călcat în Cipru. A făcut vizita medicală și a semnat contractul cu Apollon în Belgia

Un minor care nu împlinise 17 ani a fost transferat fictiv la un club din străinătate. 



“Cristi nu a mers niciodată în Cipru. A semnat contractul cu Apollon când era deja în Belgia. Acolo a făcut și vizita medicală”, spune un membru al familiei lui Cristian Manea, cel mai tânăr fotbalist care a îmbrăcat vreodată tricoul naționalei României. 

Povestea de azi e, însă, despre contracte și despre bani. 

Dintre cele 18,6 milioane de documente din Football Leaks care au ajuns în redacția Spiegel și au fost cercetate în ultimele 7 luni de 60 de jurnaliști strânși în consorțiul European Investigative Collaborations, șase poartă numele lui Manea.

Toate sunt contracte.

Asta înseamnă 0.00003226 la sută. 

Un peștișor într-un ocean în care Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho și ale lor sute de milioane de euro primite în paradisuri fiscale reprezintă marile capturi.  

Dar, la fel ca portughezul campion european, jucătorul proaspăt ieșit din adolescență are dreptul la o carieră care ar putea schimba destinul familiei sale, acum descompletate. 

Ca și Ronaldo, fundașul crescut la Academia Hagi și-a pierdut tatăl. Viorel Manea a murit în această vară în urma unui infarct, la doar 43 de ani.  

N-a apucat să-și vadă fiul vedetă, dar i-a lansat cariera prin semnătura pusă pe 24 iunie 2014 pe contractul prin care Cristian a fost vândut în secret la Apollon Limassol. Viorel și Simona Manea s-au iscălit alături de Gheorghe Hagi și de Nikos Kirzis, președintele clubului cipriot.

În 1994, când mentorul fiului său atunci nenăscut scotea România în stradă, Viorel avea 21 de ani. 

Făcea parte din generația care a crescut cu Hagi. 

06 cristian manea

Cristian Manea a ajuns la Mouscron. Aici a făcut vizita medicală pentru Apollon, semn că transferul în Cipru a fost de formă. Sursă: Excel Mouscron

Asigurările legendarului fotbalist au însemnat totul pentru el și pentru mama lui Cristian.

Fumigena Chelsea

Pe drumul acesta, chiar și ascuns, fiul lor avea șansa să ajungă la Chelsea. 

Așa au crezut. Așa li s-a spus și jurnaliștilor de la Dolce, Digi, ESPN sau Reuters, un an mai târziu.

Cine le-a spus? Nimeni nu mai știe exact. 

Cristian nu a mers la Chelsea, ci a semnat de fapt cu Apollon. 

A ajuns, însă, la Mouscron. 

Nu s-a antrenat, nu a jucat și nu a călcat vreodată în Cipru. De doi ani, este împrumutat în Belgia acolo unde a prins puține minute. 

rkx1406 gheorghe hagi expresie

Gheorghe Hagi a vândut un minor, într-un transfer făcut doar pe hârtie. Manea nu a călcat în Cipru. Foto: Raed Krishan/GSP

Manea a ajuns un jucător de hârtie, un origami prins în cârlige pe o sfoară trasă în debaraua superagentului israelian Pinhas “Pini” Zahavi. 

Conform informațiilor cuprinse în emailuri și documente Football Leaks, impresarul lui Neymar controlează cluburile Apollon și Mouscron și fentează astfel regulile FIFA care interzic deținerea de drepturi economice la jucători de către terțe părți (Third Party Ownership). 

Pentru 2,5 milioane de euro - suma de transfer primită de la Apollon - Hagi l-a plasat pe Manea în acest circuit îndoielnic. În momentul vânzării, Academia avea datorii de 19.420.907 lei (aproximativ 4,4 milioane de euro), iar banii din Cipru îi permiteau lui Hagi să respire, să plătească din rate și să lucreze în continuare la formarea altor fotbaliști. 

Cele 2,5 milioane de euro erau ca un dar venit din cer. 

11.400.627 leireprezintă suma pierderilor declarate de Viitorul în primii trei ani înregistrați la Ministerul Finanțelor (2010, 2011, 2012)

Din aceste motive, un document rătăcit printre cei 1,9 terabiți de informații din Football Leaks are efectul unei șoc. 

La 4 luni și 13 zile după condamnarea cumnatului său și a foștilor săi impresari în Dosarul Transferurilor, patronul și antrenorul Academiei Hagi a semnat un act misterios prin care trimitea un milion de euro în conturile unei firme offshore din Malta. 

Subiectul e încă proaspăt și, automat, sensibil pentru publicul din România. 

În Dosarul Transferurilor, declanșat de Gazeta Sporturilor, frații Becali vindeau drepturile subevaluate ale jucătorilor unei firme-paravan olandeze. Fotbaliștii erau apoi revânduți unor cluburi care plăteau mult mai mult. 

Diferența intra într-un circuit offshore din care reveneau într-un cont bancar din Elveția. 

De acolo erau luați la pungă de familia Becali. 

În cazul lui Manea, transferul nu pare subevaluat. Cota sa de piață la momentul transferului era, potrivit site-ului TransferMarkt, de doar 300.000 de euro. 

Hagi a vândut de 8 ori și ceva mai bine. 

alx0458 suporteri viitorul constanta banner viitorul constanta viitorul este hagi banner gheorghe hagi

Fanii Viitorului și bannerul făcut de club. Foto: Alex Nicodim/GSP

O scurtă paranteză. 

Într-un raport din 2009, Financial Action Task Force (TFATF), un organism inter-guvernamental mondial, avertiza că unul dintre primele semne ale spălării de bani în fotbal este sub sau supraevaluarea jucătorilor provenind de la cluburi aflate în criză financiară. 

Un alt semnal era ascunderea persoanelor care trimit sau primesc bani în spatele unor firme offshore.

Pițurcă, mai mult decât un consultant

Pe 17 iulie 2014, semnătura lui Hagi apare în coada unui contract încheiat cu compania Dito Trading and Consulting Limited din orășelul St. Julians, aflat pe coasta malteză din dreptul Italiei. Litera “H” amplă, exersată în anii în care a jucat fotbal la Real Madrid sau Barcelona, seamănă cu o praștie gata să elibereze piatra. 

semnatura

Semnătura lui Hagi pe contractul cu Dito. Semnătura reprezentantului firmei malteze nu poate fi recunoscută. Sursă: Football Leaks

Cu două luni înainte, pe 15 mai, Hagi eliberase firmei Dito, reprezentată de agentul FIFA, Thorsten Weck, și de administratorul-contabil Karl Schranz, un mandat “să evalueze transferul transferului, drepturile economice și federative ale lui Manea”. 

O formulare nefericită, bizară, într-un contract cu o firmă care, conform denumirii, are ca obiecte de activitate comerțul și consultanța. 

Coincidență sau nu, între cele două momente, Cristian Manea debutase surprinzător pentru naționala României în amicalul cu Albania, la doar 16 ani și 10 luni. În acea vară, selecționerul Victor Pițurcă a fost înlocuit cu Anghel Iordănescu și de atunci fundașul crescut la Academia de la Ovidiu nu a mai jucat niciodată la națională. 

Planetele s-au aliniat pentru o zi pentru transferul tânărului fundaș de la Viitorul și apoi s-au întors la loc pe orbitele lor.

 Cu selecția sa, Pițurcă făcuse o bună parte din treaba lui Dito.

Ulterior, în contractul din iulie cu firma malteză, Hagi recunoștea că Dito “a introdus-o pe Viitorul clubului Apollon” și că “a asistat-o pe Viitorul să-și vândă cu succes drepturile”.

46.789.512 leieste cea mai mare datorie înregistrată la final de an fiscal de Viitorul în istoria societății. Hagi datora această sumă la finalul lui 2012

Însă Dito este o companie aproape invizibilă care nu are o reputație recognoscibilă în privința vreunui transfer major. Numele ei nu mai apare nici măcar o dată în Football Leaks. 

În schimbul “evaluării” transferului, Hagi a acceptat să plătească firmei orice sumă care depășea 1,5 milioane de euro. În momentul în care Viitorul și Apollon s-au înțeles pentru 2,5 milioane de euro, Dito avea asigurat un milion de euro net. 

O evaluare extrem de scumpă. 

Comision peste medie

Pe scurt, Hagi s-a obligat să plătească în Malta exact 40 la sută din banii obținuți de la Apollon. 

Dacă suma reprezintă un comision, atunci procentul este cu mult mai mare decât media de 28% plătită agenților din valoarea transferurilor făcute în fotbalul mondial, așa cum reiese dintr-un studiu făcut de FIFA în acel an 2014. 

Comisionul sau suma de consultanță oferită de Hagi este cu 12 procente mai mare. 

În 2014, regulamentele FRF privind agenții de jucători nu restricționau sumele încasate sub formă de comision. Totuși, ca o referință, în cazul în care părțile nu se înțelegeau asupra procentului, agentul urma să primească 3% din veniturile jucătorului. 

Conform contractului cu Apollon, Manea ar urma să câștige 1,5 milioane de euro pe o perioadă de 5 ani.

3 la sută înseamnă 45.000 de euro. 

De 22 de ori mai puțin decât milionul de euro trimis de Hagi în Malta.

comision

Clauzele prin care Hagi trimite banii în Malta. Un milion este surplus. Sursă: Football Leaks

Cine e de fapt Dito. Secretul din St. Julian's 

Cine a fost beneficiarul acestui cadou generos primit de la un patron de club aflat în criză financiară?

Karl Schranz este administratorul Dito Trading and Consulting Limited care a semnat “Manea Agreement” (Înțelegerea Manea), dar în același timp este menționat ca șef al departamentului contabil din firma malteză E&S Consultancy Limited. Compania are sediul  la aceeași adresă cu Dito. 

Schranz consiliază și asistă în toate procesele de licențiere la Autoritatea Malteză de Servicii Financiare (MFSA), organismul care reglementează piața financiară din insulă. Potrivit propriei prezentări de pe site-ul companiei, germanul este specializat în “igaming”, industria online de poker, casino, bingo și pariuri sportive.  

Schranz pare totodată un expert în contabilitate pentru construcțiile offshore. 

Thorsten Weck este un intermediar care deține o companie cu numele Thorsten Weck Sportmanagement. Sediul firmei sale e în centrul orașului german Dusseldorf. 

 thorsten weck

Thorsten Weck (mijloc), la Paris, cu prietenii. Este singura poză a agentului din spațiul public. Sursă: Facebook

Neamțul nu joacă în liga marilor impresari. Portofoliul său include jucători germani obișnuiți, câțiva tineri cu origini turce și câțiva uruguayeni. Cel mai bun fotbalist pe care-l reprezenta la un moment dat, Max Meyer, un german de 21 de ani cu o cotă de piață de 16 milioane de euro, a renunțat la serviciile lui Weck și lucrează acum cu Rogon, o agenție majoră pe piața din Bundesliga.   

Senzația este că Schranz și Weck sunt doar un paravan pentru altcineva. 

Cheia către adevăratul proprietar din spatele Dito Trading and Consulting Limited stă ascunsă în spatele adresei la care era înregistrată compania, adresă menționată în contractul cu FC Viitorul S.A, firma lui Hagi:

116/8 San Juan, St. George’s Road, St. Juans STJ 3203, Malta

În malteză, strada se numește Triq St Gorg, iar orașul este St Julian’s. 

header contract

Adresa firmei Dito Trading, așa cum apare în contractul semnat cu Viitorul. Sursă: Football Leaks

Aceeași adresă, cu tot cu numărul 116/8, este folosită de Lian Sports Limited, agenția de impresariat offshore deținută de controversatul Abdilgafar “Fali” Ramadani, care își concentrează activitatea în Balcani “achiziționând jucători cu real talent”, așa cum precizează site-ul propriu. 

Adresa din St. Julian’s apare și într-un contract dintre Benfica și Lian Sports Limited, pentru un comision de 100.000 de euro, ca urmare a transferului puștiului minune al fotbalului sârbesc, Luka Jovic, mutat de la Steaua Roșie Belgrad la Lisabona. 

lian sports

Adresa Lian Sports este aceeași cu a firmei Dito Trading. Contractul a fost făcut la transferul sârbului Jovic. Sursă: Football Leaks

Ca și Manea, Jovic a fost un jucător-origami pentru Apollon Limassol. 

A semnat o hârtie și s-a transformat în hârtie. 

Nu a jucat acolo niciun minut. 

Ramadani nu avea licență FIFA la momentul transferului lui Manea, o condiție esențială pentru a încasa legal un comision în vara 2014.

În schimb, Thorsten Weck era agent FIFA, calificare obținută de la federația germană. El a semnat contractul de “evaluare” al transferului lui Manea. 

Ce legătură este între el și Ramadani?

Weck nu a răspuns la întrebarea aceasta și la niciuna dintre celelalte adresate de jurnaliștii de la European Investigative Collaborations. 

Abdilgafar, agentul care urăște fotografiile

Cert este că numele lui Ramadani nu apare nicăieri în documentele dintre Viitorul și Apollon. De fapt, Ramadani nu apare în niciun contract oficial din Football Leaks. 

În numele său semnează tot timpul un fost portar sârb de la Partizan, Nikola Damjanac, partenerul său din Lian Sports, firma de la adresa unde a trimis Hagi banii. 

Ramadani este, însă, creierul agenției. 

30.000 €pe lună este salariul lui Cristian Manea, potrivit contractului cu Apollon Limassol. Suma ar fi trebuit plătită în 10 din cele 12 luni ale anului

Un tip care urăște fotografiile, macedoneanul de origine albaneză a fost nominalizat alături de frații albanezi Bashkim și Burim Osmani - cei doi sunt bănuiți de serviciile secrete germane că ar fi implicați într-o rețea de crimă organizată și trafic de droguri, la Hamburg -  acum câțiva ani, într-un scandal de fraudă bancară în Germania. 

screen shot 2016 12 04 at 19.14.44

Ramadani (stânga), Jorge Mendes, impresarul lui Ronaldo și Mourinho (al doilea din stânga) și Josep Bartomeu, președintele Barcelonei (preocupat să discute cu fiii lui Ramadani), la o masă în Dubai. Sursă: YouTube

Ramadani îi reprezintă printre alții pe Stevan Jovetic (Inter Milano), Adem Ljajic (Torino) și Marcos Alonso (Chelsea). 

La București, familia Reghecampf se mândrește cu prietenia sa, iar omul lui de încredere în România este Pietro Chiodi, finul italian renegat de Victor Becali. 

pietro chiodi

Pietro Chiodi, pe vremea când avea alt look și lucra pentru frații Ioan și Victor Becali

Rămas pentru scurt timp la conducerea firmei fraților Becali, prietenul lui Cristi Chivu a vrut să treacă toți jucătorii pe numele său, dar războiul de secesiune a fost oprit de telefoanele date din penitenciar de Ioan Becali.

Chiodi a plecat și a devenit impresarul de casă al Academiei Hagi. 

13fotbaliști din lotul Viitorului sunt acum reprezentați de Pietro Chiodi. Printre ei, proaspăt internaționalii Benzar, Răzvan Marin și Țîru

În februarie 2016, după ce Prosport a dezvăluit că Manea nu a fost vândut la Chelsea, ci la Apollon, Hagi a declarat că italianul Chiodi este cel care a intermediat transferul în Cipru.

Curios, nici numele lui Chiodi nu apare în cele 6 contracte care-l au ca subiect pe fundașul român. 

Potrivit surselor EIC, Ramadani, Chiodi și Hagi s-au întâlnit în câteva rânduri la Palma de Mallorca, locul unde macedoneanul de origine albaneză și-a stabilit cartierul general după plecarea din Germania. 

Prin Chiodi, Ramadani are practic în portofoliu fotbaliștii de la Viitorul. 

Fostul manager de restaurant din Berlin joacă, însă, în altă ligă.

Printre documentele Football Leaks, un angajat Lian Sports propune doi jucători de la Academia Hagi președintelui unui club mare din Europa.

Emailul începe așa: 

“Ca urmare a conversației pe care ați avut-o la Londra cu Fali și Pini, puteți găsi aici cele mai mari 5 talente din Balcani…”. 

Zahavi și "my guy Fali"

Fali și Pini sunt Abdilgafar “Fali” Ramadani și Pinhas “Pini” Zahavi, superagentul israelian care l-a adus pe Roman Abramovici la Chelsea și care e în grațiile oligarhilor ruși și ucraineni cu origini evreiești. 

În ianuarie 2014, cu 6 luni înainte de transferul lui Manea, Zahavi îl numea pe Ramadani “my guy Fali” (tipul meu, Fali) într-un email către avocații lui din Brazilia. 

 fali zahavi frank schreier

Agentul austriac Frank Schreier (mijloc), membru al unui declarat "joint-venture" cu Pinhas Zahavi (stânga) și Ramadani (dreapta). Sursă: Facebook

Relațiile dintre ei sunt evidente. 

Mulți fotbaliști impresariați de Lian Sports au trecut pe la Apollon sau se află acum în lotul lui Mouscron, club care îi are în consiliul de administrație pe Gil Zahavi și Adar Zahavi, fiul și nepotul impresarului israelian. 

În fotbalul mondial, Ramadani este considerat mâna dreapta a lui Zahavi.  

La transferul lui Manea, Ramadani pare a fi avut și rol de buzunar. 

Transfer bancar urgent: 48 de ore

Conform documentului de transfer bancar, suma convenită de 2,5 milioane de euro a plecat pe 15 iulie 2014 din contul companiei Apollon Football (Public) Limited, deschis la o filială Hellenic Bank din Limassol, și a ajuns instantaneu în contul Viitorului de la BRD Groupe Societe Generale. 

La București au intrat 2.499.426 de euro. Restul de 574 de euro îl reprezintă taxele bancare pentru tranzacționarea banilor. 

Două zile mai târziu, Dito Trading and Consulting Limited și Viitorul semnau contractul care trimitea un milion de euro în Malta. Conform clauzei 4.4, banii trebuiau virați în contul Dito în termen de două zile lucrătoare de la primirea sumei de transfer de la Apollon.

Practic, Schranz, Weck și Hagi au încheiat înțelegerea exact în ziua în care milionul pleca spre paradisul fiscal din Mediterana. 

De ce s-a grăbit Hagi să trimită banii într-un cont al unei firme offshore obscure?

Patronul Academiei a refuzat să răspundă la această întrebare și la alte 10 trimise pe adresa sa de email în data de 23 noiembrie 2016. Duminică, 27 noiembrie, Academia Hagi a trimis doar un mesaj scurt: 

“Referitor la informațiile solicitate de dumneavoastră în data de 23 noiembrie 2016, vă reamintim că, în luna februarie a acestui an, clubul nostru v-a oferit punctul său de vedere clar în legătura cu acest subiect”. 

Hagi face referire la un comunicat de presă publicat pe site-ul Academiei în data de 15 februarie, comunicat care poate fi citit integral AICI

În comunicat, Hagi scria: “Subliniem faptul că transferul jucătorului Manea Cristian s-a făcut către un club sportiv şi nu către un fond de jucători sau o firmă offshore, aşa cum se afirmă tendenţios în articolele menţionate”. 

Academia a invocat clauze confidențiale, însă confidențial a fost chiar transferul. Pe site, plecarea lui Manea nu a fost niciodată anunțată oficial.

Hagi pare că s-a inspirat din practica societăților secrete. 

1 milion profit = 160.000 taxe

În februarie, documentul semnat cu Dito Trading era încă în baza de date neinvestigată din Football Leaks. 

Milionul stătea ascuns în fișierele echivalente cu 500.000 de Biblii. 

Acum iese la suprafață și demonstrează că o firmă offshore a beneficiat de aproape jumătate din suma de transfer a lui Manea. 

La câteva zeci de minute după primirea răspunsului sumar, jurnaliștii de la European Investigative Collaboration i-au trimis lui Hagi un nou email în care-i reaminteau că discuția este despre milionul fugit în Malta, nu despre transferul lui Apollon. 

Academia Hagi nu a mai răspuns. 

Pietro Chiodi a tăcut și el. 

La finalul acelui an fiscal, 2014, FC Viitorul S.A. a raportat un profit de 6.900.245 de lei, adică 1,55 milioane de euro. Acesta ar fi fost aproape dublu în cazul în care suma de transfer de la Apollon ar fi rămas integral în conturile clubului lui Hagi. 

Conform legii, impozitul pe profit în România este de 16%. 

160.000 de euro, la un profit de un milion de euro. 

Vezi si: INFOGRAFIE » Manea, istoria unui transfer dubios

Bazat pe documente Football Leaks obținute de revista germană Der Spiegel și oferite spre cercetare către European Investigative Collaboration

CITEȘTE PRIMELE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:

Save

Comentarii (64 ) Adaugă comentariu

masinameaeata  •  06 Decembrie 2016, 01:17

Lumea din pacate nu intelege, dar nu ei trebuie sa inteleaga ci procurorii. Fiscul roman, a fost fraudat pentru cei care nu inteleg, in loc sa ai profit cat scrie in articol, profitul era dublu si atunci si impozitul pe profit era dublu. Mai mult, nu poti plati comisioane duble fata de media europeana, decat daca ascunzi cu adevarat circuitul banilor si urmaresti un circuit evazionist, acum ati inteles dragi cititori?

para.para  •  05 Decembrie 2016, 23:44

Academia aia a regelui de ghesp, este precum podul de piatra. Vine apa (Football Leaks) si il ia.

Bogdan Mitut  •  05 Decembrie 2016, 21:06

Si Daum care credea saracul ca Hagi face o treaba foarte buna, dar cred ca mai mult pt. viitorul lui.

Vezi toate comentariile (64)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase