8 comentarii. Scrie și tu!

Graziela Vâjială: "Dacă făceam test de sânge şi la Mihalachi, poate pica şi el pe hormon, de unde să ştiu?!"

Şefa ANAD explică mecanismul după care se prelevează, se analizează şi se anunţă rezultatele testelor doping, încercând să demonteze suspiciunile că se puteau face jocuri de culise cu dopajul în masă de la kaiac

Articol de
duminica, 08 ianuarie 00:00

Din cuprins:
Șefa ANAD susține că nu a comunicat nimic înainte de apel
Dumitrescu a fost depistat și cu Meldonium, în cantitate mică
Vâjială: ”Medicul lotului nici nu știa lista interzisă!”

Doamnă Graziela Vâjială, persistă în kaiac această senzație, răspândită în special de președintele federației, Ion Bârlădeanu, că ANAD ar fi făcut parte dintr-un scenariu de acoperire a celebrului scandal de dopaj în prima lui fază. Cum se derulează, faptic, acest proces de recoltare, analiză și anunțare a rezultatelor?



Aici trebuie înțeles foarte exact că laboratorul e independent față de ANAD, iar dacă nu se ține cont de această chestiune începem să fabulăm, cum fac alții. Există un program, numit ADAMS, în care introducem imediat formularele de control după recoltare. Nu mai lucrăm cu buletine scrise precum în anii precedenți. Când laboratorul a terminat de analizat probele, bagă rezultatele în sistem și "meciuiesc" datele.

"Laboratorul ştie doar un număr"

Ce înseamnă că "meciuiesc" datele?

Conexează un număr de înregistrare cu rezultatul negativ sau pozitiv. Și concluzionează, de exemplu, că proba 9420 e negativă, iar 9450 are meldonium. Laboratorul nu știe cine e sportivul în cauză. Are la dispoziție doar un număr, sexul titularului și sportul din care provine. Eu am refuzat să dețin parolă ADAMS tocmai ca să nu existe niciun fel de discuții. Avem directori de testare, consilier pe fiecare stoc, ei controlează mereu în program, își scot proba pozitivă și merg s-o identifice. Restul sunt speculații și povestiri fantastice.

E adevărat că la momentul aprilie 2016, când s-au recoltat şi analizat probele, laboratorul putea detecta meldoniumul, dar…?

… știu ce vreți să spuneți: că nu avea acreditată metoda. Așa este. Între timp, această chestiune a fost rezolvată. Tocmai din acest motiv, probele depistate pozitiv au plecat atunci în străinătate pentru confirmare. S-a încercat întâi la Koln, cei de acolo au refuzat, pentru că erau foarte ocupați, așa că s-a mers până la urmă pe varianta cu Albersdorf.

"N-am comunicat nimic public înainte de apel"

Sunteţi la curent cu suspiciunile că s-ar fi dat drumul spre exterior doar la două probe, cele ale lui Mitrea și Dumitrescu, apăruți primii apoi ca pozitivi în spațiul public, doar ei, pe 13 mai?

Nu e adevărat! Au plecat mai multe. Oricum, Agenția nu a comunicat nimic oficial la acel moment pentru informarea publică. Nu avem voie până nu se termină apelul, fiindcă, în caz contrar, sportivul ne poate da în judecată. Când a apărut proba pozitivă, am dat notificare sportivului, dar și la federație, MTS, COSR. Dacă au vorbit alții pe circuit, e problema lor, că așa se procedează la noi.

Știu că Liviu Dumitrescu a insistat la WADA cu un test ADN, suspectând că proba lui de sânge putea să fi fost trucată. Despre ce a fost vorba?

La audiere, a solicitat test ADN ca să se confirme că e proba lui prin comparație. Dar nimeni nu-i putea schimba sângele. Când deschizi recipientul de colectare, se distruge. Astea sunt povești. Pe 9 iulie, WADA mi-a cerut ca în 48 de ore să-i trimit probele lui Dumitrescu și să întrerupem audierile pe cazul lui, ceea ce am și făcut. Apoi, în august, când terminasem deja celelalte dosare de la kaiac, am revenit la WADA cu întrebarea dacă s-au analizat probele lui Dumitrescu. Și mi-au răspuns că da, confirmă laboratorul de la București, sportivul apare cu hormon de creștere. Și mi-au spus că pot continua instrumentarea dosarului.

"Am numai un anumit procent pentru teste de hormon"

Cum s-a întâmplat însă ca Dumitrescu să pice pe hormon, iar Mihalachi, colegul său de barcă, să nu aibă nimic, deși au avut același program, meniu și schemă medicală?

De anul trecut, WADA a implementat un document tehnic pentru analize specifice în anumite sporturi cu referire la eritropoetină și hormon de creștere. Din totalul probelor colectate, trebuie să am un anumit procent pentru hormon. La kaiac, de exemplu, dacă recoltez, să spunem, 15 probe, două-trei trebuie să fie de sânge pentru a lucra hormonul de creștere. Anul trecut, din 3.428 de probe, doar 367 au fost pe sânge, pentru că aceste analize sunt foarte scumpe și laborioase.

Ne întoarcem la Dumitrescu - Mihalachi?

Da. În baza acestui algoritm, am ales aleatoriu trei sportivi de la kaiac pentru probe de sânge. Dumitrescu a intrat, Mihalachi nu. De aceea, Dumitrescu a ieșit pe hormon, iar la Mihalachi am avut doar probă de urină. Dacă pica pe test, poate cădea și el. De unde să știu? Problema e că perioada în care hormonul stă în organism e și foarte scurtă, la nivel de câteva săptămâni.

"E adevărat că am ieşit pozitiv şi pe meldonium, cu 0,06 miligrame, dar era o cantitate cu care nu puteam fi considerat vinovat. De ce n-am declarat în 2015, când l-am luat legal? Mai uiţi, nu dai importanţă, treci în viteză pe formular lucrurile care-ţi vin atunci în minte" Liviu Dumitrescu, sportiv pozitiv cu hormon

"Dumitrescu a avut şi meldonium, în cantitate mică"

După suspendările provizorii inițiale, s-a revenit asupra câtorva sportivi din aria de meldonium.

Da, s-a întâmplat în cazul a 9 sportivi. WADA a introdus meldoniumul pe lista interzisă fără un studiu de excreție, adică delimitarea perioadelor în care substanța dispare din organism. Nu se așteptau să se elimine așa de greu, la nivel de câteva luni. Au apărut din start peste 300 de cazuri. În aprilie, a venit notificare cu anumite cantități în care să considerăm proba pozitivă. Au revenit apoi pe 30 iunie cu noi indicații despre gestionarea cazurilor, după ce finalizaseră studiile de excreție.

Așa au scăpat, probabil, Strat şi Carp!

Strat, Carp sau Dumitrescu, pentru că Dumitrescu fusese detectat nu doar cu hormon, ci și cu meldonium! A avut însă o cantitate mică și a declarat că a luat în 2015, când era permis. Și mai e o situație, cu care ne-am întâlnit în dosarul nostru.

"Medicul lotului nici nu ştia lista interzisă!"

Anume?

Dacă ai o cantitate sub un miligram pentru o probă prelevată în perioada 1 martie – 30 septembrie 2016, sportivul poate fi declarat nevinovat, dar numai în absența altor dovezi care să indice utilizarea în data de sau după 1 ianuarie 2016. Or, la noi, dacă a venit Mitrea și a povestit tot ce-au făcut în Portugalia în februarie, ce probă mai certă decât asta putea exista?!

Probabil că din această cauză a și avut colegi care s-au revoltat împotriva lui!

Să fie revoltați pe ei, pe ce-au făcut, pe personalul medical! Păi, doamna doctor Pătrugan nici nu știa lista interzisă! S-a dus în ianuarie la centrul de medicină să întrebe ce-i cu meldoniumul. Dar de ce n-a venit la Agenție s-o lămurim dacă n-a știut să citească o listă? Noi habar n-am avut că sportivii folosesc meldonium pe scară largă în România încă din 2015! Și asta a fost întrebarea mea clară către toți cei veniți la audieri: "Oameni buni, dacă foloseați acest medicament și era permis atunci, de ce nu l-ați declarat niciodată la controalele doping pe formulare?".

Aveau această obligație?

Trebuie să declare medicația folosită în ultimele șapte zile față de data controlului, dar nimeni nu te oprea să spui "Vedeți că am luat și meldonium!". Observam acolo medicația completă, pentru că noi urmărim aceste detalii. Dacă declarau din timp, ne trăgeau și nouă un semnal de alarmă.

Doctoriţa Pătrugan se gândeşte la TAS

Medicul lotului de kaiac, Clara Pătrugan, a primit suspendare pe viaţă din partea ANAD, la fel ca şi asistenta Elena Moreşan. Ea spune însă că "am atacat cu apel decizia comisiei, consider pedeapsa nejustificată. Aştept hotărârea următoare şi după aceea vedem dacă mergem sau nu şi la TAS".

CRONOLOGIA UNUI DOPAJ ÎN MASĂ

  • 29 decembrie 2015 – Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) publică pe site lista actualizată a substanțelor interzise începând cu 1 ianuarie 2016: meldonium apare în premieră printre produsele nepermise;
  • 18 februarie 2016 – loturile olimpice de kaiac-canoe (masculin+feminin) pleacă în Portugalia într-un stagiu de pregătire preolimpic pe o durată de o lună de zile, interval de timp în care majoritatea sportivilor iau o medicație cu conținut de meldonium;
  • 7 martie 2016 – în urma "cazului Șarapova", tenismena depistată cu meldonium, ANAD distribuie către federații o alertă specială de atenționare: mailul ajunge și la sportivii de la kaiac-canoe;
  • 6-28 aprilie 2016 – sportivii din loturile de kaiac-canoe sunt testați antidoping de ANAD în trei ocazii, la Bascov și la Snagov;
  • 13 mai 2016 – primele cazuri de dopaj devin publice: Liviu Dumitrescu (hormon de creștere) și Ionuț Mitrea (meldonium) sunt confirmați de ANAD. Ambii sunt suspendați provizoriu;
  • 20 mai 2016 – FRKC trimite la regata de la Duisburg echipa de canoe Carp – Strat în locul celei destrămate, Dumitrescu – Mihalachi, deși avea deja indicii că și băieții din noua barcă sunt suspecți de dopaj. Carp și Strat obțin locul pentru Olimpiadă;
  • 27 mai 2016 – anunțul șocant: toți componenții lotului de kaiac-canoe au fost depistați pozitiv cu meldonium, transformând cazul în cel mai mare scandal de dopaj din istoria sportului românesc
  • 9 iunie 2016 – la ANAD încep audierile sportivilor, staff-ului tehnic/medical și a șefilor federației în legătură cu dopajul în masă de la kaiac-canoe;
  • 5 iulie 2016 – lui Carp și Strat li se ridică suspendările provizorii după ce ANAD constată că testele celor doi conțin concentrații de meldonium în limitele de toleranță admise de WADA (Agenția Mondială Anti-Doping), adică sub 0,1 miligrame;
  • 16 iulie 2016 – Federația Internațională de Kaiac-Canoe suspendă FRKC pe un an din toate competițiile din pricina unui "dopaj sistematic", obligând România să absenteze de la acest sport la Olimpiadă;
  • 13 decembrie 2016 – ANAD afișează primele sancțiuni definitive pentru lotul de kaiac: suspendări cumulate de 23 de ani pentru 7 dintre sportivi; Dumitrescu se alege cu o pedeapsă de doi ani și jumătate, necomunicată încă oficial.

Suspendările la zi dictate de ANAD

  • 1 an: Ionuț Mitrea – kaiac simplu
  • 2 ani: Elena Meroniac – kaiac dublu, Constantin Mironescu, Cătălin Turceag – kaiac 4
  • 2 ani şi 6 luni: Liviu Dumitrescu – canoe dublu
  • 4 ani: Petruș Gavrilă, Nicolae Burciu – kaiac 4
  • 8 ani: Traian Neagu – kaiac 4
  • 1 an - Bebe Zabet (antr. kaiac fete)
  • 2 ani - Ştefan Vasile (antr. kaiac băieţi)
  • pe viaţă - Clara Pătrugan (doctor), Elena Moreşan (asistent medical)

Citește și celelalte episoade ale investigației:

"Ştiam rezultatele, mi-a zis laboratorul, aşa că atât i-am spus lui Bârlădeanu: «Ai probleme, nu-i duce nicăieri pe sportivi, că ne facem de râs, ies toți pozitiv!». El voia să-i trimită pe afară. Dar ce spune el pe înregistrarea cu Dumitrescu e altceva, îl privește ce-a înțeles!" Graziela Vâjială, șef ANAD

Save

Comentarii (8 ) Adaugă comentariu

onduku  •  08 Ianuarie 2017, 20:56

Si de unde STIM ca recipientul e acelasi? Recipientul putea fi inlocuit cu altul, nu?

apetulburi  •  08 Ianuarie 2017, 18:53

scuze pentru comentariul meu in mai multe etape, dar nu se incarca totul intr-o singura transa

apetulburi  •  08 Ianuarie 2017, 18:45

Reluare comentariu anterior, Moral, dvs va simtiti ok, ati facut totul corect, profesionist, pai daca da, atunci de ce nu=l penalizat si pe Barladeanu ca i-ati spus ca are sportivi dopati si el i-a trimis sa se faca de ras in strainatate (si pe ei si tara asta ramaneasca), macar pentru acest lucru trebuia sa il invinuiti de favorizarea infractiunii, ca nu mai zic de neglijenta in serviciu, Doamna Vajiala nu o mai dati la intors, cred ca "ati vrut sa puneti batista pe tambal", cum frumos spunea un titlu in presa, pentru ca probabil va simtiti vinovata in primul rand, pentru faptul ca, daca va faceati anul trecut datoria, astazi nu mai vorbeam de dopaj la Kaiac Canoe. Se ne auzim cu bine, asteptand inca demisiile celor vinovati, precum si noi dezvaluiri ale maestrului Gafiuc.

Vezi toate comentariile (8)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase